Pregled Vivaldija – Opera izpolnjuje Chrome – posodobljeno 2020

Pregled Vivaldija

Vivaldi prihaja iz iste ekipe, ki je pred dnevi razvila Opera, in to kaže. Je enostaven za uporabo in hiter, ima pa nekaj odličnih funkcij, ki ste jih navajeni tudi iz Chroma. K temu dodajte odličen pravilnik o zasebnosti in dobili boste zmagovalca. Oglejte si naš pregled Vivaldija za podrobnosti.


Najboljše ocene brskalnika

Vivaldi je ustvaril soustanovitelj in nekdanji izvršni direktor Opere, izšel pa je leta 2016. Namenjen je uporabnikom energije in zagotavlja impresivno raven nadzora nad vmesnikom. Tudi Vivaldi je hiter in ima več odličnih lastnosti. Poleg tega dobiva najvišje ocene za varnost in zasebnost. Nadaljujte z branjem tega pregleda Vivaldija in si oglejte, kako je primerljiv z drugimi brskalniki.

Vivaldi je združljiv z operacijskim sistemom Windows 7 in novejšim računalnikom, operacijskim sistemom Mac OS X 10.10 in novejšim ter z vsemi glavnimi distribucijami Linuxa. Žal Vivaldi še ni na voljo za iOS, vendar je bila različica beta za Android 5.0 in novejša različica izdana septembra 2019.

Za testiranje smo uporabili prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 in Samsung Galaxy S8 + z Androidom 7.1.2. Ker je še vedno v zgodnji različici beta, se bo Vivaldi za Android zagotovo hitro spreminjal, zato smo v tem pregledu preizkusili različico 2.7.1624.219.

Moči & Slabosti

Alternativa za Vivaldi

Lastnosti

Ker Vivaldi temelji na Chromiumu, je združljiv z večino razširitev Google Chrome, razen s tistimi, ki spreminjajo vmesnik (preberite celoten pregled Google Chrome). To pomeni, da imate dostop do najrazličnejših razširitev, od blokatorjev oglasov do VPN-jev, do skoraj vsega, kar si lahko omislite.

Brskalnik ima vgrajeno funkcijo beležk, ki omogoča ustvarjanje besedilnih opomb in njihovo povezovanje na določeno spletno mesto ali povezavo ter pripenjanje datotek ali zaslonov.

Vivaldi-Notes

V brskalniku je vključeno orodje za zajem zaslona, ​​ki omogoča zajem izbire ali celotne strani, ne glede na dolžino. Sliko lahko shranite kot .jpg, .png ali jo kopirate v odložišče.

Vivaldi-ScreenCapture

Kjer Vivaldi izstopa, je v količini nadzora, ki vam omogoča nad videzom in občutkom brskalnika. Po želji lahko spreminjate pisave, teme in barve ter elemente vmesnika, kot so jezički in gumbi, premaknete na kateri koli del zaslona. Lahko celo nastavite urnik, ki temo samodejno prilagodi glede na čas dneva.

Nastavitve Vivaldija-teme

Prilagajanje pa se tu še ne konča. Vivaldi vam omogoča nadzor nad bližnjicami na tipkovnici in miški, kar vam omogoča, da preslikate katero koli dejanje s katero koli tipko ali miško želite.

Nastavitve Vivaldijeve tipkovnice

Na voljo je tudi pogled bralca, ki odstrani spletno stran nepovezane vsebine, da bi besedilo predstavili na čist način. Pogled lahko prilagodite tudi vašim potrebam, vključno z velikostjo besedila, razmikom vrstic in pisavami.

Vivaldi-Bralec

Prav tako lahko nastavite več profilov, kar vam omogoča ustvarjanje različnih konfiguracij, odvisno od naloge, za katero uporabljate brskalnik. To je lahko priročno glede na število stvari, ki jih lahko spremenite. Uporaben je tudi za računalnike v skupni rabi, ker boste morda želeli vmesnik nastaviti drugače kot drugi, ki uporabljajo napravo.

