Pregled igre Vortex v oblaku – posodobljeno 2020

Vortex pregled

Vortex je zanimiva storitev igranja v oblaku, saj ponuja zelo ugoden uvod. Vendar zmogljivost nekoliko zaostaja, enostavnost uporabe pa bi lahko koristila tudi nekaj dela. Preberite naš celoten pregled Vortex za vse podrobnosti.


Kaj je Vortex Cloud Gaming?

Vortex je “skupina ljudi, ki se navdušujejo nad računalniškimi igrami”, kar je znana izjava, če ste kdaj brskali po storitvah igranja v oblaku. Ko gre za najboljše storitve igranja v oblaku, je uvrstitev na vrh težko, še posebej, ker je ta tehnologija še v povojih. V tem pregledu Vortex bomo videli, ali se je ta izrezal.

Kratek odgovor je “vrsta.” Vortex je poceni in zaradi tega dostopen. To je odličen način, da se seznanite z igranjem v oblaku in pomanjkljivostmi, ki ga trenutno spremljajo, vendar pa ne vključuje tega, česa so v oblaku sposobni. Napol zapečen dizajn na namizju povzroči nerodno izkušnjo, prav tako tudi omejena knjižnica iger. 

Kljub temu je za ceno težko vrtiti Vortex. Za vaš denar ponuja veliko vrednosti z malo predanosti. Čeprav ne boste mogli predvajati celotne knjižnice Steam, bi jo morali večino igrati na namizju in mobilnih napravah.

vrtinec-drsnik1

vrtinec-drsnik2

vrtinec-drsnik3

vrtinec-drsnik4

vrtinec-drsnik5

Prejšnja

Naslednji

Moči & Slabosti

Lastnosti

Vortex je v značilnostih dokaj neploden, zato se osredotoča na zagotavljanje osnovne izkušnje z igranjem v oblaku. V razdelku o pogostih vprašanjih na spletnem mestu Vortex pravi, da bo v bližnji prihodnosti uvedel VIP račun z “veliko novimi premijskimi funkcijami”. Za zdaj obstaja samo en načrt.

Ta načrt podpira Windows, macOS in Android. Lahko pa uporabite katero koli platformo, ki ima dostop do Google Chroma (preberite naš pregled Google Chrome). Kljub temu smo preizkusili druge Chromium-ove brskalnike, kot je Opera, in tudi oni so delovali odlično (preberite naš Chromium pregled in Opera pregled).

Večina funkcij je na voljo z aplikacijo Android. Z napravo Android lahko uporabljate krmilnik in priporočamo, da to storite. Vortex pa vas je pokril, če ga nimate. V aplikaciji Android obstajajo nadzorni zasloni. Čeprav ni nov koncept, vam Vortex omogoča, da jih ponovno prilagodite.

Na zaslon lahko dodate toliko želenih elementov in jih povlečete kamor koli se vam zdi primerno. Vortex bo zagotovil privzeto postavitev za vsako igro, od katerih so nekatere preprostejše od drugih, vendar jo lahko prilagodite, dokler shema nadzora ni udobna.

Poleg tega lahko dodate gumbe za tipkovnico in miško ali za igralno ploščo Xbox. To vključuje dodajanje namenskih gumbov za določene klike miške, celotne kroge za določene tipke in napredno gibanje palčke. Če začnete prilagajati in se vam zgodi, da nekaj pokvarite, se lahko vedno vrnete na privzeto postavitev krmilnika, ne da bi prekinili sejo.

vortex-pregled-prilagoditev android-regulatorja

Poleg prilagajanja zaslonskega krmilnika lahko prilagodite tudi, kako vaš zaslon na dotik vpliva na igro. To vključuje poteg za pospeševanje gibanja, DPI, po katerem se kazalec premika in katero tipko sproži, ko tapnete in dvakrat tapnete. 

pregled vrtinčenja-nadzor-android-touch-control

Te funkcije so dobrodošle v aplikaciji za Android, vendar se zdi, da jih je Vortex rad dodal prek namizne aplikacije. Ko bomo začeli v razdelku »enostavna uporaba« spodaj, se različice Vortexa za namizne računalnike in brskalnike zdijo neprimerne v smislu prilagodljivosti, kar je škoda, saj je aplikacija Android tako prilagodljiva.

Pregled funkcij Vortex Cloud Gaming

Podprte igre

Za razliko od Shadow-a (preberite naš Shadow review) Vortex ne deluje na platformah DRM, kot so Steam, Origin in Battle.net. Namesto tega obstaja knjižnica iger, ki jih lahko igrate s pomočjo platforme. Za te igre je še vedno potrebna licenca, ne glede na to, kdo to licenco upravlja, vendar vaša celotna knjižnica Steam ni na voljo.

