Pogumni pregled brskalnikov – Varno brskanje – Posodobljeno 2020

Pogumni pregled brskalnika

Brskalnik Brave je razmeroma nov vstop na trg in moramo reči, da je prav odličen. Je varen, hiter in celo nov način nagrajevanja za uporabo. Nekaj ​​je pomanjkljivosti, a nič pomembnega, kot lahko preberete v našem celotnem pregledu Brave.


Najboljše ocene brskalnika

Pogumno predstavljeno januarja 2016. Na osnovi Chromium poudarja varnost in zasebnost, hkrati pa ne žrtvuje funkcij ali zmogljivosti. Ta pogumni pregled vam bo dal idejo, če uresničuje te cilje.

Brskalnik je impresiven seznam funkcij, njegova zmogljivost pa je vrhunska, z velikimi hitrostmi in nizko porabo RAM-a. Brave smo omenili v našem anonimnem vodiču za brskalnike in to z dobrim razlogom. Obstaja veliko priročnih varnostnih in zasebnih funkcij, vključno z vgrajenim adblockerjem, “ščitniki”, ki blokirajo piškotke in sledilce ter odtis prstnih odtisov in celo način Tor.

Brave je na voljo na namizju za Windows 7 in novejše ter macOS X 10.10 in novejše, pa tudi za distribucije Ubuntu, Debian, openSUSE in Fedora v Linuxu. V mobilnem telefonu brskalnik potrebuje vsaj Android 4.1 ali iOS 12.0. Za testiranje smo uporabili prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 in iPhone z iOS 12.3.

Moči & Slabosti

Alternativa za pogumni brskalnik

Lastnosti

Mobilne in namizne različice Brave vključujejo vgrajen adblocker, ki vam prihrani težave pri namestitvi razširitve drugih proizvajalcev. Med napravami lahko nastavite tudi “verigo sinhronizacije” tako, da si med seboj delijo zaznamke. 

Namesto da bi vas prisilil, da ustvarite račun kot večina brskalnikov, Brave to doseže z enkratnimi verifikacijskimi kodami, ki so na voljo v besedilnem in QR obrazcu. Na žalost je “veriga sinhronizacije” omejena na zaznamke.

Brave-SyncChain

“Pogumne nagrade” je verjetno najbolj zanimiva lastnost Brave. Iniciativa podjetja je, da spremeni način dela oglaševanja na spletu in je ideja, ki izzove razmišljanje. Uporabnikom, ki se odločijo za ogled oglasov, plačuje 70 odstotkov prihodka, ustvarjenega s kriptovalutami, ki temeljijo na Ethereumu, imenovanimi osnovni pozorni tokeni, s pomočjo katerih lahko napišejo ustvarjalce vsebine, registrirane pri Brave. 

Prav tako lahko nastavite samodejne donacije za obiskana spletna mesta, določite, koliko oglasov želite videti na uro in prilagodite, koliko časa strani šteje za obisk.

Ker se uporabniki prijavijo, se oglasi prilagodijo z uporabo lokalnih podatkov, s čimer se odpravijo potrebe po sledilcih drugih in izboljša vaša zasebnost v oglaševalski sferi. Sistem je privzeto onemogočen, zato če vam ideja ni všeč, vam ni treba sodelovati.

Funkcije na namizju

Ker Brave temelji na Chromiumu (preberite naš pregled Chromium), lahko izkoristi svojo obsežno knjižnico razširitev. Vsi ne bodo delovali, a običajno, če razširitev ne bo naredila ničesar z vmesnikom, bo delovala. To eksponentno poveča brskalnik, saj lahko prek razširitev dodate številne funkcije.

Obstajajo tudi razširitve, vgrajene v brskalnik. WebTorrent omogoča brskalniku prenos torrentov brez uporabe samostojnega odjemalca. To je priročno, če hudournike nalagate le občasno, vendar bodo pogostejši prenašalci raje nekaj kot je uTorrent, ker je funkcija WebTorrent osnovna, saj vam omogoča le zagon in zaustavitev hudournika.

Brave-WebTorrent

Druge vgrajene razširitve so Google Hangouts in IPFS Companion. 

Razširitev Hangouts omogoča prejemanje obvestil na zavihkih s platforme in nadaljevanje pogovorov v drugih napravah. 

IPFS Companion vam omogoča nalaganje vsebine prek InterPlanetary datotečnega sistema, ki je podatkovni protokol enakovrednih podatkov, zasnovan za bolj decentralizirano nalaganje velikih datotek.