Vivaldi Sync

S prijavo na račun lahko med napravami sinhronizirate zaznamke, nastavitve in zgodovino. Brskanje po mobilnih in namiznih računalnikih je to brezhibno doživetje, ampak vam prihrani tudi težave pri nastavitvi ogromnega števila razpoložljivih nastavitev vsakič, ko nastavite Vivaldi na nov računalnik..

Nastavitve Vivaldi-SyncSettings

Če imate račun Vivaldi, imate tudi dostop do e-poštnega naslova in njegovega spletnega vmesnika. Ponuja osnovne funkcije, ki jih pričakujete od spletnega odjemalca pošte, toda videz in občutek sta z datumom, kar je enostavno za nekaj, narejeno pred desetletjem. Oglejte si naš seznam najboljših storitev gostovanja po e-pošti za boljše možnosti.

Vivaldi-WebMail

Vivaldi vam omogoča, da z računom nastavite tudi blog. Čeprav je osnovno, je to spodoben okvir za bloganje, pod pogojem, da se s tem ne trudiš kaj preveč izmišljenega. Če resno razmišljate o bloganju, boste verjetno želeli poiskati namensko rešitev in naš seznam najboljših ponudnikov spletnega gostovanja vam lahko pomaga pri tem.

Vivaldi omogoča tudi blokiranje neaktivnih zavihkov za predvajanje zvoka. To je neprecenljiva funkcija, ko hkrati odpirate veliko zavihkov, kar lahko privede do skrivnostnega zvoka, ki ga morate loviti in utišati. V podobni opombi lahko brskalnik prisili, da animirane slike predvaja samo enkrat (ali pa sploh ne), namesto da jih neskončno zvijate..

Funkcije na mobilnem telefonu

Kadar gre za funkcije, je Vivaldi v sistemu Android precej bolj redek kot na namizju. To sicer ni povsem presenetljivo, saj je ta različica brskalnika še vedno v zgodnji različici beta, zato bo v prihodnosti na tej sprednji strani verjetno še več.

Iz nekega razloga Vivaldi ni vključil možnosti, da v svojo različico Android doda noben iskalnik, ki ga želite. Namesto tega vas omejuje na sedem možnosti: Bing, Google, DuckDuckGo, Startpage.com, Ecosia, Wikipedia in Qwant. 

Čeprav bodo te možnosti verjetno zadostovale večini ljudi, bi bila velika prednost dodajanje takšnih, kot je YouTube (kot lahko z Vivaldijem za namizje)..

Vivaldi Mobilni iskalniki

Vivaldijeva različica za Android ponuja tudi orodje za zajem posnetka zaslona, ​​kar je nenavadno za mobilne naprave, saj ste na splošno omejeni na uporabo standardne bližnjice naprave za posnetke zaslona. Orodje za zajemanje ni tako prilagodljivo, kot je na namizju, vendar lahko vseeno fotografirate celotno spletno mesto, ne glede na dolžino, ali samo tisti del, ki si ga ogledujete.

Vivaldijevo orodje za mobilno zajemanje

Enostavnost uporabe

Privzeti videz Vivaldija je podoben večini brskalnikov, na vrhu zaslona pa so zavihki, naslovna vrstica, krmilni elementi za krmarjenje in zaznamki. Dodajanje gumba za navijanje nazaj, ki vas vrne na prejšnjo domeno, ki ste jo obiskali, je izvrstna dodatna oprema.

Poleg naslovne vrstice je spustni meni za nedavno zgodovino iskanja. Ločena iskalna vrstica vam omogoča hitro preklapljanje med iskalnimi iskalniki, vendar lahko kljub temu uporabite glavno naslovno vrstico za iskanje s privzetim ponudnikom iskanja.

Vivaldi-BrowserTopArea

V spodnjem desnem kotu so gumbi za orodje za zajem zaslona, ​​izklapljanje slik, uporabo filtrov, kot so siva barva, in drsna vrstica za povečavo.

