Pregled zamegljenosti – Posodobljeno 2020

Pregled zamegljenosti

Blur je enostaven za upravljanje z geslom, ki nagradi tiste z nastavljeno in pozabljeno miselnostjo. Oblikovanje golih kosti deluje v ozadju, sicer pa ne nudi veliko prožnosti. Več o tem si lahko preberete v našem celotnem pregledu Blur.


drsnik-drsnik1

zameglitev-drsnik2

zameglitev-drsnik3

zameglitev-drsnik4

zameglitev-drsnik5

Prejšnja

Naslednji

Abine Blur je skrbnik za gesla, ki ima veliko prav, saj ponuja edinstveno funkcijo zasebnosti in velikodušen brezplačen načrt. Vendar pa mu primanjkuje sekancev, da bi se uvrstil na naš seznam najboljših upravljavcev gesel. Od ločenega vmesnika do kršitve podatkov, ki se je zgodila nekje v letu 2018, ima Blur nekaj težav, ki so prevelike, da bi jih lahko prezrli. 

V tem pregledu zamegljenosti bomo na novo pripovedovali svojo izkušnjo, zdaj ko smo aplikacijo spremenili. Po prijavi na spletu, kot bi to plačal vsak uporabnik, smo odprli račun brez beleženja zgodovine in osebno storitev. V tem pregledu se bomo dotaknili izkušenj z uporabnostjo, varnostjo in funkcijami, še preden bomo razsodili. 

Ker je podjetje, osredotočeno na zasebnost, in ponuja orodja, kot je DeleteMe, se zdi, da so Abine namere na pravem mestu. Vendar pa ima usmrtitev Blur nekaj težav. Čeprav so nam funkcije aplikacije všeč, je kontekst, ki obdaja te funkcije, veliko več težav, kot je vredno. Ne gre omeniti popolnoma norega cenovnega razreda.

Moči & Slabosti

Alternativa za zameglitev

Lastnosti

Blur je več kot le spletni upravljalnik gesel in ponuja vrsto orodij za zasebnost, ki so vredna Abinega imena. Čeprav spletno orodje za čiščenje DeleteMe – Abine – ni v paketu Blur, obstajajo številne druge funkcije zasebnosti. Brez doplačila lahko zaščitite svoje kreditne kartice in blokirate sledilne strani. 

Tri funkcije, ki sestavljajo Blurjev nabor funkcij, so prvi, upravljanje gesla. Vendar se pri zamegljevanju ne dogaja nič posebnega. Lahko shranite gesla, naslove, kreditne kartice in identitete, vendar nič drugega.

Poleg preskakovanja preteklih funkcij za shranjevanje in skupno rabo beležk Blur manjka kakršne koli analize računov (čeprav je treba opozoriti, da lahko dodate opombe v določene račune). Ponovno uporabljena gesla si lahko ogledate na strani računov, vendar vam ni dana splošna ocena varnosti, kot ste z Dashlane ali LastPass. 

stran zamegljenega gesla

Maskiranje telefona in kartic

Ena največjih lastnosti, ki Blur loči od drugih orodij za upravljanje gesla, je njegova maskirna funkcionalnost. Za lažnimi stenami lahko skrijete e-poštne naslove, telefonske številke in celo kreditne kartice in iz njih izbrišete ponarejene podatke, ki se preusmerijo na resnično lokacijo. Na primer, maskirano e-poštno sporočilo lahko izgleda kot [zaščitena e-pošta]

E-pošta z zamegljenimi maskami

Funkcionalnost zamaskiranja je daleč dosegljiva in omogoča prijavo na vprašljiva spletna mesta, ne da bi tvegali vaše drage osebne podatke. Zanimiv zalogaj so sicer maskirane karte. Za razliko od virtualnih kreditnih kartic, ki ponarejene podatke preprosto povežejo z dejanskimi podatki o kreditni kartici, vam Blur omogoča omejitev. 

