Opera Neon Review – testiranje – posodobljeno 2020

Opera Neon Review

Vas zanima brskanje po spletu na načine, ki si jih nikoli niste predstavljali? Nato preizkusite Neon, Operov dokaz konceptnega brskalnika z nekaj zelo čudnimi idejami. Kljub temu je nekaj zanimivih lastnosti, kot lahko preberete v našem celotnem pregledu Opera Neon.


Najboljše ocene brskalnika

Opera Neon je dokaz koncepta, objavljenega januarja 2017, ustvarjen za raziskovanje novih načinov brskanja po spletu. Čeprav nikoli ni bil namenjen nadomestitvi vodilnega izdelka Opera (preberite naš pregled tukaj Opera), je služil kot preizkusno mesto za funkcije, nekatere pa so bile pozneje prenesene v glavni izdelek podjetja. 

V tem pregledu Opera Neon bomo preučili prednosti in slabosti tega eksperimentalnega brskalnika.

Čeprav je celotna zasnova in postavitev brskalnika vsekakor zanimiva, mu manjkajo tudi nekatere ključne lastnosti, kot so medsebojna sinhronizacija in dodatki drugih proizvajalcev. Poleg tega morate imeti nekaj pomembnih pomislekov glede varnosti in zasebnosti, preden se odločite za uporabo brskalnika koncepta Opera.

Opera Neon je na voljo samo na namizju in je združljiv z operacijskim sistemom Windows 7 in novejšim ter macOS X 10.9 in novejšimi. Za ta pregled smo za testiranje brskalnika uporabili prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10.

Moči & Slabosti

Alternativa za Opera Neon

Lastnosti

Neon ima nekaj odličnih manjših lastnosti. V opravilni vrstici na levi strani zaslona je vgrajen video predvajalnik, ki omogoča predvajanje videoposnetkov z YouTuba ali Vimea, medtem ko gledate druge zavihke ali celo po prehodu na drugo aplikacijo.

Opera-Neon-VideoPlayer

V istem meniju je tudi orodje za posnetke zaslona, ​​vendar je manj prilagodljivo od orodij, ki jih uporablja običajni brskalnik Opera ali Firefox (preberite naš pregled Firefox), saj omogoča samo obrezovanje in zajem izbora spletnega mesta, ne pa cela stvar.

Ko posnamete posnetek zaslona z orodjem, se samodejno shrani v mapo Galerija, do katere lahko preprosto dostopate prek istega menija na levi strani zaslona. Ogled slike skozi galerijo vam pove tudi, kakšen je izvorni URL za posnetek zaslona, ​​kar je odličen način za sledenje, kje ste posneli sliko.

Opera-Neon -Galerija

Tako kot običajni brskalnik Opera temelji, da Neon temelji na Chromiumu (preberite naš Chromium pregled), vendar zaradi načina gradnje brskalnika ni združljiv z nobenimi Chromovimi razširitvami, za razliko od drugih brskalnikov, ki imajo isto arhitekturo, kot Brave (beri naša pogumna ocena). 

Še huje je, da ni združljiv z nobenimi namenskimi dodatki Opera, kar pomeni, da ste omejeni na izvorno funkcijo brskalnika.

Osnovni pregledovalnik PDF je podedovan od Chromium-a, vendar nima naprednih funkcij, kot so podpisi in podpora za dinamične datoteke PDF.

Prav tako ni mobilne različice brskalnika in Neon se ne more sinhronizirati z drugimi mobilnimi brskalniki Opera, kot sta Touch ali Mini. Pravzaprav sinhronizacija med napravami sploh ni, zato če uporabljate več računalnikov in želite, da se izkušnja brskanja med njimi prenaša, boste želeli iskati drugje.

Enostavnost uporabe

Najbolj zanimiv del Opera Neon je njegova inovativna zasnova vmesnikov. Zavihki so navedeni po desnem robu zaslona v meniju, ki ga je mogoče premikati, in vsak je predstavljen kot mehurček, ki prikazuje, kako izgleda spletno mesto, zaradi česar jih je enostavno prepoznati. 

Brskalnik uporablja tudi algoritem, ki ga Opera imenuje “gravitacija”, ki določa, katere zavihke uporabljate najbolj in jih potegne na vrh seznama..

Opera-Neon-Tabs

Namesto da uporablja tradicionalno začetno stran, ima Neon prilagodljiv začetni zaslon, ki kopira ozadje namizja v računalnik, zaradi česar se počuti bolj integrirano z napravo. 

Tu boste našli vse spletne strani, ki jih najpogosteje obiskujete, ter svoje zaznamke. Katero koli od teh spletnih strani lahko preprosto odprete, tako da kliknete ustrezni mehurček ali povlečete na vrstico z zavihki.

Opera-Neon-HomeScreen

Druga odlična funkcija pri Neonu je način z deljenim zaslonom. S tem se zaslon razdeli na dva ločena zavihka, kar omogoča večopravilnost. Na žalost zaradi tega, kako brskalnik prikazuje spletne strani, nikoli niso povsem na celotnem zaslonu, zato so videti nekoliko manjši od običajnih.

Opera-Neon-Splitscreen

Ko zavihek predvaja zvok, se na vrhu ikone zavihka prikaže zelena ikona zvočnika, ki služi tudi kot gumb za izklop zvoka. Poleg tega vam Neon omogoča dodajanje želenega iskalnika, ne pa da vas omeji na izbran vnaprej določen seznam.

Opera-Neon-SearchEngines

Pri nastavitvi brskalnika imate možnost uvoza nastavitev iz Internet Explorerja (preberite naš pregled Internet Explorerja) ali Firefoxa, vendar nenavadno ne Chrome ali Opera.

