Pregled Internet Explorerja – Posodobljeno 2020

Internet Explorer pregled

V kolikor niste vedeli, je Internet Explorer še vedno naokoli in večinoma služi kot dokaz, kako daleč smo prišli od 90. let naprej. To je težava pri uporabi, nered, ki si ga ogledujete in ne morete dostopati do številnih spletnih mest, kot lahko preberete v tem pregledu Internet Explorerja.


Najboljše ocene brskalnika

Internet Explorer se je predstavil leta 1995 in dolgo časa je bil kralj spletnih brskalnikov, vsaj po številu uporabnikov. Vzpon Google Chroma v letu 2008 ga je izpodrinil s prevladujočega položaja in je bil v zatonu, saj ga je leta 2015 na koncu nadomestil Microsoft Edge (preberite naš pregled Edge). Ta pregled v Internet Explorerju bo razložil prednosti in slabosti brskalnika.

Brskalnik je zastarela zmeda, z resno izgubo funkcij, starinskim in grdim vmesnikom in slabimi zmogljivostmi je eden najslabših spletnih brskalnikov, ki jih lahko uporabite. Edina spodbuda Internet Explorerja je, da so nekatera starodavna spletna mesta in intranetni sistemi še vedno izdelani izključno zanjo, kar pomeni, da ste včasih prisiljeni uporabljati.

Zadnja in zadnja iteracija brskalnika, znana kot Internet Explorer 11, je na voljo samo za Windows 7 in novejše. To je tudi edina različica brskalnika za sisteme Windows 10, 8.1 in 8. Internet Explorer za macOS je že obstajal, vendar so ga umaknili leta 2003 po zagonu Apple Safarija. Za ta pregled smo za testiranje uporabili prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10.

Moči & Slabosti

Nadomestne možnosti za Internet Explorer

Lastnosti

Internet Explorerju manjka veliko funkcij, ki se danes štejejo za standardne za spletne brskalnike. Čeprav lahko v iskalno vrstico dodate Google in še nekaj drugih ponudnikov iskanja, je privzeti iskalnik zaklenjen v Bing. 

Druge manjkajoče funkcije vključujejo teme in možnost utišanja zavihkov. Čeprav obstaja osnovno samodejno izpolnjevanje, načinov plačila ni mogoče shraniti in ničesar drugega kot gesla ni mogoče upravljati ali urejati, samo počistiti.

IE-AutoFill

Internet Explorer ima dodatke, vendar je izbira slaba v primerjavi s Chromovim in Mozilla Firefoxom (preberite naš pregled Firefox). Na srečo obstaja različica Adblock Plus, a to je tisti najmanjši minimum, ki ga želite razširiti v brskalniku. Ker brskalnik ne temelji na Chromiumu (preberite naš Chromium pregled), ne more uporabljati Chromove knjižnice razširitev.

IE-InternetExplorerAddons

Brskalnik ima Bing Translate, ki vam omogoča, da prevedete spletne strani v več kot 45 jezikov, tako da z desno miškino tipko kliknete in v kontekstnem meniju izberete možnost prevajanja. Čeprav je boljše kot nič, Bing Translate ni niti približno tako dober kot Google Translate, ki ima več jezikov in večjo natančnost pri prevajanju..

Internet Explorer se dobro integrira z drugimi Microsoftovimi izdelki. Spletna mesta lahko uvozite v Excel ali OneNote, ki besedilo shrani tako, da samodejno ustvari Excel list ali OneNote stran. To je koristno orodje, če morate kopirati veliko podatkov, na primer tabel, v lokalne datoteke, vendar lahko to storite v drugih brskalnikih s pripono.

IE-ImportToExcel

Enostavnost uporabe

Osnovna struktura vmesnika Internet Explorerja je podobna drugim brskalnikom z naslovom in iskalnimi vrsticami na vrhu ter zavihki in zaznamki pod njimi, vendar ima veliko preveč menijev in gumbov. Vmesnik se zdi starodaven in manjka nadzora nad izkušnjo brskanja, manjkajo pa preproste stvari, kot sta pripenjanje ali izbiranje več zavihkov.

IE-BasicInterface

Razen osnovnih nastavitev za velikost in barvo besedila ne morete prilagoditi videza brskalnika. Ker sodobni brskalniki, kot je Vivaldi (preberite naš pregled o Vivaldiju), omogočajo, da spremenite skoraj vse vidike videza in videza brskalnika, možnosti prilagajanja Internet Explorerja izgledajo nezadostno.

Tudi meni z nastavitvami deluje kot zastarela relikvija in navigacija po njem, da bi našli možnost, ki jo iščete, je pogosto dolgočasna in težavna, saj za majhne spremembe pogosto morate poiskati dolge kontrolne sezname, skrite v naprednih kategorijah.

IE-InternetOptions

Na sprednji strani združljivosti veliko spletnih mest ne testira Internet Explorerja, zato boste med brskanjem hitro naleteli na težave, ki pa se bodo sčasoma poslabšale. To je zato, ker ima Internet Explorer majhno število uporabnikov in ne podpira številnih sodobnih spletnih standardov, zaradi česar je optimizacija spletnih strani mučna naloga za spletne razvijalce.

