Pregled brskalnika Tor – Vozlišča in omrežja – Posodobljeno 2020

Pregled brskalnika Tor

Brskalnik Tor je skoraj zloglasen kot način dostopa do temne mreže, kaj pa se zgodi, če to presodite kot le navaden brskalnik? Dobite pregled, ki kaže, da ima veliko varnost, vendar ima nekaj resnih težav z uporabnostjo, kot ste lahko prebrali v našem celotnem pregledu Tor.


Najboljše ocene brskalnika

Tor Browser je leta 2002 predstavil Tor Project kot brskalnik z vgrajeno podporo za mrežo Tor. Temelji na Mozilla Firefox, vsebuje pa več dodatnih predpakiranih funkcij zasebnosti in varnosti. Ta pregled Tor bo razložil prednosti in slabosti večje zasebnosti in vam pomagal odločiti, če je čebulni brskalnik pravi za vas.

Kot smo zapisali v članku o VPN vs. proxy vs. Tor, Tor ni popoln, ko gre za zasebnost, vendar ponuja privzete nastavitve raven anonimnosti, ki je ne dobite v drugih brskalnikih brez uporabe navidezno zasebno omrežje. Glede na to je zaradi tega pomemben zadetek uspešnosti.

Kljub trdnim varnostnim značilnostim v brskalniku obstajajo prirojene pomanjkljivosti varnosti z omrežjem Tor, na katere se morate zavedati pred namestitvijo. Brskalnik je osredotočen tudi na funkcije, vendar združljivost z dodatki Firefox to deloma nadomešča.

Tor je na voljo za Windows XP in novejše, macOS in Linux. Obstaja tudi mobilna različica, ki je združljiva z Android 4.1 in novejšimi, vendar za iOS nič. Za ta pregled smo za testiranje uporabili prenosni računalnik Windows 10 in Nexus 5X z operacijskim sistemom Android 8.1.

Kaj je Tor?

Tor je mreža vozlišč, ki varuje vašo zasebnost pred vsakim, ki vas spremlja. Ker vaš brskalni promet usmerja skozi tri vozlišča pred ciljem, mora nekdo, ki vohuni za vami, hkrati spremljati vašo povezavo ali vstopno vozlišče in izhodno vozlišče ali ciljno spletno mesto, da razkrije vašo identiteto in lokacijo.

Vozlišča vzdržujejo prostovoljci. Podatki so šifrirani med posameznimi vozlišči, tako da nihče ne vidi, iz česa je sestavljen vaš promet ali kam gre mimo naslednjega vozlišča. Promet preko nevarnih povezav (ne HTTPS) ne bo šifriran med izhodnim vozliščem in ciljnim strežnikom, kar pomeni, da morate biti previdni pri uporabi spletnih mest, ki ne ponujajo HTTPS.

Kar zadeva uporabo Tor-a, lahko uporabite omrežje z večino brskalnikov, čeprav za to običajno potrebujejo razširitev ali zunanje aplikacije, znane kot čebulni usmerjevalnik. Pri podjetju Tor je ta funkcionalnost vgrajena in vedno vklopljena.

Moči & Slabosti

Alternativa za brskalnik Tor

Lastnosti

Zunaj funkcij zasebnosti je glavni razlog za uporabo Tor dostop do “storitev čebule”, ki so spletna mesta, do katerih lahko dostopate le prek .onion naslova. To lahko storite tudi z drugimi brskalniki. Ponovno bi morali za to uporabiti dodatno programsko opremo, vendar je Tor vgrajen.

Tor-OnionAdress

To je del Tora, ki ga pogosto imenujejo temni splet, saj je fizična lokacija strežnika spletnega mesta, ki je dostopna samo prek .onion naslova, skrita pred radovednimi očmi.

Funkcije na namizju

Ker temelji na Firefoxu, lahko brskalnik uporabi večino dodatkov na trgu Firefox. Čeprav ni tako obsežen kot ekvivalent Google Chroma (preberite naš pregled v Chromu), je na voljo še veliko dodatkov, tako da lahko dodate skoraj katero koli funkcijo, ki si jo omislite.

Obstaja tudi način branja, ki na strani, ki jo berete, odstrani vse, kar ni povezano z glavnim besedilom, in vam da priročno oceno, koliko časa bo treba prebrati.

Tor-Reader

Tor vam omogoča, da prilagodite kar nekaj vmesnika, vendar ne toliko kot Vivaldi (preberite naš pregled o Vivaldiju). Pisave in barve lahko po želji spreminjate in imate dostop do tisoč tem, ustvarjenih za Firefox. Poleg tega lahko vmesnik preuredite tako, da gumbe premikate tja, kamor želite na zaslonu.

