Pregled ključkov F-Secure – posodobljeno 2020

Pregled ključkov F-Secure

F-Secure Key je upravitelj gesla, ki pokriva vse podlage s privlačnim uporabniškim vmesnikom in varnostjo, ki velja za industrijo. Vendar bi lahko podpora in enostavna uporaba uporabili nekaj dela. Preberite več o Keyu v našem celotnem pregledu Key.


drsnik tipk1

drsnik tipk2

drsnik tipk3

drsnik tipk4

drsnik tipk5

Prejšnja

Naslednji

F-Secure, protivirusno podjetje, ki si je v našem najvarnejšem protivirusnem vodniku prislužilo, je veliko v redu. Glede na funkcije, ki preskakujejo pretekle vključke, kot je skrbnik gesla, je razvidno iz našega pregleda F-Secure Anti-Virus. V tem pregledu F-Secure Key bomo videli, ali je nakup storitve à la carte vreden doplačila. 

Poleg tega, da bomo Key presodili v okviru antivirusnega sistema F-Secure, ga bomo primerjali tudi z najboljšimi skrbniki gesel. Ob poti bomo razpravljali o njegovih značilnostih – kaj le malo jih je – uporabnosti, varnosti, ceni in še več, vse preden izrečemo sodbo. 

Za kratek odgovor, F-Secure s kompetentnim upravljalcem gesel zagotavlja ključ, ki ponuja čudovito oblikovano aplikacijo in vrhunsko varnost. Pogrešajo pa nekaj kritičnih lastnosti, ki vplivajo na njegovo funkcionalnost in v nekaterih primerih na uporabnost.

Prednosti in slabosti

Nadomestni ključi F-Secure

Lastnosti

F-Secure ne manjka funkcij na enak način kot drugi upravljavci gesel, ki so v paketu. Pravzaprav ima spodoben seznam, ki ponuja možnosti za obnovitev, varnostno nadzorno ploščo in preprost način za povezavo drugih naprav. Vendar pa podpira le dve vrsti vstopov, kar je težava. 

Shranjujete lahko samo gesla in kreditne kartice. Čeprav je tehnično še vedno upravljalec gesel, konkurenti F-Secure ponujajo večjo prilagodljivost. Ohranjevalec lahko na primer shrani različne vrste vnosov in ima funkcijo skupne rabe (nekaj, kar ključu manjka). 

To ne omenjamo nobenih edinstvenih funkcij. Za razliko od Abine Blur, ki ponuja zamaskirane kreditne kartice in e-poštna sporočila, F-Secure Key v mizo ne prinese nič novega (preberite naš pregled Blur). 

Ključ opravlja svojo funkcijo po ceni, ki je v skladu s preostalim trgom. Ko pa druge možnosti ponujajo več po isti ceni, se pojavi težava. 

Samodejno polnjenje, opozorila o kršitvah in koda za obnovitev

Ko se nam zastoji, je čas, da se pogovorimo o tem, kaj vključuje F-Secure. Najpomembnejša funkcija je stran »stanje«, ki prikazuje pogosta, šibka in ponovno uporabljena gesla za vaše račune. Všeč nam je varnostna nadzorna plošča, čeprav bi bilo dobro, da bi F-Secure v prihodnosti dodal opozorila o kršitvah podatkov..

analiza ključ-varnost

Čeprav je stran »statusa« najbolj vidna, je »obnovitev računa« bolj uporabna. Kot bomo videli v spodnjem razdelku o varnosti, F-Secure ne more obnoviti glavnega gesla, če ga pozabite. 

Vendar lahko ustvarite kodo na podlagi svojega gesla. To kodo – ki je podobna QR-kodici z visoko ločljivostjo – lahko shranite v svoj računalnik in tako obnovite svoj račun, če pozabite svoje podatke za prijavo.. 

kodo za obnovitev ključa

Zaokroževanje funkcij je samodejno, čeprav je imenovanje “funkcija” nekoliko radodarno. Key lahko samodejno zapolni gesla, vendar nič drugega. Kljub temu morate pritisniti določeno bližnjico, da aktivirate samodejno izpolnjevanje.