Ko nastavite zamaskirano kreditno kartico, boste morali vnesti, koliko nameravate porabiti. Ta kartica je dobra samo za nakup. Na srečo lahko maskirane kreditne kartice v hipu ustvarite s pomočjo podatkov o kreditni kartici in razširitve brskalnika Blur. 

Sledenje blokira z razširitvijo brskalnika Blur

Zaokrožitev trojice funkcij Blur je zaviralec sledilcev. Kot poudarjamo v 99 brezplačnih orodjih za zaščito vašega vodnika o zasebnosti, je sledenje med brskalniki ena največjih groženj vašim osebnim podatkom. K sreči sledilci samodejno blokirajo s pripono Blur, ki jo boste potrebovali za samodejno izpolnjevanje. 

zamegljenost-razširitev brskalnika

Čeprav obstaja veliko drugih razširitev brskalnika, ki blokirajo sledilce, Blur vključuje brezplačno vse uporabnike. Seveda lahko to funkcijo izklopite, vendar res ni razloga. Poleg tega Blur vodi evidenco, koliko sledilcev je blokiral vsak dan, kar si lahko ogledate na nadzorni plošči računa. 

zamegljenost-sledilna zgodovina

Pregled funkcij zamegljenosti

Logotip zamegljenostidnt.abine.com

Začne se od 325 dolarjev mesečno vsi načrti

Varnost

2FA

Šifriranje
AES-256

Ničelno znanje

2FA tipke

Varnostna analiza

Sinhronizacija z več napravami

Varnostno kopiranje in obnovitev

Mobilne aplikacije

Zamenjava gesla

Generator gesel

Razširitev brskalnika

Samodejno izpolnjevanje

Obrazec samodejno izpolni

Uporabniški vmesnik brskalnika

Namizni vmesnik namizja

E-naslov

Klepet v živo

Telefon

Center pomoči

Forumi

24/7 podpora

Več

Prost načrt

Cenitev

Z neomejenim brezplačnim načrtom in nizom funkcij je Blur videti varna stava, še posebej v primerjavi z drugimi upravljavci brezplačnih gesel. Vendar za razliko od LastPass-a, o katerem lahko preberete v našem pregledu LastPass, Blur ne ponuja sinhronizacije z več napravami na prostem koncu stvari. To vas sili v drago plačan načrt.

Obstajata dve možnosti, osnovna in neomejena, čeprav se mora večina strank, ki plačujejo, držati načrta Neomejeno. Basic je cenejša, saj stane nekaj več kot 3 USD na mesec, če se letno zaračuna, vendar ne spada v funkcijo zamaskirane kreditne kartice. Namesto tega boste morali plačati pristojbino v višini 2 USD za kartico, ki je nižja od 100 USD, in 1,5% pristojbine za katero koli kartico nad 100 USD. 

Osnovni načrt je v skladu z drugimi skrbniki geslov, stane pa nekoliko manj kot Dashlane in nekoliko več kot Keeper (preberite naš pregled Dashlane). Čeprav se z Unlimitedom neomejeno pospešuje, se je cena zvišala. Poleg mesečnega obračunskega cikla ponuja Unlimited tudi vse zamaskirane kartice, ki bi jih lahko želeli, brez dodatnih stroškov. Vendar pa je 15 dolarjev na mesec brez primere. Tudi načrt Dashlane Premium Plus 10 dolarjev – ki je na voljo z virtualnim zasebnim omrežjem, zaščito pred krajo identitete in spremljanjem temnega spleta – je v primerjavi z njimi skromen. Blur ima veliko funkcij, vendar zanje plačujete zajeten premij v svojem načrtu Neomejeno.

Prosti načrti zamegljenosti in poslovnih načrtov

Brezplačni načrt je impresiven, čeprav ne na ravni storitve, kot je Sticky Password (preberite naš pregled Sticky Password). Dobite neomejeno shranjevanje gesla, vendar le v eni napravi. Varnostno kopiranje in sinhronizacija sta rezervirana za plačilo naročnikov. Kljub temu Abine vključuje svojo maskirano funkcijo e-pošte in blokiranje sledilcev. Brezplačni načrt ima tudi 30-dnevno preizkusno različico Unlimited. 

