NordPass Review – Nov otrok v bloku – Posodobljeno 2020

NordPass Pregled

NordVPN, vodilni ponudnik VPN, je nedavno napovedal svojega upravitelja gesel, NordPass. V tem pregledu ga prevedemo skozi prve korake, da vidimo, kaj lahko naredi. Pridružite se nam za celoten pregled NordPass.


drsnik-drsnik1

nordpass-drsnik2

nordpass-drsnik3

nordpass-drsnik4

nordpass-drsnik5

Prejšnja

Naslednji

Tefincom, podjetje za vedno priljubljenim virtualnim zasebnim omrežjem NordVPN, se je pred kratkim začelo širiti na druge trge (preberite naš pregled NordVPN). Začelo se je pri NordLockerju, šifrirni storitvi, ki smo jo v našem pregledu NordLocker ocenili visoko, zdaj pa se je preselila k NordPassu, upravitelju gesla, ki naj bi upravljal z najboljšimi skrbniki gesel v okolici. 

V tem pregledu NordPass si bomo ogledali novega otroka v bloku, da bomo ugotovili, ali sveže oči na prenatrpanem trgu kaj pomenijo. Po porabi nekaj časa za različico aplikacije z zgodnjim dostopom smo tu, da vam razmislimo o funkcijah, cenah, enostavni uporabi, varnosti in podpori. 

Čeprav NordPass naredi vse, kar je treba, ne presega tropov, ki so jih ustanovili uglednejši skrbniki gesel. Primanjkuje funkcij, ki bi omogočale shranjevanje in samodejno izpolnjevanje gesel, vendar ne veliko več. Kljub temu je NordPass z več cikli obračunavanja in velikodušnim brezplačnim načrtom še vedno vreden poskusa.

Moči & Slabosti

Lastnosti

NordPass zajema kritične funkcije, ki bi jih moral imeti upravitelj gesla, kar vam omogoča skupno rabo elementov, sinhronizacijo z več napravami in samodejno izpolnjevanje iskanja v brskalniku. Manjkajo pa številne manjše funkcije, zato se NordPass počuti kot manjša možnost v primerjavi z uveljavljenimi skrbniki gesel. 

Kot navaja NordPass, imajo vsi načrti “osnovne” lastnosti. Ti vključujejo samodejno shranjevanje novih vnosov, generator gesel, preverjanje moči gesla in samodejno izpolnjevanje gesel. Poleg tega NordPass podpira uvažanje vnosov iz različnih upravljavcev gesel, vključno z Abine Blur (preberite naš pregled Blur). 

Za razliko od te storitve NordPass primanjkuje dodatnih funkcij. Nekatera orodja lahko presežejo funkcije – za primer si preberite pregled LogMeOnce – vendar NordPass ne vključuje veliko ničesar. Na primer, splošna ocena varnosti je običajna, vendar NordPass ni nekaj. 

Poleg tega podpira samo kreditne kartice, gesla in varne opombe. Za to so potrebni podatki o bančnih računih, potni podatki in, kar je najpomembneje, naslovi izven slike. Te podatke lahko vedno vnesete v varno beležko, vendar to pomeni, da ne morete uporabiti samodejnega izpolnjevanja, na primer za vnos podatkov za obračun, ko kupujete nekaj v spletu. 

Pri samodejnem izpolnjevanju obstaja še nekaj težav, in sicer ko gre za alternativne naslove. V nekaterih primerih boste morda potrebovali svoje poverilnice za več podrejenskih naslovov glavnega spletnega mesta. NordPass lahko v nekaterih primerih prepozna, da potrebujete iste podatke za prijavo, vendar ne v vseh primerih. 

Če bi imeli možnost določiti alternativne URL-je, bi to težavo rešilo, vendar na žalost te funkcionalnosti ni. 

