Pregled Firefox – Hitrost, zaščita in zasebnost – Posodobljeno 2020

Firefox pregled

Firefox je eden najhitrejših brskalnikov, hkrati pa nudi veliko varnosti in zasebnosti. Čeprav vmesnik ni vsaka skodelica čaja, je za večino ljudi še vedno odlična možnost in jo je vredno preizkusiti. Več o tem si preberite v našem celotnem pregledu Firefoxa.


Najboljše ocene brskalnika

Mozilla Firefox obstaja že dolgo, kar pomeni, da je s številnimi ponovitvami doživel pester uspeh. Leta 2017 je začela svojo kvantno posodobitev, ki je izboljšala hitrost in prenovila zasnovo. Ta pregled v Firefoxu vam bo dal predstavo, kako se povezuje z drugimi brskalniki.

Firefox je med najhitrejšimi brskalniki. Na voljo je veliko odličnih funkcij, pa tudi solidna knjižnica dodatkov in obsežne možnosti prilagajanja. Poleg tega ima močno zaščito zasebnosti in ker je Mozilla neprofitna organizacija, ima malo spodbude za zbiranje in prodajo vaših podatkov.

Firefox je na voljo v večini naprav in operacijskih sistemov, vključno z Windows 7, 8, 8.1 in 10, macOS X 10.9 in novejšimi, Android Jelly Bean in novejšimi ter iOS 11.0 in novejšimi. Za ta pregled smo uporabili prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 in iPhone na iOS 12.3.

Moči & Slabosti

Nadomestne možnosti za Firefox

Lastnosti

Firefox ima privzeto čist in preprost vmesnik, ki se ne razlikuje veliko od drugih večjih brskalnikov, kot je Google Chrome. Zavihki, naslovna vrstica / vrstica za iskanje in vrstica z zaznamki so na zgornjem delu slojeviti, na levi strani pa je prostor za krmiljenje za navigacijo.

Kljub temu Firefox, za razliko od Chroma, ponuja veliko možnosti prilagajanja vmesnika. Vsak element osnovnega uporabniškega vmesnika se lahko premikate in dodate več gumbov kamor koli želite s preprostim postopkom povleci in spusti.

Firefox-UICustomization

Firefox je bil prvi večji brskalnik, ki je ponujal zunanje dodatke, in čeprav je Chrome njegova knjižnica odtlej zasenčena, še vedno ponuja široko paleto funkcij, kot so skupine zavihkov, upravitelji gesel, vgrajene opombe in še veliko več.

Nastavitev in sinhronizacija brskalnika med napravami je hitra in enostavna. Dokler ustvarite račun za Firefox, se bodo med vašimi napravami sinhronizirali zaznamki, nastavitve, zgodovina iskanja, prijave, dodatki in celo odprti zavihki. Oglejte si naš vodnik, kako varnostno kopirati zaznamke Firefoxa, če želite izvedeti več o postopku.

Nastavitve Firefox-SyncSettings

Ob tem Firefox opozarja, da ne gre za varnostno kopiranje, zato če ne sinhronizirate več kot ene naprave, se nič ne shrani, če se ta naprava zlomi ali če odstranite brskalnik. Oglejte si naš seznam najboljših storitev varnostnega kopiranja v oblaku, če iščete način, kako to premagati.

To morda zveni kot omejitev, vendar pomeni, da Mozilla ne vodi velikanskih zapisov sinhroniziranih podatkov svojih uporabnikov, kar je super za zasebnost, zlasti v primerjavi s Chromom, kjer bo Google zbiral vse podatke o vas, ki jih lahko.

Na desni strani naslovne vrstice so majhne, ​​a uporabne funkcije. S klikom puščice, ki kaže navzdol, se naslovna vrstica razširi in prikaže zadnjih 10 iskanj, ki ste jih izvedli, pa tudi alternativne iskalnike, kot so Wikipedia, Amazon ali Twitter. Tudi te dodatne iskalnike lahko prilagodite. Firefox vam ponuja veliko možnosti, da postanete lahko dostopni.