Kljub temu ni nobenih poslovnih načrtov. Storitev, kot je Zoho Vault, je na splošno bolj primerna za srednje velika in velika prodajna mesta, čeprav bi lahko majhna podjetja izkoristila maske Blur. 

Ne glede na to se lahko vsi novi uporabniki enostavno odpočijejo s 14-dnevnim oknom vračila. Kljub temu, da ponujate brezplačen načrt, Blur omogoča tudi vrnitev denarja v roku dveh tednov po nakupu naročnine, nobenih vprašanj ni.

Uporabniku prijaznost

Prijava na Blur je torej zamegljena. Vnesti morate samo svoj e-poštni naslov in geslo in takoj se boste zagnali na nadzorno ploščo. Na nek način je ta postopek odličen, saj ste pripravljeni in tečete v nekaj sekundah. Vendar pa bi se lahko tehnonobi izkazalo za pomanjkanje roke. 

zamegljena armaturna plošča

Sama spletna stran predstavlja tudi nekaj ovir. Spletno mesto Blur dejansko ni. Namesto tega lahko Blur kupite na Abineinem spletnem mestu. Izziv izvira iz dejstva, da Abine tudi tam govori o DeleteMeju, pri čemer preskoči mimo strani s tradicionalnimi cenami in funkcijami za oblikovanje enega lista. 

Čeprav se zamegljenost enostavno uporablja, ko pridete mimo spletnega mesta, vendar ponuja racionalizirano postavitev za številne različne funkcije. Na nadzorni plošči, s katero ste se pozdravili, so štiri glavne kategorije: “računi”, “denarnica”, “maskiranje” in “sledenje”. Te razdelke lahko razširite, če iščete nekaj, na primer svoje identitete ali kreditne kartice. 

zamegljeno razširjena

Uvoz in organiziranje računov

Stran z računi je tam, kjer smo preživeli večino časa, opremljen s seznamom vaših geslov in številom gesel, ki ste jih ponovno uporabili. Če začnete iz nič, boste s klikom na gumb »nov račun« začeli. Svoje podatke lahko dodate, ustvarite geslo neposredno na strani in celo dodate nalepko. 

zamegljeno-novo geslo

Ker smo uporabili druge skrbnike gesel, smo skočili na zavihek uvoz. Uporabniki zamegljenosti lahko uvozijo geslo od drugih upravljavcev gesel, vključno s KeePassom, ali pa jih prenesejo v splošno datoteko CSV. Vendar pa na strani uvoza ni nobenih vadnic o tem, kako izvesti ta postopek. 

Brez lastnih težav smo uvozili 297 računov s sistema LastPass. Zamegljenost je šla celo do preskoka preteklih dvojnikov, pri čemer smo poskrbeli za nekaj potrebnega čiščenja v našem trezorju LastPass. Glede na to te nastavitve ne morete onemogočiti, zato je mogoče nekatere vnose preskočiti, če so označeni kot dvojnik. 

Imate pa prilagodljivost pri uvozu gesel. Namesto da bi strukturo CSV sprejeli kot zakon, Blur omogoča spreminjanje splošnih polj za vnose. Na primer, če je slučajno pobral vaša gesla kot ime spletnega mesta, lahko spremenite stolpec, tako da se vse pravilno uvozi. 

zameglitev-uvoz

Kopanje v nastavitvah zamegljenosti

Čeprav boste večino svojega časa preživeli na strani računa Blur, so v njegovih nastavitvah skrite druge funkcije. Najbolj očitno je, da si želite ogledati območje “zamaskiranja”, kamor lahko nastavite zamaskirane kreditne kartice, e-pošto in telefonske številke. Maskiranje e-pošte je na voljo vsem, čeprav je maskiranje telefonov in kreditnih kartic rezervirano za naročnike Unlimited. 

