Pregled Tenta – varen brskalnik – posodobljeno 2020

Pregled Tenta

Tenta je relativno nov brskalnik, ki se močno osredotoča na varnost. Čeprav je zelo varna, hitrost trpi in napredne funkcije so zaklenjene, dokler ne plačate. To je za pravo osebo odličen brskalnik, kot si lahko preberete v našem celotnem pregledu Tenta.


Najboljše ocene brskalnika

Tenta, predstavljena leta 2016, je razmeroma nov dodatek k sceni brskalnika. Njegov poudarek je, da uporabnikom ponuja široko zasebnost in varnost, in to pri tem dobro deluje. V tem pregledu Tenta vam bomo dali pregled, kako se ocenjuje v primerjavi z drugimi brskalniki.

Čeprav so hitrosti brskanja Tenta povprečne, vgrajeni VPN in inovativni vmesnik nadomeščata tisto, kar mu manjka v učinkovitosti. Žal ni mogoče sinhronizirati podatkov med napravami, naprednejše funkcije VPN pa so zaklenjene za plačano naročnino.

Tenta je na voljo samo v operacijskem sistemu Android 5.5 in novejših, vendar sta različici sistema Windows in iOS v pripravi in ​​bo predvidoma izšla leta 2019. Za ta pregled smo za testiranje uporabili Nexus 5x z operacijskim sistemom Android 8.1..

Moči & Slabosti

Alternativa za Tenta

Lastnosti

Največja značilnost Tente je, da ima vgrajen VPN. Lahko se povežete prek 22 strežnikov, razporejenih po vseh celinah in lociranih v 17 državah, vključno z Južno Korejo, Avstralijo, Novo Zelandijo, Južno Afriko. V ZDA in po Evropi jih je tudi več. Poleg tega ne določa omejitev pasovne širine ali uporabniških omejitev, kar je odlično za brezplačen VPN.

Tenta-VPNServers

Na žalost boste imeli dostop do strežnika, ki vam ponuja najhitrejšo povezavo, če ne nadgradite na plačljivo različico Pro. To pomeni, da če želite uporabiti VPN, da bi obšli omejitve lokacij za storitve, kot je Netflix, boste omejeni na dostop do storitev brez nadgradnje. Če to želite iz svojega zasebnega omrežja, preberite naš najboljši članek VPN za Netflix.

Za redne uporabnike VPN ščiti samo promet, ki prihaja iz brskalnika, tako da če želite uporabiti Tenta kot zasebni VPN, morate nadgraditi na Pro. Medtem ko je cena 1 USD na mesec spodobna, za zaščito na več napravah priporočamo, da si ogledate naš vodič pri najboljših ponudnikih VPN.

Tenta primanjkuje stikalo za uničenje, kar je funkcija, ki ščiti vašo varnost in anonimnost s samodejnim zaustavljanjem vašega internetnega prometa, če povezava z VPN padne. Prav tako lahko izklopite VPN kot kateri koli drug.

Tenta Media Vault

Druga velika značilnost Tente je medijski trezor. Tam lahko prenesete in shranjujete ne le predstavnost, ampak vse vrste datotek. Vse, kar je shranjeno v trezorju, je šifrirano z vašim zasebnim ključem, kar pomeni, da do njega lahko dostopate le vi, ne glede na to, kaj se zgodi. Trezor samodejno razvrsti prenose v mape, organizirane glede na vrsto datoteke, vendar lahko ustvarite tudi mape po meri.

Tenta-MediaVault

Ko odprete stran z videoposnetkom na njej, Tenta to samodejno prepozna in prikaže gumb za prenos poleg naslovne vrstice, kar olajša prenos spletnih videoposnetkov v vaš medijski trezor ali lokalno shrambo. Na žalost je funkcija za YouTube onemogočena, ker Google uveljavlja to omejitev za aplikacije v trgovini Google Play.

Tenta-VideoDownload

Obstaja vgrajen zaviralec oglasov, kar je odlično, ker je Tenta še vedno nov brskalnik, kar pomeni, da se ne more zanesti na razširitve oglaševalskih oglasov, ki so jih ustvarile tretje osebe, kot sta Mozilla Firefox ali Google Chrome (preberite pregled Google Chrome).

Tenta prihaja tudi z gumbom “nuke history”, kar je nenavadna funkcija, ki vam omogoča, da takoj izbrišete vso zgodovino, povezano z enim spletnim mestom ali domeno. Če se v svojem brskalniku znajdete na spletnem mestu, o katerem ne želite slediti, lahko preprosto kliknete gumb nuke in izgine..

Obstaja tudi vgrajen čitalnik QR kode, do katerega lahko dostopate tako, da se dotaknete simbola QR v naslovni vrstici.

Enostavnost uporabe

Tenta razvrsti brskanje po conah. Vsaka cona ima skupino zavihkov in nastavitev, ki jih je mogoče prilagoditi za vsako območje, ne pa za brskalnik. Izberete lahko strežnik VPN (če imate Pro) in ponudnika DNS, vklopite ne sledite, vklopite ali izklopite blokator oglasa, izberite privzeti iskalnik in obvestite brskalnik, če naj zapre zavihke.

To vam omogoča veliko nadzora nad tem, kako želite, da se brskalnik obnaša, vam omogoča, da ustvarite cone z različnimi stopnjami anonimnosti in zasebnosti, odvisno od njihove predvidene uporabe.

Nastavitve Tenta-Zone

Naslovna vrstica se nahaja na vrhu zaslona, ​​skupaj z bralnikom QR, razširitvenim menijem in zastavo, ki prikazuje, s katerim strežnikom VPN ste povezani. Če dotaknete zastavico, imate dostop do nastavitev za celotno območje in možnost vklopa ali izklopa VPN.

