Pregled Google Stadia – Prihodnost iger na srečo? – Posodobljeno 2020

Google Stadia Review

Veliko oglaševana Stadia, Googlova storitev igranja v oblaku, kaže veliko obljub, a za zdaj zaostaja za tekmeci. Preberite si celoten pregled Google Stadia, če želite videti, zakaj je to prihodnost iger, vendar še ne.


Prejšnja

Naslednji

Googlova razdiralna platforma za igre, Stadia, želi preprečiti celo najboljše storitve igranja v oblaku. Namesto da bi se s težavo v oblačnem igranju loteval s peščico strežnikov in nameščanjem Steam, se je Google odločil, da bo za Stadia ustvaril celoten ekosistem, ki se lahko pomeri s konzolami Sonyja in Microsofta.. 

Vsaj to je cilj. V tem pregledu Google Stadia si bomo ogledali premierno izdajo, da bomo videli, kje se storitev ponuja in kje zaostaja. 

Stadia – samooklicano prihodnost iger na srečo – smo postavili pod strogim testiranjem in primerjali vse, od krmilnika do vmesnika, do vhodnega zamika, da bomo videli, kako se sklada s tradicionalno igralno izkušnjo. 

Stadija je lahko zelo prihodnost, vendar le v prihodnosti. Trenutna izdaja se zdi kot beta test bolj kot karkoli drugega, saj je zelo pomanjkljiv v lastnostih in ima nekaj težav z zaostankom. Googlov pogled v prihodnost iger ni brez vrednosti, vendar ni vredno 130 USD, kar je trenutno. 

Moči & Slabosti

Lastnosti

Stadia je bila napovedana z dolgim ​​seznamom funkcij, vključno z deljenjem družin, poglobljenim sistemom dosežkov in igranjem 4K / HDR na PC-ju. Vendar ob zagonu večina teh funkcij manjka, zato se Stadia počuti, kot da je v beta različici, namesto da bi bila v celoti izdana. 

Kar zadeva prej napovedane funkcije, pa tudi dosežki, skupna raba družin, igranje 4K / HDR iger na osebnem računalniku in združljivost s starejšimi Chromecast Ultras niso na voljo. Delovali bodo samo Chromecast Ultras, ki so bili dobavljeni s premiernimi izdajami Stadia, saj imajo najnovejšo programsko opremo. 

Še vedno lahko igrate v 4K s HDR, vendar le na Chromecast Ultra. Druge prej najavljene funkcije bodo prišle nekaj v letu 2020. Google na primer pravi, da se dosežki aktivno spremljajo, čeprav ne vidite svojega napredka v igri. 

Edina funkcija, ki se zdi, da se je obtičala, je gumb za zajem. Krmilnik Stadia ima poseben gumb za zajem, ki omogoča enostavno zajem zaslonskih posnetkov in video posnetkov, čeprav so na voljo samo v aplikaciji Stadia. 

Kljub temu ne morete preprosto deliti ali prenesti svojih posnetkov zaslona, ​​zaradi česar so nekako nesmiselni. Uporabnik Reddita je ugotovil, da lahko svoje posnetke naložite s programom Google Takeout, vendar je to najmanj boleče.. 

Primerjava regulatorja Stadia z Xbox One in DualShock 4

Čeprav Stadia pri igranju prek brskalnika podpira Xbox One in žični DualShock 4, je regulator Stadia bistven del izkušnje. Namesto da bi uporabljali Bluetooth ali kaj podobnega običajnemu krmilniku, regulator Stadia dejansko komunicira prek WiFi. To bi moralo pomeniti manj zaostajanja, kar potrjuje naše testiranje. 

povezava stadija-wifi

Sam krmilnik stane 69,99 dolarja, kar je dražje od regulatorjev DualShock 4 in Xbox One. Primerjali smo ga s standardnim krmilnikom Xbox One, Dualshockom 4, Nintendo Switch Pro Controllerjem in Xbox Elite Controller Series 2. Čeprav so vsi ti videti bolje kot krmilnik Stadia, lahko še vedno drži svoje. 

Zdi se, da je večji od drugih vodilnih krmilnikov, saj se vrh ne prekriva kot krmilnik Xbox One. Zaradi tega krmilnik dejansko leži na vaših srednjih prstih, zaradi česar se počutite kot igralna plošča, podobna Super Nintendo. To samo po sebi ni slabo, ampak nekaj, kar je treba opozoriti. 

