Pregled Safarija – Apple-ov standardni brskalnik – posodobljeno 2020

Safari pregled

Safari je Apple-ov vgrajen brskalnik za Mac in iOS in dobro deluje tako kot vsak standardni brskalnik. Priporočamo ga predvsem za prenos boljše alternative, kot si lahko preberete v tem celotnem pregledu Safari.


Najboljše ocene brskalnika

Safari je Apple-ov lastniški brskalnik in je od njegove izdaje leta 2003 služil kot privzeta možnost za dostop do spleta na vseh napravah podjetja. Ta pregled brskalnika Safari vam bo dal idejo, ali je vredno brskati z brskalnikom ali če vam gre bolje prenos nekaj drugega, na primer Chrome ali Firefox (preberite naš pregled Firefox).

Spletni brskalnik Safari obstaja že dlje časa, vendar še vedno izrazito primanjkuje vključenih funkcij. Osnove so seveda tam, ampak to je približno to. Vmesnik je tudi neroden, kar brskalniku povzroča nekaj težav. Kljub temu je njegova zmogljivost odlična, Apple pa ima presenetljivo čiste izkušnje glede zasebnosti v primerjavi z drugimi tehnološkimi velikani.

Žal je Safari na voljo samo v macOS in iOS. Različica brskalnika, ki je združljiva z operacijskim sistemom Windows, je že obstajala, vendar jo je ukinil leta 2012. Za testiranje smo uporabili MacBook z operacijskim sistemom OS X 10.13.6 (High Sierra) in iPhone z iOS 12.3.

Moči & Slabosti

Alternativa za Safari

Lastnosti

Podatki iz Safarija so namesto sinhronizacije neposredno prek brskalnika vključeni v redno sinhronizacijo iCloud, ki je na voljo v OS X in iOS. Na žalost pa lahko zgodovino brskanja in zaznamke sinhronizirate samo s to funkcijo. 

Večina drugih brskalnikov omogoča sinhronizacijo dodatnih elementov, kot so vaše nastavitve in trenutno odprti zavihki. Gesla se ne shranjujejo in ne sinhronizirajo niti s samim Safarijem, saj se to izvaja namesto z Appleovo programsko opremo KeyChain.

Funkcije v Macu

O funkcijah za Safari na Macu ni veliko govoriti. Enako lahko rečemo za številne druge brskalnike, ki jih običajno nadomeščajo, saj ponujajo bogate knjižnice razširitev, polne dodatne funkcionalnosti. Čeprav je za Safari na voljo nekaj dodatkov, je izbira neverjetno omejena, kar je za brskalnik tako zelo pomanjkljivo, kot v redkih funkcijah.

Safari-razširitve

Namesto da bi vam dovolili, da dodate poljuben iskalnik, ste omejeni na Google, Bing, Yahoo in DuckDuckGo. Čeprav bi bil izbor zagotovo lahko slabši, je to nesmiselna omejitev.

Še bolj se poslabša, če si ogledate prilagoditev, saj Safari ponuja zelo malo nadzora nad tem, kako izgleda vmesnik. To ni presenetljivo, saj je omejevanje ravni nadzora uporabnikov nad njeno programsko opremo temeljni del tega, kako Apple oblikuje vse svoje izdelke in programsko opremo, in ne glede na to, ali imate raje to do bolj odprtega pristopa, je zelo subjektivno.

Ena zelo priročna funkcija, zlasti za razvijalce, je možnost posnemanja iOS-a znotraj brskalnika. To v bistvu prikriva vaš Mac kot napravo iOS in omogoča dostop do spletnih mest ali storitev, ki delujejo veliko bolje na mobilnih napravah ali so izključne za mobilne naprave.

Funkcije v iOS-u

Safari se nekoliko bolje kotira glede lastnosti, ko gre za njegovo različico iOS. Prvič, če potrebujete dostop brez povezave do spletnega mesta ali si želite članek preprosto zapomniti za kasneje, ga lahko shranite na svoj bralni seznam.

PDF lahko ustvarite tudi s katerega koli spletnega mesta in konverzija je pravzaprav presenetljivo dobra, daleč presega tisto od Brave (preberite naš Brave pregled), ki ponuja tudi to funkcijo.

Safari-iOSPDFConverzija

Obstaja možnost, da zahtevate namizno različico spletnega mesta, vendar za razliko od drugih brskalnikov za mobilne naprave, kot je Opera (preberite naš pregled Opera), nastavitev ni obstojna. To pomeni, da če želite, da so namizna mesta raje kot običajna mobilna, morate zahtevo klikniti za vsako stran, ki jo obiščete.