Razen tega Blur nima preveč nastavitev. Konfigurirate lahko 2FA in si ogledate rezervno geslo na strani z nastavitvami, ki jih bomo objavili v naslednjem razdelku. Najpomembneje je, da lahko na strani z nastavitvami upravljate, kje so vaši računi shranjeni. 

nastavitve zamegljenosti

Blur privzeto shrani vaše račune na strežnike, da se lahko sinhronizira med vašimi napravami. Vendar pa se lahko odločite, da boste svoje račune shranili lokalno, če vas skrbi kršitev podatkov. Na žalost boste morali pomisliti o Blurju.

Uporaba razširitve Chrome Blur

Kako osnovna je spletna nadzorna plošča, je Blurjeva razširitev za Chrome zelo robustna. Uporablja se predvsem za samodejno izpolnjevanje, zaznavanje prijavnih polj vsakič, ko pristanete na spletnem mestu. Vendar pa lahko prilagodite, kako Blur vidi ta polja. Če na primer razširitev slučajno izbere, da je za vašo e-pošto mišljeno polje z geslom, lahko to spremenite s pripono.

nastavitve zameglitve-razširitve

Razširitev odpira tudi številne nastavitve na mestu. Glede na stran, ki jo imate, lahko vklopite ali izklopite samodejno izpolnjevanje, samodejno zajemanje, zakrivanje e-pošte in še veliko več. Čeprav te nastavitve privzeto upravljate na podlagi spletnega mesta, jih lahko uporabite tudi na splošno.

nastavitve zameglitve-razširitve spletnega mesta

Varnost

Abine nima obsežne dokumentacije o svoji varnostni strukturi, za razliko od nekaterih drugih upraviteljev gesel, čeprav je, kar lahko pridobimo, podobno kot druga orodja. Zaskrbljenost ni v tem, kako Abine upravlja z vašimi podatki; vse se zdi tam nedotaknjeno. Zaskrbljujoča varnostna kršitev je prišla pred nekaj več kot enim letom. 

Preden pridemo do tehničnega dela, se spuščamo tehnično. Vaš trezorski zapor je šifriran z AES-256, ki je, kot lahko preberete v našem opisu šifriranja, v osnovi virtualni Fort Knox. Ključ, ki odklene vaš šifriran trezor AES-256, izhaja iz vašega glavnega gesla, za katerega Blur ni nič znanja. 

Namesto tega se vaši podatki šifrirajo lokalno, preden jih pošljete strežnikom Blur. Ta postopek, ki ga pogosto imenujejo gostovanje za gostitelje, zagotavlja, da Abine nikoli ne bo videl vsebine vašega trezorja. 

Abine prav tako nikoli ne vidi ali shrani svojega glavnega gesla, kar je odlično za varnost. Vendar to pomeni tudi, da si boste morali zapomniti to glavno geslo, če želite dešifrirati svoje podatke. 

Ponastavitev gesla ni mogoča ali vsaj ni mogoča v tradicionalnem smislu. Namesto preprostega ponastavitve gesla Blur ponuja rezervno geslo. Ta geslo, ki je sestavljeno iz desetih naključnih besed, se uporabi za ponastavitev glavnega gesla, če ga pozabite. Zapomniti si morate rezervno geslo. 

zamegljeno-rezervno-geslo

Kršitev podatkov zamegljenosti

Konec leta 2018 je Abine sporočil, da je na svojih strežnikih odkril kršitev podatkov. Ta kršitev, ki je prizadela približno 2,4 milijona uporabnikov, je razkrila e-poštne naslove uporabnikov, namige gesla, naslove, imena in priimke, pa tudi šifrirana gesla. Čeprav nobena gesla v preprostem besedilu niso bila ogrožena, je Blur uporabnike pozval, naj spremenijo svoje glavno geslo. 

Ni mogoče zanesljivo vedeti, kaj je bilo izpostavljeno. Vemo, da nobena informacija, shranjena po januarju 2018, ni bila ogrožena. Abine je za kršitev izvedela decembra 2018 pri raziskovalcu varnosti. Na podlagi te časovnice je verjetno, da je do kršitve prišlo nekje v letu 2017. 