Za izpolnjevanje prijav potrebujete razširitev za brskalnik, vendar ne zajema prijav. Za razliko od drugih skrbnikov gesel, ki vprašajo, ali želite shraniti geslo, ko pristanete na novem spletnem mestu, vas F-Secure prosi, da jih dodate ročno. Lahko pa uvozite gesla, vendar pomanjkanje zajema gesla razočara, ne glede na to.

Pregled funkcij tipk F-Secure Key

Logotip F-Secure Keywww.f-secure.com

Začne se od 231 dolarjev mesečno Vsi načrti

Varnost

2FA

Šifriranje
AES-256

Ničelno znanje

2FA tipke

Varnostna analiza

Sinhronizacija z več napravami

Varnostno kopiranje in obnovitev

Mobilne aplikacije

Zamenjava gesla

Generator gesel

Razširitev brskalnika

Samodejno izpolnjevanje

Obrazec samodejno izpolni

Uporabniški vmesnik brskalnika

Namizni vmesnik namizja

E-naslov

Klepet v živo

Telefon

Center pomoči

Forumi

24/7 podpora

Več

Prost načrt

Cenitev

Ključ ni drag upravitelj gesla, a za tisto malo, kar ponuja glede funkcij, je cena previsoka. Kot pri drugih skrbnikih z gesli, ki smo jih videli, ki smo jih videli – preberite si kritike McAfee True Key in Kaspersky Password Manager, da si ogledate tiste, ki so v akciji – Key ni vreden cene. Vendar je v kompletu z vašim protivirusnim programom v redu.

Preden se lotite stroškov, je pomembno upoštevati, da F-Secure svoje cene prikazuje v evrih in ne v ameriških dolarjih. Cena v zgornji tabeli je menjalni tečaj v času pisanja, tako da bodo sčasoma rahle razlike. 

Osami je cena v redu, cenejša od Dashlane-a in v skladu s 1Password (preberite našo primerjavo Dashlane vs. 1Password). Ko se matematika izmuzne, gledaš samo sramežljive 3 USD na mesec, kar ni slabo. Kljub pomanjkanju funkcij pa je Key predrag. RoboForm, ki je na mesec za približno 1 USD cenejši, ponuja še več (preberite naš pregled RoboForm). 

F-Secure Key Free proti Premium

F-Secure Key ima brezplačen načrt, čeprav ga ne bi poznali na strani izdelka (več o tem v naslednjem razdelku). Načrti Free in Premium so v vseh pogledih enaki, le da brezplačni uporabniki ne morejo sinhronizirati gesla v napravah. Če želite uporabljati strežnike F-Secure, morate plačati.

Ta pristop nam je bolj všeč kot omejevanje vnosov, kot sta na primer Dashlane ali True Key. Kljub temu Key ni sestavil našega seznama najboljših upravljavcev brezplačnih gesel; kombinacija lastnosti in cene jo je izpustila.

Kljub temu pa je pomanjkanje sinhronizacije v več napravah. Vendar LastPass, ki je prevzel krono v našem priročniku za sinhronizacijo z več napravami, ponuja neomejeno brezplačno shranjevanje in sinhronizacijo, kot lahko preberete v našem pregledu LastPass.

Uporabniku prijaznost

Začeti s Keyom ni težko, čeprav je iskanje prave različice nekoliko zmedeno. F-Secure na svoji strani izdelka omenja brezplačno različico, ki vsebuje povezavo za prenos in poziv za “go premium”. Ključ pa ni naveden pod brezplačnimi orodji F-Secure in ni znakov o razliki med Free in Premium. 

