Pregled Microsoft Edge – Izboljšan brskalnik – Posodobljeno 2020

Microsoft Edge Pregled

Microsoft Edge je pred kratkim opravil popolno prenovo in reči moramo, da nam je všeč to, kar vidimo. Ima boljšo funkcionalnost kot prej, hkrati pa ostaja prav tako hiter. Težave z zasebnostjo ostajajo. Za podrobnosti preberite naš celoten pregled Microsoft Edge.


Drsnik1

Drsnik2

Drsnik3

Drsnik4

Drsnik5

Prejšnja

Naslednji

Microsoft Edge je mrtev, še dolgo živi Microsoft Edge. Čeprav stari Edge dolgo ni uspel uvrstiti na seznam najboljših brskalnikov, je Microsoft svoj spletni brskalnik popolnoma prenovil tako, da ga je zasnoval na Chromiumu, kar je izboljšalo njegovo delovanje, ustvarilo prijetnejšo uporabniško izkušnjo in odprlo vrata v Chromovo knjižnico razširitve.

Nadaljujte z branjem tega pregleda Microsoft Edge, če želite izvedeti več o zadnjem koraku podjetja na trg brskalnikov.

Microsoftova zgodovina s spletnimi brskalniki je najmanj zanimiva. Čeprav je nekoč prevladoval njegov prvotni brskalnik – Internet Explorer, je sredi 2000-ih izgubil krono Google Chrome. Torej se ni brez ironije odločilo, da se je Microsoft odločil, da bo upal na Chromiumov okvir, da bo ponovno vzbudil zanimanje za svoj brskalnik.. 

Lahko prenesete Microsoft Edge za Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 in macOS. Poleg tega je brskalnik združljiv tako z Androidom 4.4 kot novejšimi, kot tudi z iOS 10.0 in novejšimi. Za ta pregled smo za testiranje uporabili prenosni računalnik Acer z operacijskim sistemom Windows 10 in iPhone z operacijskim sistemom iOS 12.3.

Moči & Slabosti

Nadomestne možnosti za Microsoft Edge

Lastnosti

Največja korist, ki jo novi brskalnik Edge doseže s prehodom na okvir Chromium (preberite naš Chromium pregled), je ta, da je zdaj združljiv s Chromovo veliko knjižnico razširitev. Čeprav ima Microsoft tudi lastno trgovino za namenske dodatke Edge, jo je spletna trgovina Chrome, ki vsebuje več deset tisoč razširitev, pritrdila..

Opozorilo o podaljšanju robov

Čeprav vse razširitve ne bodo delovale z Edgeom, bo večina, razen tistih, ki neposredno spremenijo uporabniški vmesnik. To pomeni, da so za brskalnik na voljo neprecenljive spletne aplikacije – na primer razširitve upravitelja gesel, zaviralci oglasov in varnostne razširitve, kar močno širi seznam potencialnih novih funkcij.

Edge-Allow-Extensions

Edge ima tudi funkcijo sinhronizacije, ki je podobna funkciji Chroma. Trenutno lahko svoje priljubljene, nastavitve, vsebino in gesla sinhronizirate z Microsoftovim računom. Čeprav še ni bil implementiran, Microsoft prav tako načrtuje dodajanje zgodovine, trenutno odprtih zavihkov, razširitev in zbirk na ta seznam elementov, ki jih je mogoče sinhronizirati.

Edge-Sync

Druga podobnost s Chromom so možnosti kontekstnega menija. Izberete lahko in z desno miškino tipko kliknite katero koli besedilo – in kar je še pomembneje – slike – in izberete »iskanje po spletu«, da v vašem izbranem iskalniku takoj začnete iskati besedilo ali obrniti sliko. Privzeto je to Bing, vendar ga lahko spremenite v Google, Yahoo ali DuckDuckGo.

Robovi-iskalniki

Tako kot večina brskalnikov ima tudi Edge način branja – imenovan »immersive bralnik« – ki izbriše vse, razen besedila na spletni strani, da se olajša branje. 