Delitev gesla NordPass

Najboljša lastnost NordPass-a je njegova zmožnost varne rabe prijav, kreditnih kartic in zapiskov s komer koli. Svoje elemente v skupni rabi si lahko ogledate na nadzorni plošči brskalnika in osebe, s katerimi ste jih dali v skupno rabo. Čeprav lahko te predmete pošljete komurkoli z e-poštnim naslovom, za ogled potrebujejo račun NordPass. 

nordpass-pregled-deljenje

Glede na to, da obstaja prost načrt, to ni slab sistem. Skupna raba samo z drugimi uporabniki NordPass omogoča varno pošiljanje podatkov, namesto da bi jih zaupali odprtemu internetu. Pomembno je upoštevati, da za delitev elementov potrebujete “premium” račun, ne pa da prejmete predmete v skupni rabi.

Podpora in sinhronizacija naprav NordPass

Kot bomo prejeli v spodnjem razdelku o “enostavni uporabi”, je NordPass izkušnja, ki temelji na brskalniku, čeprav zahteva lokalno aplikacijo za Windows, macOS ali Linux. Obstajajo razširitve brskalnika za Chrome, Firefox, Opera, Brave, Edge in Vivaldi, čeprav je Safari nenavadno izpuščen. 

Poleg tega obstajajo aplikacije za iOS in Android, ki večinoma zrcalijo vmesnik brskalnika. Kar zadeva sinhronizacijo, lahko “premium” uporabniki dostopajo do svojih podatkov na do šestih napravah, brezplačni uporabniki pa so omejeni na eno. Šest je nekako čudna številka, če upoštevamo, da jih bo večina ljudi potrebovala kvečjemu tri, a možnost za več je. 

To verjetno nadomešča družinski ali poslovni načrt. NordPass je trenutno osredotočen izključno na osebne načrte, ne kaže pa, da bo v prihodnosti dodal poslovne ali družinske načrte. Družinski načrt glede na omejene možnosti organizacije nikakor ne bi bil odličen v trenutnem stanju. Oglejte si našega najboljšega upravitelja gesel za skupino za mala podjetja, če je to še več na vaši ulici.

Cenitev

NordPass se ne loči od tradicij oblikovanja cen, ki so jih vzpostavili drugi upravljavci geslov in ponujajo svojo storitev za približno 3 USD na mesec na letnem obračunskem ciklu. Vendar velikodušen brezplačen načrt in možnost plačila vsaki dve leti zagotavljata večjo prožnost kot preostali del trga.

Čeprav so cene na zalogi, trajanja niso. NordPass vam za razliko od večine upravljavcev gesel ponuja možnosti s svojim obračunskim ciklom. Načrti so na voljo v enomesečnem, enoletnem in dvoletnem trajanju, pri čemer se za vsakega uporabljajo popusti. 

Mesečna možnost je le 4,99 dolarja, kar je odlično, če upoštevamo, da Dashlane zaračunava enako ceno v letnih načrtih (preberite naš pregled o Dashlaneu). 

Če kupite na leto, je 2,99 USD mesečna stopnja, kar zaračuna večina upravljavcev gesel (primer si preberite v našem pregledu 1Password in naši primerjavi Dashlane v primerjavi z 1Password). Obstajajo cenejše možnosti – kot lahko vidite v pregledu Keeper, ta storitev za letni načrt zaračuna le 2,50 USD – vendar če upoštevamo, da obstaja dveletna možnost, to skoraj ni pomembno. Preberite si primerjavo Dashlane vs Keeper.

Cena je solidna, prav tako tudi bistvene značilnosti. NordPass nudi popolno podporo za skupno rabo, zapiske, podatke o kreditnih karticah in sinhronizacijo v več napravah na svojem “premium” načrtu, kar več kot upravičuje ceno. Čeprav tam ni najcenejša možnost, je daleč od najdražje. Obstaja tudi 30-dnevna garancija za vračilo denarja, če se odločite, da NordPass ni za vas.  

NordPass Brez

Prosti načrt NordPass loči. Čeprav še vedno ne dosega najboljšega brezplačnega upravitelja gesel LastPass, se nam približa (preberite našo lastno recenzijo). Brezplačni načrt NordPass je za eno napravo, izpušča vse funkcije skupne rabe in sinhronizacijo z več napravami, prikazano na “premium” načrtu. Kljub temu, za razliko od brezplačnega načrta Dashlane, NordPass ponuja neomejeno skladiščenje. Preberite si naše kose Dashlane vs. LastPass in 1Password vs LastPass in si oglejte, kako se primerjajo.