Kljub temu so na voljo največji zadetki. Vortex podpira nove naslove, kot so remake Resident Evil 2, Risk of Rain 2 in Cuphead, na seznam pa se vsak teden dodajo nove igre. Čeprav je knjižnica obsežna, je večinoma osredotočena na večje izdaje, pri čemer so številni priljubljeni naslovi naslovov mimo.

vrtinčna igra-knjižnica

Nekateri novejši indie uspešnice, kot je Celeste, so razumljivo odsotni, manjkajo pa klasični naslovi, kot so Super Meat Boy, Darkest Dungeon in Terraria. Za igranje teh iger ni potrebno veliko strojne opreme, zato jih boste verjetno lahko skromno opremili.

Vendar bi bilo s podporo za Android lepo, da bi imeli na poti nekaj najboljših indie naslovov. 

Čeprav večina iger zahteva dovoljenje za izvajanje, Vortex vključuje tudi nekaj brezplačnih iger. Seveda so vključeni običajni naslovi za brezplačno igranje, kot so Fortnite, Apex Legends in Counter-Strike: Global Offtack, vendar imate dostop tudi do drugih iger. Omenimo, da Vortex Cloud Gaming omogoča dostop do Guild Wars 2, Bendy in Ink Machine ter Batman: The Telltale Series. 

Najraje bi, če bi Vortex deloval na platformah DRM, vendar je knjižnica, ki jo ponuja, obsežna. Če vas bolj zanimajo zadnje izdaje, kot če igrate stare priljubljene priljubljene, je knjižnica v redu.

Cena

Vortex ima nekaj težav – obravnavali jih bomo v naslednjih razdelkih – vendar jih je glede na ceno enostavno spregledati. Izbirate lahko med več načrti ali trajanji.

Koliko stane Vortex igre v oblaku?

Vortex je v svojih cenah preprost: plačujete 9,99 USD na mesec toliko mesecev, kolikor želite storitve.

Narava brez neumnosti je privlačna, prav tako nizka cena. Vendar Vortex natančno ne pove, kaj kupujete. Preprosto piše, da kupujete računalnik z grafiko “Nvidia”, kar ne pove veliko o tem, kako uspešen bo računalnik (preverite lastno Nvidijino storitev igranja v oblaku v našem pregledu GeForce Now).

V razdelku s pogostimi vprašanji na spletnem mestu piše, da bo v nekem trenutku predstavil VIP program z več funkcijami, verjetno z višjo ceno, vendar za zdaj obstaja samo osnovni načrt. 

Zaradi denarja dejansko ne kupujete nobenih iger, temveč samo storitev. V primerjavi z PlayStation Now, ki stane manj kot 10 USD na mesec, če kupite leto vnaprej, je to razočaranje. PS Now prihaja z več kot 800 igrami, od katerih je 300 naslovov PS4, kot lahko preberete v našem pregledu PlayStation Now.

Pomembno je, da lahko kadar koli prekinete z Vortexom. Vsak mesec vam zaračunamo 10 USD na mesec, dokler se ne odločite drugače, kar je lepa sprememba tempa. Večina storitev igranja v oblaku poskuša uporabnike zvabiti v upanju, da bodo na mobilnih napravah pretakali katero koli igro in uporabnike prisilili v celoletno naročnino. Z Vortexom plačuješ le toliko časa, kot si želiš. 

Kar zadeva plačilo, lahko uporabite PayPal, kreditno kartico ali bančno nakazilo, če se prijavite prek spletnega mesta. Če kupujete v aplikaciji, lahko uporabite Google Pay ali, za Windows, možnost nakupa v aplikaciji Windows 10. 

To je reklo, ko enkrat plačaš, tega denarja ni več. Tehnično gledano Vortex ponuja obdobje vračila, vendar ga je težko imenovati tako. Če igrate manj kot 15 minut, lahko zahtevate vračilo. Če presežete to, pa nimate sreče.

Enostavnost uporabe

Prijava s Vortexom je lahka. Več točk na spletnem mestu vas prosi, da se prijavite in s klikom na katero koli izmed njih se odpre stran za prijavo / prijavo. Tam morate vnesti svoj e-poštni naslov, določiti geslo in izbrati, če se želite prijaviti na seznam poštnih sporočil. 

