Pregled PlayStation Now Cloud Gaming – Ali je to vredno leta 2020?

PlayStation Now Review

Čeprav je bila doslej najstarejša storitev igranja v oblaku na našem seznamu, so se PlayStation Now spopadle s težavami ob zagonu. Nekaj ​​let je na vrsti, in to je preraslo v svoje, ki vsebuje zmogljivo tehnologijo in veliko knjižnico. Preberite si celoten pregled PlayStation Now za podrobnosti.


Najboljše igranje v oblaku

PlayStation Now že nekaj časa obstaja, predstavil se je leta 2014 na PS4, PS3, PS Vita in PS TV. Zaradi zapletenosti arhitekture PS3 je Sony ustvaril prilagojene strežnike, ki temeljijo na PS3, za storitve, ki ponujajo igre iz starejšega sistema v (takrat) novo konzolo PS4. 

PS Now na začetku ni bil impresiven, naletel je pretakanje artefaktov in zaostajanje vnosa po samo nekaj trenutkih igranja. Zdaj pa je storitev z razširjeno knjižnico in novo tehnologijo, s katero se lahko igramo, prerasla v svojo lastnost, z zmogljivostjo, ki je vredna našega seznama najboljših storitev v oblaku. 

V tem pregledu PlayStation Now bomo podrobneje opisali svojo izkušnjo, ko smo nekaj časa preživeli s storitvijo. Čeprav je še nekaj kink, je PS Now veliko boljši, kot je bil pred nekaj leti. Z impresivno knjižnico iger in nizko ceno, ki jo lahko zaženete, je obvezen nakup katerega koli ljubitelja PlayStation-a.

prijava za playstation 1

playstation-zdaj-doom 2

playstation-now-library 3

playstation-now-playstation-store 4

Prejšnja

Naslednji

Moči & Slabosti

Alternativa za PlayStation Now

Lastnosti

Kaj je PlayStation Now?

PlayStation Now ni isto kot storitev, kot je Vortex (preberite naš Vortex pregled). Namesto da obljubljate knjižnico iger, ne glede na to, kje ste ali kakšno napravo uporabljate, je PlayStation Now omejen na dve platformi: PS4 in Windows PC. 

Žreb je bolj v skladu z zgodovino PlayStation-a, ne pa igranje računalniških iger na poti. Vključen je dolg seznam naslovov – nekaj primerov bomo navedli v spodnjem razdelku – in jih lahko predvajate na vseh svojih PS4 in računalnikih, ne da bi pri tem izgubili napredek pri shranjevanju. 

Za to boste potrebovali krmilnik PS4. Čeprav pri naročnikih PlayStation Now to ni problem, ki želijo uporabljati storitev na svojem PS4, je to težava za predvajalnike osebnih računalnikov. A – krmilnik, ki ga uporablja PS4 – lahko stane 60 dolarjev. 

PlayStation Now nima podpore za tipkovnico in miško, kar je škoda. Če igrate v računalniku, boste morali kupiti DualShock 4 in uporabiti kabel micro-USB (ki ni priložen) ali porabiti dodatnih 65 USD ali za nakup brezžičnega adapterja DualShock 4. 

Poleg tega Windows 10 podpira krmilnik Xbox One in ne PS4, kar lahko povzroči težave pri konfiguriranju gonilnikov. 

Obstajajo tudi druge težave s storitvijo zunaj tega. Vrh pogostih vprašanj PlayStation Now je namenjen vprašanjem o čakalni vrsti. Če je preveč igralcev, ki poskušajo igrati isto igro – Sony ne pove, kakšna je določena številka, – boste morali čakati v tej igri. Glede tega, koliko časa boste morali čakati, ni reči. 

