Google Chrome pregled – posodobljeno 2020

Google Chrome pregled

Google Chrome je fantastičen brskalnik, ki je bil ob izidu prava revolucija. Vendar ima nekaj resnih težav z zasebnostjo in za zajtrk poje RAM. Za podrobnosti preberite celoten pregled Google Chrome.


Najboljše ocene brskalnika

Google Chrome je najbolj priljubljen spletni brskalnik na trgu in to z dobrim razlogom. Omogoča preprost za uporabo in čist vmesnik, trdno povezljivost med napravami in ogromno knjižnico razširitev. Glede na to je, da je do virov sredstev lačen in da ima na voljo zasebnost. Ta pregled v brskalniku Google Chrome vas bo vodil skozi njegove funkcije in pomanjkljivosti.

Google Chrome deluje na skoraj vsem, z namiznimi različicami, združljivimi z operacijskimi sistemi Windows 7, 8, 8.1 in 10, macOS OS X 10.10 in novejšimi, ter z distribucijami Ubuntu, Debian, openSUSE in Fedora v Linuxu. Obstajajo tudi mobilne različice za iOS in Android. Za ta pregled smo uporabili prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 in iPhone z operacijskim sistemom iOS 12.3.

Moči & Slabosti

Lastnosti

Google Chrome vas privzeto ne bombardira s funkcijami, namesto tega pa izbere čist in preprost uporabniški vmesnik, ki je sestavljen samo iz kombinirane vrstice za iskanje in naslove, imenovane omnibar, krmiljenja za krmarjenje in majhnega prostora za razširitve.

Ta knjižnica razširitev je ena največjih prednosti brskalnika, saj noben konkurent ne ponuja iste količine funkcij drugih proizvajalcev. Ne glede na to, ali želite vgrajene opombe, dodatne vrstice z zaznamki, samodejno osveževanje ali katero koli drugo napredno funkcijo, verjetno obstaja razširitev, ki ustreza vašim potrebam.

Brskalnik odlikuje tudi impresivna navzkrižna povezava med napravami. Dokler sinhronizirate z Googlovim računom, so vaše nastavitve, zaznamki in zgodovina iskanja na voljo, ko brskalnik namestite na nov računalnik ali napravo. Zaradi tega je nastavitev brskalnika hitra in enostavna.

Google Chrome Sync

Skoraj vse, kar počnete v brskalniku Google Chrome, je mogoče varnostno kopirati v Googlov oblak, vse do zavihkov, ki jih pustite odprte, in vam daje trden nabor možnosti, da izberete, kaj želite sinhronizirati. Če želite te nastavitve natančno prilagoditi, si oglejte naš vodič o varnostni kopiji Google Chroma.

Prenos zaznamkov v druge brskalnike je enako neboleč, saj preprosto vnesete upravitelja zaznamkov in jih izvozite v datoteko HTML. Več informacij o tem postopku najdete v našem vodniku o izvozu in uvozu zaznamkov Google Chrome.

Presenetljivo je, da je Google Chrome dobro povezan tudi z Googlovimi drugimi storitvami, s bližnjicami do programov, kot sta Google Dokumenti in Gmail, ki se nahajajo v meniju z aplikacijami na vrstici z zaznamki. Ta integracija se razširi na Google Translate, kar vam omogoča, da z enim klikom prevedete katero koli stran v drug jezik.

Google Chrome ima tudi vgrajen bralnik .pdf, ki ga je lepo imeti, čeprav je v primerjavi z namenskim bralcem, kot je Adobe Acrobat, pomanjkljiva podpora za stvari, kot so dinamični PDF-ji in virtualni podpisi.

Dodatne funkcije Google Chrome

Manjša funkcija, ki jo je enostavno zamuditi, so priročne možnosti kontekstnega menija, ki jih ponuja Google Chrome. Vključujejo možnost za googling poudarjeno besedilo, ki jo ponujajo tudi drugi brskalniki, kot je Mozilla Firefox, ter možnost iskanja povratne slike, s čimer prihranite čas prenosa in ponovnega nalaganja slike.

Google Chrome-ContextMenus

Google Chrome podpira tudi več uporabnikov, skupaj z ločenimi bližnjicami do vsakega primerka brskalnika posameznika. To je koristno za računalnike v skupni rabi ali za tiste, ki potrebujejo ločene primerke brskalnika za delo in osebno uporabo.

Funkcije Chrome za mobilne naprave

Google Chrome v svoji mobilni različici ohranja preprost in intuitiven uporabniški vmesnik. V zvezi s funkcijami, ki so značilne za mobilne naprave, se ni veliko pogovarjati, vendar je gumb “zahtevaj namizno spletno mesto” priročen za uporabo spletnih mest, ki imajo slabše mobilne različice. Naveže jih, da mislijo, da ste na namizni napravi, zaradi česar vam pošlje namizno različico namesto strani za mobilne naprave.