V brezplačnem načrtu so vse funkcije, opisane v zgornjem razdelku, vključno s samodejnim izpolnjevanjem, samodejnim shranjevanjem in preverjanjem gesla. Uporablja se enako kot plačljivi načrt, dokler ga uporabljate samo v eni napravi. Glede na to, da NordPass podpira več brskalnikov in mobilnih naprav, je nadgradnja na „premium“ vredna, če želite, da bodo vaši podatki povsod.

Uporabniku prijaznost

NordPass ima racionaliziran vmesnik, ki omogoča enostavno nastavitev. Kljub temu pomanjkanje možnosti filtriranja otežuje organiziranje trezorja, kot mora biti. Čeprav je vmesnik videti lepo, obstaja kar nekaj manjkajočih lastnosti kakovosti življenja, ki bi ga naredile bolj funkcionalnega. 

Prijava na NordPass

Za ta pregled smo dobili zgodnji dostop do NordPass-a, zato v času pisanja ni vzpostavljenega postopka odjave. Glede na to, kako preprosta sta NordVPN in NordLocker, pa si predstavljamo, da bo NordPass tudi preprost. 

Naše potovanje se je začelo z namestitvijo NordPass v Opera in mobilne aplikacije na napravo Android (preberite naš pregled Opera). 

nordpass-pregled-ozadje-app

Po kliku razširitve smo bili poslani na lokalno stran z nastavitvami, ki nas je pozvala, da namestimo aplikacijo za ozadje v Windows, macOS ali Linux. Ni povsem jasno, za kaj je ta aplikacija v ozadju, a po namestitvi je NordPass sprožil na prijavno stran. Morali smo vnesti svoj email in račun potrditi s šestmestno kodo. 

Končno smo lahko postavili svoje glavno geslo. Ker NordPass nikoli ne vidi ali shrani svojega glavnega gesla, ga boste preklicali, če ga pozabite. Na srečo NordPass ponuja obnovitveno kodo, ki jo lahko uporabite za obnovitev računa, če pozabite geslo. 

NordPass nastavitev in uvoz

Kljub temu, da naložite aplikacijo za ozadje, je NordPass izkušnja, ki temelji na brskalniku, podobno kot Sticky Password (preberite naš pregled Sticky Password). Ko preverite svojo identiteto, boste vstavljeni v vmesnik brskalnika in zahtevali, da uvozite gesla. Če je NordPass vaš prvi skrbnik za gesla, lahko začnete tudi iz nič. 

nordpass-pregled-uvoz

Podprta je skoraj vsaka skrbnica gesla, tudi dokaj nov RememBear (preberite naš RememBear pregled). Poleg tega NordPass podpira večje brskalnike, med katerimi so Chrome, Opera in Firefox. 

Za vse te platforme boste uvozili datoteko CSV. Vendar jih NordPass segmentira na strani za uvoz, da zagotovi navodila, kako izvoziti CSV z vseh podprtih platform. 

NordPass je z uvozom iz sistema LastPass takoj prevzel vse, kar nam je omogočilo, da izberemo, katera gesla, beležke in kreditne kartice je uvozila. Nenavadno pa so se podatki o kreditnih karticah pojavili kot opombe, prav tako naslovi in ​​podatki o bančnih računih. 

Pomembno je vedeti, da NordPass v času pisanja podpira samo opombe, kreditne kartice in prijave, tako da bodo vsi dodatni podatki prikazani kot beležka. 

Uporaba NordPass in Samodejno izpolnjevanje

Uvozili smo samo sramežljivih 300 predmetov in NordPass je po spletnih mestih povlekel ikone. Vendar se je vsak element pravkar prikazal na seznamu. Ni možnosti organizacije, nobenega načina dodajanja nalepk vnose, nobenih prilagodljivih ikon in nobenih map, kar je za razliko od F-Secure Key (preberite naš pregled F-Secure Key). 

nordpass-review-vpisi

Pri obravnavi toliko vnosov je organizacija najpomembnejša. NordPass je videti del s poenostavljenim in privlačnim vmesnikom, manjka pa mu veliko izboljšav kakovosti življenja, ki jih vidimo pri bolj uveljavljenih upravljalcih gesel. Organizacijske možnosti, tudi če gre za naročilo vnosov po abecednem redu, so nujno potrebne.