Tudi to niso naše besede. V FAQ-ju Sony pravi: “ni mogoče uganiti, kako dolgo boste čakali.” To je nesprejemljivo. Pri 100 USD na leto ali 20 USD na mesec naročnikom ne bi smelo čakati, da uporabljajo storitev, za katero plačujejo. Tako bi rekli, da nove sezone Stranger Things na Netflixu ne morete gledati, dokler se drugi uporabniki ne ustavijo. 

playstation-now-review-faq

Dejstvo, da morate v čakalni vrsti, daje pogled na to, kako Sony ponuja PlayStation Now. Najverjetneje ima v vsakem podatkovnem centru nekaj strežnikov, namenjenih omrežju PlayStation, z uporabniki, ki pretakajo tisto, kar je v bistvu super PS4. 

Vendar ta oddelek ni vse slabo. PlayStation Now ima veliko kakovostnih funkcij, ki omogočajo brezhibno izkušnjo med računalnikom in PS4. Na primer, shranjeni se samodejno pošljejo v oblak, tako da enostavno prehajate med PS4 in PC.

Poleg tega obstajajo možnosti za več igralcev, na primer spletno in kavč sodelovanje, pa tudi glasovni, besedilni in video klepet.

Pregled funkcij PlayStation Now

Logotip PlayStation Nowwww.playstation.com

Začne se od 500 $ mesečno na vse načrte

Platforme

Android

iOS

Windows

macOS

Brskalnik

Podprte igre

Pokrivanje
textarea

Podprte platforme DRM
N / A

Baza znanja

Klepetajte

E-naslov

Telefon

24/7 podpora

Podprte igre

Za razliko od večine pretočnih storitev PlayStation Now ni osredotočen na vašo Steam knjižnico. Čeprav lahko ta pristop ponudi večjo knjižnico – za primer preberite naš pregled Shadow in si oglejte, kako se primerja v delu Shadow vs Playstation Now – tudi višji stroški, saj boste morali kupiti licenco za vsako igro želite igrati. Z PlayStation Now je brezplačno vključenih več kot 800 naslovov, za razliko od GeForce Now (preberite naš GeForce Now proti PlayStation Now). Preberite si del Shadow vs GeForce Now in si oglejte, kako se primerjata.

knjižnica playstation-now-review-knjižnica

Igre PlayStation Now

Potegnemo iz dolgoletne zgodovine PlayStation-a storitev ponuja naslove, ki segajo v PS2. Izvirnih iger PlayStation ni, kar je smiselno, saj so največji zadetki na voljo v trgovini PlayStation. Kljub temu je knjižnica iger glede na ceno impresivna. 

Klasične lastnosti PlayStation, kot sta Jak in Daxter in Ratchet & Clank, so prisotni, pa tudi sodobni ekskluzivi, vključno z Bloodborne in The Last of Us. Vključene so tudi igre, ki so prejele obnovo – na primer God of War III Remastered in Metal Gear Solid HD Collection..  

To ne pomeni, da so pozabljeni naslovi na več platformah. Sniper Elite 4, Fallout 4, Mafia III, Batman: Arkham City in še veliko, veliko več naslovov. Od modernih naslovov do starih najljubših, PlayStation Now vključuje malo vsega. Glede na dolgo zgodovino Sonyja pri zagotavljanju zvezdnih naslovov prve stranke, to pomeni, da boste imeli veliko odličnih iger za igranje.

Vendar ne gre prezreti dejstva, da je knjižnica omejena. Čeprav ni tako omejen kot recimo Blacknut (preberite naš pregled o Blacknuttu), PlayStation Now ne vključuje vsega. Priljubljeni novi indie naslovi, kot sta Celeste in Slay the Spire, niso vključeni, izpuščeni pa so tudi nedavni naslovi prvih strank, kot je Spider-Man.. 

Cena

PlayStation Now je lahko zelo drag, toda na srečo vam je na voljo izbira med več trajanji, ki ponujajo večstopenjski popust. Čeprav se stroški vnaprej zdijo visoki, vam ni treba kupovati nobenih iger.