Po drugi strani pa nekatera stara spletna mesta še vedno uporabljajo starejše okvire, na primer ActiveX, ki je vgrajen v Internet Explorer. Poleg tega so za brskalnik včasih izdelana spletna mesta in interneti, ki jih podjetja uporabljajo v notranjosti.

Izvedba

Internet Explorer je počasen in dosega podobne hitrosti kot nadomestni brskalnik Edge, ki je veliko počasnejši od vseh drugih brskalnikov, ki smo jih preizkusili, z izjemo brskalnika Tor (preberite pregled našega brskalnika Tor). Visoka je tudi uporaba RAM-a, saj brskalnik porabi ravno toliko svojih sistemskih virov kot Chrome, čeprav je toliko počasnejši.

Internet Explorer ima nadzorno ploščo zmogljivosti, ki jo lahko prikažete na vsakem zavihku, da merite njegovo porabo CPU-ja in RAM-a, pa tudi čas barve, hitrost slike in število omrežnih zahtev. Na žalost deluje samo na posameznih zavihkih, zato je neučinkovito, če želite primerjati uspešnost vseh odprtih zavihkov ali poiskati spletno mesto, ki porabi največ virov.

IE-PerformanceDashboard

Varnost

Največja težava z varnostjo Internet Explorerja je ta, da ni več v aktivnem razvoju ali prednostni nalogi za Microsoft. Čeprav brskalnik še vedno prejema podporo, varnostno posodobitev prejme le enkrat na mesec, kar je v primerjavi z drugimi brskalniki redko, kot smo opisali v članku o tem, kateri spletni brskalnik je najbolj varen.

Za razliko od večine brskalnikov vas ne opozori, ko dostopate do spletnega mesta prek nezanesljive povezave. Ko ste povezani s HTTPS, je ob naslovni vrstici nameščen ključavnica, vendar je odsotnost enostavno zamuditi in vas lahko ne pozna, če pošiljate osebne ali pomembne podatke prek nezanesljive povezave, kar lahko privede do zbiranja podatkov tretjega -družbe.

IE-HTTPSPadlock

Obstajajo tri stopnje varnosti, pri čemer se vsaka osredotoča na blokiranje različnih skript ali na dovoljenje, preden jih zaženete. Napredne nastavitve vam omogočajo, da izberete posamezne varnostne ukrepe, vendar so zmedeni in neprijetno upravljajo z nastavitvami in dovoljenji spletnega mesta.

IE-AdvancedSecurity

Za zaščito uporabnikov pred zlonamerno vsebino, kot so zlonamerna programska oprema ali lažno predstavljanje, Internet Explorer uporablja program Microsoft Defender SmartScreen. Uporabnike opozori, ko bodo nameravali odpreti spletno mesto, ki je znano po zlonamernem vedenju in ki ima isti namen kot Googlovo varno brskanje za številne druge brskalnike. Defender SmartScreen je hitrejši od varnega brskanja.

Zasebnost

Kar zadeva zasebnost, Internet Explorer naredi najmanj, vendar ne veliko več. V nastavitvah lahko vklopite zaščito za sledenje in uporabite »inPrivate brskanje«, kar je samo drugo ime za standardna zasebna okna, ki jih imajo vsi brskalniki. Brskalnik lahko nastavite tako, da ob izhodu samodejno izbriše vse podatke, vključno z zgodovino brskanja, piškotke itd., Kar je lep dotik.

Nastavitve IE-TrackingProtection

Pravilnik o zasebnosti za Internet Explorer je dolg in zapleten, najpomembnejše informacije pa so skrite do konca, kjer razkrijejo, da bodo podatki, zbrani od vas, večino časa ostali pri Microsoftu, morda predani v določenih okoliščin in vaše podatke bo podjetje vedno uporabljalo za prilagajanje in “izboljšanje” vaše izkušnje.

Če resno zaščitite svojo zasebnost, uporabite drug brskalnik in preberite naš anonimni vodnik za brskanje, ki vsebuje številne koristne nasvete in trike, kako se zaščititi pred radovednimi očmi, ko ste v spletu.

Razsodba

Iskreno povedano, Internet Explorer je grozen brskalnik. Še pred porastom Chroma v poznih 2000-ih (preberite naš pregled v Chromu) je precej zaostal za konkurenco in ni bil veliko boljši. Slabe zmogljivosti, pomanjkanje funkcij in zastarela zasnova dopolnjujejo enega najmanj uporabnih brskalnikov na trgu. Tudi Microsoftov šef varnosti je ljudem rekel, naj ga ne uporabljajo več.

Dejstvo, da je Edge leta 2015 prevzel funkcijo glavnega Microsoftovega brskalnika, ni pomagalo in če iz nekega razloga čutite potrebo po uporabi brskalnika, vgrajenega z računalnikom Windows, to morate uporabiti.

Kaj menite o Internet Explorerju? Ali obstaja utemeljen razlog, da ga uporabimo, da ga v tem pregledu nismo zajeli, ki odpravlja številne napake? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map