Po tem lahko dejansko naročite naročnino. Kot že omenjeno, Vortex ponuja samo mesečni načrt, kar pomeni, da vam pred odhodom ni treba izbirati med več stopnjami. Preprosto vnesite svoje podatke o plačilu, svoje podatke za obračun in kliknite »plačaj zdaj«. Ko to storite, vas bo pozdravil zaslon, ki je sprejet za plačilo, s tipko za »igraj zdaj«.

vortex-pregled-plačilo-potrditev

Od tam boste preusmerjeni na različico aplikacije, ki temelji na brskalniku, ki prikazuje knjižnico iger. Kot že omenjeno, boste za igranje večine iger na platformi potrebovali licenco. K sreči pa to ni omejeno na določen DRM ali vsaj tako trdi Vortex. 

vortex-pregled-igra-stran

Vsakič, ko boste naložili igro, se boste morali prijaviti v Steam, kar postane zelo nadležno, še posebej, če imate omogočeno dvofaktorsko preverjanje pristnosti (preberite naš vodnik za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema). Obstaja nekaj izjem – Apex Legends vas prosi, da se na primer prijavite v Origin, vendar večinoma uporabljate Steam. 

To lahko predstavlja nekaj vprašanj. Na primer, imamo licenco za The Witcher 3, kupljeno pri GOG. Vortex je ob zagonu igre dejal, da bomo potrebovali licenco in celo omenil GOG kot opcijo. Vendar se po prijavi igra ne bo naložila. Nismo prejeli zaslona o napaki ali kakršne koli razlage, ampak preprosto črno stran.

vortex-pregled-brskalnik-aplikacija

Dovolj je reči, da če želite igrati igro z Vortexom, boste morali to igro imeti posebej v Steamu, čeprav Vortex trdi drugače.  

Zagon igre je dokaj neboleč postopek, čeprav se boste morali spopadati z dolgimi časi nalaganja. Ko izberete želeni naslov, ne glede na to, ali je iz lokalne aplikacije ali iz uporabniškega vmesnika brskalnika, se boste morali prijaviti na Steam ali na platformo DRM, na kateri je igra ekskluzivna. Potem boste šele počakali, da se igra začne. 

vortex-pregled-igra-zagon

Lahko traja nekaj minut, vendar nalaganje ni preveč slabo. Izjema je namizna aplikacija, ki je, kot bomo govorili v naslednjem razdelku, neuporabna. 

V nasprotnem primeru so igre na voljo za lažjo organizacijo in Vortex prikazuje vse podrobnosti vsakega naslova, ki ga podpira, vključno s podprti vhodi krmilnika, kategorije, v katere se igra ujema in oceno. 

Edino nadlegovanje je, ko končate sejo. Vortex vas bo prosil, da ocenite svojo izkušnjo in posredujete povratne informacije. Iz tega okna se lahko enostavno zaprete, vendar ni možnosti za onemogočanje nadaljnjih pojavnih oken. 

Vortex Bližnjice

Ko zaženete igro z Vortexom, se v bistvu prijavite v virtualni stroj, kar pomeni, da je vse, kar počnete na napravi, izključno zanjo. Na primer, miške ne morete prehoditi zunaj okna igre, ne da bi se najprej prebili iz te seje. 

Za boj proti tej težavi ima Vortex številne bližnjice, ki jih lahko uporabite. Na primer, ko uporabljate brskalnik, lahko s tipko ALT plus levo puščico zaprete sejo. Vendar nobena od teh bližnjic na tipkovnici ni pojasnjena. Občasno boste videli pojavno okno, ki vam bo povedalo, kaj storiti, vendar nismo mogli najti pogojev, pod katerimi se bo pojavil pojavni pojav.. 

Vendar je to samo v različici brskalnika V Androidu vam Vortex pokaže vse bližnjice in celo sega tako daleč, da vam omogoča, da prenastavite tipke na virtualnem krmilniku. 

Iz razdelkov o enostavnosti uporabe in uspešnosti je razvidno, da je Vortex namenjen aplikaciji Android. Čeprav je to super za mobilne igralce, bodo tisti, ki iščejo bolj tradicionalno izkušnjo s tipkovnico in miško, morali preučiti besedilo z učenjem bližnjic. 

Pomanjkanje misli, kako se aplikacija nadzoruje v računalniku, kaže tudi na druge načine. Na primer, če pritisnete tipko za izhod v sili, boste prekinili sinhronizacijo miške, kar vam bo omogočilo uporabo miške v lokalni seji. Vendar skoraj vse računalniške igre uporabljajo tipko za izhod, da zaustavijo igro. 

V nekaterih primerih lahko to težavo rešite. Na primer, ko se lahko vračamo po menijih v DOOM-u, lahko uporabimo zadnje stikalo v uporabniškem vmesniku. 

Vendar pa je pri drugih pomanjkanje funkcionalnosti ključa za izhod v sili pomenilo, da so bili deli igre nedosegljivi brez prenove. To je velik nadzor, zaradi česar se že tako nerodna izkušnja iger v oblaku počuti še bolj okorno.