Google Chrome za mobilne naprave vsebuje tudi seznam za branje, ki vam omogoča, da dodate poljuben URL za poznejše branje. Spletna mesta, dodana na seznam, so nato na voljo brez povezave, kar je odličen način za organizacijo branja gradiva za lete ali druge situacije, v katerih morda nimate dostopa do interneta.

Google Chrome-ReadingList

Ob naslovni vrstici je tudi gumb za skupno rabo, ki omogoča skupno rabo spletnega mesta na skoraj poljuben način.

Enostavnost uporabe

Google Chrome je čist in preprost vmesnik, ki ga lahko uporabljate na namizju in mobilnih napravah.

Chrome na namizju

Google Chrome je v svojih namiznih različicah enostavno krmariti. Vse, kar potrebujete za brskanje, je stisnjeno v elegantno opravilno vrstico na vrhu zaslona, ​​kjer najdete omnibar, zaznamke in krmarjenje za krmarjenje.

Google Chrome-BasicDesktopUI

Zavihki so ločeni z jasno spremembo odtenka in odpiranje številnih zavihkov hkrati povzroči, da se vodoravno spreminjajo. Tudi ko imate odprte desetine zavihkov, je enostavno razbrati, kaj je vsak zavihek zaradi jasno prikazanih utrinkov, ki ostanejo vidni. 

Zgoraj omenjeni možnosti kontekstnega menija “Išči po Googlu” in “Išči po sliki po Googlu” še poenostavi uporabo in standardna možnost “prilepi in pojdi / poišči” pri lepljenju besedila v večnamenski vrstici.

Chrome v mobilni napravi

Mobilne različice Google Chroma so namenjene tudi enostavnosti v svoji zasnovi, zaradi česar so enostavne za uporabo kot njihovi ekvivalenti namizja. Omnibar je nameščen zgoraj, krmilni elementi, meni za zavihek in nastavitve pa na dnu zaslona.

Google Chrome-MobileTabs

Ko odprete meni zavihkov na mobilni napravi, se vam prikažejo trije čisti pregledi za vaše običajne zavihke, beleženje kartic in najnovejše zavihke v vseh napravah. Tako boste morali preprosto odpreti zavihek, ki ste ga odprli na namizni napravi na mobilnem telefonu, če bi to morali storiti.

Izvedba

Kar zadeva zmogljivosti, je Google Chrome mešana torba. Še vedno ostaja eden najhitrejših spletnih brskalnikov na trgu, s testi pa smo ga postavili pred Mozilla Firefox, Opera in Microsoft Edge (preberite naš pregled Microsoft Edge). Kljub temu je pri mobilnih napravah počasnejši kot Mozilla Firefox in Safari, čeprav je razlika majhna.

Namizna različica brskalnika je sicer lačna virov, vendar poje veliko več RAM-a kot kateri koli od njegovih tekmecev. To lahko hitro postane težava, če morate hkrati ohraniti več zavihkov ali oken, stroji z nizko količino RAM-a pa se bodo trudili, da Google Chrome zagotovijo potrebne vire..

Varnost

Google Chrome dobro opravi zaščito svojih uporabnikov pred potencialno zloglasnimi spletnimi mesti, kot smo pokazali v članku o tem, kateri spletni brskalnik je najbolj varen. Nekoč je bil edini brskalnik, ki je uporabljal peskovnike, kar pomeni, da so bili posamezni zavihki razdeljeni v ločene procese, kar jim je omejilo dostop do drugega in do vašega operacijskega sistema.

Če obiskujete spletno mesto z neveljavnim varnostnim certifikatom ali prek standardnega protokola HTTP, v nasprotju z varnejšim HTTPS, bo Google Chrome ob omnibarju opozoril, da bo spletno mesto morda nevarno. Večje opozorilo, ki zapolni okno brskalnika, bo z Googlovo storitvijo »varnega brskanja« blokiralo spletna mesta z znanimi programi zlonamerne programske opreme ali lažnega predstavljanja..

Google Chrome-NotSecure

Poleg tega bo Google Chrome privzeto blokiral pojavna okna ter oglase, za katere je znano, da vsebujejo zlonamerno programsko opremo, in uporabnike, ki bodo zadovoljni s kliki, zaščitili pred odpiranjem oglasov, ki bodo okužili njihovo napravo.