Obstaja tudi funkcija branja na glas, ki prevzame poudarjeno besedilo in ga, uganili ste, bere na glas. To deluje zelo dobro za angleško besedilo, vendar ne toliko za kateri koli drug jezik (kar nas nekoliko spominja na programsko opremo za govorno besedilo).

Bralnik robov

Mobilne funkcije

Microsoft ni ustvaril samo novega roba Edge za namizje, ampak tudi za naprave Android in iOS. Čeprav na mobilnem telefonu ni veliko funkcij, ki jih še nismo obravnavali, ko smo govorili o namizni različici, je nekaj izjemnih izjem, ki izstopajo.

Prva je funkcija »NewsGuard«. To je baza podatkov, ki analizira prodajne novice in jih ocenjuje na podlagi zaznane zanesljivosti. Kadar koli obiščete spletno mesto z novicami, se bo v naslovni vrstici prikazala majhna ikona.

Edge-Newsguard-zanesljiv

Objave, za katere je znano, da so na splošno zanesljive – na primer New York Times ali BBC News – bodo imele zeleni ščit, ki pravi, da “ta spletna stran na splošno ohranja osnovne standarde natančnosti in odgovornosti.” 

Medtem bodo druga spletna mesta z novicami, kot je InfoWars, imela rdeč ščit, ki pravi: “nadaljujte previdno: to spletno mesto na splošno ne vzdržuje osnovnih standardov natančnosti in odgovornosti.”

Edge-Newsguard-ni zanesljiv

Druga odlična mobilna funkcija je nastavitev “plavajočega videa”. To bi radi zelo videli v drugih brskalnikih, kot sta Chrome ali Mozilla Firefox, in vam omogoča, da video premikate v nekakšen okvir “slika v sliki”, tako da boste lahko nadaljevali z gledanjem med premikanjem na drugo spletno stran ali zavihek.

Robovi-plavajoči-video

Microsoft Edge ima vgrajen mobilni prevajalnik – Bing Translator. To je super, če pogosto obiskujete spletna mesta v jezikih, ki jih ne morete brati. Vendar pa v primerjavi s Google Prevajalcem storitev nekoliko manjka. 

Bing Translator trenutno lahko uporablja 69 jezikov, medtem ko Google Translate vključuje kar 103 in boljšo natančnost za zagon. Funkcija je na voljo tudi na namizju, vendar jo morate dodati ročno iz Microsoftove trgovine.

Edge-Reading-List

Končno ima Edge for mobile seznam za branje, kamor lahko dodate spletna mesta in članke za kasnejše branje. To se razlikuje od shranjevanja zaznamka v tem, da imate dostop do shranjene strani brez povezave, kar je super za uporabnike, ki imajo omejene mobilne podatke ali če greste nekam brez sprejema.

Enostavnost uporabe

Novi brskalnik Edge odlikuje gladek in enostaven dizajn, ki bo nedvomno znan vsem, ki uporabljajo Chrome ali druge brskalnike Chromium..

Edge-Intro-Uvoz

Ko prvič namestite Edge, vas čaka uvod, ki vam pomaga pri nastavitvi brskalnika. Najprej lahko uvozite zaznamke iz Chroma ali Internet Explorerja, če pa želite uvoziti iz katerega koli drugega brskalnika, boste morali najprej založiti svoje zaznamke v datoteko HTML in uvoziti od tam. Preglejte naš vodič o tem, kako varnostno kopirati zaznamke Firefoxa za primer, kako to storiti.

Edge-Intro-Sync

Nato boste pozvani, da nastavite postopek sinhronizacije in izberete »slog zavihka«, ki vam ustreza. Ta “zavihek slog” je v bistvu tisto, kar boste videli, ko odprete nov zavihek. Izbirate lahko med »osredotočenim«, »navdihujočim«, »informativnim« in »po meri«.