Na žalost ste omejeni na iste štiri iskalnike kot na Macu: Google, Yahoo, Bing in DuckDuckGo. Kot smo že omenili, to niso grozne možnosti, toda v tem dnevu in starosti bi morali imeti možnost dodati kateri koli iskalnik, ki ga želite.

Safari-iOSSearchEngines

Med drugim lahko namestite tudi zaviralce vsebine, ki so razširitve, ki blokirajo različne elemente spletnega mesta, kot so oglasi, pojavna okna, povezave HTTP in posebni CSS. To je odlično, ker mnogi drugi brskalniki v iOS-u, na primer Chrome (preberite naš pregled v Chromu), na platformo ne morejo namestiti blokatorjev oglasov ali drugih varnostnih razširitev..

Safari-iOSContentBlockers

Enostavnost uporabe

Safarijev vmesnik je spodoben, a kljub temu, da ima zelo malo funkcij zamaši uporabniški vmesnik, se kljub temu zdi malce neroden in okoren, tako v Mac kot iOS-u.

Enostavna uporaba na Macu

Sam osnovni uporabniški vmesnik je dokaj standarden, na vrhu sta naslovna vrstica in krmilni elementi za krmarjenje, za njimi pa zavihki. Vrstica zavihkov ostane skrita, kadar imate odprt samo en zavihek. To se nam zdi zmedeno in nepotrebno, saj pogosto ne veste, ali ste po nesreči onemogočili vrstico z zavihki ali če ste zaprli vse zavihke, shranite eno.

Safari-TabScrolling

Vsekakor ni vse slabo, saj je upravljanje zavihkov na Macu preprosto, a solidno. Ko odprete veliko zavihkov, vam Safari omogoča, da se pomikate po njih, namesto da jih neskončno zmanjšate. Obstaja tudi pregled zavihkov, ki vsakemu zavihku predstavlja večjo ploščico, kar omogoča še lažje iskanje tistega, ki ga iščete. Poleg tega lahko utišate in prilepite posamezne zavihke.

Safari-TabOverview

Enostavna uporaba v iOS-u

Uporabniški vmesnik Safari v iOSu je še bolj redek kot na Macu. Naslovna vrstica se nahaja na vrhu zaslona, ​​na dnu pa lahko najdete krmarjenje za krmarjenje, meni z jezički, meni za skupno rabo in bližnjice do bralnega seznama. V meniju skupne rabe je precej zmedeno tudi nekatere druge funkcije, na primer pretvorba PDF in način namizja.

Safari-iOSShareMenu

Meni zavihkov je precej nadležen, da bi se ga lotili. Namesto, da bi svoje odprte zavihke prikazali na jasen način, se zdi, da navdih črpa iz škatle kartic in jih prikazuje pod kotom. To pomeni, da lahko v meniju vidite samo zgornji del zavihkov, z izjemo zadnjega zavihka, zato je bistveno težje najti določeno spletno mesto.

Safari-iOSTabMenu

Poleg tega so vse nastavitve nameščene zunaj brskalnika. Če želite dostopati do njih, morate iti v aplikacijo za nastavitev telefona iPhone ali iPad. To je namenski standard, ki ga Apple želi spodbuditi za aplikacije iOS, vendar večina brskalnikov še vedno ohrani nastavitve znotraj samega brskalnika, kar omogoča hitrejši dostop do njih.

Nastavitve Safari-iOS

Izvedba

Uspešnost Safarija je odlična v vseh računih. V iOS-u je neverjetno hiter, pravzaprav hitrejši kot večina drugih brskalnikov. V Macu je sicer nekoliko počasnejši in zaostaja za Chromeom, Firefoxom in Vivaldijem (preberite naš Vivaldijev pregled).

Hitrost je še vedno dobra, le da ni med najhitrejšimi. Poraba RAM-a je tudi nizka, zlasti v primerjavi s Chromom in drugimi brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu (preberite naš pregled Chromium).

Varnost

Tako kot mnogi drugi brskalniki tudi Safari z varnim brskanjem Google preprečuje zlonamerna spletna mesta in zaščiti uporabnike pred zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem. Prav tako lahko vklopite blokiranje JavaScripta in blokator pojavnih oken je privzeto omogočen. Kljub temu boste želeli preveriti naše najboljše blokatorje pojavnih oken, da zagotovite, da ste čim bolj zaščiteni..

