Pregled brskalnika Puffin

Brskalnik Puffin je zanimiva kokoši, saj na strani strežnika deluje bolj varno, a na trenutke nekoliko počasi. Prav tako stane denar, zaradi česar je res rara avis. Preberite naše popolno mnenje v tej preglednici brskalnika Puffin.


Najboljše ocene brskalnika

Puffin je spletni brskalnik, ki ga je leta 2010 predstavil CloudMosa, podjetje, ki želi preučiti uporabnikov pristop k spletnemu brskanju z upodabljanjem spletnih strani na strani strežnika. Čeprav je to zanimiv pristop k brskanju, ki koristi tako varnosti kot zasebnosti, med namizno in mobilno različico obstaja velik razkorak v kakovosti. Ta pregled Puffin vam bo povedal, kako se primerja z drugimi brskalniki.

Za namizno različico Puffin je potrebna plačana naročnina, ki vam bo privoščila 2 USD na mesec ali 12 USD na leto, vendar se lahko prijavite na enomesečno brezplačno preskusno različico. Na mobilni napravi sta na voljo brezplačna in profesionalna različica (ki stane približno 5 dolarjev, odvisno od vaše regije), pri čemer je glavna razlika ta, da prvo podpirajo oglasi in nima vgrajenega adblockerja.

Puffin je združljiv z operacijskim sistemom Windows 7 in 10, macOS X 10.12 in novejšimi ter Android 4.1 in novejšimi. Brskalnik je na voljo tudi v iOS 8.0 in novejši, vendar bo ta različica ukinjena oktobra 2019. Za ta pregled smo uporabili prenosnik z operacijskim sistemom Windows 10 in Nexus 5X z Androidom 8.1.

Moči & Slabosti

Alternativa za Puffin Browser

Lastnosti

Najpomembnejša funkcija Puffina je, da spletno mesto deluje in prikazuje v oblaku. Čeprav to zagotavlja odlično varnost in zasebnost, pa opazno vpliva tudi na zmogljivosti namiznih naprav, ki se jih bomo dotaknili pozneje v tem pregledu.

Medtem ko Puffin deluje na Chromiumovem mehanizmu Blink (preberite naš Chromium pregled), brskalnik ni združljiv z nobenimi razširitvami Chroma in nima nobene svoje. Za brskalnik je to danes zelo slabo, saj druge možnosti, kot sta Firefox (preberite naš pregled Firefox) ali Chrome, zelo koristijo dodatne funkcije, ki jih lahko dodate z razširitvami..

Prav tako ni mogoče sinhronizirati med napravami, kar bi lahko pričakovali od brskalnika tako z mobilnimi kot namiznimi različicami. Puffin ima vgrajen adblocker, vendar je na voljo samo pri plačljivi pro različici mobilne aplikacije ali v namizni različici, za katero je potrebna naročnina.

Funkcije na namizju

V namizni različici Puffin manjka veliko skupnih funkcij, ki so standardne v sodobnih spletnih brskalnikih. Izbirate lahko le med štirimi privzetimi iskalniki – Google, Bing, NAVER in Yandex – in ne morete izključiti zavihkov ali upravljati nastavitev samodejnega izpolnjevanja, razen če jih očistite..

Puffin-SearchEngines

Kadar koli naložite datoteko prek Puffina, jo lahko shranite neposredno v oblak. Ta funkcija podpira Dropbox, Google Drive in OneDrive, pri čemer lahko nastavite privzeto za prenos katerega koli od teh ali pa izberete enega ob vsakem prenosu.

Puffin-SaveToCloudDesktop

Funkcije na mobilnem telefonu

Puffin se s svojimi mobilnimi funkcijami veliko bolje poda. Obstaja vgrajena igralna plošča, ki ob vklopu vključuje navidezno igralno palico in štiri gumbe, ki jih je mogoče preslikati, na uporabniškem vmesniku brskalnika. Vklopite lahko tudi način kurzorja, ki prikaže navidezni kazalec, kjer ste se nazadnje dotaknili zaslona.

Puffin-GamePad

Mobile Puffin ima tudi gledališki način, ki je video predvajalnik, ki lahko zaobide pogosto strašne predvajalnike, ki jih najdemo po spletu. Predvajalnik je osnoven, vendar funkcionalen in vam omogoča enostavno prilagajanje glasnosti in premikanje po videoposnetku, tako da med gledanjem povlečete navzgor / navzdol ali desno / levo. 