Firefox-HistoryAndSearchEngines

Druga fantastična lastnost je orodje za zajem zaslona. Nahaja se v meniju s tremi pikami poleg naslovne vrstice in omogoča fotografiranje zaslona celotne spletne strani brez drsenja. Za zaslon zaslona lahko izberete tudi določene dele strani, kar vam prihrani prizadevanje za ročno izbiro in obrezovanje, ko želite deliti le del strani.

Firefox-ScreenshotTool

Druga priročna funkcija skupne rabe v istem meniju je možnost “e-poštna povezava”, ki samodejno ustvari e-poštno sporočilo s svojim privzetim ponudnikom e-pošte, ki ga lahko prilagodite, za pošiljanje povezave. Obstaja tudi gumb za kopiranje povezave, čeprav je to manj uporabno, pa tudi možnost, da jo pošljete v eno od svojih drugih naprav.

Obstaja tudi bralski pogled, ki črta članke nepovezane vsebine in jih oblikuje v lahko prebavljiv slog ter vam poda oceno, koliko časa bodo prebrali. Vgrajen bralnik .pdf je tudi uporaben, vendar mu primanjkuje naprednih funkcij, kot sta podpisovanje dokumentov ali podpora za dinamični .pdfs.

Firefox-ReaderView

Firefox ima tudi vgrajeno podporo za Pocket, ki je aplikacija, ki omogoča odkrivanje in shranjevanje člankov v napravah.

Funkcije Firefox Mobile

Firefox za mobilne naprave je veliko manj težaven kot namizna različica, vendar še vedno prihaja s priročnimi orodji. V meniju spodaj desno lahko onemogočite vse slike, kar je super za tiste z majhnimi podatkovnimi načrti ali počasnimi povezavami, pa tudi omogočite ali onemogočite nočni način in zaščito sledenja.

Z odpiranjem menija poleg naslovne vrstice lahko zahtevate različico namizja katerega koli spletnega mesta, delite ali kopirate URL in dodate trenutno stran na svoj seznam za branje, kar vam omogoča dostop brez povezave. Ko se dotaknete vrstice za iskanje, se meni zamenja s čitalcem QR kode.

Firefox-MobileMenus

Obstaja tudi različica brskalnika za iOS in Android, imenovana Firefox Focus. Zasnovana je tako, da je minimalna, ima veliko manj funkcij in se osredotoča na varovanje zasebnosti. Povedano je, da zasebni način v običajnem Firefoxu opravlja isto delo, zato je njegova glavna privlačnost raztrgan vmesnik in minimalističen pristop k brskanju..

Firefox-Focus

Enostavnost uporabe

Firefox ima eleganten in lahko razumljiv vmesnik, ki brskanje naredi preprosto in udobno. Čeprav starejše spletne aplikacije včasih delujejo bolje z Firefoxom kot Chrome, njegova prevlado na trgu pomeni, da boste ob uporabi Firefoxa občasno naleteli na težave in težave s sodobnimi spletnimi aplikacijami.

Enostavnost uporabe na namizju

Namizna različica Firefoxa ima standardno postavitev. Vaša iskalna vrstica in zaznamki so postavljeni na zgornjem delu zaslona, ​​na levi strani pa so navigacijski gumbi in meniji na desni. Spustni seznam prejšnjih iskanj in alternativnih iskalnikov je uporaben tudi, če morate uporabiti več iskalnih ponudnikov.

Zavihki so jasno ločeni in Firefox se namesto da bi jih zmanjšal do te mere, da so zgolj favicons, odloči za pristop vodoravnega drsenja, tako da bodo zavihki dovolj veliki, da lahko del naslova še preberete.

Firefox-ScrollingTabs

Enostavna uporaba na mobilnem telefonu

Firefox je prav tako enostaven za uporabo na mobilnih napravah. Naslovna vrstica je na vrhu zaslona, ​​poleg nje pa gumb za način bralnika in meni z možnostmi za skupno rabo, zaznamke in zahtevo spletnih mest za namizja.

Nadzorni gumbi in meni zavihkov so na dnu zaslona, ​​zavihki pa so prikazani v dveh ločenih pregledih običajnih in zasebnih oken, med katerimi lahko preklapljate.

Firefox-MobileTabs

Izvedba

Firefox je eden izmed najhitrejših brskalnikov, ki se namesti v ozadju za Chrome na namizju in pred Microsoft Edge in Opera (preberite naš pregled Microsoft Edge). Naši mobilni testi so pokazali, da so hitrejši od Chroma in Safarija, vendar ne za veliko.