Prejšnja

Naslednji

Teža je tisto, kar nas je najbolj izstopalo. Stadia ima močan krmilnik, kar lepo spreminja tempo v primerjavi z DualShockom 4. Kljub temu se krmilnik še vedno počuti poceni. Spužvasti gumbi in pretirano klikav podloga D so v nasprotju z zajetno težo, kar omogoča krmilnik, ki se hkrati počuti vrhunsko in brezhibno. 

Kosti krmilnika so trdne, koža pa ne. Ko ima krmilnik, ima plastika čudno teksturo, pritisk gumba pa daje votel odziv. Sam po sebi ni slab krmilnik, ampak je slab po izklicni ceni. Če bi ga Google prodal bližje 40 do 50 dolarjem, bi bili zadovoljni. 

Igre na katerem koli zaslonu ali vsaj malo

Eden od pravil Stadije je možnost, da svoje igre igrate na katerem koli zaslonu, ne glede na to, kje ste. Čeprav je odličen kot marketinška točka, to ni celotna zgodba. Ob zagonu je Stadia omejila funkcionalnost, ki je omejena na Googlov ekosistem. Čeprav je aplikacija na voljo v vseh napravah Android, lahko igrate igre samo na zadnjih telefonih Pixel. 

stadia-mobile-app

Za predvajanje na televizorju boste potrebovali Chromecast Ultra. Drugi pametni televizorji in naprave za predvajanje, ki temeljijo na Androidu, niso združljivi, čeprav vam morda omogočajo prenos aplikacije Stadia. Prav tako se lahko v računalniku igrate s tipkovnico in miško, vendar le prek Google Chroma, ne z drugimi brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, kot je Opera (preberite naš pregled Opera). 

stadija vlivanje

Na seznamu v Googlovi trgovini je navedeno, da bo Stadia leta 2020 podpirala brezžično predvajanje na prenosnih računalnikih, namiznih računalnikih in izbirali telefone in tablice. To bi bilo smiselno, če bi bila Stadia v beta različici, vendar ni. Stadia ima kot popolnoma predstavljen izdelek manj podpore kot nekatere aplikacije, ki so še vedno v beta različici, na primer GeForce Now in Project Cloud (preberite primerjavo Google Stadia vs GeForce Now).  

Pregled funkcij Google Stadia

Podprte igre

Posodobitev 18.12.2019: Dodani so Borderlands 3, Dragon Ball Xenoverse 2 in točka preloma Ghost Recon Toma Clancyja.

Stadia ni kot druge platforme za igranje v oblaku, saj se ne integrira z DRM-ji, kot sta Steam ali Origin. Namesto da bi prinesel obstoječo knjižnico iger, kot bi to storili s Shadowom (preberite naš Shadow pregled in primerjavo Google Stadia vs Shadow), je Stadia veliko bolj podobna storitvi, kot je PlayStation Now, kjer je knjižnica iger za vas pripravljena (beri naš pregled v PlayStation Now). 

Tu pa se primerjave končajo. Najbolje je, da o Stadiji razmišljate kot o novi konzoli, kjer morate kupiti igre, kot bi jih imeli za Xbox One ali PS4. Te igre delujejo samo na Stadii in Stadii in ob zagonu ni velikega izbora. Napovedanih je bilo nekaj več kot 40 iger, dober kos teh pa še ni bil izdan. 

Večina naslovov je velikih, AAA iger, vključno s Shadow of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2 in Final Fantasy XV. Številne pričakovane izdaje bodo predvidoma predstavljene tudi na Stadiji, vključno z Watch Dogs: Legion, Doom Eternal in Cyberpunk 2077. 

Kljub temu je pomanjkanje raznolikosti. Na voljo je le peščica naslovov indie, vključno z Windjammers 2 (še ni na voljo) in Thumper, ampak to je samo to. 

Čeprav je omejena linija smiselna za zagon konzole, Stadia ni konzola. V primerjavi s storitvami za igranje v oblaku, ki se združujejo z drugimi platformami, kot je GeForce Now, je v slabšem položaju (preberite naš pregled GeForce Now).

Cena

V trenutni obliki je Stadia draga storitev, ki za začetek potrebuje veliko vnaprejšnjih stroškov. Čeprav Google pravi, da se bo to spremenilo leta 2020, še vedno ni treba opaziti modela digitalne prodajalne, po katerem je Stadia streljala. V času pisanja boste morali vložiti približno 200 dolarjev, da se boste lahko postavili v nekaj iger. 

