Pregled programa Citrix ShareFile – posodobljeno 2020

Pregled Citrix ShareFile

Če je spremljanje napredka vašega podjetja vaše glavno merilo pri izbiri EFSS, ne iščite več kot Citrix ShareFile. Ko pa gre za integracijo drugih paketov, pa to nekoliko manjka, kot lahko preberete v tem celotnem pregledu Citrix ShareFile.


Najboljši EFSS

Citrix ShareFile je storitev sinhronizacije datotek in deljenja, usmerjena v izboljšanje produktivnosti ljudi, ki delajo v oddaljenem okolju. To stori tako, da ponudi klasične funkcije shranjevanja v oblaku, kot sta sinhronizacija in upravljanje uporabnikov. Vendar ima tudi več funkcij, ki mu pomagajo pri uvrstitvi med najboljše ponudnike EFSS, o čemer bomo podrobno govorili v tem pregledu Citrix ShareFile. 

Ključni mehanizem ShareFile so njegove funkcije za upravljanje uporabnikov, ki so nekatere najboljše na trgu. Poleg tega je uporabniška izkušnja intuitivna in prijetna, varnost je močna, sinhronizacija pa deluje brez težav. Obstaja tudi nekaj inovativnih funkcij skupne rabe. 

Kljub temu ima ShareFile nekaj pomanjkljivosti. V primerjavi s konkurenčnimi storitvami manjkajo integracije drugih proizvajalcev in tudi njegova podpora za e-pošto ne deluje. Poleg tega načrti za določanje cen zahtevajo, da imate vsaj pet uporabnikov, tako da niso tako prožni kot tisti v konkurenci.

To je samo vrh ledene gore, zato bomo videli, kaj še dela ShareFile in kaj ne. Bodite z nami, ko bomo podrobneje preučili spodaj, da vam bomo pomagali ugotoviti, ali je Citrix ShareFile storitev, ki bo ustrezala vašim poslovnim potrebam.

Moči & Slabosti

Alternativa za Citrix ShareFile

Cenitev

ShareFile ima štiri naročniške načrte: standardno, napredno, premium in virtualno podatkovno sobo. Vsi zahtevajo, da kupite vsaj pet licenc, kar je več, kot morate kupiti z drugimi rešitvami EFSS, vključno z Boxom in Dropboxom, čeprav plačujete ravno toliko na uporabnika na mesec. ShareFile sicer ponuja 10-odstotni letni popust.

Citrix ShareFile Cene

Vsi načrti lahko sprejmejo neomejene uporabnike in zagotovijo blagovno znamko po meri, mobilne aplikacije, sinhronizacijo in dvofaktorsko preverjanje pristnosti. Poleg tega ni prostora za shranjevanje, največja velikost datoteke pa je 100 GB.

To je tudi nabor funkcij, ki jih dobite, ko se naročite na “standardni” načrt. Na to se lahko naročite – in na preostale načrte – s plačilom četrtletne ali letne pristojbine. 

Če plačate za leto, pristojbina pade na 50 USD na mesec, če plačate za leto, ali 55 USD, če plačate s četrtletnim plačilom. Vsak novi uporabnik znaša 9,90 USD ali 11 USD, odvisno od vrste plačila.

“Napredni” načrt razširja seznam funkcij z nekaj močnimi dodatki. Vključujejo urejanje dokumentov Office 365 (za kar potrebujete licenco Office 365), vtičnike Outlook in Gmail, povratne informacije in odobritev (poizvedba o delu v nadaljnjem razdelku), šifrirano e-pošto, varno brisanje podatkov za mobilne naprave, polno – iskanje besedila, predloge za ustvarjanje map in drugo.

Če želite uživati ​​v tem naboru funkcij, boste morali plačati 77 USD na mesec na petih uporabnikov, če plačate eno leto vnaprej, ali 85 USD, če plačate četrtletno. Dodajanje novih uporabnikov vas bo stalo 15,30 dolarja na uporabnika ali 17 dolarjev, če se odločite za plačilo na četrtletje.

