Pregled kroma – boljši od Chroma? – Posodobljeno aprila 2020

Pregled kroma

Googlova odprta razvojna platforma Chromium je tisto, kar je danes postalo behemoth, znan kot Google Chrome. V tem Chromium pregledu se bomo vrnili k osnovam in videli, kako dober je osnovni brskalnik.


Najboljše ocene brskalnika

Chromium je bil predstavljen leta 2008 skupaj z brskalnikom Google Chrome. Gre za programsko opremo z odprto kodo, ki služi kot osnova za Chrome in več drugih brskalnikov, kot so Opera, Vivaldi in Brave (preberite naš pregled o Opera). Ta pregled Chromium vam bo sporočil, kako se primerja z drugimi brskalniki na trgu.

Čeprav je Chromium mogoče uporabiti kot običajen brskalnik, predvsem obstaja, da lahko razvijalci preizkusijo prihajajoče različice Chroma ali ustvarijo svoj spletni brskalnik z uporabo osnovne strukture Chromium. 

Chromium je hiter brskalnik, ki lahko uporablja ogromno knjižnico razširitev za Google Chrome, vendar pa trpi zaradi visoke porabe RAM-a, pomanjkanja samodejnih posodobitev in težav z zasebnostjo.

Na namizju je Chromium na voljo v sistemih Windows 7 in novejših, macOS X 10.10 in novejših ter Linuxu. Združljivost v mobilnih napravah je bolj omejena, saj je brskalnik na voljo samo v operacijskem sistemu Android 4.4 in novejših, sploh pa ne v iOS-u. Za testiranje v tem pregledu smo uporabili prenosni računalnik Windows 10 in Nexus 5X z operacijskim sistemom Android 8.1.

Moči & Slabosti

Alternativa za Chromium

Lastnosti

Funkcije Chroma so večinoma enake Chromovim (preberite Chrome pregled). Vendar obstaja nekaj izjem. V Google Račun se lahko prijavite na mobilnem ali namizju, da sinhronizirate svoje nastavitve, zgodovino, zaznamke in shranjene prijave. Ker uporablja isto infrastrukturo računa kot Chrome, se vsi ti podatki sinhronizirajo v obeh brskalnikih.

Google-Sync

To pomeni, da lahko sinhronizirate vse med napravami Android in namiznimi napravami ter varnostno kopirate vse v Googlovem oblaku. Če želite bolj nadzorovati varnostno kopiranje, preberite naš vodič o varnostni kopiji Google Chroma, ker lahko sledite istim korakom za Chromium.

Chromium vam omogoča tudi uvoz in izvoz zaznamkov kot standardno .html datoteko. To deluje enako kot v Chromu, zato lahko za podrobnosti sledite našemu vodiču, kako izvoziti in uvoziti zaznamke Chroma.

Chromium funkcije na namizju

Chromium ima isto knjižnico razširitev kot Chrome. Ogromno število razširitev pomeni, da lahko v brskalnik dodate skoraj katero koli funkcijo, ki vam manjka, od zaviralcev oglasov do globlje integracije s platformami družbenih medijev. Če je to mogoče storiti v brskalniku, obstaja verjetno razširitev za Chromium.

Vgrajena je podpora za Google Translate, ki vam omogoča, da poljubno spletno mesto prevedete v tuji jezik z le dvema klikama.

Google prevajalnik

Kar zadeva Chromium vs. Chrome, v Chromiumu manjka nekaj funkcij slednjih. Za medijske datoteke ni licenciranih kodekov, kot so .aac, .h264 in .mp3, tako da, če želite brskalnik uporabljati za pretakanje Netflixa, jih boste morali ročno namestiti posebej. Tudi Adobe Flash ne podpira, kar ni tako velika zadeva, kot je bilo pred 10 leti, vendar je lahko težava.

Na drugi strani Chromium omogoča uporabo razširitev, ki ne prihajajo iz Googlove spletne trgovine, v katere ste sicer zaklenjeni, ko uporabljate Chrome.

Čeprav je možnost kontekstnega menija za izbrano besedilo Google postala standardna v večini spletnih brskalnikov, Chromium ponuja tudi možnost takojšnjega povratnega iskanja slike, tako da jo kliknete z desnim gumbom miške in izberete »iskanje po Googlu za sliko«.

Kontekstni meni

Chromium funkcije na mobilnem telefonu

Na Chromiumu mobilnih posebnih funkcij ni veliko. Vklopite lahko način namizja, da spletnim mestom ne bo več ponujal svoje mobilne različice in bo ostal vklopljen, dokler se ne odločite ročno izklopiti.

Namizni način

S spletnimi mesti lahko v brskalnik prenesete spletna mesta, tako da jih boste pozneje lahko prebrali, ne glede na to, ali ste povezani z internetom. Shranijo se skupaj s preostalimi prenosi in ne uporabljajo ločenega »bralnega seznama« Chroma v iOS-u.

Mobilni prenosi

Enostavnost uporabe

Chromium ima eleganten vmesnik, ki ga je enostavno krmariti in razumeti. Na prvi pogled bi bilo težko ugotoviti razliko med njim in Chromom, saj sta oba brskalnika na površini enaka.

Enostavnost uporabe na namizju

Največji hit, ki ga je Chromium enostavna uporaba, je postopek namestitve in posodobitve. Ker brskalnik ni namenjen javni uporabi, Google uporablja tretje osebe za pakiranje njegovih sestavnih delov in izdajo kot izvršljive datoteke, kar lahko naredi brskalnik in namestitev brskalnika zmedeno. Najlažji način za posodobitev je, da ga odstranite in naložite znova.