Upravljanje zavihkov Vivaldi

Vivaldi ponuja veliko nadzora nad upravljanjem zavihkov. Če izberete več zavihkov, jih lahko postavite v »kup«, kar dragocene nepremičnine shrani na vrstico z zavihki. Ko so zavihki, lahko zavihke “položite”, kar pomeni, da je okno brskalnika razdeljeno med zavihki, kar vam omogoča, da hkrati delate z več spletnimi stranmi..

Vivaldi-TiledTabs

Lahko pripnete zavihek, ki ga premaknete na levo stran in prepreči, da bi se zaprl, kar vam omogoča, da zaprete vse jezičke, hkrati pa držite odprte. Zavihki, ki ste jih odprli, vendar jih niste videli, so označeni kot neprebrane, pred premikom miške pa se prikaže predogled kartice. Prav tako lahko spremenite širino aktivnega zavihka, tako da si prisili najmanjšo velikost, ko je veliko zavihkov odprtih.

S pritiskom na ctrl + jeziček lahko odprete cikler zavihkov, ki ga lahko konfigurirate v seznam ali predogled. Če za pregled ni dovolj, je na levi strani zaslona gumb, ki prikazuje seznam odprtih in nedavno zaprtih zavihkov.

Vivaldi-TabCycler

V isti vrstici na levi strani zaslona so tudi gumbi za odpiranje upravitelja prenosov, beležk, zgodovine in zaznamkov. Tam lahko pripnete katero koli spletno mesto, da vam omogoči hiter in enostaven dostop, ne da bi odprli tudi nov zavihek.

Spletna stran Vivaldi

Enostavna uporaba na mobilnem telefonu

Različica Android-a Vivaldi izgleda in se počuti podobno kot njen večji brat na namizju. To je odlično, saj smo imeli malo originalnih pritožb z originalnim vmesnikom. Ob zagonu vam je predstavljen prilagodljiv meni za hitro klicanje, s katerim lahko organizirate svoja najljubša in najbolj uporabljena spletna mesta v obliki ploščic, ki bodo takoj dostopne vsakič, ko odprete nov zavihek.

Hitro klicanje Vivaldi Mobile

Obstajajo štirje ločeni meniji, po en za navadne zavihke, zasebni, zavihki, odprti v drugih napravah, in tisti, ki ste jih nedavno zaprli. Različica Android Vivaldi ima poleg bolj tradicionalnega menija še nekaj nenavadnega za brskalnike za mobilne naprave, kar je jeziček na vrhu zaslona.. 

To je še posebej lepo za večje telefone, saj lahko dodatno nepremičnino enostavno prihranite za hitrejši dostop do zavihkov.

Meni mobilnega zavihka Vivaldi

Poleg tega lahko hitro preklopite med zasebnimi in običajnimi zavihki, tako da v zgornjem desnem kotu kliknete bližnjico, s čimer prihranite težave pri meniju.

Izvedba

Vivaldi je hiter brskalnik, ki v naših testih zlahka prekaša Chrome, Mozilla Firefox, Opera in Microsoft Edge. To počne tudi pri uporabi približno 20 odstotkov manj RAM-a kot Chrome ali Opera pri nizkih in velikih obremenitvah. Kljub temu pa pri visoki obremenitvi še vedno porabi precej več kot Firefox (več o tem preberite v našem pregledu Firefox).

Na Androidu novice niso ravno tako dobre, saj je ta različica Vivaldija na počasnejšem koncu spektra in večina večjih brskalnikov, kot sta Chrome ali Firefox, je bistveno hitrejša. Ker pa je Vivaldi za Android še vedno v fazi beta, zato upamo, da se bo to izboljšalo, ko se bo približalo uradni predstavitvi.

Prav tako imate možnost prezimovanja neaktivnih zavihkov, kar zmanjšuje porabo virov, če imate veliko odprtih kartic, ki jih ne uporabljate. To morda ni idealno za uporabnike z omejenimi povezavami, ker jih odpiranje hiberniranih zavihkov naloži iz nič.