Kot velja za naročnino na PlayStation Network, je najboljša cena na dolgi rok iz letnega načrta. Pričakujemo, da bo večina ljudi pristala tam, saj letna mesečna stopnja pade pod 10 USD, kar sramoti tudi najcenejše storitve v igranju v oblaku. V primerjavi z mesečnimi in četrtletnimi možnostmi je letni načrt veliko boljši. 

Všeč nam je fleksibilnost trajanja, toda trimesečni načrt nima smisla. Ko se sešteje, je to približno polovica cene letnega načrta, vendar ponuja le četrtino trajanja. Podobno je mesečni načrt za 140 dolarjev dražji od nakupa vnaprej. 

Stopnja je dobra na letni koncu stvari, še posebej če upoštevamo več kot 800 iger, toda ob predpostavki, da že imate krmilnik DualShock 4. Kot je omenjeno v razdelku »Funkcije«, PS Now ne podpira tipkovnice in miške. Če nimate PS4, bi to lahko korenito spremenilo vnaprejšnje stroške. 

Tudi za poceni stvari boste morali porabiti dodatnih 120 USD, da dobite DualShock 4 in brezžični adapter, s čimer boste skupni stroški presegli 200 USD, če se boste lotili letnega načrta. Čeprav je PlayStation Now veliko, če že imate PS4 ali krmilnik, ki ga spremlja, je začetek iz nič drag. 

PlayStation zdaj brezplačna preizkusna različica

Na srečo Sony ponuja brezplačno preizkusno različico, za razliko od večine storitev igranja v oblaku. Imate polnih sedem dni časa, da preizkusite storitev, nato pa vam bo Sony samodejno zaračunal mesečno naročnino. Všeč nam je, da gre rolver na mesečno naročnino namesto na letno. Če vam bo poskusno obdobje spodbudilo, vam bomo plačali vsaj 20 USD namesto 100 USD.

Enostavnost uporabe

Uvod v PlayStation Now je vsaj na računalniku neroden. Začetek uporabe PS4 je preprost. Vse, kar morate storiti s PS4, je, da odprete trgovino PlayStation, kupite naročnino in zaženete prednameščeno aplikacijo PS Now. Na PC-ju pa boste morali uporabljati namizni PlayStation Store, ki je že več kot nekaj let.

playstation-now-review-store

Od tam morate odpreti razdelek PS Now in kupiti naročnino ali brezplačno preskusno različico. Vendar to ni problem. Po nakupu naročnine se ne zgodi nič. Ne prinesete se na stran za prenos ali seznam vaših trenutnih naročnin. Dobili boste splošno potrditveno e-poštno sporočilo, vendar je to to. 

Dejansko se morate vrniti v razdelek PlayStation Now in si sami prenesti aplikacijo. Poleg tega zaslon PS Now ne prepozna, da ste že naročeni, zato boste še vedno videli iste gumbe za začetek brezplačnega preskusnega obdobja. 

Morda se vam ne zdi veliko, a posodabljanje podatkov o prijavi na račun lahko zmede. Za nas je to pomenilo premetavanje po spletnem mestu, dokler nismo našli povezave za prenos. 

zaslon za predvajanje-zdaj-pregled-nakup

Končno se po namestitvi aplikacije lahko prijavite. Na namizju pa tega ni potrebno storiti. Aplikacija naloži seznam iger z gumbom za prijavo, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu okna. 

playstation-zdaj-pregled-aplikacija

Uporaba PlayStation Now

Aplikacija PS Now na PC-ju izgleda lepo, vendar predstavlja nekaj težav z uporabnostjo. Na primer, ne obstaja funkcija iskanja. Namesto tega so igre postavljene v blokovsko obliko, podobno kot Netflix. Lahko si naredite seznam, brskate po novih dodatkih in si ogledate, kaj se drugi igrajo. Kar zadeva brskanje po knjižnici, ima Sony nenavadno igre, razdeljene na več abecednih seznamov.