Google je jasno povedal, da Stadia ni mišljena kot naročniška storitev, čeprav je na voljo Stadia Pro naročnina. Namesto tega je bilo mišljeno sedeti ob fizičnih konzolah, kot je Xbox One. Stadia je namesto digitalne prodajalne, kjer lahko kupite igre, kot bi bile v Steamu ali PlayStation Network. 

Vendar v času pisanja tega ne gre. Čeprav namerava Google v prihodnosti povečati podporo za Stadia, je ta na voljo le v napravah Android. Krmilnik Stadia je edini krmilnik, ki ga lahko uporabljate tudi brezžično. Vaš krmilnik Xbox One ali DualShock 4 bo deloval v sistemu Mac, Chrome ali računalnik, vendar le, če krmilite kabel krmilnika.. 

Kakšna je razlika med Stadia Ustanoviteljem, Premiere, Pro in Base?

Preden se lotimo strojne opreme, pogovorimo se o storitvi Stadia. Obstajata dva strojna paketa: Founder’s Edition in Premier Edition. 

Founder’s Edition je razprodana, čeprav je prišla z ekskluzivnim modrim krmilnikom in uporabniško dovolilnico za Stadia Pro. Zdaj lahko premierno izdajo kupite za 130 dolarjev, ki vključuje vse od ustanovitelja, vendar z belim krmilnikom. O tem bomo govorili čez minuto.

Ne glede na to, oba paketa vključujejo tri mesece Stadia Pro. Ta naročnina v vrednosti 10 USD na mesec je podobna Xbox Live ali PlayStation Plus. Pro člani bodo vsak mesec dobili nekaj brezplačnih iger, pa tudi popuste na izbrane naslove v trgovini. Na primer, Metro Exodus znaša 20 dolarjev s članstvom v Pro, za razliko od 40 dolarjev. 

Za igranje iger ne potrebujete tega člana Pro. Stadia Base, ki bo predstavljena leta 2020, je brezplačna za uporabo, čeprav boste morali kupiti igre. Google za svoje člane Base zahteva polno maloprodajno ceno večine iger, zato pričakujte, da boste plačali 59,99 USD za vse AAA naslove, izdane v preteklem letu. 

Nakup strojne opreme Stadia

Trenutno je strojna oprema Stadia dejavnik pri nakupu naročnine. Na voljo je paket, ki vključuje tri mesece Stadia Pro, beli krmilnik in Chromecast Ultra za 130 dolarjev. Potrebovali boste krmilnik in Chromecast, da se lahko v bližnji prihodnosti brezžično predvajate na televizorju. Trenutno je to edini način igranja Stadije. 

Tehnično gledano je Stadia lansirana, vendar še ni zagnana v celoti. Za dostop do platforme potrebujete kodo za povabilo, ki jo prejmete le tisti, ki ste kupili paket 130 premiernih različic. Tri mesece premium storitve dobite s peščico brezplačnih iger, vključno z Destiny 2, vendar boste še vedno morali kupiti dodatne igre.

Tudi te igre so res drage. Če bi na primer želeli Assassin’s Creed Odyssey in Red Dead Redemption 2 s svojo Stadia Premiere Edition, bi imeli luknjo 230 USD. Odyssey je bil pred kratkim označen s samo 15 USD za počitniške ponudbe za Xbox One in PS4, in to je fizična kopija, ki jo lahko preprodate, ko končate.

Enostavnost uporabe

Stadia se zažene v vašem telefonu, vendar dokler imate Chromecast – ki ga boste potrebovali, da ga boste tako ali tako uporabljali, lahko ostane na vašem televizorju. Po nastavitvi storitve – to bomo začeli čez minuto – vse, kar morate storiti, je, da vklopite televizor in krmilnik. Vaš Chromecast bo prikazal kombinacijo gumbov, ki jo boste morali vnesti, da vklopite Stadia. 

Odklepanje različice Stadia Premiere Edition

Preden pridemo do tega, pa poglejmo, kaj je na voljo v premierni izdaji. Google vključuje beli krmilnik Stadia, Chromecast Ultra z najnovejšo vdelano programsko opremo in polnilne kable za oboje. Kabel za Chromecast ima tudi priključek za ethernet, tako da ga lahko povežete s svojim usmerjevalnikom. 