Zavihki, krmilni elementi za krmarjenje, večnamenski vrstnik – Googlovo ime za kombinirano iskalno in naslovno vrstico – in zaznamki se nahajajo na vrhu zaslona. Upravljanje zavihkov je osnovno, ker ne morete združevati zavihkov in pred premikanjem miške nad njimi ni predogledov. 

Prav tako ni horizontalnega drsenja, da se prepreči, da bi se preveč skrčili, ko je veliko odprtih. Kljub temu lahko pripnete zavihke, da preprečite njihovo zapiranje.

Namizni vmesnik

Enostavna uporaba na mobilnem telefonu

Tako kot na namizju je tudi namestitev Chromium na mobilne naprave bolečina. Brskalnika ne najdete v Trgovini Google Play, zato ga lahko samo ročno prenesete .apk datoteko.

Ko imate brskalnik nameščen, ga je mogoče preprosto uporabiti, in ker je postavitev tako podobna drugim brskalnikom, se je preprosto navaditi. 

Omnibar, zavihek in nastavitve se nahajajo na vrhu zaslona, ​​navigacijski gumbi, zaznamki, zgodovina in prenosi pa v meniju z nastavitvami..

Mobilni uporabniški vmesnik

Izvedba

Chromium je hiter brskalnik za mobilne in namizne računalnike. Namizna različica je celo hitrejša od običajnega Chroma in približno ustreza Vivaldiju (preberite naš pregled o Vivaldiju). Medtem je različica Androida precej počasnejša od Chroma, ki je že počasnejša od Firefoxa (preberite naš pregled Firefox).

Chromium porabi tudi kar nekaj RAM-a, kar ne preseneča, ker imajo isti brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, vključno s Chromom. Če želite obdržati več odprtih zavihkov hkrati ali uporabljate stroj z omejenim pomnilnikom, lahko to hitro postane težava.

Ker je brskalnik namenjen predvsem razvoju in testiranju, trpi tudi zaradi težav s stabilnostjo. Najnovejša različica kadar koli lahko vključuje številne napake in težave z zmogljivostmi, ker ni namenjena široki javni uporabi.

Opozorilo za stabilnost na kromu

Varnost

Največja pomanjkljivost Chromiumove varnosti je pomanjkanje samodejnih posodobitev. Če niste pozorni in ročno posodabljate brskalnika v rednih časovnih presledkih, kar je okorno, tvegate, da boste izpostavljeni znanim napakam v varnosti dolgo, ko jih je Google popravil..

Brskalnik prikaže opozorilo, ko dostopate do spletnega mesta po nevarni povezavi HTTP, in opozorilo je jasno in enostavno videti, ker vsebuje opozorilni trikotnik in besedilo “ni varno.”

HTTPS-opozorilo

Googlovo varno brskanje je privzeto omogočeno, kar je odlično za varnost, saj je najboljši sistem za zaščito pred spletnimi mesti, za katere je znano, da vsebujejo zlonamerno programsko opremo ali lažno predstavljanje. Kot vedno pa gre za kompromis zasebnosti, ker storitev pošlje vaše podatke brskanju Googlu v analizo.

Zasebnost

Pogosto se domneva, da ker je Chromium odprtokodni, ne pošilja podatkov Googlu. Kljub velikosti izvorne kode in pogostosti posodobitev je to težko potrditi in obstajajo sporna poročila. Če vas skrbi zasebnost brskanja, predpostavite, da Chromium o vas zbira ravno toliko podatkov kot Chrome.

Chromium spada pod isto izjavo o zasebnosti kot Chrome, ki je namerno nejasna, če želite prikriti, katere podatke se zbira iz katere storitve ali izdelka. Jasno pa je, da bodo podatki, ki jih je zbral Google, ne glede na njihov vir, uporabljeni za personalizacijo vaših oglasov.

Poleg tega je več Googlovih storitev, ki zahtevajo zbiranje podatkov, kot so napoved iskanja, samodejno dokončanje in varno brskanje, privzeto vklopljeno, kar je še ena stavka proti zasebnosti brskalnika.

Nekaj ​​informacij, ki jih je Google zbral o vas, lahko izbrišete tako, da sledite našemu priročniku o izbrisu Google zgodovine.

Googlove storitve

Kljub temu je mogoče prenesti “ungoogled” različico Chromiuma, ki brskalnik odstrani povratne klice Googlu in njegovim storitvam. Za več nasvetov, kako brskanje ohraniti čim bolj zasebno, si oglejte naš anonimni vodnik za brskanje.

Razsodba

Tako kot Chrome je tudi Chromium trden brskalnik z velikimi težavami glede zasebnosti. Poleg tega je pomanjkanje samodejnih posodobitev potencialna varnostna težava za manj pazljive uporabnike, ki se lahko nevarno izpostavijo kibernetskim napadom, ko brskalnik pustijo dovolj zaostajati za zadnjo izdajo.

Ker ne more biti veliko boljši od Chroma, razen rahlega povečanja hitrosti ni razloga za uporabo Chroma. Chrome ima dodatne funkcije, boljšo varnost in boljšo stabilnost.

Kaj menite o Chromiumu? Ali so nekoliko hitrejše hitrosti dovolj, da ga lahko uporabljate prek brskalnika Chrome, kljub pomanjkanju samodejnih posodobitev? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me