Tudi med brskanjem po vmesniku je nenavadno zaostajanje. Večina teh težav se rešuje z načinom krmilnika, ki vam omogoča uporabo aplikacije, kot bi jo imeli na vašem PS4, vendar pomanjkanje iskalne funkcionalnosti še vedno primanjkuje. K sreči lahko aplikacijo prestavite v celozaslonski način, tako da se vmesnik, podoben ploščicam, ne počuti tako klavstrofobičen. 

Ko izberete igro, si lahko ogledate nekaj povezanih medijev o njej, se odločite za igranje ali dodajanje na svoj seznam. Sam vmesnik deluje dobro, vendar se zaradi pomanjkanja organizacije in filtriranja počuti okorno. Ko vidite, kako se igre prikazujejo, ko jih izberete, je jasno, da bi Sony lahko naredil odličen uporabniški vmesnik. Enostavno še ni. 

playstation-now-review-start-game

Igranje traja nekaj trenutkov, toda na splošno je neboleča. Medtem ko začnete sejo, vam bo vmesnik pokazal, kako izstopiti iz igre in sinhronizirati shranjevanje v oblaku. Če ste naročnik PlayStation Plus, lahko shranite shranjevanje v oblaku na PS Now neposredno v aplikaciji.

PlayStation Now Cloud Save

Z PS Now obstaja nekaj očitnih težav z enostavno uporabo. Kot je omenjeno v zgornjem razdelku »funkcije«, se vaši shranjeni pošljejo v oblak, tako da lahko prehajate med PS4 in računalnikom. Če pa kupite igro, ki je na voljo v PS Now in želite shraniti še lokalno, boste morali ročno sinhronizirati sistem PS4 s strežniki PS Now. 

Enako je drugače. Če igro začnete lokalno in jo želite igrati na PS Now, boste morali shranjevanje shraniti ročno. Vendar Sony pravi, da to lahko storite le “včasih”. Če imate shrambe PS3 vezane na vaš račun, boste morda lahko shranili shranjevanje in trofeje s svojo sejo PlayStation Now, vendar ne deluje vedno. 

PlayStation Now v kombinaciji s čakalnimi vrstami ne vzbuja veliko samozavesti. Pogosta vprašanja postavljajo vedno razočaranje “morda” številnim zelo pomembnim vprašanjem. Kot da bi se PS Now brez celotnega razmišljanja priklopil na obstoječi ekosistem PlayStation Network, kar lahko povzroči težave pri sinhronizaciji shranjevanja ali začetku nove seje. 

Ob upoštevanju dejavnikov za prenos vsebine, VR PlayStation VR in kamere PlayStation je še več sivih območij. DLC, ki ga imate v lasti, ni podprt, ne glede na to, ali ste ga kupili v trgovini PlayStation Store ali prejeli s diska. Prav tako ne morete uporabljati svojih PlayStation dodatkov, kot sta PS VR ali PS Camera z PlayStation Now.

Izvedba

Sony priporoča skromnih 5 Mbps za pretakanje PlayStation Now, kar je enako hitrost, kot jo Netflix priporoča za HD video. Preden smo začeli preizkuse, smo s Speedtest.net preverili, ali smo dosegli znamko. Za naše testiranje smo imeli ping 10 milisekund, hitrost prenosa 83,04 Mbps in hitrost nalaganja 9,01 Mbps. 

PlayStation zdaj na PC-ju

Dobro nad znamko smo začeli PS Now in naložili nekaj iger. Preizkusili smo številne naslove, a večino svojega časa smo preživeli z DOOM 2016, Mighty No. 9 in Bloodborne. K sreči nam ni bilo treba čakati na nobeni od teh iger, čeprav je bilo testiranje opravljeno sredi popoldneva. 

Na igre so se čutile presenetljivo odzivne. Obstajalo je kar nekaj težav z artefaktiranjem, vendar so jih hitro rešili. Od vseh iger, ki smo jih preizkusili, tudi nikoli ni prišlo do šibke napake v povezavi. Če igrate igro in vaša povezava prekine, vas bo PS Now opozoril, da shranite in zapustite igro. 