Tu ne bomo metali besed: Količina podatkov, ki jih Blur lahko shrani, povzroči kršitev zelo grozeč. Abine trdi, da do točke katastrofe ni bil ogrožen noben uporabniški podatek. Kljub temu kršitve v tej lestvici ne bi smeli jemati naglo. 

Čeprav Blur ni edini upravitelj gesla, ki je doživel tak napad, se težava običajno odpravi zaradi šifriranja, ki je nameščeno na trezorju uporabnika. Kot orodje za zasebnost pa ima Blur možnost shranjevanja kreditnih kartic, e-poštnih naslovov in telefonskih številk za namene prikrivanja.

Delo z omejenimi informacijami

Želeli bi opozoriti, da lahko glede njegove varnostne strukture ocenimo le informacije, ki jih Blur daje javnosti. Žal zunaj glavnega algoritma, ki se uporablja za šifriranje vaših podatkov, in nekaterih dvofaktorskih možnosti preverjanja pristnosti, vemo zelo malo o tem, kako Blur deluje na tehnični ravni. 

Splošni varnostni koncepti so zdravi, vendar Blur ne razkrije postopka preverjanja pristnosti vašega računa. To je ključna točka pri ocenjevanju upravitelja gesel, kot smo videli v našem pregledu 1Password. Abine nima bele knjige ali druge tehnične dokumentacije, zato lahko le domnevamo, da je položaj, v katerem nikoli ne želimo biti.

Podpora

Blur ponuja dokaj preprost sistem podpore, v katerem je pripravljen klepet v živo in e-poštno sporočilo ter razdelek s pogostimi vprašanji. Kljub temu, da je neposredno navezati Abine, je najvarnejša stava. Potem, ko smo se podali na klepet v živo, smo v nekaj minutah prejeli koristen odgovor, kar je daleč od njegovih virov za samopomoč. 

Obstaja pogosto zastavljeno vprašanje, in če bi verjeli “pogosto” delu te kratice, je varno domnevati, da ima Abine veliko vprašanj. Pogosta vprašanja so odkrito povedano. Čeprav obstajajo jasni poskusi organiziranja vprašanj, je vse postavljeno na eno stran. Če bi želeli natisniti FAQ, bi potrebovali 163 listov papirja, od katerih je prvih šest namenjenih vsebini.. 

zamegljenost

Cenimo pozornost do podrobnosti, zlasti če upoštevamo, da je večina tematik pokritih s posnetki zaslona. Vendar pa zagotovo obstaja boljši format za prikazovanje pogostih vprašanj. K sreči obstaja iskalna vrstica, toda z vprašanji z dolgo obliko lahko rahla sprememba besedne zveze zavrže celotno iskanje. 

Za tiste, ki šele začnejo, obstaja uporabniški priročnik, ki je veliko krajši od pogostih vprašanj. Kljub temu pa si ogledujete eno stran z vsemi informacijami, ki so na njej zapisane. Razočaranje je, da so lahko Blurjevi podporni viri odlični. Oblika, v kateri so predstavljeni, je videti lena in zastarela. 

zamegljenost-priročnik za uporabnike

Razsodba

Zamegljenost je mishmash dobrih idej in nerodne izvedbe. Jedro koncepta – to, da je skrbnik gesla, poln do roba z dodatnimi orodji za zasebnost – deluje dobro. Vendar pa lahko spletno mesto, podporni viri in nadzorna plošča uporabljajo natančno nastavitev. Ne gre omeniti nedavne kršitve varnosti. 

Kot brezplačni upravitelj gesla je Blur prehoden in ustreza funkcijam, ki jih druga orodja za upravljanje gesla preskočijo. Vendar je plačilo za Blur veliko vprašanje. Cena za načrt Neomejeno je veliko višja od katerega koli drugega skrbnika gesla, zato težko priporočamo Blur. 

Kaj menite o Blurju? Ali boste dali prost načrt posneti? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map