Naslednji načrt je “premium”, ki ga Citrix ShareFile oglašuje kot “najbolj priljubljen načrt.” Zagotovo ima dodatne funkcije poleg tistih, ki so na voljo v prejšnjih načrtih. Ti vključujejo delovne tokove po meri in nabor funkcij, ki delujejo z elektronskim podpisom.

Kot ste morda uganili, “premija” ni poceni. Plačilo za pet uporabnikov se bo znižalo na 122 USD na mesec, ko plačate leto dni vnaprej. Vsak novi uporabnik vam bo povrnil 24,30 dolarja. Če raje plačujete četrtletno, cena za pet uporabnikov znaša 135 USD na mesec, dodajanje novega uporabnika pa je 27 USD.

Zadnji načrt se imenuje “virtualna podatkovna soba” in ni standardni načrt za shranjevanje v oblaku. Namesto tega gre za načrt, ki zagotavlja samo 5 GB prostora za shranjevanje, a vam zagotavlja napredne funkcije varnosti, nadzora in skupne rabe. Kot taka je odlična izbira, če imate občutljive podatke, ki jih morate postaviti v shrambo, ki deluje kot trezor.

Brezplačna preizkusna različica Citrix ShareFile

Podrobno primerjavo funkcij načrtov najdete tukaj. Vendar je najbolje, če preizkusite Citrix ShareFile zase in to lahko storite z brezplačnim 30-dnevnim preskusom. Lepo je, da vam sploh ni treba vnašati podatkov o svoji kreditni kartici.

Všeč nam je, kako Citrix ShareFile zagotavlja neomejen prostor za shranjevanje, skupaj z nekaterimi naprednimi funkcijami. Vendar morate imeti vsaj pet uporabnikov, kar bi bilo morda malo za nekatera mala podjetja. 

S programom OneDrive for Business dobite tudi neomejeno shranjevanje za 10 dolarjev na uporabnika na mesec, vendar vam OneDrive omogoča začetek le z enim uporabnikom. Druga dobra alternativa je Box, ki za zagon potrebuje tri uporabnike. Vendar je Boxov neomejen načrt 17,30 USD na uporabnika na mesec. 

Če želite več informacij o teh storitvah, preberite ločen pregled OneDrive for Business in pregled Box.

Uporabniška izkušnja

Citrix ponuja odjemalce za namizne, spletne in mobilne naprave. Odjemalci namizja so na voljo za Windows in macOS. Podpora za odjemalce Linuxa ni, zato bodo tisti, ki to želijo, morali poiskati drugo storitev, na primer Dropbox Business, ki se dobro igra s pingvinom.

Ko namestite namizni odjemalec, boste v datotečnem sistemu namizja videli posebno mapo za sinhronizacijo in ikono sistemske vrstice. Mapa za sinhronizacijo je videti kot običajna mapa, toda povezana je z vašim prostorom za shranjevanje v oblaku. 

Prijava v Citrix ShareFile

Upoštevajte, da morate prenesti ločeno stranko z imenom Citrix ShareFile Sync, da lahko nastavite sinhronizacijo. Odločitev za ločitev naprednih možnosti sinhronizacije od običajnih odjemalcev namizja je čudna in je nismo našli pri drugih ponudnikih za shranjevanje v oblaku. V tem razdelku spodaj bomo govorili o uspešnosti sinhronizacije programa ShareFile. 

citrix-sharefile-namizni odjemalec

Citrix ShareFile ne odstopa od recepta, ki ga je Dropbox uveljavil pred leti; njegov namizni odjemalec je sestavljen iz mape za sinhronizacijo in ikone sistemske vrstice. Ko kliknete ikono pladnja, se bo nad njim odprlo podokno, ki ga lahko uporabite za predogled nedavnih datotek, ogled čakalne vrste za sinhronizacijo, odpiranje mape za sinhronizacijo, nastavitev nastavitev in zagon spletnega odjemalca.

citrix-sharefile-spletni odjemalec

Uporaba Citrix ShareFile Business

Namizni odjemalec je sodoben in čist, za spletno stranko pa lahko rečemo isto. Njen privzeti pogled je nadzorna plošča, na kateri so ploščice, ki prikazujejo nedavne datoteke, najpogostejša dejanja in vaje. Nadzorno ploščo lahko tudi uredite tako, da dodate svoje priljubljene ali odstranite katero koli omogočeno ploščico.