Prav tako lahko preprosto nastavite in spremenite dovoljenja za spletna mesta – na primer lokacijske storitve, JavaScript, pojavna okna in slike – s klikom na zeleno ključavnico v zgornjem desnem kotu. Na žalost omar izgine, ko se povežete prek HTTP, zato te nastavitve niso vedno na voljo.

Izvedba

Neon ni posebno hiter brskalnik. V naših hitrostnih testih je dosegel nižjo vrednost kot večina drugih večjih brskalnikov, vključno s standardnimi Opera, Chrome in Firefox. Prav tako je le nekoliko hitrejši kot Edge (preberite naš pregled Edge), ki je eden najpočasnejših brskalnikov, ki smo jih pregledali.

Vendar pa brskalnik uporablja tudi zelo malo RAM-a, s približno polovico porabe pomnilnika Google Chrome (preberite Chrome pregled). Na žalost je poraba CPE nenavadno velika, ne glede na to, koliko zavihkov imate odprtih.

Kot vsi brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, ima operacijski sistem namenjen upravitelj opravil, s katerim je veliko lažje določiti, na katerih zavihkih je največ virov, če morate omejiti odtis brskalnika. Prav tako lahko onemogočite vse slike, kar je odličen način za varčevanje pri uporabi podatkov, če imate omejeno pasovno širino.

Opera-Neon-Taskmanager

Varnost

Varnost je največja Neonova težava. Ker je bil brskalnik zasnovan predvsem kot dokaz koncepta, od izdaje leta 2017 ni prejel nobenih posodobitev, zaradi česar je neverjetno ranljiv za izkoriščanja, zlonamerno programsko opremo in druge vrste kibernetske kriminalitete. 

Kot smo poudarili v našem članku, v katerem spletnem brskalniku je najbolj varen, je pogostost posodabljanja eden najpomembnejših vidikov varnosti brskalnika, zato je to velika težava.

Za razliko od standardne Opera, Neon ne dobi vgrajenega blokatorja oglasov. Čeprav to na splošno ne predstavlja težave za večino brskalnikov, saj je neodvisne blokatorje oglasov enostavno najti, popolno pomanjkanje dodatkov pa Neon pomeni, da sploh ni mogoče blokirati oglasov. 

Ker so oglasi pogosti vektorji zlonamerne programske opreme, je to veliko varnostno vprašanje. Vendar je vključen blokator pojavnih oken, tako da je to nekaj.

Poleg tega Neon zelo slabo opozarja uporabnike, da se povežejo s spletnim mestom prek nezanesljive povezave HTTP. Čeprav prikazuje zeleno omarico za povezave HTTPS, je odsotnost te ikone edini pokazatelj, da vaša povezava ni varna, kar je manj kot idealno.

Opera-Neon-HTTPSPadlock

Čeprav večina brskalnikov uporablja Googlovo podatkovno bazo za varno brskanje za zaščito uporabnikov pred zlonamerno programsko opremo in sistemom lažnega predstavljanja, se namesto tega Neon odloči za podatkovne baze Yandex in PhishTank. Čeprav je to bolje kot nič, niso tako učinkovite kot Googlova alternativa.

Zasebnost

Neon ima enake težave glede zasebnosti kot običajni brskalnik Opera. Kitajski vlagatelji so podjetje kupili leta 2016, kar je zelo zaskrbljujoče glede na pripravljenost kitajske vlade, da zasebna podjetja močno okrepi, da jim zagotovijo zaledje in podatke o uporabnikih.

Prav tako je grozna njegova politika zasebnosti, saj jasno navaja, da Opera pridržuje pravico, da zbira vse podatke o uporabnikih – od imen do naslovov IP in zgodovine brskanja – ter jih deli ali prodaja vsem, ki jih želi.

Poleg tega obstaja veliko privzeto omogočenih storitev, ki ogrožajo vašo zasebnost, kot so napoved iskanja, samodejno dokončanje URL-ja in še več. Teoretično jih lahko izklopite, vendar je težko zagotovo reči, kako zaseben je brskalnik.

Opera-Neon-PrivacyServices

Glede na vse te težave glede zasebnosti, povezane z Neonom, toplo priporočamo, da si ogledate naš anonimni vodnik za brskanje, da se prepričate, da ste med uporabo brskalnika zaščiteni čim bolj. Prav tako boste želeli razmisliti o uporabi VPN, zato pojdite na naš najboljši seznam VPN, če ga še nimate ali mislite, da boste morda potrebovali nadgradnjo.

Razsodba

Neon je vsekakor zanimiv koncept, a čeprav je zasnova vmesnika dih svežega zraka na pogosto zastajajočem trgu brskalnikov, obstaja nekaj resnih pomanjkljivosti, ki jih je težko prezreti. Pomanjkanje posodobitev brskalnika je velik problem, prav tako pa tudi različna druga vprašanja glede varnosti, na primer pomanjkanje blokatorja oglasov ali opozorila za nezanesljive povezave.

Pomembna skrb je tudi zasebnost, vendar se to ne razlikuje od mnogih drugih brskalnikov, kot sta tradicionalni brskalnik Opera ali Chrome. Kljub temu so manjše funkcije – na primer podpora na delljivem zaslonu, galerija slik in video predvajalnik – vse odlične ideje, za katere bi si zelo želeli, da bi jih sprejeli brskalniki, ki so pravilno podprti.

Kaj menite o Opera Neon? Ali je dovolj dobro oblikovan in inovativen vmesnik in uporabne manjše funkcije dovolj, da boste spregledali resne težave z zasebnostjo in varnostjo ter popolno odsotnost dodatkov in medsebojno sinhronizacijo? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map