Google naj bi vam tudi poslal e-poštno kodo, čeprav, ko bomo prišli čez minuto, nismo prejeli svoje. Bolj smiselno bi bilo, da kodo vključite na kartico v polje, da se izognete morebitnim napakam v e-pošti, vendar, žal, Google se je odločil za to.. 

Kar se tiče škatle, to je to. Google vključuje kratek priročnik za nastavitev, vendar nobene druge dokumentacije. Če vidite, kako je Stadia nov koncept in je verjetno prvi uvod za večino ljudi v oblaku, nekaj dodatne dokumentacije o tem, kaj podpira in kaj ne bi bilo lepo. 

Nastavitev Stadija

Postopek za nastavitev Stadije bi moral biti preprost, a na poti smo zadeli veliko zaporov. Povezave strojne opreme ne potrebujejo veliko: na Chromecast priključite vir napajanja in ethernet ter ga priključite na televizor. Naš Chromecast je potreboval približno pet minut za posodobitev, vendar je zatem Stadia takoj zaznal. 

združevanje stadia-regulatorjev

Vendar platforme dejansko nismo mogli uporabiti. Google naj bi poslal vsakič, ko pošlje vaš paket Stadia, ki ga boste uporabili za odklepanje programske opreme. Nikoli nismo dobili kode za povabilo. 

Namesto tega smo morali eno uro klepetati s podporo, kjer smo štirikrat ponovili številko naročila in serijsko številko krmilnika ter dodatnih šest ur za povratni klic. 

Kar bi moral biti 15-minutni postopek, je trajalo ves dan. Seveda lahko govorimo le o svojih izkušnjah s Stadijo. Vendar pa je skozi postopek kot standardni plačni kupec neizprosno, da bi nekdo moral čakati cel dan, da bi lahko uporabljal komplet za 130 dolarjev. 

stadija-povabilo-koda

Po tem fiasku je Stadia gladko tekel. Začetna nastavitev se izvaja v vašem telefonu, kjer boste dodali igre v knjižnico in jih oddali na svoj televizor prek Chromecast-a. Kljub temu lahko telefon odložite po tem. Stadia se začne z vnašanjem kombinacije gumbov na krmilnik, nato pa lahko vse upravljate s krmilnikom in televizorjem. 

Dodajanje iger

Dodajanje iger v knjižnico je najboljši del Stadia. Če nekaj vidite, ga lahko predvajate v nekaj sekundah. Če je zahteval brezplačne naslove s programom Stadia Pro, je aplikacija takoj vprašala, kje želimo začeti igrati, in zagotovo, po nekaj sekundah nalaganja so se igre začele.

stadija-mobilna knjižnica

Igre boste dodali prek aplikacije Android (ali prek telefona Pixel, če želite obiskati celotno Googlovo svinjo), kjer lahko tudi upravljate svojo knjižnico in si ogledate nove članke o platformi. Ko pa jih dodate v vašo aplikacijo, jih lahko predvajate na televizorju. Dokler imate krmilnik Stadia, lahko odklenete Chromecast Ultra in začnete predvajati, ne potrebujete nobenega telefona. 

V tem sistemu se Stadia najbolj obljublja. Google ima možnost, da takoj izbere igro in jo igra v nekaj sekundah, zaradi česar so daljši časi namestitve na Xbox One in PS4 videti kot šala. Na primer, Destiny 2 je skoraj 100 GB in za prenos v celoti potrebujete ure. Pri Stadiji morate vse naložiti.

Izvedba

Naše izkušnje s podjetjem Stadia so bile za razliko od večine drugih poslovalnic. Nismo naleteli na veliko zaostajanja pri vnosu ali vsaj na tolikšen način kot pri nekaterih drugih storitvah iger v oblaku (primer preberite v pregledu Vortex). Zakasnitev vnosa ni bila težava, vendar je zvočni zaostanek. 

Testirali smo štiri igre, tiste, ki so trenutno na voljo pri Stadia Pro: Tomb Raider, Destiny 2, Samurai Shodown in Farming Simulator. Vsako igro smo preizkusili z žično in brezžično povezavo. Naš skupni rezultat temelji na ožičeni povezavi, vendar smo želeli, da tudi Stadia deluje v brezžičnem omrežju. 