Kljub temu je prišlo do spodobne vsote za vnos. To ni pokvarilo izkušnje – tudi hitri strelci, kot je DOOM, so bili igrivi – vendar je bilo to opazno. Zdi se, da je težava izrazitejša pri novejših naslovih, kot je DOOM, saj pri Mightyju št. 9 nismo imeli veliko težav z vnosom. 

playstation-zdaj-recenzija-doom

Vse igre so zaklenjene do 720p in se od tam spustijo glede na vašo povezavo. Igre na običajnem zaslonu z ločljivostjo 1080p ne izgledajo slabo, vendar igranje na 4K zaslonu ni pravi čas. Teksture so videti blatne, z opaznimi umetnostmi. Na žalost ni mogoče prilagoditi svoje ločljivosti. 

Kljub zaklepanju z ločljivostjo 720p in najmanjšim zaostajanjem vnosa je PlayStation Now zelo uporaben. V resnici smo poskusili pred nekaj leti in lahko govorimo o tem, koliko se je izboljšalo. Igre se lahko igrajo, kar je več kot lahko reče večina iger v oblaku. Kljub temu še vedno nimate idealne izkušnje. 

Lahko pa dobite trdno izkušnjo s peščico naslovov. Več kot 300 iger iz knjižnice je mogoče prenesti in igrati lokalno na vašem PS4, vključno z vsemi DLC ali dodatki, ki jih imate v lasti. Ta storitev žal ni na voljo v računalniku.

Pokrivanje

PlayStation Now je na voljo v številnih državah, vključno z Avstrijo, Kanado, Finsko, Dansko, Belgijo, Francijo, Nemčijo, Irsko, Italijo, Japonsko, Luksemburgom, Nizozemsko, Norveško, Portugalsko, Španijo, Švedsko, Švico, ZDA in UK. Kar se tiče podatkovnih centrov v teh državah, je težko reči. 

Sony ne navaja števila podatkovnih centrov za PlayStation Now. Vendar pa je nekaj namigov iz pogovorov o PlayStation Now. Kot že omenjeno, boste morda morali čakati v igri, kar nakazuje, da je na platformi namenjenih premalo podatkovnih centrov. 

Poleg tega, glede na to, kako obsežna je mreža PlayStation, je verjetno veliko strežnikov, namenjenih izvajanju storitve. Koliko teh strežnikov je namenjenih PlayStation Now, pa je skrivnost. Podobno kot v podatkovnih centrih lahko domnevamo, da jih ni veliko, glede na to, da Sony ne upošteva začetka seje v času največjih ur, da bi se izognil čakalnim vrstam.

Razsodba

PlayStation zdaj ni impresivna storitev igranja v oblaku Mnogo iger PS4 je na voljo za lokalno prenašanje, zaradi česar je kolcanje, ki je skupaj z oblačnimi igrami, zastarelo.. 

Ali je PlayStation zdaj vreden? 

Zato ga ne priporočamo. PS Now je odlična storitev za ljubitelje PlayStation-a, ki želijo igrati prek zaostankov naslovov, ki sicer ne bi bili na voljo. Prenos iger PS4 lokalno je v redu, toda pri težavah, ki so povezane z varčevanjem v oblaku, je bolje, da kupite disk. Kljub temu je predvajanje na PS2 dobro. 

Glede na naše testiranje igranje starejših ali manj zahtevanih naslovov vodi tudi do boljših rezultatov. Poleg tega lahko v računalniku in PS4 izbirate in igrate igre PS2 in PS3, kar je super. Na splošno PS Now ni najboljša storitev igranja v oblaku, a ponuja zgodovino iger, ki jih počne le malo drugih. 

Ali nameravate uporabiti sedemdnevno preizkusno različico PlayStation Now? Sporočite nam vaše izkušnje v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map