Tenta-VPNOnOff

Če kliknete gumb cone v zgornjem levem kotu zaslona, ​​se vam prikaže seznam vseh vaših con in zavihki v vsaki od njih. Na dnu menija lahko dostopate do globalnih nastavitev, kjer lahko nastavite svojo kodo PIN, vklopite zakrivanje brskalnika, ponastavite brskalnik in vidite podatke o vašem računu.

Tenta-GlobalSettings

Na dnu zaslona najdete krmarjenje za navigacijo, seznam zavihkov v območju, ki ga uporabljate, in meni za hiter dostop. V tem meniju dobite enostaven dostop do zgodovine, zaznamkov in predstavništva, pa tudi gumbe za skupno rabo, osvežitev, nuke zgodovino, vklopite namizni način in odprete nov zavihek.

Tenta-QuickAccess

Izvedba

Ena največjih pomanjkljivosti Tente je njegova hitrost. Čeprav v tem pogledu nikakor ni tako slab kot Tor Browser (preberite naš pregled Browser Tor), je hitrost še vedno povprečna in počasnejša kot Chrome in Firefox (preberite naš pregled Firefox).

Brskalnik uporablja tudi precej RAM-a v vaši napravi in ​​predpomnilnik, shranjen lokalno, lahko hitro postane velik.

Varnost

V brskalniku je veliko odličnih varnostnih funkcij. Kot že omenjeno, je vgrajeno blokiranje oglasov, ki vas lahko zaščiti pred zlonamernimi skripti, ki se maskirajo kot oglasi. Prednastavljen je tudi HTTPS Everywhere. Brskalnik prisili, da uporabi povezavo HTTPS za katero koli spletno mesto, ki ga ponuja.

Tenta-SecurityExtensions

Če ste še vedno na varni povezavi, kar se lahko zgodi tudi s HTTPS Povsod, če spletno mesto ne ponuja HTTPS, je opozorilo sestavljeno iz jasno vidnega oranžnega klicaja.

Tenta-HTTPSOpozorilo

Tenta je tudi šifriran brskalnik. Če želite videti mapo za namestitev, potrebujete korenski dostop do naprave Android, in če to storite, boste opazili, da so podatki šifrirani, zaradi česar nekdo, ki ima dostop do vaše naprave, ne more priti do podatkov brskanja brez PIN-a..

Zaradi dodatne varnosti se koda PIN ne shrani na strežnike Tente, kar jo ščiti pred izpostavitvijo ali napadom na podjetje. Če ima vaša naprava senzor prstnega odtisa, ga lahko zamenjate s skeniranjem prstnih odtisov. 

Druga pametna zaščitna funkcija je možnost »brskalnik mask«, ki onemogoči posnetke zaslona med uporabo brskalnika.

Nastavitev Tenta-MaskBrowser

Brskalnik je sprva uporabljal OpenVPN za VPN, vendar je podjetje po pritožbah zaradi počasne hitrosti razvilo svoj protokol, imenovan MimicVPN. Omogoča boljšo hitrost in posnema redni promet, zato nikogar, ki vas spremlja, nemogoče zaznati, da uporabljate VPN. Če vas zanima več o protokolih VPN, preberite razčlenitev naše protokole VPN.

Vaši podatki so šifrirani z 256-bitnim šifriranjem AES, kar je odlično. Če želite vedeti, kako to deluje in zakaj je dober šifrirni šifrant, poglejte naš opis šifriranja.

Zasebnost

V vaši dejanski zgodovini brskanja ni dnevnikov. Edini podatki, ki ga Tenta zbira, je nekaj skupnih informacij o uporabi, vključno s statističnimi podatki, kot je skupno število uporabnikov in stopnja prometa, vendar nič, kar je povezano s posameznimi uporabniki ali jih ne bi mogli uporabiti za identifikacijo.

Omogoča vam še en nivo nadzora nad vašo zasebnostjo, saj omogoča izbiro med ponudniki DNS, kar vam omogoča, da prednostno določite hitrost ali zasebnost.

Izbira Tenta-DNS

Izjava o zasebnosti podjetja je jasna in jedrnata ter določa, kaj zbira, kaj počne z omenjenimi podatki in kaj ne zbira. Tudi če Tenta pokličejo organi kazenskega pregona, vam ne more prenesti vaših osebnih podatkov, ker je šifriran z vašim zasebnim ključem, kar pomeni, da ga podjetje ne more dešifrirati in prenesti.

Poleg tega je bila večina kode za Tenta objavljena v javnosti, kar strokovnjakom omogoča, da jo pregledajo in preverijo trditve podjetja o zasebnosti in varnosti. V primerjavi z operacijskim VPN brskalnikom Opera (preberite naš pregled Opera) se zdi, da je Tenta veliko bolj oddaljen.

Razsodba

Tenta je zaradi vgrajenega VPN brskalnika, blokatorja oglasov in številnih drugih funkcij, ki vas ščitijo, odličen brskalnik za tiste, ki jih zanima zasebnost in varnost. Hitrost premajhne hitrosti je slaba stran, vendar ni dovolj slaba, da bistveno škodi enostavnosti uporabe brskalnika. Funkcija cone je inovativen pristop k nastavitvam zavihkov in brskanja, brskalnik pa je čist in enostaven za uporabo.

Daleč največja težava brskalnika je ta, da je na voljo samo v Androidu, kar pomeni, da med napravami ne morete ničesar sinhronizirati, vendar bo to upanje kmalu odpravljeno z izdajo različic za Windows in iOS.

Kaj menite o Tenti? Ali fantastična zasebnost in varnost ter inovativen dizajn nadomeščajo povprečno hitrost in pomanjkanje sinhronizacije med napravami? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map