Opera Opera – Vgrajen brskalnik VPN – Posodobljeno 2020

Opera Review

Opera obstaja že dolgo in je z leti zgradila majhno, a zvesto bazo oboževalcev. Nekaj ​​let je postalo naslov, da je prvi brskalnik, ki je imel vgrajen VPN, toda nedavna sprememba lastništva je njegovo varnost in zasebnost postavila v novo luč. Za podrobnosti preberite naš celoten pregled Opera.


Najboljše ocene brskalnika

Brskalnik Opera obstaja že več kot dve desetletji. Čeprav je že od nekdaj premalo znana, je njegova uporabniška baza ostala velik del tega časa, kljub velikim spremembam na trgu brskalnikov. V tem pregledu Opera bomo predstavili, kako se primerja z drugimi brskalniki, da se bomo lažje odločili, ali je vredno preklopiti.

Opera je brskalnik s funkcijami, ki ima močne možnosti prilagajanja. Ker je zgrajena na Chromiumu, lahko izkoristi večino knjižnice razširitev za Google Chrome, vključno z nekaterimi našimi najboljšimi izbranimi VPN.

Spremembe v lastništvu in arhitekturi so povzročile skrb glede zasebnosti in brskalnik je nepristranski. Prav tako je počasnejši od konkurentov, kot sta Google Chrome ali Mozilla Firefox, vendar ne z veliko mejo.

Opera ima namizno različico za Windows 7 in novejše, macOS X 10.10 in novejše ter Ubuntu 16.04 in novejše. Na mobilni napravi sta dve aplikaciji: Touch in Mini. Oba sta na voljo za iOS 11 in novejše ter Android 5.1 in novejše. Za ta pregled smo preizkusili brskalnik na prenosnem računalniku z operacijskim sistemom Windows 10 in na iPhone z iOS 12.3.

Moči & Slabosti

Alternativa za Opera

Lastnosti

Opera ponuja veliko odličnih funkcij, hkrati pa ohranja preprost in vodljiv vmesnik. Vgrajena je podpora za aplikacije za sporočila, kot sta Facebook Messenger in WhatsApp, kar vam prihrani uporabo nerodnih spletnih vmesnikov ali razširitev tretjih oseb za dostop do njih.

Opera-MessagingApps

Nastavitev brskalnika je čim bolj preprosta. Če ga nameščate prvič, Opera samodejno zazna vaš privzeti brskalnik in uvozi vaše zaznamke, zgodovino brskalnika in shranjena gesla. Prav tako lahko med napravami sinhronizirate svoje nastavitve, zaznamke, gesla in zgodovino med napravami.

Poleg tega lahko med naprave pošljete šifrirane povezave in vsebine, vključno s članki, videoposnetki, slikami in osebnimi opombami. Ob naslovni vrstici je gumb za pošiljanje spletnih strani in YouTube videoposnetkov. Vse drugo je tako enostavno, kot da izberete besedilo, povezavo ali sliko, z desno miškino tipko in izberete “pošlji mojemu toku”.

Opera Podaljški

Poleg funkcionalnosti, ki je vključena v brskalnik, ima Opera tudi dostojno knjižnico razširitev. Še pomembneje je, ker je zasnovan na Chromiumu, da je združljiv z mnogimi Chromovimi razširitvami (preberite Chrome pregled). To pomeni, da lahko v Chrome dodate skoraj katero koli funkcijo, ki jo omislite, z veliko Chromovo knjižnico funkcij drugih proizvajalcev.

Blokatorji oglasov so verjetno najbolj razširjena vrsta razširitve, vendar je ta funkcija že vključena v Opera. Ko nastavite brskalnik, ga morate v nastavitvah ročno vklopiti.

Opera-NewsReader

Obstaja tudi bralnik novic, ki članke potegne iz svojega izvora. Omogoča vam izbiranje med številnimi publikacijami in novicami ter novice in članke predstavlja na čist in prebavljiv način.

Opera Browser VPN

Vgrajen VPN je lep dodatek, vendar je omejen s tem, da ne omogoča izbire določene države. Namesto tega vam omogoča, da izbirate med državami v Ameriki, Evropi ali Aziji.