Za navigacijo po aplikaciji uporabljate levo stransko vrstico, ki vas poveže z vašimi mapami, delovnimi tokovi, mapo »Prejeto«, uporabniki in nastavitvami. Ko kliknete »mapo«, vam bodo vsebine v srednjem podoknu prikazale podatke v oblaku. 

Lahko si ga ogledate v ogledu omrežja ali seznama. Če želite izvajati dejanja v posamezni mapi ali datotekah, jo lahko izberete in izberete dejanje na vrhu sredinskega podokna. Lahko pa predmet kliknete z desno miškino tipko in v meniju izberete dejanje. 

To je boljša možnost, saj se je izbira datotek za nas obnašala napačno. Vendar je bil hrošček kratkotrajen. Za uporabo iskalne vrstice ne moremo reči enako, saj je funkcija iskanja vedno obtičala pri iskanju in nikoli ni pokazala nobenih rezultatov.

Na zgornji strani nam je všeč, kako lahko dostopate do in uredite nastavitve trenutne mape, v kateri ste. Če želite to narediti, s kazalcem miške nad tremi pikami poleg imena mape.

citrix-sharefile-mobile-odjemalec

Če nimate računalnika, lahko do datotek v oblaku dostopate tudi z mobilno aplikacijo za Android ali iOS. Mobilna aplikacija omogoča tudi označevanje datotek za uporabo brez povezave. Datoteke lahko naložite tudi iz telefona, pa tudi fotografirate ali snemate videoposnetke in zvoke za nalaganje. Na splošno ima aplikacija preprost in jasen dizajn.

Upravljanje uporabnikov

uporabniki citrix-sharefile

Če želite izkoristiti zmogljive funkcije za upravljanje uporabnikov programa ShareFile, se morate pomakniti do leve stranske vrstice in izberite »ljudje«. To vam omogoča dodeljevanje licenc in izvajanje podobnih skrbniških dejavnosti.

dovoljenja citrix-sharefile-uporabnikov

Kartica »Upravljanje uporabnikov doma« vam omogoča ustvarjanje računov za zaposlene ali stranke. Za račune strank ni potrebna licenca, vendar nimajo dodeljenega prostora za shranjevanje in jim ni mogoče dodeliti določenih skrbniških privilegij. Lahko pa sodelujejo pri vsebini.

citrix-sharefile-uporabniške nastavitve

Po drugi strani pa računi za zaposlene ponujajo več možnosti prilagajanja, ki vključujejo nastavitve privilegijev, Citrix ShareFile pa ponuja natančen nadzor nad tem, kaj lahko uporabniki storijo. 

Uporabnikom lahko daste možnost spreminjanja gesla, upravljanja strank, urejanja distribucijskih skupin, upravljanja predlog predlog. Posameznim uporabnikom lahko dodelite tudi naslednjih pet dovoljenj mape: ogled, prenos, nalaganje, brisanje in skrbništvo.

citrix-sharefile-poročilo

Če morate imeti več nadzora, lahko ustvarite poročila za različne dejavnosti računa. Lahko ustvarite 11 ločenih poročil, ki jih lahko dodatno prilagodite. Na primer, na voljo je impresiven niz 14 različnih dejavnosti za poročilo o uporabi, ki jih lahko prilagodite.

citrix-sharefile-groups

Če imate veliko uporabnikov, so funkcije upravljanja skupin pomembne, saj omogočajo upravljanje več uporabnikov hkrati, kar vam prihrani čas. 