Igranje Tomb Raider in Destiny 2 s Stadijo

Začelo se je s Tomb Raiderjem, vse pa je šlo brez zadržkov. Stadia je igro naložila takoj, prenos ni potreben. Nekoliko je bilo zaostanka v meniju, a ko smo bili v igri, je bilo vse v redu. 

stadija-igra-drsnik1

stadija-igra-drsnik2

stadija-igra-drsnik3

stadija-igra-drsnik4

Prejšnja

Naslednji

Usoda 2 je bila groba, kar je čudno, glede na to, da je bil videti boljši kot Tomb Raider. Čeprav se je gibanje zdelo odzivno, je v trenutku, ko smo izstrelili pištolo, vse razpadlo. Pri streljanju pištole v Usodi 2 s Stadijo so trije dejavniki: vibracija regulatorja, animacija na zaslonu in zvok. 

Nobena od teh stvari ni bila sinhronizirana. Takoj po vnosu se je začela animacija, kar je dobro. Če izklopite zvok, se vam zdi, kot da igrate na lokalni konzoli. Vendar kmalu po animaciji prihaja vibracija in nekaj časa po njej pride zvok. To je dezorijentirajoča izkušnja, ki jasno prikazuje luknje v igralnem sistemu samo v oblaku. 

Verjetno je desyncing vseh teh elementov posledica dejstva, da je krmilnik seznanjen prek WiFi. Vhod se takoj registrira, zvok pa pride kasneje. Skratka, vhodni zaostanek je, vendar le pri nekaterih igrah in pri nekaterih čudnih vidikih teh iger. 

Igranje Stadije s tipkovnico in miško

Naše žično testiranje smo izvedli s Chromecastom, ki je prišel v premierni izdaji. Vendar smo se preizkusili tudi na WiFi s tipkovnico in miško, v katerem je Stadia naložen v Google Chrome. Čudno je, da je bila uspešnost v tej usodi boljša, čeprav so bili vizualni igralci pomemben hit. 

Zdi se, da ga moraš imeti s Stadijem tako ali drugače. Ali uporabljate ožičeno internetno povezavo in ste na milostni stopnji občutnega zaostajanja, odvisno od igre, v kateri igrate, ali pa ste brezžični in imate tekočo izkušnjo, čeprav z zmanjšano vizualno zvestobo.

Pokrivanje

Kljub novi storitvi je Stadia na voljo v številnih državah. Storitev je na voljo v Belgiji, Kanadi, na Danskem, Finskem, v Franciji, Nemčiji, na Irskem, v Italiji, na Nizozemskem, na Norveškem, v Španiji, na Švedskem, v Združenem kraljestvu in v ZDA. Ni tako rezano in suho kot preprosto bivanje v eni od teh držav , čeprav. 

Google določi vašo upravičenost na podlagi različnih dejavnikov, vključno s prejšnjimi naslovi za izstavitev računov v Google Payments in vašo trenutno lokacijo. Kot rečeno, smo se pri poskusu registracije naleteli na roko, Google pa nikoli ni poslal kode za povabilo. Denar smo še vedno odšteli z naše virtualne kreditne kartice in paket je še vedno prispel, vendar smo morali govoriti s podporo za kodo. 

Verjetno je to zato, ker smo plačevali z virtualno kreditno kartico, ki je registrirana v državi, v kateri Stadia ni podprta, kljub temu da je paket poslal na ameriški naslov. Vendar tega ni mogoče potrditi. 

Čeprav je pokritost solidna, pri Stadijevem modelu obstajajo številne ovire, in sicer ko gre za licenciranje. Glede na vašo lokacijo morda ne boste mogli igrati igre, ki ste jo kupili. Če na primer potujete in želite igrati svoje igre Stadia, morate zagotoviti, da imate igro v kateri koli državi, v katero potujete.. 

To težavo lahko premagate z najboljšim VPN ali, še bolje, z najboljšim VPN za igranje iger, vendar je problem, ki ga večina igralnih storitev v oblaku nima. 

Ker so igre licencirane za Stadia in niso platforma, kot je Steam ali Origin, je lokacija, ki jo imate. To ne velja za druge platforme, do katerih lahko še vedno dostopate do, recimo, vašega ameriškega računa Steam prek strežnika za igre v oblaku.

Razsodba

Stadia je korak v pravo smer pri igranju v oblaku, toda Google ni tisto največjega opusa. Še vedno je odpravljena težava, vključno z lahkim zvokom, ločeno podporo za platformo in omejeno knjižnico iger. Če pa se Google drži Stadia, bo to dolga leta naredila impresivno platformo. 

Kaj menite o Stadiji? Ali boste kupili premierno izdajo ali počakali, da se Base lansira? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me