Pogumno vgrajeneIntenzije

Lepa, a nenavadna lastnost Brave je zmožnost blokiranja vsebin v družabnih medijih, vgrajenih na drugih spletnih mestih. To vključuje posamezne nastavitve gumbov za prijavo v Google in Facebook ter vdelane objave s Facebooka, Twitterja in LinkedIna. To je še posebej dobro, če nastavite brskalnik za delo in želite odpraviti motnje.

Brave-SocialMediaBlock

Obstaja tudi funkcija načina branja, imenovana “destill page”, ki odstrani vso vsebino razen besedila in jo predstavi na čist in berljiv način.

Pogumna destilirana stran

Funkcije na mobilnem telefonu

Odlična funkcija mobilne različice Brave je možnost pretvorbe katerega koli spletnega mesta v .pdf datoteko. Čeprav večina spletnih strani slabo prevede v format .pdf, prehod s “bralnega načina” pred pretvorbo bistveno izboljša pretvorbo. Opravite lahko tudi osnovno urejanje .pdf-ja v brskalniku, vključno z dodajanjem podpisa.

Pogumno PDF

Obstaja tudi namizni način, ki spletnim mestom preprečuje, da bi vam ponujali različico, optimizirano za mobilne naprave. 

Čeprav lahko dodate poljuben iskalnik, ki ga želite na namizju, ste v mobilnih napravah omejeni na Google, Bing, DuckDuckGo, Qwant in StartPage, vendar to ni slaba izbira.

Pogumni-IskanjeEngine

Enostavnost uporabe

Na namiznih in mobilnih napravah Brave ima gladek in odziven vmesnik, ki ga je enostavno razumeti in krmariti. Vse je logično postavljeno in nič ni preveč neznano, a Brave še vedno stiska nekaj novosti, zlasti na mobilnih.

Enostavnost uporabe na namizju

O namiznem vmesniku ni nič preveč nenavadnega in vsi, ki uporabljajo brskalnike, ki temeljijo na Chromiumu, kot sta Chrome ali Opera (preberite naš pregled o Operi), bodo našli pogumne znane. 

Zavihki so na vrhu, za njimi pa je naslovna vrstica, na kateri so navigacijski gumbi na eni strani in gumbi za nastavitve, vaš profil, pogumne nagrade in ščiti (več o tistih v varnostnem delu) na drugi strani. Ni pomikanja po zavihkih, čeprav jih lahko prilepite na skupine.

Lahko prilagodite dele o tem, kako izgleda in deluje brskalnik, ker lahko uporabite številne Chromove teme (preberite Chrome pregled), pa tudi spremenite barvno shemo brskalnika med svetlobo in temno ali pa jo naredite enako kot vaš operacijski sistem.

Nastavitve pogumnih prilagoditev

Enostavna uporaba na mobilnem telefonu

Na mobilnem telefonu so zaznamki, zgodovina in nastavitve v zgornjem levem meniju poleg naslovne vrstice. V primerjavi z drugimi brskalniki za mobilne naprave je enostavno upravljanje, urejanje in brisanje zaznamkov ter ustvarjanje map za njih.

Pogumni-mobilni zaznamki

Meni „ščitniki“ je na drugi strani naslovne vrstice in vam omogoča enake informacije kot na namizju, vključno z blokiranimi oglasi, sledilci in skripti, pa tudi možnost vklopa in izklopa varnostnih nastavitev.

Hrabro-MobileShields

Omogočite lahko vrstico z zavihki, ki se prikaže pod naslovno vrstico, kar je odlična funkcija, ki je manjka v drugih brskalnikih za mobilne naprave. To pomeni, da vam ni treba vstopiti v meni zavihkov, če želite krmariti, kar je odlično. Vrstico z zavihki lahko nastavite tudi tako, da se prikaže samo, če je vaša naprava v ležečem načinu. Poleg tega lahko vse zavihke zaprete tako, da nekaj sekund držite gumb navadnega menija.

Brave-TabBar

Izvedba

Brave je hiter brskalnik. Na namizju dosega večje hitrosti kot Chrome in Mozilla Firefox, vendar je počasnejši od Vivaldija (preberite naš pregled o Vivaldiju). Po drugi strani je mobilni Brave tako hiter kot vsaka njegova konkurenca, saj deluje le malce počasneje kot Firefox v iOS-u (preberite naš pregled Firefox).