Kar zadeva sistemske vire, ima Firefox velik začetni odtis, saj uporablja velike količine RAM-a, če imate odprte le nekaj zavihkov. Kljub temu, več ko je odprtih zavihkov, bolj učinkovit je v primerjavi s svojimi konkurenti, saj uporabljate bistveno manj RAM-a kot Chrome, ko imate hkrati odprtih veliko zavihkov.

Varnost

Firefox prejema visoke ocene varnosti, a kot smo ugotovili v članku, v katerem je spletni brskalnik najbolj varen, ne deluje tako dobro kot Chrome.

Firefox prihaja z blokatorjem pojavnih oken in blokom na znanih zlonamernih spletnih mestih z Googlovo bazo podatkov o varnem brskanju. Opozori vas tudi, ko obiščete spletno mesto z varnostno povezavo HTTP, čeprav je opozorilo težje opaziti kot v Chromu.

Firefox-HTTPOpozorilo

Drugi pomemben vidik varnosti programske opreme je pogostost posodobitev in tudi Mozilla je v tem pogledu dobro. Na splošno se, če odkrijemo varnostno napako, odzove in sprosti popravek v enem dnevu. Brskalnik privzeto uporablja storitev v ozadju za samodejno preverjanje in nalaganje posodobitev, kar pomeni, da ne boste nenamerno uporabljali nevarne različice.

Lokalno shranjena gesla je mogoče zaščititi z glavnim geslom, čeprav je to privzeto izklopljeno, zato ga morate ročno dodati, da preprečite, da bi gesla bila dostopna vsem, ki imajo fizični dostop do vašega stroja.

Zasebnost

Zasebnost je največja moč Firefoxa. Na voljo je s strogimi kontrolami sledenja, s katerimi lahko sledite v vseh oknih in celo prilagodite, kaj želite blokirati. Na primer, lahko izberete sledilce in kriptominerje, piškotke pa pustite omogočene. V zasebnem načinu so vsi privzeto blokirani.

Nastavitve Firefox-Tracker

Firefox ima tudi odlično politiko zbiranja podatkov. Zbira podatke za razvojne namene, vendar ne vključuje zgodovine brskanja ali iskanja in so podatki vezani na naključni številčni identifikator, ne pa na vaše ime ali uporabniški račun. Če je to za vas še vedno preveč, vam brskalnik omogoča, da ga izklopite, ne da bi to vplivalo na delovanje ali funkcionalnost.

Nastavitve Firefox -DataCollection

Ker je Mozilla neprofitna organizacija in njeno poslovanje ne temelji na zbiranju in prodaji podatkov uporabnikov, je o svojih ukrepih glede zasebnosti veliko lažje zaupati. Podjetje celo izda letno finančno poročilo, v katerem pojasni, od kod prihaja njegov denar in kako se porabi.

Čeprav se Firefox odlično ukvarja z zasebnostjo, če želite narediti več za zagotovitev anonimnosti, si oglejte naš anonimni vodnik za brskanje..

Razsodba

Firefox je odličen brskalnik, še posebej, če se ukvarjate s svojo zasebnostjo. O vas se privzeto zbere malo informacij in tudi to je mogoče izklopiti. Dobite tudi močan način zasebnega brskanja s strogim sledenjem in zaščito piškotkov.

Brskalnik je preprost za uporabo, z odličnimi majhnimi funkcijami, kot so orodje za posnetke zaslona in alternativni iskalniki, pakirani v brskalnik. Poleg tega velika knjižnica dodatkov omogoča dodajanje vseh funkcij, ki jih brskalniku manjka.

Glavne težave Firefoxa so občasne težave z združljivostjo novejših spletnih aplikacij in velika poraba RAM-a med majhno obremenitvijo. Čeprav so to resnična vprašanja, je odlična zasebnost, dizajn in funkcije več kot njihov nadomestni videz.

Kaj menite o Mozilla Firefox? Ali močne lastnosti zasebnosti odtehtajo težave s združljivostjo in visoko uporabo RAM-a? Sporočite nam vaše misli v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map