Vprašanje je pretirano samo v priponi, ki prikazuje isti seznam vnosov, čeprav v veliko manjšem oknu. Do generatorja gesel lahko dostopate tudi iz končnice, ki je v marsičem podobna lastnemu generatorju gesel. Omogoča vam nastavitev omejitve znakov, uporabo določenih znakov in preprečevanje dvoumnih znakov.

nordpass-review-generator gesel

Samodejno izpolnjevanje se izvaja na enak način kot večina upravljavcev gesel z majhno ikono poleg poljubnega polja gesla. Med našim testiranjem je bil NordPass odziven pri samodejnem izpolnjevanju prijav. Vendar ne more shraniti naslovov, zato ne moremo samodejno izpolnjevati obrazcev. Ob prijavi na nov račun bo NordPass samodejno zajel vašo prijavo in vas vprašal, če jo želite shraniti.

Nastavitve NordPass

NordPass ima preprost zaslon z nastavitvami, sestavljenim iz nastavitev uvoza / izvoza, osnovnih podatkov o računu in vaših URL-jev “nikoli shrani”, ki so URL-ji, ki ste jih navedli za NordPass, da jih ne upoštevate.. 

Obstajajo tri glavne nastavitve, na katere morate biti pozorni. Prvi je samodejno zaklepanje, ki bo samodejno zaklenil vaš račun po določenem času, med 15 minutami in enim mesecem. Te nastavitve lahko tudi onemogočite, če edini dostopate do platforme, kjer je nameščen NordPass. 

nastavitve nordpass-pregleda

Poleg tega lahko ustvarite novo kodo za obnovitev in omogočite dvofaktorsko preverjanje pristnosti. NordPass podpira najboljše 2FA aplikacije, vključno z Google Authenticator in Authy, čeprav nima podpore za strojne ključe, kot je YubiKey.

Varnost

Kar zadeva varnost, NordPass potisne ovojnico z ničelnim znanjem in najnovejšim pri šifriranju. Glede na to je o njegovi arhitekturi v času pisanja znanega zelo malo, zaradi česar so nekatere funkcije, kot je skupna raba, skrb vzbujajoče. 

NordPass, tako kot njegov sorodnik za šifriranje, vključuje najnovejše v šifriranju. Vaši podatki so zavarovani z uporabo XChaCha20, ki je v večini primerov boljši od AES-256. To je tisto, kar uporablja večina upravljavcev gesel. 

Čeprav zagotavlja podobno varnost kot 256-bitni ključ, je XChaCha20 lažje implementiran in se manj zanaša na strojno opremo (za več o tem preberite naš opis šifriranja).  

Vaši podatki so šifrirani lokalno v vaši napravi, preden so kamor koli poslani. NordPass prejme šifrirane podatke za sinhronizacijo vaših naprav, vendar nimajo podatkov, ki bi jih potrebovali za dešifriranje. To je tisto, kar se imenuje model ničelnega znanja, kar pomeni, da NordPass ne ve, kaj je shranjeno v vašem trezorju. 

To je zato, ker NordPass nikoli ne vidi ali shrani vašega glavnega gesla. Ta en sam stavek zavaruje vse vaše podatke in ker NordPass nikoli ne more dostopati do vašega glavnega gesla, ne more nikoli dešifrirati vaših podatkov. Namesto tega NordPass opazi preglasen rezultat vašega gesla, ki je bilo ustvarjeno z algoritmom Argon2. 

Argon2 ustvari ključ na podlagi vašega glavnega gesla, ki se uporablja za overjanje in dešifriranje vaših podatkov. Tako kot XChaCha20 je tudi Argon2 vrhunska funkcija izpeljave ključev, izdana leta 2015. Če to ni dovolj, lahko tudi z različnimi aplikacijami 2FA nastavite dvofaktorno preverjanje pristnosti. 