Kljub temu je prijava enostavna. Po prenosu aplikacije bodo uporabniki pozvani, naj vpišejo obstoječo prijavo v F-Secure ali ustvarijo novo glavno geslo. Če se vsebina drži z brezplačno različico, ki omogoča samo lokalno upravljanje gesla, vam sploh ni treba vnašati e-pošte. Na ta način funkcije Key Free delujejo kot programska oprema za šifriranje. 

vpis ključa

Aplikacija je enostavna za uporabo, čeprav F-Secure nameni več vmesnika nastavitvam kot geslom. Kot že omenjeno, ste omejeni na gesla in kreditne kartice, vendar Key s temi dvema vrstama vnosa naredi veliko. Kljub temu, da ni na ravni prilagajanja 1Password, Key ponuja nekaj načinov, kako popestriti svoj trezor.

ključ-vmesnik

Dodajanje novih gesel v F-Secure Key

Če začnete iz nič, lahko geslu v Key dodate ročno. Postopek je presenetljivo tekoč. Na glavnem zaslonu kliknite veliko ikono “plus” in izberite, ali želite dodati geslo ali kreditno kartico. 

F-Secure ne vsebuje polj po meri, vendar lahko vnose dodate nekaj občutka. Poleg barvnega kodiranja lahko uporabniki prilagodijo ikono vnosa s pomočjo ključevega nabora.

Na voljo so nekatere splošne ikone, na primer nakupovalni voziček ali simbol WiFi, na voljo pa so tudi majhni logotipi za priljubljena spletna mesta in storitve. Če izberemo, recimo, ikona Amazon bo samodejno vnesla URL in ime vnosa. 

ključ-novo-geslo

Ko je vse že rečeno in storjeno, lahko preprosto shranite trezor z ikonami, namesto da iščete. Vendar to deluje le za manjše število vnosov z najbolj priljubljenimi spletnimi mesti. Ko se vaš trezor začne napolniti, se stvari hitro zmešajo. Key ne omogoča označevanja ali map, niti ne preskoči mimo sistema favoriziranja. 

Morda bi za to porabili več časa za razvoj, namesto da bi v aplikacijo postavljali oglase. V meniju je poseben zavihek za druge aplikacije F-Secure. Čeprav ne zamerimo majhnega pritiska na nadgradnjo na Premium, oblikovanje aplikacije s posebnim mestom za oglase ne deluje kot pravi način razmišljanja. 

ključni oglasi

F-varen ključ v praksi

Čeprav ima Key lep vmesnik, je pri njegovi uporabi v praksi nekaj težav. Glavna težava je zahteva po hitri tipki. Če želite samodejno izpolniti v brskalniku ali namizju, boste morali pritisniti na “CTRL + ALT + V.” Čeprav je hitra tipka smiselna pri lokalnih aplikacijah, je ni v brskalniku.

Razširitev brskalnika ni namenjena samo samodejnemu izpolnjevanju. Ne morete si ogledati gesel, konfigurirati novih nastavitev ali ustvarjati gesel za nove račune. Glede na to, kako lepo izgleda lokalna aplikacija, smo imeli veliko upanja na podaljšek. Vendar je edina možnost, ki jo ponuja, da zaklenete trezor. 

Varnost

Čeprav Key nima edinstvenega varnostnega modela, kot sta Dashlane ali 1Password, je še vedno sposoben varovati podatke. Kot pri vseh upraviteljih gesel je pomembno tudi vprašanje, kako ste overjeni kot uporabnik, to pa ločuje skrbnike gesel od standardne programske opreme za šifriranje. 

F-Secure prehaja, ko gre za preverjanje pristnosti. Vse je vezano na vaše glavno geslo, o katerem ima F-Secure nič znanja. Namesto tega ima vaše glavno geslo ključ, pridobljen iz njega s pomočjo PBKDF2. Ta ključ je zmešan z 20.000 ponovitvami SHA256 z dodanimi naključnimi solmi. Po tem postopku se za preverjanje pristnosti uporabi končni ključ. 