Funkcije na mobilnem telefonu

Tor v Androidu ponuja enako anonimnost kot različica namizja. Vendar imate manj nadzora, ker ne vidite podrobnosti “Tor vezja”, to so vozlišča, ki jih uporabljate za skrivanje prometa, in ne morete preprosto ustvariti novega vezja, kot lahko na namizju.

Na mobilnem telefonu ni veliko drugih funkcij, o katerih bi lahko govorili. Vklopite lahko namizni način, da se izognete mobilnim različicam spletnih mest, in ustvarite lahko sejo gostov, ki ne more dostopati do svojih zaznamkov, shranjenih prijav itd. In bo izbrisana skupaj s podatki brskalnika, ko je aplikacija zaprta..

Tor-GuestSession

Enostavnost uporabe

Tor se po svojem vmesniku počuti v bistvu enak Firefoxu (preberite naš pregled Firefox), le nekaj razlik med njimi. To pa ni slabo, saj je vmesnik eleganten in enostaven za navigacijo na namizju in mobilnem telefonu.

Največja težava zaradi enostavne uporabe je, da veliko spletnih mest blokira povezave, ki so vzpostavljene prek Tor-a zaradi varnostnih težav v omrežju. To vključuje spletna mesta, kot so Yelp, FIFA in številne druge.

Ker ciljno spletno mesto meni, da vaša zahteva prihaja iz izhodnega vozlišča, ki je najverjetneje v drugi državi, bo vsaka jezikovna lokalizacija pogosto privzeta za jezik, ki ga ne govorite, zato boste morali najti ročne jezikovne kontrole na lokaliziranih spletnih mestih.

Enostavnost uporabe na namizju

Vmesnik na namizju je standardni, ki ste ga bili navajeni videti v večini spletnih brskalnikov. Zavihki uporabljajo vodoravno drsenje, ne pa zmanjšanja, ko dosežete določeno število odprtih zavihkov, in jih je mogoče pripeti, da jih ne bi slučajno zaprli. V zgornjem desnem kotu je spustni seznam odprtih zavihkov in tako, da z desno miškino tipko kliknete zavihek, zaprete vse zavihke desno od njega..

Ko vtipkate naslov ali iskalno poizvedbo, so vsi vaši nadomestni iskalniki prikazani kot majhni gumbi, kar omogoča enostavno izvajanje iskanja prek katerega koli iskalnika, ne samo privzetega..

Tor-SearchEngines

Desno od naslovne vrstice so nastavitve, spustni meni za prenose, varnostni gumb, ki vam pove, katero stopnjo varnosti ste omogočili in gumb Tor, kjer lahko ustvarite novo identiteto, ponastavite podatke brskanja..

Enostavna uporaba na mobilnem telefonu

Tor sledi standardni postavitvi brskalnikov v Androidu, z naslovno vrstico, menijem zavihkov in nastavitvami na vrhu zaslona. Navigacijski gumbi so nameščeni na vrhu menija z nastavitvami, svojo identiteto pa lahko ponastavite v spustnem meniju za hitre nastavitve za Android.

Tor-MobileUI

Izvedba

Zmogljivost je največja slabost Tora Ne sme presenetiti, da usmerjanje prometa skozi tri dodatne postaje brskalnika upočasni. Čeprav hitrost močno niha, je pri naših hitrostnih testih na splošno dosegla bistveno nižjo vrednost kot kateri koli drug brskalnik, vključno z Microsoft Edgeom, ki je najpočasnejši med večjimi brskalniki (preberite naš pregled Microsoft Edge).

Tor uporablja tudi veliko RAM-a, pri čemer porabi sredstva celo za Chrome. Velika je tudi uporaba pasovne širine, kar je lahko uporabnikom problematično na doziranih ali omejenih podatkovnih povezavah.

Na koncu dneva so Torove težave z uspešnostjo v bistvu neizogiben del mreže Tor, zato se prepuščate odločitvi, ali je anonimnost, ki jo dobite, vredna kompromisa..

Zasebnost

Zasebnost je razlog družbe Tor. Vaš brskalni promet je šifriran in usmerjen skozi tri ločena vozlišča, znana kot “Tor vezje”, med vami in spletnim mestom. Na namizju si lahko ogledate, v kateri državi je vsako vozlišče in ustvarite novo vezje s klikom na gumb v meniju z nastavitvami, vendar tega nivoja nadzora ne uporabljate na mobilnem.

To pomeni, da Tor ne šifrira prometa med izhodnim vozliščem in ciljnim strežnikom, kdor upravlja izhodno vozlišče, lahko nadzira vsebino poslanih podatkov. Vendar vas ne bodo mogli prepoznati, saj ima samo prvo vozlišče dostop do vašega IP naslova.