Ko skupinam dodelite dostop do mape, jim lahko daste enaka dovoljenja kot posameznim uporabnikom. Všeč nam je, kako to je prilagodljivo, vendar ni možnosti, da bi prilagodili, kateri uporabniki lahko komunicirajo s skupinami. Če to potrebujete, vas ponovno vabimo, da poskusite Box.

Mapa & Deljenje datotek

Obstoječo mapo ali datoteko lahko daste v skupno rabo tako, da jo izberete in kliknete gumb »daj v skupno rabo« od odjemalca. Lahko delite po e-pošti, dobite povezavo ali v primeru datotek delite v odobritev in povratne informacije. Ista dejanja so na voljo tudi od namiznega odjemalca.

citrix-sharefile-share-email

Skupna raba datotek s Citrix ShareFile

Če delite prek e-pošte, lahko vključite več prejemnikov, omejite število prenosov na uporabnika od enega do neomejenega, dostop do konca poteče po določenem številu dni – ali nikoli ne poteče – in nastavite dovoljenja. 

Dovoljenja, ki jih lahko nastavite, so: “samo ogled v spletu”, “ogled v spletu z vodnim žigom”, “ogled in prenos z vodnim žigom” in “popoln nadzor.” Poleg tega lahko svojemu e-poštnemu sporočilu dodate šifriranje in nastavite prejemanje e-pošte, ko nekdo dostopa do delitve.

citrix-sharefile-link-nastavitve

Ko ustvarite povezavo, lahko prejemnikom omogočite popoln nadzor ali samo ogled vsebine v skupni rabi. Tako kot pri deljenju mape lahko nastavite povezavo, da se po določenem številu dni nikoli ne izteče ali prekine. Prav tako lahko omejite (ali ne) število prenosov.

Druga dodatna in zanimiva možnost je “checkout”, ki drugim uporabnikom sporoči, da trenutno urejate datoteko. To preprečuje, da se miksi med sodelovanjem.

Možnosti nadzora vsebine so spodobne, vendar ShareFile ne omogoča zaščite povezav z gesli. To pomeni, da lahko vsakdo, ki ima vašo povezavo, dostopa do vaše vsebine.

citrix-sharefile-share-povratne informacije

Ko delite za povratne informacije in odobritev, lahko izberete eno od več dejanj:

  • Pridobite odobritev: lahko udeleženci odobrijo, zahtevajo spremembe ali zavrnejo spremembe
  • Zberite povratne informacije: udeleženci lahko komentirajo, uradno odobritev pa ni potrebno
  • Ustvari seznam zahtev: lahko zahtevate določene posameznike za izpolnjevanje nalog

Prva dva dejanja vam omogočajo tudi določitev roka, tretje pa vam omogoča, da na seznam zahtev določite, kdo ima upravne pravice dostopa.

Sinhronizacija

Sinhronizacija je ena najpomembnejših funkcij, saj omogoča uporabo številnih naprav in sodelovanje v datotekah z drugimi v realnem času, ne da bi vam bilo treba datoteke sami upravljati..

citrix-sharefile-sync-mapa

Sync hrani datoteke na trdem disku in jih presnema v oblak, kar vam omogoča dostop do njih brez povezave. Vendar pa je to lahko težava, če imate na trdem disku omejen prostor. Če menite, da imate morda takšno težavo, uporabite funkcijo “selektivne sinhronizacije”, ki vam pomaga prihraniti prostor z onemogočanjem sinhronizacije za določene mape.

citrix-sharefile-selective-sync

Če želite prilagoditi vsebino, ki jo želite sinhronizirati, boste morali prenesti in namestiti aplikacijo Citrix ShareFile Sync. Ko to storite, kliknite ikono opravilne vrstice ShareFile Sync na namizju in izberite »nastavitve«, da izberete, katere mape želite sinhronizirati.

Hitrosti sinhronizacije ShareFile za začetne nalaganja datotek so v primerjavi z drugimi storitvami EFSS. Našo preskusno mapo z zmogljivostjo 1 GB smo uspeli prenesti v krajšem času, kot smo pričakovali, kar je odličen rezultat. 