To v kombinaciji s pomanjkanjem protokola za tuneliranje ali šifriranja zunaj HTTPS pomeni, da ni posebej uporabno za zasebnost ali zaobide regionalne omejitve storitev, kot je Netflix. Za boljše možnosti si oglejte naš vodič za geblokiranje.

Opera-VPN

Tako kot Firefox (preberite naš pregled Firefox) tudi Opera ima orodje za posnetek, s katerim lahko posnamete posnetek zaslona ali del strani, vendar nima možnosti za ustvarjanje velikega zajema celotne spletne strani, ne glede na dolžino.

Opera-posnetek

Končno, kadar koli izberete besedilo, ki vključuje valuto, merske enote ali časovne pasove, jih bo Opera samodejno pretvorila za vas in pretvorbo prikazala v majhnem pojavnem meniju nad izbiro. Čeprav je to majhna funkcija, je pogosto priročna in je nekaj, kar bi radi videli, da so jo sprejeli drugi brskalniki.

Opera-pretvorba

Opera Mini in Touch

Opera ima v svojem brskalniku dve mobilni različici: Touch in Mini. Touch nima veliko funkcij. Obstaja vgrajen zaviralec oglasov, ki ga boste morali aktivirati ob prvem odpiranju aplikacije ter zaščito piškotkov in sledilcev. Če v nastavitvah preklopite možnost »namizje spletno mesto«, vam bo brskalnik namesto privzete mobilne strani ponudil namizno različico spletnih mest..

Pri Mini obstajajo načini “turbo” in “mini”, katerih cilj je zmanjšati porabo podatkov in povečati hitrost pri počasnih povezavah z znižanjem slike in odstranjevanjem nepotrebne vsebine. Mini celo prikazuje, koliko podatkov ste shranili v enem od teh načinov.

Opera-SavingsEnabled

Enostavnost uporabe

Kljub vsem funkcijam, opevanim v Operi, predstavlja jasen in vodljiv vmesnik, ki ga je enostavno krmariti na namizju in mobilnem telefonu.

Opera v operacijskem sistemu Windows

Velik del zasnove vmesnika na namizju je standarden, na vrhu zaslona pa so zavihki, iskalna in naslovna vrstica ter zaznamki..

Gumb za snemanje je v zgornjem desnem kotu, skupaj s spustnim menijem za nedavne prenose in menijem za enostavno nastavitev, s katerim lahko prilagodite videz brskalnika glede na teme, uporabite svetel in temen način in vklopite elemente vmesnika ali izklopljeno. V meniju lahko tudi izbrišete zgodovino brskanja in spremenite lokacijo prenosa.

Opera-EasySetup

Na levem robu zaslona je prilagodljiva vrstica bližnjic, ki vam omogoča dostop do integriranih aplikacij za sporočanje in bralnika novic, pa tudi do zgodovine brskanja, prenosov in razširitev.

Zavihki so jasno ločeni, in čeprav ni horizontalnega drsenja, je spustni meni, ki prikazuje naslove odprtih in nedavno zaprtih zavihkov. Predogled zavihkov je tudi pametna funkcija, ki jo ob vklopu omogočite, da se pomaknete nad tabulator in si ogledate njegovo vsebino, kar olajša prepoznavanje zavihka, če imate veliko odprtih.

Opera-TabDropdown

Če to ni dovolj, da bi vam pomagalo krmariti po zavihkih, lahko v stranski vrstici odprete tudi funkcijo takojšnjega iskanja, da poiščete določene besede ali besedne zveze. Z iskanjem po spletu lahko uporabite tudi takojšnje iskanje, vendar ni uporabno v primerjavi z navadno iskalno vrstico. Druga funkcionalnost, ki nam je všeč, je možnost, da se pomaknete na vrh strani s klikom na aktivni zavihek.

Opera-InstantSearch

Ko gledate videoposnetek, vam Opera omogoča odstranjevanje videoposnetka s spletne strani in spreminjanje velikosti ter premikanje, kamor želite. Videoposnetek bo ostal na mestu, ne glede na to, na katerem zavihku gledate ali ali preklopite na drugo okno.

Opera-DetachedVideo

Opera v iOS-u

Opera Mini ima preprost vmesnik, ki se ne razlikuje veliko od drugih mobilnih brskalnikov. Naslovna in iskalna vrstica se nahaja zgoraj, z navigacijskimi kontrolami, menijem z zavihki in nastavitvami na dnu. Zavihki so razvrščeni v običajne in zasebne zavihke ter seznam odprtih zavihkov na drugih napravah.