Kot večina mobilnih brskalnikov je tudi v namiznem načinu. Če raje nikoli ne dobite mobilne različice spletnega mesta, lahko namizni način nastavite kot privzeti, kar vam prihrani, da to vklopite vsakič, ko se brskalnik zapre.

Puffin-WebsitePreference

Puffinova mobilna različica ponuja tudi možnost neposrednega shranjevanja v oblak, z dodatnimi možnostmi za shranjevanje v lokalni pomnilnik ali SD kartico. Omejeni ste tudi na iste štiri privzete iskalnike kot na namizju, kar je žal.

Puffin-DownloadToCloudMobile

Enostavnost uporabe

Zaradi načina delovanja funkcije Puffin ga bodo določena spletna mesta prepoznala kot proxy strežnik, zaradi česar se boste lahko na nekaterih spletnih mestih zaklenili. Številne države takoj blokirajo puffin, med njimi Kitajska, Iran, Katar in ZAE. Večina ponudnikov internetnih storitev v Združenem kraljestvu ga delno blokira tudi zaradi zloglasne starostne omejitve, vendar se lahko tega odločite, če se obrnete na svojega ponudnika internetnih storitev..

Puffin-kitajsko spletno mesto

Enostavnost uporabe na namizju

Medtem ko bo Puffinov namizni vmesnik znan, če ste uporabljali druge brskalnike, ki so vgrajeni na mehanizmu Blink, kot je Opera (preberite naš pregled o Opera), pa tudi ta nima dovolj funkcionalnosti. Ni možnosti za razvrščanje zavihkov in hkrati ne morete izbrati več kartic. Poleg tega ne morete prilepiti zavihkov, niti se ne zgodi spustitev zgodovine, ko desno kliknete gumb nazaj.

Puffin-BasicDesktopUI

Obstaja tudi praktično nič možnosti za prilagajanje videza brskalnika. Puffin na namizju vam sploh ne dovoljuje nameščanja tem. V kombinaciji s pomanjkanjem razširitev drugih proizvajalcev to pomeni, da ste v veliki meri zaljubljeni v to, kako je brskalnik videti. Spremenite lahko samo jezik in ne glede na to, ali želite prikazati domači gumb ali ne.

Gladenje po meri

Enostavna uporaba na mobilnem telefonu

Mobilno različico je veliko lažje uporabljati kot Puffin za PC. Odlikuje ga precej standardni uporabniški vmesnik z gumbom za vrnitev, naslovno vrstico, menijem zavihkov in splošnim menijem, razporejenim po zgornjem delu zaslona od leve proti desni.

Puffin-BasicMobileUI

Z odpiranjem splošnega menija lahko vidite prihranke svojih podatkov in omogočite dostop do nastavitev, zaznamkov, prenosov in zgodovine. Tu lahko najdete hitro klicanje in bralnik novic, čeprav virov ne morete prilagoditi.

Puffin-GeneralMenuandSpeedDial

Za razliko od namizne različice vam Puffin ponuja dve temi – svetlo in temno – med mobilnimi napravami, ki vam omogočata vsaj nekaj nadzora nad tem, kako je brskalnik videti in kako se počuti.

Puffin-Teme

Edino orodje z enostavno uporabo brskalnika na mobilnih napravah je izbrano orodje. Poskus izbire besedila, še posebej, če želite le nekaj besed ali črk, je lahko zelo izmišljen. Poleg tega brskalnik počasi reagira na držanje prsta na zaslonu.

Izvedba

To je še ena kategorija, v kateri je bistvena razlika med Puffinovo namizno in mobilno različico. Puffin je v mobilnem telefonu neverjetno hiter – hitrejši od katerega koli drugega brskalnika, ki smo ga pregledali. Vendar je na namizju boleče počasi, slabše deluje le Edge (preberite naš pregled Edge) in Internet Explorer.

Druga težava pri uspešnosti namizne različice je nagnjenje k interakciji z vsebino spletnega mesta, kot so gumbi ali povezave. To še posebej velja za počasnejše povezave, ko je zamuda med kliki ali premikanjem kazalca in reakcija spletnega mesta zelo opazna..