Brskalnik dosega te hitrosti z veliko manjšo porabo RAM-a kot večina brskalnikov, kar je impresivno, saj so brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, zloglasni, ker so lačni virov.

Varnost

V brskalnik je veliko odličnih varnostnih funkcij. Meni „ščitniki“, ki se nahaja desno od naslovne vrstice, vam omogoča popolno prekinitev vsega, kar je blokirano ali dovoljeno na odprti strani, poleg tega pa vam omogoča nadzor nad osnovnimi varnostnimi nastavitvami, kot so zaščita za sledenje, prisiljanje povezav HTTPS in blokiranje skriptov, piškotki in prepoznavanje naprave.

Brave-ShieldsMenu

Brskalnik privzeto uporablja HTTPS Everywhere, da prisili spletna mesta, da uporabljajo varne povezave, in če ga izklopite ali vnesete spletno mesto, ki ne ponuja protokola, se vam prikaže jasno opozorilo, ki vključuje simbol in besedilo, ki pravi ” ni varen. “

Pogumno-HTTPSOpozorilo

Vgrajen adblocker je odličen tudi za varnost, saj so lahko skicirani oglasi pogosto vozila zlonamerne programske opreme ali sledilci. Nastavite lahko geslo za zaščito shranjenih prijav tudi na mobilnih napravah, ki varujejo vaše podatke v primeru, da je telefon izgubljen ali ukraden.

Brave-LoginPasscode

Čeprav se Chromium posodablja vsaka dva tedna, Brave posodablja samo vsake tri do štiri tedne. To ni slabo, vendar bi bilo lahko bolje, ker tako dolgo brez posodobitve cyber kriminali dobijo več možnosti za ogrožanje brskalnika.

Brskalnik ima tudi Googlovo varno brskanje, ki pregleda URL-je, ki jih obiščete, glede morebitnih zlonamernih programov ali lažnega predstavljanja. To je kompromis zasebnosti, kot se bomo dotaknili spodaj.

Zasebnost

Čeprav Brave temelji na Chromiumu, ki podatke pošilja Googlu, so razvijalci to funkcijo odvzeli, podobno kot pri projektu UnGoogled Chromium.

Kljub temu v Brave obstajajo storitve, ki zbirajo vaše podatke, večina pa jih je privzeto izklopljena, na primer storitev napovedovanja za iskanje in nalaganje spletnih strani. Kot smo omenili, brskalnik uporablja varno brskanje Google, ki je privzeto omogočeno in pošlje dele podatkov brskanja Googlu v analizo.

Teoretično so te informacije anonimizirane, vendar je povsem mogoče, da Google preusmeri več zahtev, da ugotovi, katera spletna mesta ste obiskali. Tako se morate odločiti, ali je zaščita vredna izgube zasebnosti.

Hrabro-zasebne nastavitve

Brskalnik podpira Tor, kar je redko. Za razliko od brskalnika Tor (preberite pregled našega brskalnika Tor) pa ne omogoča, da vidite, kje se nahaja vsako vozlišče v releju Tor, s katerim ste povezani, niti vam ne daje enake ravni nadzora nad povezavo. Kljub temu je to nekaj lepega dodatnega, Brave pa je v večini drugih vidikov brskalnik Tor.

Pogumni-Tor

Pogumno vas ščiti pred sledilci in blokira piškotke in prstne odtise drugih proizvajalcev, priročen meni “ščiti” pa omogoča enostavno vklop in izklop teh zaščit ter spremljanje, kako delajo.

Izjava o zasebnosti podjetja je jasna in jedrnata. Pravi, da Brave nikoli ne zbira vaših podatkov, razen storitev varnega brskanja in napovedovanja, ki jih je mogoče onemogočiti. Tudi personalizacija oglasa prek programa Brave Rewards poteka lokalno na vaši napravi, ne da bi rezultati analize poslali Brave ali oglaševalcu..

Razsodba

Brave je odličen brskalnik, ki združuje obsežne funkcije in enostaven za uporabo vmesnik z odličnimi zmogljivostmi in trdnimi varnostnimi in zasebnimi nadzori. Razen počasne frekvence posodabljanja ni večjih pomanjkljivosti, zato pogumno priporočamo vsakomur.

Kaj menite o Pogumni? Ali smo pogrešali kakšne pomembne pomanjkljivosti brskalnika? Sporočite nam v spodnjih komentarjih! Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map