Opera-MobileTabs

Dotik je v primerjavi z Minijem neroden. Namesto da bi vam dal gumbe na dnu zaslona, ​​skriva zavihke in krmarjenje za gumbom, ki ga morate pritisniti in pridržati. Zelo frustrirajoče je, če nimate neposrednega dostopa do teh gumbov.

Izvedba

Opera je hiter brskalnik. Naši testi na namizju so ga postavili tik za Chromeom in Firefoxom, vendar pa so hitrosti pred Edgeom (preberite naš pregled Microsoft Edge).

Mini različica brskalnika za mobilne naprave je zamrla zadnja hitrost, vendar je imela različica Touch podobne rezultate kot Chrome, Firefox in Safari, ki so približno na istem mestu, ko gre za hitrost mobilnih naprav.

Opera je tudi lahka po virih, njena poraba RAM-a pa je primerljiva s Chromom, ki je zanj zelo znan.

Varnost

Kot večina brskalnikov vas Opera opozori, ko dostopate do spletnih mest na nezaščitenih povezavah. Vendar vas ni tako dobro zaščititi pred zlonamernimi spletnimi mesti, ker ne uporablja Googlovega varnega brskanja za te storitve, namesto da bi Yandex in PhishTank izbrali za zlonamerno programsko opremo in spletna mesta z lažnim predstavljanjem, ki ne nudijo enake ravni zaščite.

Opera-HTTPOpozorilo

Poleg tega se Opera posodablja približno štiri do šest tednov, kar je približno polovico pogosteje kot osnovni Chromium, ki prejema posodobitve vsaka dva do tri tedne. To pomeni, da bodo varnostni problemi, ki so bili odkriti in odpravljeni v Chromiumu, lahko v Operi ostali več tednov.

Zasebnost

Leta 2016 je bila Opera prodana skupini kitajskih podjetij in vlagateljev. Glede na škandale, ki so vključevali pripravljenost kitajske vlade, da prisili tehnološka podjetja, da v svojo programsko opremo priskrbijo zakulisje, je bil to velik udarec za zasebnost brskalnika.

V skladu s svojo politiko zasebnosti Opera zbira podatke o svojih uporabnikih, vključno z imeni, IP naslovi in ​​iskalnimi izrazi. Prav tako si pridržuje pravico deliti te podatke z aplikacijami drugih proizvajalcev, vendar ne navaja podrobnosti.

Teoretično bi moralo vključevanje VPN v brskalnik izboljšati njegovo zasebnost, vendar podjetje, ki upravlja storitev VPN, SurfEasy, v bistvu zbira vse, kar lahko, od uporabnikov, vključno z zgodovino brskanja, IP naslovom in uporabo pasovne širine med uporabo VPN. Podjetje ima tudi sedež v Kanadi, ki je del vohunskega programa Five Eyes.

Kljub temu lahko nekatere zbirke podatkov izklopite tako, da onemogočite nekatere funkcije v nastavitvah, vendar ni jasno, kakšen vpliv ima. Oglejte si naš anonimni vodič za brskanje po kazalcih, kako na splošno izboljšati spletno zasebnost.

Nastavitve Opera-Privacy

Razsodba

Opera je trden, a pomanjkljiv brskalnik, ki ima na razpolago veliko odličnih funkcij. Tako, kot so samodejna pretvorba enot, predogled kartic, možnost odstranjevanja videoposnetkov in integriranih aplikacij za sporočanje, ga ločite od konkurence, ne da bi vas pretirano obremenili z gumbi in elementi vmesnika..

Glede na to je brskalnik resno zaskrbljen zaradi zasebnosti, zato vas ne ščiti pred kibernetskimi kriminalci, kot to počnejo drugi brskalniki, kot sta Chrome in Firefox. Prav tako lahki so viri kot Chrome, ki porabijo veliko RAM-a, ne glede na to, ali imate odprto veliko zavihkov.

Kako se vam zdi Opera? Ali je ulov pametnih funkcij in gladke predstavitve dovolj, da uravnovesite težave, povezane z zasebnostjo in varnostjo? Sporočite nam, kaj mislite v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map