V praksi to pomeni, da F-Secure nikoli ne bi mogel vedeti vašega glavnega gesla in tako nikoli ne bi mogel dešifrirati vašega trezorja. Namesto tega se vaše glavno geslo uporablja tudi za ustvarjanje ključa AES-256, s katerim šifrirate in dešifrirate trezor. Več o tem lahko izveste v našem opisu šifriranja.

Kjer so shranjena gesla za ključ F-Secure 

Zdaj, ko imamo šifriranje in preverjanje pristnosti, je čas, da spregovorimo o tem, kje so vaša gesla shranjena. K sreči ima F-Secure na tej sprednji strani nekaj možnosti. Privzeto – v tem primeru pomeni brezplačno različico aplikacije – se šifrirana gesla shranijo lokalno. Zaradi tega ni nevarnosti kršitve podatkov. 

Če se želite držati lokalne shrambe, je to v redu; samo naj bo Key Free nameščen. Vendar pa nadgradnja na Premium ponuja sinhronizacijo z več napravami, kar pomeni, da boste morali dragocena gesla izročiti strežnikom F-Secure. Tudi ko jih sinhronizirate prek oblaka, do svojih geslov nikoli ne dostopate neposredno s strežnikov F-Secure. 

Namesto tega je kopija vašega šifriranega trezorja shranjena v oblaku. Te kopije ne morejo prebrati vsi, tudi vi. Ko so gesla sinhronizirana, se trezor prenese in dešifrira lokalno z uporabo vašega glavnega gesla z zgoraj opisanim postopkom. 

Skratka, vaša gesla so shranjena v oblaku, vendar brez superračunalnika in nekaj milijard let, da napadalec ne bi mogel dešifrirati vašega trezorja. 

Podpora

F-Secure ne postane žrtev pogostega problema deorganizacije, kot večina upravljavcev gesel, ki so v paketu. Oddelek za podporo še vedno zajema vse izdelke, ki jih ponuja F-Secure, toda namesto prikaza seznama člankov ima vsak izdelek – vključno s ključem – svoj vodnik za podporo.

baza ključev in znanja

Navodila za uporabnike niso toliko težave pri odpravljanju aplikacije. Namesto da gre za postavitev. Zajema vse, od namestitve Key na Windows in Mac, do nastavitve priljubljenih in izkoriščanja samodejnega izpolnjevanja. Nekatere teme vključujejo celo video vaje, ki naj bi pomagale tehnofobom. 

To je samo ena pot podpore. F-Secure ponuja tudi klepet v živo in podporo telefonu v delovnem času. Poleg tega je na voljo telefonska podpora v 11 jezikih s številkami za več različnih regij. Telefonska podpora je tehnično omejena na delovne dneve in ure, vendar bi morali imeti možnost najti regijo, ki je odprta ne glede na uro dneva. 

podpora za ključe in telefon

Če se raje obrnete na skupnost Key, obstajajo forumi. Vendar predstavitev ni tako lepa kot ostala podporna področja. Čeprav je forume F-Secure enostavno obiskati, objav ne morete filtrirati na podlagi izdelka. Namesto tega se vse vrže skupaj, zato je težko najti objave, povezane z določeno aplikacijo. 

forumi ključev

Kljub temu je podporne vire F-Secure lažje prebaviti kot večina upravljavcev gesel, ki so v paketu. Med našim testiranjem je bil klepet običajno na spletu in forumi so bili aktivni. Zunaj tega zbirka znanja ponuja temeljit in enostavno razumljiv postopek za nastavitev z lokalno aplikacijo. 

Razsodba

Key je eden boljših upravljavcev gesel, ki je zasnovan protivirusno, saj ponuja privlačen vmesnik in nekaj edinstvenih funkcij. Če imate le peščico gesel – recimo 25 ali več -, je to odlična možnost. Tisti, ki upravljajo nekaj sto prijav, bodo poleg drugih vrst vnosov želeli pogledati drugje. Zaradi pomanjkanja organizacije je težko najti tisto, kar potrebujete. 

Kaj misliš o Keyu? Ali boste prenesli brezplačno različico? Sporočite nam vaše izkušnje v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map