Nastavitve Safari-Security

Ni vključen blokator oglasov, v trgovini z aplikacijami pa je nekaj možnosti. Na žalost, kot smo že omenili, je izbira za razširitve Safari precej bolj pestra kot pri drugih večjih brskalnikih, kar pomeni, da ste pri izbiri zaviralca oglasov bolj omejeni kot običajno..

Čeprav ob URL-ju, ko se povezujete prek HTTPS, obstaja simbol ključavnice, poleg njegove odsotnosti ni ničesar, kar bi uporabnikom sporočilo, da njihova povezava ni varna. To je manj kot idealno, saj uporabniki zlahka spregledajo dejstvo, da ni omarice, saj se ne zavedajo svoje ranljivosti.

Safari-HTTPSPadlock

Prav tako je grozljiva pogostost posodabljanja Safarija, saj so nove izdaje na splošno vezane na posodobitve OS X. Tudi manjši varnostni popravki so redki, saj Safari prejme v povprečju le enega drugega meseca, kar je grozno počasno. Uporabniki tako ostajajo izpostavljeni kibernetskim kriminalcem, ki imajo dovolj časa, da odkrijejo slabosti brskalnika, ki jih lahko izkoristijo.

Vse to pomeni, da Safari ni med najbolj varnimi spletnimi brskalniki, zato če se ukvarjate z varnostjo, priporočamo, da namesto tega uporabite kakšen Puffin (preberite naš Puffin pregled).

Zasebnost

Safari omogoča uporabnikom, da prek nastavitev blokirajo piškotke in sledilce, vendar je preprosto stikalo za vklop / izklop. V idealnem primeru brskalniki omogočajo uporabnikom več nadzora nad postopkom, tako da zagotavljajo ločene nastavitve za različne vrste piškotkov in sledilcev.

Nastavitve Safari-PrivacySettings

Apple je v primerjavi z drugimi tehnološkimi velikani v primerjavi z velikimi škandali z zasebnostjo relativno neokrnjen. V tem letu je celo uspel doseči nekaj dobrih PR-jev, ko je odklonil posredovanje FBI-jem s pomočjo odklepanja šifriranih telefonov.

Kljub temu njegova politika zasebnosti še zdaleč ni idealna. Dolgo in zmedeno je, pa tudi nejasno glede izdelka za vsak odstavek velja. Čeprav je jasno, da Apple zbira veliko informacij prek vašega Apple računa – kot so vaše ime, IP naslov, fizični naslov in več – to ni nujno povezano s Safarijem.

Iskalne poizvedbe lahko zbira tudi Apple, vendar podjetje trdi, da so le redko povezane z imenom ali določenim uporabnikom. Apple si pridržuje pravico tudi deliti vaše podatke s tretjimi osebami iz različnih razlogov, od katerih je večina dovolj nejasnih, da pokrijete skoraj vse.

Čeprav Apple zagotovo ni tako slab kot Chrome, boste kljub vsemu želeli prebrati naš anonimni vodnik za brskanje, če uporabljate Safari, glede na vse težave z njegovo politiko zasebnosti.

Razsodba

Za mnoge pomanjkanje funkcij in nerodna uporabniška izkušnja Safari postavijo v tabor povprečnih vgrajenih brskalnikov skupaj z Microsoftovim Edgeom (preberite naš pregled Edge). Kljub temu je Apple v tem pogledu boljši od Microsofta, saj je uspešnost Safarija vsaj vrhunska.

Čeprav varnost in zasebnost Safarija zagotovo nista strašni, tudi nista posebej velika. Velik problem v teh kategorijah predstavljata majhna izbira zaviralcev oglasov in zlasti izjava o zasebnosti.

Navzven je Safari dosegel odlične zmogljivosti, to je področje, kjer presega vse okoli z velikimi hitrostmi, tako v iOS-u kot tudi na namizju, skupaj z nizko porabo RAM-a.

Kaj menite o Safariju? Ali se strinjate, da je uporabniška izkušnja okorna in da pomanjkanje funkcij in prilagajanja brskalniku močno škodi, glede na omejeno razpoložljivost dodatkov? 

Po drugi strani ste morda ljubitelj Applovega minimalističnega in nadzorovanega pristopa k oblikovanju in ga ne bi imeli drugače. Sporočite nam v spodnjih komentarjih! Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me