Vendar naslednji prenosi niso tako hitri, kot bi lahko bili, ker Citrix ShareFile ne uporablja algoritma za kopiranje datotek na ravni bloka, kar pomaga pospešiti nalaganje datotek le s prenosom delov spremenjenih datotek in ne celotne datoteke.

Orodja za produktivnost

Orodja, ki povečujejo produktivnost, so pomembna za rešitev EFSS. ShareFile ponuja več domačih in zunanjih aplikacij, ki povečujejo produktivnost. 

Domače aplikacije vključujejo datoteke Citrix for Outlook, ki šifrirajo e-pošto in omogočajo pošiljanje in zahtevanje datotek; ShareConnect, orodje, ki vam omogoča oddaljen dostop do namiznih aplikacij in urejanje datotek; Optično branje v ShareFile, ki vam omogoča, da skenirane datoteke pošljete neposredno v ShareFile; in Natisni na ShareFile, tiskalni ukaz, ki ustvari PDF-je in jih pošlje v ShareFile.

Vendar ShareFile nima orodij za domačo produktivnost kot nekatere druge storitve. Zaradi tega se morate zanesti na tretje integracije. Citrix ima prijetno število partnerstev z drugimi storitvami, tako da to ne bi smelo biti veliko vprašanje.

Microsoft Office 365 je prva integracija drugih proizvajalcev na seznamu Citrix. Čeprav lahko Office Online uporabljate brezplačno, vam omogoča le predogled Officeovih datotek. Za urejanje in sodelovanje v dokumentih v realnem času iz ekosistema ShareFile morate kupiti naročnino za Office 365 za vaše podjetje.

citrix-sharefile-aplikacije

Drugi poudarjeni dodatek je Zapier, ki vam omogoča avtomatizacijo ponavljajočih se nalog in tako prihranite čas. Kot smo že omenili, ShareFile omogoča ustvarjanje delovnih tokov po meri, ki vam pomagajo pri avtomatizaciji ročnih opravil in zahtev. To vam omogoča racionalizacijo upravljanja projektov. Lepo je, da imate možnost izbire med nekaj aplikacijami za avtomatizacijo.

Poleg teh ponuja ShareFile več integracij drugih proizvajalcev – kot so Okta, Lua, Orion, eFileCabinet in Applied -, kar bo koristilo lastnikom malih podjetij. 

Vendar je to majhen seznam v primerjavi s številnimi drugimi storitvami. Če potrebujete več integracij, bi bila dobra izbira Egnyte Connect, o čemer boste lahko več izvedeli v našem pregledu Egnyte Connect..

Varnost

Citrix šifrira datoteke, preden jih pošlje v shrambo. Datoteke so med prenosom zaščitene tudi s protokolom TLS, kar pomaga preprečiti, da bi napadi – na primer napadi človek v sredini – uspeli.

Na sporočilu strežnikov ShareFile so vaši podatki zaščiteni z 256-bitno AES enkripcijo, kar je standardno šifriranje, ki ga danes uporabljajo banke in druge institucije..

Šifriranje zagotavlja, da datoteke, razen njih, ne morete brati tako, da jih poškodovate na strani strežnika. To zmanjšuje vpliv kršitev podatkov, saj tisti, ki dobijo dostop do vaših datotek, jih ne bodo mogli prebrati, ne da bi poznali tudi šifrirne ključe za te datoteke, ki se hranijo na ločenem strežniku. Zasebnega šifriranja sicer ni.

Strežniki, ki hranijo vaše podatke, so shranjeni v utrjenih podatkovnih centrih, ki so oblikovani tako, da prenesejo naravne katastrofe, fizične napade in virtualne napade. Podatkovni centri so tudi certificirani po ISO 27001, kar pomeni, da imajo močno informacijsko varnost. Prav tako so skladni s SOC1 in SOC 2.