Edge-Intro-Tab-style

Razlik med temi ni veliko, saj se v bistvu zmanjša, ali želite na svojem domačem mestu imeti prilagojen vir novic ali ne, ter omogočiti ali onemogočiti “podobo dneva” kot Microsoft ozadje. Za vir novic lahko izberete državo, v kateri bodo prikazani naslovi dneva, pomembni za vašo lokacijo.

Edge-News-Feed

Poleg nove strani z zavihki ni na voljo še veliko prilagajanja. Preklapljate lahko med svetlo in temno temo ter prenašate in nameščate dodatne pisave, vendar sta obe funkciji, ki sta danes v večini spletnih brskalnikov..

Edge-Customize-New-kartica

Enostavna uporaba na mobilnem telefonu

Aplikacija Microsoft Edge je mobilna s tipično postavitvijo brskalnika. Vaše osnovne kontrole – vključno z navigacijskimi krmilniki, menijem zavihkov, gumbom za skupno rabo in začetnim menijem – se nahajajo na dnu zaslona in naslovno vrstico zgoraj.

Edge-Mobile-App

Začetni meni vsebuje vaše priljubljene, zgodovino, seznam branja in nastavitve, pa tudi naprednejše kontrole, vključno z iskanjem, funkcijo branja na glas in namiznim načinom. Ta meni lahko preuredite tako, kot se vam zdi primerno, kar je prijeten dotik, ki ga pri brskalnikih za mobilne naprave ne vidite pogosto..

Edge-Mobile-Customize-Menu

Izvedba

Brez dvoma je bila uspešnost največja slabost starega roba in to je območje, kjer je Edge največ pridobil s prehodom na okvir Chromium.

Vsekakor se je izplačalo, saj novi Edge dosega približno enake hitrosti – tako na namizju kot mobilnih – kot Chrome, in sicer celo nekoliko boljši od slednjega. Čeprav so drugi brskalniki, kot sta Vivaldi ali Firefox, še vedno hitrejši, je to povsem sprejemljiv rezultat, še posebej v primerjavi s starim Edgeom, ki je bil boleče počasen.

Visoka rama pomnilnika RAM je običajno ena od pasti brskalnikov, ki temeljijo na Chromiumu, toda v naših testih je Edge uspel narediti isto delo kot Chrome, medtem ko je uporabljal približno 30 odstotkov manj pomnilnika.

Če vas zanima, kako izvajamo te teste ali kateri spletni brskalnik je najhitrejši, lahko preberete naš seznam najhitrejših brskalnikov za več informacij.

Varnost

Čeprav ima Edge veliko podobnosti z brskalnikom Google Chrome, se varnost najbolj razlikuje po varnosti. Namesto da bi Googlovo varno brskanje uporabljali za zaščito pred zlonamernimi spletnimi mesti, Edge namesto tega uporablja sistem Microsoft Defender SmartScreen, ki je boljši od Googlovega sistema v smislu zaščite pred zlonamerno programsko opremo in lažnimi programi.

Pri dostopu do spletnega mesta prek običajnega HTTP namesto HTTPS Edge poda jasno opozorilo v obliki simbola in besedila z besedami “ni varno”. To je dobro, saj uporabnikom olajša, da vidijo, kdaj so lahko v nevarnosti napadi človek v sredini. Za več informacij o tem, kaj vse to vključuje, si oglejte našo razčlenitev HTTP proti HTTPS.

Opozorilo o robu in HTTP

Kot večina brskalnikov tudi novi Edge vključuje osnovni upravitelj gesel, ki shrani vaša gesla. Te so zaščitene z vašimi sistemskimi poverilnicami, kar je dobro, ker vam prihrani nastavitev glavnega gesla, hkrati pa vas pusti ranljive, če niste nastavili gesla za celotno napravo.