Izvedba

Po Vortexu je bil ping, s katerim smo testirali, “dober”, kar po Vortexovih standardih pomeni, da bo zagotavljal najboljšo možno kakovost. Da bi zmanjšali številke, smo hitrost interneta preizkusili s speedtest.net, dosegli pa smo 9-milisekundni ping, hitrost prenosa 54,6 Mbps in hitrost nalaganja 10,45 Mbps.

Čeprav ni najhitrejša hitrost, je daleč nad tistim, kar priporoča Vortex. Piše, da bi morali imeti vsaj 10-Mbps internetno povezavo z uporabo LAN, ne da bi se zagnali nobeni drugi programi. Med testiranjem smo se držali teh standardov. 

Poskusili smo preizkusiti čim več platform, vendar je to povzročilo nekaj vprašanj. Z uporabo aplikacije v operacijskem sistemu Windows 10 nismo mogli niti začeti igre. Večkrat smo poskusili, za vsako preizkušnjo pa je bilo potrebno še preverjanje na Steamu. Toda po vnosu naših poverilnic bi virtualni stroj počasi plazil. 

Registracija je trajala do 15 sekund, za nalaganje iger pa je trajalo od pet do 10 minut. Vse je bilo onstran počasnega; bilo je neuporabno. Lokalna aplikacija je šala v primerjavi z različico brskalnika, ki je kljub težavam hitro naložila igre.

Različica brskalnika je bila veliko boljša. Preizkusili smo številne igre, vključno z DOOM 2016, Borderlands 2 in Cuphead. V vseh tistih naslovih je naša ločljivost zaklenjena na nekaj več kot 720p. Zdi se, da Vortex daje prednost hitrosti sličic pred ločljivostjo, kar je v nekaterih primerih v redu. Če pa imate zaslon z visoko ločljivostjo, igre postanejo zelo hitro blatne.

Resolucija pa ni težava: vhodni zamik je. Igre, ki smo jih preizkusili, zahtevajo nekaj natančnosti in Vortex v tem kontekstu razpada. Gibanje miške ima nenavaden drsni učinek, kot slabo programiran platformer, in pritiski na tipke vzamejo precej časa za registracijo. 

Igre so še vedno igrane, vendar ne v idealni obliki. Vaša najboljša stava za igre, ki zahtevajo natančnost, je zmanjšanje težav.

Šokantno je, da je najboljša izkušnja prišla iz aplikacije Android. Kot že omenjeno, se zdi, da je aplikacija Android najbolj v celoti prikazana in zdi se, da je tudi vso Vortexovo optimizacijo delovanja usmerjeno tudi tja. Natančno usmerjene igre imajo še vedno spodobno količino vnosa, vendar skoraj ne toliko kot igranje v brskalniku.

Pokrivanje

Vortex je ena redkih storitev igranja v oblaku, ki je začela svojo storitev na mednarodni ravni. Namesto da bi se osredotočil na eno regijo, ima Vortex strežnike po vsem svetu, vključno s podatkovnimi centri v ZDA, Evropi, Srednji Ameriki in Južni Aziji. Glede na to je, da v celoti ni preveč strežnikov, kar pomeni, da boste morda morali prehoditi razumno razdaljo za igranje svojih iger. 

Skupaj je 15 podatkovnih centrov, od tega pet v Evropi, še štiri v ameriški Kanadi pa eno, čeprav bi kanadski uporabniki lahko izkoristili tudi vzhodno ameriško središče. Srednja Amerika dobi drugo, Južna Amerika pa še eno. V bližini Indonezije je tudi podatkovni center.

Tisti, ki spremljajo, bodo morda opazili, da to vključuje le do 13 podatkovnih centrov. Vortex trdi, da jih je 15, vendar zemljevid, ki ga ponuja za referenco, prikazuje le 13 točk. Kar zadeva druga dva podatkovna centra, ni navedeno, kje se nahajajo. 

Razsodba

Vortex ni slaba storitev igranja v oblaku, še posebej po izklicni ceni. Vendar pa je glede na to, kako omejena je ta tehnologija, rezanje vseh vogalov preveč, in Vortex je prikaz tega. Platformerji, strelci in celo nekateri RPG-ji se ne dajo igrati s količino vhodnega zaostajanja. Čeprav Vortex izpolnjuje svoje zahtevke za igre na srečo 60 sličic v sekundo, to stori za ceno zamude. 

Povedano je, da igre, za katere ni potrebna natančnost s sekundno sekundo, igrajo dobro, in kako poceni je Vortex, to je vredno same cene. Vortex v kombinaciji z odlično Android podporo ne izgleda preveč slabo.

Kaj menite o Vortexu? Ali nameravate poskusiti? Sporočite nam vaše izkušnje v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me