Datoteke se kopirajo tudi na več strežnikih z Amazon AWS in Microsoft Azure, da se zagotovi visoka trajnost in razpoložljivost datotek. Če Azure niste seznanjeni, preberite naš pregled Microsoft Azure.

citrix-sharefile-varnost

Šifriranje in varnostne funkcije podatkovnega centra so pogoste, vendar Citrix ShareFile ponuja redko varnostno funkcijo: zahteve po geslu po meri. To je lep dotik, ker vam šifriranje ne bo pomagalo zaščititi pred napadi, ki bi lahko pokvarili vaša šibka gesla. Če imate določeno zahtevo za geslo, ste lahko prepričani, da imajo zaposleni močna gesla.

ShareFile omogoča tudi dvofaktorsko overjanje, kar je ena izmed naših najljubših lastnosti. Zaposleni in uporabniki odjemalcev zahtevajo, da ob prijavi v ShareFile iz neznane naprave poleg običajnega uporabniškega imena in gesla vpišejo varnostno kodo, ki jo dobijo prek SMS-a..

ShareFile vam omogoča tudi, da upravljate svojo prijavno politiko, vključno z odjavo uporabnikov po določenem obdobju neaktivnosti, zaklepanje uporabnikov po določenem številu neuspelih poskusov prijave in zahteva dvofaktorno preverjanje pristnosti.

Če nekdo ukrade vašo napravo, vam ShareFile omogoči rezanje sinhronizacije in brisanje na daljavo. S to funkcijo lahko ljudem preprečite dostop do vsebine v oblaku z ukradene naprave. 

Poleg tega lahko nastavite, da naprave zahtevajo pin ali geslo za dostop, po določenem času odstranite račune, onemogočite samodejno prijavo in onemogočite dostop brez povezave do datotek.

Podpora

Do centra za pomoč lahko dostopate s klikom na povezavo »pomoč« v zgornjem desnem kotu spletnega odjemalca. V zbirki znanja so članki in videoposnetki, ki vam lahko pomagajo rešiti težave. Podporno stran lahko vstavite tudi s posebnim vprašanjem, ki se nato uporabi za iskanje povezanih člankov.

Članke je enostavno spremljati in imajo posnetke zaslona, ​​ki vam pomagajo pri vodenju. Obstaja tudi razdelek s pogostimi vprašanji, ki vam pomaga najti odgovore na najpogostejša vprašanja. Če pa baza znanja ne pomaga, ima ShareFile tudi forum skupnosti in neposredno podporo.

Skupnost ShareFile je aktivna in jo obiskujejo programski inženirji, predvidoma zaposleni v Citrixu.

citrix-sharefile-podpora

Zadnja težava, ki jo lahko poskusite, če težave ne rešite, je, da poiščete pomoč neposredno s tehnično podporo ShareFile. To lahko storite tako, da jih lahko pokličete ali predložite vozovnico. Ko pa smo poskušali vložiti zahtevo, gumb za to ni deloval.

Klepet v živo je na voljo 24 ur na dan, od ponedeljka do petka, vendar samo za uporabnike, ki so naročeni na program Citrixove storitve za uspeh strank. Če želite dobiti oceno cene za to naročnino, se boste morali obrniti na Citrix.

Razsodba

Cene ShareFile so podobne kot pri konkurenci, vendar niso tako prožne. Podjetja z le nekaj uporabniki bi se verjetno morala odločiti za drugo storitev. 

Druga pomembna pomanjkljivost je slaba knjižnica integracij drugih proizvajalcev. Imati več je bolje za podjetja, ki želijo izboljšati sodelovanje, in ne moremo si zamisliti nobenega, ki ne. Opazili smo tudi nekaj napak v spletni odjemalcu in strani za podporo. 

Kljub temu ima močno varnost, sposobno in hitro sinhronizacijo ter skupno rabo map in datotek z nekaj inovativnimi funkcijami. Na splošno se nam zdi Citrix ShareFile storitev sposobna.

Želimo slišati, kaj si mislite o ShareFile in kakšne so vaše izkušnje z njim. Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me