Vse je tako, kot mora biti, ko gre za NordPass, čeprav tehnično pojasnilo primanjkuje. Večina upravljavcev gesel nudi varnostno belo knjigo, v kateri ni natančno opisano, katere algoritme uporabljajo, ampak tudi, kako se ti algoritmi izvajajo na tehnični ravni. 

NordPass v povojih še nima takšnega dokumenta – še ni. Dosegli smo, da smo povprašali o beli knjigi, in NordPassova ekipa nam je zagotovila, da je eden v izdelavi. 

Samo da smo jasni, nimamo razloga, da bi verjeli, da NordPass ni varen. Pravzaprav je to nova možnost, ko gre za nove, inovativne algoritme za šifriranje. 

Vendar ne poznamo tehničnih podrobnosti, kako se ta varnost izvaja. Na primer, ni podatkov o tem, kako deluje skupna raba. Glede na to, da je za omejene informacije na voljo vse, kar se preverja pri NordPassu.

Podpora

Kot pred kratkim predstavljeni izdelek NordPass malo podpira način dokumentacije. Glede na to bi morali celodnevni podpori e-pošte in različni članki o nastavitvah narediti postopek na krovu neboleč. 

Z NordPassom se ne dogaja veliko, zato ni potrebna velika podpora. Ko smo spremljali storitev od njene napovedi, smo videli bazo znanja in blog, ki se počasi polni s članki, ki opisujejo, kako nastaviti aplikacijo, kako uporabljati vse njene funkcije in druga osnovna vprašanja. 

nordpass-pregled-baza znanja

Tu je ključna beseda Basic. NordPass pokriva samo rudimentarne teme, vendar jih podrobno pokriva. Ker gre za nov izdelek, smo prepričani, da obstajajo številni problemi, ki se še niso pojavili, zato jih NordPass ne pokriva. Veliko več pozornosti smo namenili postopku nastavitve, ki vsebuje vodnike za vse platforme, ki jih podpira NordPass. 

Večino tehničnih vprašanj bo treba rešiti tako, da se obrnete na NordPass. Zaenkrat je na voljo samo e-poštna podpora, in čeprav NordPass pravi, da je na voljo 24/7, boste morali počakati nekaj časa, da prejmete odgovor. Za nas je trajalo malo dlje kot en dan.

Razsodba

NordPass ne stori dovolj, da bi se postavil proti uveljavljenim skrbnikom gesla. Vmesnik je sicer dostopen – čeprav neodvisen v smislu organizacije – in cena je prava, vendar funkcije primanjkuje. Lahko bi naredili veliko slabše (za to preberite naš pregled upravitelja gesla Steganos), lahko pa tudi boljše. 

Kaj menite o NordPassu? Ali se boste prijavili na račun? Sporočite nam vaše izkušnje v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Pogosta vprašanja o NordPass-u

 • Kaj je NordPass?

  NordPass je skrbnik gesla ustvarjalcev NordVPN. Ponuja neomejeno shranjevanje gesel, kreditnih kartic in opomb ter sinhronizacijo za do šest naprav.

 • Koliko stane NordPass?

  NordPass ima brezplačen in “premium” načrt. Plačani načrt je na voljo v enomesečnem, enoletnem in dvoletnem trajanju, pri čemer bi dvoletni načrt stal le 2,49 dolarja na mesec. Obstaja tudi 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja.

 • Je NordPass varen za uporabo?

  Na podlagi uporabljenih naprednih algoritmov šifriranja je NordPass varen za uporabo. Glede na to trenutno še ni varnostne bele knjige, zato so tehnični vidiki storitve še vedno neznani.

 • Kakšna je razlika med NordPass Free in NordPass Premium?

  Brezplačni načrt NordPass ponuja neomejeno shranjevanje gesel, kreditnih kartic in varnih opomb za posamezno napravo. Nadgradnja načrta “premium” doda sinhronizacijo za do šest naprav in skupno rabo elementov.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me