Čeprav je večina izhodnih vozlišč varnih, je dokazano, da majhen odstotek vodijo kiberkriminatori za krajo podatkov o prijavi ali vstavljanje zlonamerne programske opreme. Poznali so tudi obveščevalni in organi kazenskega pregona, da upravljajo izhodne vozlišča za namene spremljanja, vendar jim to ne omogoča, da vas identificirajo, razen če vodijo tudi vstopno vozlišče ali spremljajo povezavo.

Tor poskuša policijo izhodnih vozlišč označiti s sumljivo dejavnostjo, vendar ni jasno, kako učinkovit je pri tem.

Obstaja tudi gumb za ustvarjanje nove identitete. S tem so vsi podatki brskanja izbrisani takoj, kar brskalnik stori samodejno, ko zaprete sejo. Tor ne zbira podatkov o uporabnikih privzeto, vendar lahko omogočite možnost pošiljanja podatkov o uporabi in raziskavah na Mozilla, ki ima dober uspeh pri ravnanju z zbiranjem podatkov.

Tor-MozillaDataCollection

Čeprav lahko svoj iskalnik izberete v nastavitvah, je privzeta možnost DuckDuckGo, kar je najboljša izbira, če želite, da vaša iskanja ostanejo zasebna.

Ko maksimirate okno brskalnika, opozorilo, da to storite, lahko drugim omogoči, da vidijo, kakšna je vaša velikost zaslona. Čeprav je to manj pomembna značilnost, doma koči, kako Tor je zaskrbljen zaradi zasebnosti.

Tor-MaxWindowOpozorilo

Varnost

Ker Tor temelji na Firefoxu, lahko omogočite blokiranje znanih zlonamernih programov ali lažno predstavljanje. Glede na to, ker Firefox za to uporablja Googlovo varno brskanje in Tor se ukvarja z zasebnostjo, je funkcija privzeto izključena.

Tor-SafeBrowsing

V brskalniku so nameščene tudi razširitve NoScript in HTTPS Everywhere. Nekdanji skripti blokirajo delovanje skriptnih domen. Slednje silijo spletna mesta, da uporabljajo HTTPS, kadar je to mogoče. Če zelena ključavnica poleg naslovne vrstice izgine, to pomeni, da se s HTTPS ne more povezati s spletnim mestom in se uporablja nezanesljiva povezava..

Tor-HTTPSPadlock

To je še posebej pomembno, da se morate zavedati, ko uporabljate Tor v primerjavi z drugimi brskalniki. Kot rečeno, ker podatki, poslani preko nezanesljive povezave, niso šifrirani med izhodnim vozliščem in namembnim krajem, omogoča, da kdorkoli upravlja izhodno vozlišče, popoln dostop do podatkov, ki se prenašajo, kar pomeni, da lahko na njihovo konec vbrizga zlonamerno programsko opremo.

Če ne obiskujete izključno spletnih mest, ki omogočajo HTTPS, zaženite protivirusni program, ko uporabljate Tor, da se zaščitite pred zlonamernimi izhodnimi vozlišči, zato priporočamo, da preverite naš seznam najboljše protivirusne programske opreme.

Druga rešitev je uporaba VPN-ja (glejte naš seznam najboljših ponudnikov VPN) s podjetjem Tor, ker bodo nato vaši podatki ostali šifrirani na končnem delu transakcije, vendar zaradi tega že tako počasen brskalnik postane še počasnejši.

Poleg tega lahko Tor nastavite na enega od treh varnostnih načinov: “standardni”, “varnejši” in “najvarnejši”. Strožje kot ste ga nastavili, več funkcij spletnega mesta, ki lahko nosijo zlonamerno programsko opremo, bo onemogočeno.

Razsodba

Če iščete anonimnost brez uporabe VPN-ja, ni brskalnika, ki bi bil boljši od Tor-a. Ta anonimnost nastane na račun zmogljivosti v obliki počasnih hitrosti in visoke porabe RAM-a in pasovne širine, pa tudi resnih varnostnih težav, ko brskate po nezanesljivi povezavi.

Kljub temu, da je vgrajena funkcija, je združljivost z dodatki Firefox daleč, da to nadoknadi, brskalnik pa je eleganten in enostaven za uporabo. Na žalost obstaja veliko spletnih mest in storitev, ki blokirajo Tor, zato ga verjetno ne boste mogli uporabljati za vse potrebe brskanja.

Kaj menite o brskalniku Tor? Ali je dodatna plast anonimnosti vredna groznih napak in varnosti? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map