Puffin vam prihrani tudi veliko količino podatkov. S stiskanjem spletnega mesta in odstranjevanjem nepotrebne vsebine in utripa na koncu uporabite veliko manj pasovne širine, kot bi jo običajno. Poleg tega lahko izberete, ali želite to stiskanje uporabiti samo za mobilne omrežne povezave ali tudi za WiFi. 

Shranjevanje podatkov vključuje znižanje obsega slike. Če želite videti polno kakovost slike v načinu za shranjevanje podatkov, lahko v splošnem meniju kliknete gumb za izboljšanje slike. Vendar ta funkcija ni na voljo na namizju.

Puffin-DataSavings

Izjemno nizka je tudi poraba RAM-a. To ni presenetljivo, saj Puffinovi strežniki v oblaku delajo večino težkega dviga. Kar zadeva omejitev porabe virov v računalniku, se ta funkcija zagotovo izplača, saj brskalnik porabi kar 25 odstotkov sredstev, ki jih Chrome uporablja (preberite naš pregled v brskalniku Google Chrome).

Varnost

Puffinov pristop k brskanju ponuja neprimerljivo varnost in zaščito pred zlonamerno programsko opremo in drugo zlonamerno vsebino. Ker se na vaši napravi pravzaprav nič ne naloži, ni nevarnosti, da bi jo kaj okužilo.

Vaš promet je še vedno ranljiv, če imate nezaščiteno povezavo HTTP. Zato so tretje osebe, ko zapustijo Puffinov strežnik, še vedno pobrale in analizirale vaš promet. Na žalost Puffin uporabnike malo obvesti, ko se to zgodi. 

Zunaj ni opozorila o odsotnosti zelenega ključavnice v naslovni vrstici. Poleg tega ne morete klikniti ključavnice, če želite videti podrobnosti varnostnih potrdil spletnega mesta.

Puffin-HTTPSPadlock

Kot vedno je vgrajen adblocker še en plus za varnost, ki ščiti uporabnike pred seboj in skripte in sledilnike, skrite v oglasih. To je še posebej pomembno pri brskalniku, kot je Puffin, kjer ni nobenih drugih razširitev, ki bi izpolnile to potrebo.

Zasebnost

Ker Puffin šifrira vaš promet in ga usmerja skozi lastne strežnike, bi moral delovati podobno kot VPN – čeprav samo za vaš brskalnik in ne za celotno napravo. Ker pa Puffin vaše podatke o IP posreduje tistemu spletnemu mestu, s katerim komunicirate, boste morali še vedno uporabljati enega najboljših ponudnikov VPN, če želite anonimnost med brskanjem..

Kot pri vseh VPN-jih morate tudi vi imeti možnost zaupati ponudniku, da ravna s svojimi podatki. Teoretično bi CloudMosa lahko zbiral vse vrste podatkov o vas, saj se vse vaše brskanje dogaja na njegovih strežnikih, vendar to velja za vse VPN ali proxy.

Vendar pa v pravilniku o zasebnosti CloudMosa piše, da vodi dnevnike, vključno z izvornimi naslovi (vaš IP naslov), ciljnimi naslovi in ​​URL-ji. Ti dnevniki pomagajo ustvariti zbirna poročila, ki jih CloudMosa čisti vsakih 100 dni. Medtem ko poročila držijo naokoli, CloudMosa trdi, da ni ničesar, kar bi lahko posamezno identificiralo uporabnike in da so poročila namenjena zgolj notranji analizi.

Razsodba

Če je vaša glavna skrb pri brskanju po spletu vaša varnost in zasebnost, potem je Puffin odlična izbira, saj vas brskalnikov inovativni pristop k upodabljanju spletnih mest na lastnih strežnikih varuje tako pred bežno kot zlonamerno vsebino. Če iščete samo brskalnik za mobilne naprave, s Puffinom resnično ne morete iti narobe, saj na Androidu deluje dobro v vseh kategorijah. 

Vendar je Puffinova namizna različica njegova Ahilova peta, saj se spopada z groznimi zmogljivostmi in pomanjkanjem funkcij. To je še posebej hudo, ker ta del brskalnika zahteva plačano naročnino, za razliko od mobilnih, kjer imate dve različici, eno brezplačno in eno na voljo za enkratno plačilo.

Kaj menite o Puffinu? Ali se zaradi vrhunske varnosti in zasebnosti splača ali sta slaba zmogljivost in pomanjkanje funkcij na namizju dovolj, da vas odvrneta? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me