Varnost

Kot številni brskalniki tudi Vivaldi uporablja varno brskanje z Google za zaščito pred znanimi zlonamernimi programi in lažnimi spletnimi mesti. To je zagotovo najučinkovitejša zbirka podatkov o varnosti, vendar gre za kompromis zasebnosti, ker storitev zahteva, da se vaša brskalna dejavnost pošlje Googlu. Vivaldi vam omogoči izklop storitve, tako da se lahko odločite, kaj je za vas bolj pomembno.

Pogostost posodabljanja je ključni del varnosti brskalnika, in to dvojno, kadar brskalnik temelji na Chromiumu. Na srečo se Vivaldi posodablja približno enkrat na teden, kar je odlično. Ker Chromium prejme posodobitve vsaka dva do tri tedne, to pomeni, da lahko Vivaldi hitro popravi morebitne varnostne napake.

Brskalnik vas opozori tudi, ko dostopate do spletnega mesta prek nezanesljive povezave HTTP. Opozorilo je enostavno opaziti, saj poleg naslovne vrstice vsebuje opozorilni znak in besedilo z besedo “ni varno”.

Vivaldi-HTTPSOpozorilo

Zasebnost

Edini podatki, ki jih Vivaldi zbira od vas, so osnovne informacije o uporabi. To vključuje različico brskalnika, ki ga uporabljate, arhitekturo CPU-ja, ločljivost zaslona in naključni ID. Podatki se pošljejo enkrat na vsakih 24 ur, skupaj z vašim IP naslovom, kar je anonimno z odstranitvijo zadnjih osmih bitov.

Vivaldijeva politika zasebnosti je preprosta in lahka za razumevanje, kar je več kot lahko poveš o Chromu ali Operi (preberi naš pregled o Operi).

Vivaldi in piškotki

Vivaldi vam omogoča, da blokirate piškotke, vendar je nastavitev golih kosti, saj lahko izbirate samo med blokiranjem vseh piškotkov ali blokiranjem nobenega. Drugi brskalniki, kot je Firefox, jih razdelijo v ločene kategorije, kot so kriptominerji, sledilci in piškotki, kar vam omogoča večji nadzor nad tem, kaj blokirati.

Nastavitve Vivaldi-Cookie

Ob tem Vivaldi uporablja več Googlovih funkcij, vključno z varnim brskanjem, samodejnimi predlogi za iskanje in iskanjem, ki vsebujejo pošiljanje Googlovih podatkov v Google. Kljub temu jih je enostavno izklopiti, zato če ne želite ogrožati zasebnosti, vam ni treba.

Nastavitve Vivaldi-ThirdParty

Čeprav je Vivaldi odličen za zasebnost, je na voljo več korakov za izboljšanje anonimnosti v spletu na splošno, kot to določa naš anonimni vodnik za brskanje..

Razsodba

Vivaldi je odličen brskalnik z malo pomanjkljivosti. Odlikuje jih impresivno prilagajanje in dostop do Chromove velike knjižnice razširitev, hkrati pa je hiter in lahek glede porabe RAM-a v primerjavi z drugimi brskalniki. Vključuje tudi kar nekaj priročnih funkcij, kot so beležke, zlaganje zavihkov in polaganje ploščic ter možnost trajnega pripenjanja spletnih mest na stransko vrstico.

Ko gre za varnost in zasebnost, Vivaldi znova dobi najvišje ocene. Posodablja se pogosto in dober posel blokira zlonamerna spletna mesta. Prav tako zbira malo podatkov o vas kot uporabniku in predstavlja jasen pregled, katere storitve tretjih oseb morate onemogočiti, če želite povečati svojo zasebnost.

Edina pomanjkljivost brskalnika je pomanjkanje različice iOS. Razvijalci so navedli, da na tem delu delujejo, vendar bo Apple zaradi strogih zahtev za brskalnike na platformi potreboval nekaj časa.

Kaj menite o Vivaldiju? Ali se strinjate, da je zaradi osupljive prilagodljivosti in odličnih zmogljivosti najboljši spletni brskalnik na trgu? Ali pa ste uporabnik iOS-a, katerega potreba po sinhronizaciji med napravami odtehta vse druge dobre stvari o Vivaldiju? Sporočite nam, kaj mislite v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map