Drugi pomemben vidik varnosti brskalnika so posodobitve. Ker napake v kodi hitro izkoriščajo kibernetski kriminalci, morajo razvijalci nenehno potiskati varnostne posodobitve brskalnika in uporabnike spodbujati, naj se čim prej posodobijo. Google Chrome to naredi dobro, saj se posodablja vsakih nekaj dni in brskalnik vsakih pet ur preveri novo posodobitev.

Gesla, ki so lokalno shranjena v brskalniku, so zaščitena s sistemsko varnostjo, kot sta uporabniško ime in geslo za Windows ali enakovredno v drugih napravah. Če se odločite za sinhronizacijo teh gesel, bodo šifrirana z vašim Google Računom ali pa ustvarite »sinhrološko geslo«, ki Googlu onemogoči tudi dostop do vaših sinhroniziranih podatkov.

Kljub temu je bolje, da namesto tega uporabite enega izmed naših najboljših upravljalcev gesel.

Zasebnost

Google Chrome je povezan z zasebnostjo zaradi zasebnosti, ker se Googlova osnovna dejavnost vrti okoli oglaševanja. Čeprav Google vaših podatkov ne prodaja neposredno, jih uporablja za prilagajanje oglasov. Čeprav bi to lahko videli kot korist, in Google želi, da mislite, da je to, če se ukvarjate z zasebnostjo, boste morda želeli poiskati drug brskalnik, kot je Mozilla’s Firefox.

Teoretično lahko podatke, ki jih Google Chrome zbira na vas, omejite tako, da onemogočite nekaj funkcij. Če izklopite »samodejno dokončana iskanja in URL-je« in »prikažite predloge za podobne strani, ko strani ni mogoče najti«, jim preprečuje zbiranje iskalnih izrazov, ko jih vtipkate, in onemogočanje zavajajoče poimenovane »izboljšati iskanje in brskanje«, ga ustavi skupna raba zgodovine brskanja z Googlom.

Google Chrome-SyncSettings

Kljub temu so vse te funkcije privzeto vključene, njihovo izklapljanje pa vpliva na ustreznost iskalnih in spletnih strani, ki jih prejmete. Poleg tega, da jih izklopite, je nekaj nastavitev zunaj nastavitev brskalnika, ki jih lahko uporabite za izboljšanje zasebnosti, kot je opisano v našem anonimnem priročniku za brskanje..

Obstaja tudi vprašanje, koliko onemogoči te funkcije, saj smo lani ugotovili, da so kljub številni zgodovini lokacij številne Googlove aplikacije še vedno imele dostop do časovno žigosanih podatkov o lokaciji.

Na srečo lahko nekatere podatke, ki jih Google zbira o vas, ročno izbrišete tako, da obiščete svojo stran »Moja aktivnost«, ki je podrobno opisana v našem priročniku o izbrisu Google zgodovine..

Nastavitve piškotkov Google Chrome

Poleg lastne težave z zasebnostjo Googla kot podjetja, vam Google Chrome ponuja robustno izbiro nastavitev zasebnosti. Sledilnike in piškotke lahko omejite na splošno ali na podlagi posameznega spletnega mesta, brskalniku pa poveste, naj pošlje zahtevo “ne sledi” vsem spletnim mestom, vendar je to učinkovito le, če ga spletna mesta ne prezrejo..

Na splošno priporočamo, da med uporabo uporabite enega najboljših VPN-jev za Chrome. Google v zadnjih letih zagotovo stopa po zlu in ne vemo, kam se bodo končali vaši podatki. Za primere preberite naš mesečni stolpec Stanje oblaka.

Razsodba

Če ste pripravljeni spregledati njegove težave z zasebnostjo in uporabo RAM-a, je Google Chrome fantastičen brskalnik. Njegova eleganten in preprost dizajn omogoča enostavno uporabo, zaradi obsežne knjižnice razširitev pa lahko iz brskalnika dodate skoraj vse funkcionalnosti, ki jih želite.

Medsebojna povezljivost med napravami olajša nastavitev in uporabo na namizju in mobilnih napravah, za vse večje operacijske sisteme pa obstaja aplikacija Google Chrome.

Ob tem lahko uporabniki, ki jim ne ustreza količina osebnih podatkov, ki jih Google ima rad o njih, morda želijo razmisliti o brskalniku, ki nima motivacije za zbiranje svojih podatkov, kot sta Mozilla Firefox ali Vivaldi. Tisti, ki imajo stare namizne računalnike z nizkim RAM-om, bodo radi iskali tudi drugje, saj Google Chrome hitro postane lačen virov.

Kaj menite o Googlu Chrome? Ali je mehek in enostaven vmesnik ter impresivna knjižnica razširitev dovolj, da prezrete očarljive težave z zasebnostjo? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map