Edge-gesla

Za bolj poglobljeno ravnanje z gesli, vključno z močnim generiranjem gesla, priporočamo, da si ogledate naš seznam najboljših upravljavcev gesel. Če bi raje preskočili desno do našega zmagovalca, si lahko preberete naš pregled Dashlane.

Nova različica Edge je še vedno precej mlada, zato je težko natančno povedati, kako pogosto bo posodobljena. Kljub temu beta različica prejme posodobitev vsakih šest tednov, kar je redkeje, kot bi želeli, saj kibernetski kriminalci vedno delajo na iskanju novih vrzeli in hroščev, ki bi jih lahko izkoristili.

Čeprav privzeto ni zaviralca oglasov, ga lahko preprosto prenesete prek spletne trgovine Chrome. uBlock Origin nam je najljubši, lahko pa si ogledate naš seznam najboljših blokatorjev oglasov za celoten prenos. Medtem ko oglasov ne blokira neposredno izven vrat, Edge blokira pojavna okna, kar je dobro, ker so eden najpogostejših prenašalcev zlonamerne programske opreme.

Edge-Popup-Blocker

Če vas pri izbiri privzetega brskalnika velika skrb skrbi, preberite našo najbolj varno razvrstitev spletnega brskalnika.

Zasebnost

Zasebnost je daleč največja slabost novega roba. Čeprav v tem pogledu ni tako slab kot Chrome, vseeno pušča veliko želenega.

Microsoftova politika zasebnosti je zmeda, saj pogosto ni jasno, o katerih izdelkih se govori. O prodaji osebnih podatkov oglaševalcem ni govora, kar daje nam vtis, da gre za prakso, s katero se ukvarja Microsoft.

Glede na to lahko v samem Edgeu onemogočite veliko zbiranja informacij. Če uporabljate Windows, Microsoft vsekakor večino teh podatkov zbira na vas.

Načini zaščite robov

Če izklopite storitve, kot so SmartScreen, personalizacija in napoved navigacije, je mogoče Edge narediti vsaj nekoliko zasebnega, čeprav s ceno varnosti in enostavne uporabe. V tem primeru je navedeno: Če se še posebej ukvarjate z zasebnostjo, ne pozabite prebrati našega anonimnega vodnika za brskanje.

Edge-Services

Kar zadeva preprečevanje sledenja, Edge ponuja tri načine: osnovni, uravnoteženi in strogi. Ogledate si lahko tudi seznam blokiranih sledilcev in nastavite posamezne izjeme od pravila za blokiranje, s katerim se odločite.

Edge-sledenje izjem

Edge lahko tudi obrišete določene podatke vsakič, ko zaprete brskalnik, na primer zgodovino brskanja, piškotke ali gesla.

Edge-Wipe-podatki

Dovoljenja so enako enostavna za upravljanje, saj Edge vsebuje seznam vseh dovoljenj in način dostopa do spletnih mest.

Razsodba

To zaključuje naš pregled novega roba. Brskalnik je zagotovo velik korak od starega Edgea zaradi spletne trgovine Chrome. Ima tudi izboljšano zmogljivost in enostavno uporabo, dejavnike, ki jim lahko prinesejo novo oprijemljivost z uporabniki. 

Vendar zasebnost še vedno ni velika, zato bodo uporabniki, ki jih to skrbi, morda želeli preveriti boljše alternative, kot so Vivaldi, Brave ali Tenta.

Ker novi Edge temelji na Chromiumu – in je zato zelo podoben tako njemu kot Googlu Chrome -, si lahko ogledate članke o Firefox vs. Chrome in Chromium vs. Chrome, da pridobite nekaj dragocenega konteksta. Če želite bolj neposredno primerjavo za Edge, preberite članek o programu Microsoft Edge v primerjavi s Chromom.

Kaj ste pomislili na naš pregled? Ali se strinjate, da je nova različica Edge v primerjavi s predhodnikom zelo izboljšana ali vas manj zanimajo razširitve za Chrome in se bolj ukvarjajo s svojo zasebnostjo? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me