Vodnik za začetnike Asane: Naloge imejte naravnost

Obstaja veliko orodij za vodenje projektov in Asana je eden izmed naših najljubših; celo se je uvrstila med najboljših pet v skupino najboljše programske opreme za upravljanje projektov. Začetek z novo programsko opremo je lažji, če imate nekaj kazalcev, zato smo pripravili vodič Asana za začetnike, ki vam bo pomagal pri poti..


Če imate raje Trello nad Asano, namesto tega preglejte vodnik za začetnike Trello. Če želite videti, kako se dvojica srečujeta, preberite naš primerjalni pregled Trello proti Asani.

Asana vam omogoča preprost način organizacije projektov in ohranjanje informacij o upravljanju na enem mestu. Te podatke lahko delite z vsemi v vaši ekipi, tako da lahko vidijo veliko sliko, medtem ko dobijo podrobnosti o tem, kaj počnejo sami.

Omogoča vam upravljanje nalog, ki se nanašajo na vaš projekt, in vam omogoča, da jih dodelite različnim članom skupine, pa tudi spremljate, kaj je bilo storjeno in kaj še morate storiti. Razprave lahko spremljate tudi okoli določene naloge.

Roke projekta lahko upravljate in si jih ogledate na časovni premici in koledarju Asana, kar vam omogoča dober pregled nad potekom vašega projekta. Prav tako vam lahko pomaga ugotoviti, kje je mogoče izboljšati in prepoznati morebitne težave.

Podali se bomo v osnove in razložili, kako narediti običajne naloge. Na kratko bomo tudi raziskali, kaj je na voljo in si ogledali napredne funkcije Asane.

Prvi koraki z Asano

Vpis v Asano je lahek. V zgornjem desnem kotu svojega spletnega mesta kliknite »začni brezplačno preskusno različico« in vnesite svoj e-poštni naslov. Po kratkem čakanju boste prejeli e-poštno sporočilo in se nato lahko prijavili z imenom in geslom. Profil lahko dodate na tem mestu, če želite, ali počakajte do pozneje.

asana-prijava

Ko to storite, boste morali vnesti ime in podatke svoje ekipe. Nato imate možnost povabiti člane skupine. Nato boste poslani na zaslon za vnos kreditne kartice, da nastavite plačilo, ko se preskus konča.

Na tej stopnji vam ni treba vnašati kreditne kartice. Če želite odpreti brezplačno različico programske opreme, kliknite »Nadaljuj«. Pri uporabi spletne kreditne kartice je treba biti previden. Naša značilnost kibernetskega kriminala vam lahko ponudi nekaj nasvetov za varnost v spletu.

Poleg tega, da je na voljo v brskalniku, lahko Asana uporabljate tudi v napravi Android ali iOS.

Ko ste v Asani, morate najprej ustvariti projekt.

asana-nov-projekt

Če želite to narediti, kliknite velik pikčasti kvadrat z novim projektom pod njim in nato izpolnite obrazec, ki se prikaže. Izbirate lahko tako, da uporabite prazen obrazec in naredite vse od začetka ali izberete eno od več predlog. Projekt lahko tudi uvozite iz datoteke .csv ali Excel ter povežete Asana z drugim orodjem in uvozite na ta način.

Vzpostavitev projekta Asana

Če želite začeti iz nič, morate projektu dati ime. Izberite njegovo postavitev, ki je lahko seznam ali tabla. Nato nastavite, da bo njegova zasebnost vidna samo vam, članom projekta ali celotni ekipi.

Ko prvič ustvarite prazen projekt, boste na dnu zaslona videli besedilo z navodili, ki vas bo seznanil z osnovami uporabe Asane. Daje vam nasvete, kako uporabljati njegove funkcije, pa tudi splošnejše nasvete, kako uspeti svoje projekte.

predloge asana-projekt

Če želite začeti s predlogo, obstajajo brezplačne možnosti, ki jih lahko izbirajo redni uporabniki. Člani Premium dobijo širši izbor, pa tudi možnost nastavitve predlog po meri.

asana-dnevni obrazec-predloga

Če uvozite, lahko kot vir uporabite datoteko preglednic ali Asana povežete z vrsto orodij za skupno rabo podatkov z njo.

Dodajanje in organiziranje nalog in odsekov

Asanovi seznami so razdeljeni na razdelke, ki vsebujejo naloge. Če želite dodati nalogo, kliknite modri gumb “dodaj nalogo” in mu dajte ime. Nato se bo prikazalo polje, s katerim boste lahko dodali več podrobnosti.

asana-naloga

Vsako nalogo lahko dodelite določenemu uporabniku. Uporabniki so barvno označeni, tako da lahko vidite, kdo mora kaj storiti. Dodate lahko tudi rok in opis opravila. Vsaka naloga ima nit komentarjev in v njih lahko označite uporabnike, če želite, da ob komentarju prejmejo obvestilo.

Naloge so razdeljene na sklope. Dodate jih lahko s klikom na gumb »dodaj razdelek«. Tako kot pri nalogah lahko vsakemu oddelku dodelite nekoga in dodate rok ali pripombe.

Če želite stvari preurediti, lahko naloge povlečete iz razdelka v razdelek. Na levi strani imajo krmilo, ki se prikaže, če miško potegnete nadnjo.

Nalogo označite kot dokončano s klikom na kljukico ali »označi dokončano« v podrobnem pogledu, ki se prikaže na desni strani, ko je naloga označena. Enako lahko storite z razdelki.

asana-naloga-pogled

Spremljate lahko vse, kar ste storili, tako da v zgornjem desnem kotu seznama kliknete ikono pogleda naloge. Tako lahko vidite vsa opravila, bodisi popolna ali nepopolna. Lahko jih razvrstimo po datumu ali prejemniku. V dialogu je nekaj možnosti, s katerimi se lahko igrate, tako da lahko nadzorujete, kako so informacije predstavljene.

asana-praznovanje

Ko delate z Asano, boste morda doživeli občasno presenečenje. Odkljukajte dovolj opravil in po zaslonu boste videli barvito bitje, ki se hitro mami. To je eno od praznovanj Asane, ki so zabaven način, da vas nagradijo za opravljene stvari in dajo orodju dobrodošlo injekcijo osebnosti.

Doslej smo videli samoroge, narkule in nekaj, kar je bilo videti kot eksotična ovca, a gotovo je treba najti več stvari. Malo je neumno, a za nekatere bo to postavilo akord.

Sestavite svojo ekipo

Ko je vaš projekt nastavljen, lahko povabite dodatne uporabnike s klikom na gumb »daj v skupno rabo« na vrhu zaslona. Vnesite e-poštna sporočila ali imena uporabnikov, ki jih želite dodati, nato se odločite, ali morajo imeti dostop do urejanja ali samo možnost, da si ogledajo in komentirajo projekt.

Če ne želite uporabljati spletnih orodij za podporo svoji ekipi, bi bil lahko v pomoč tudi naš članek o najboljših programskih orodjih za virtualno programsko opremo.

Ogled nalog Asana

asana-časovnica

Poleg prikaza seznama je še časovni prikaz, čeprav je na voljo samo premijskim uporabnikom. V njem lahko premikate naloge in preverjate, ali obstajajo konflikti glede odvisnosti.

asana-koledar

Pogled v koledarju vam omogoča še en način, kako ugotoviti, kdaj je treba stvari storiti. Ponovno lahko naloge povlečemo po potrebi.

Pogled pogovorov omogoča spremljanje razprav, ki potekajo o vsakem projektu. Tam lahko začnete nove teme za razpravo. Asana omogoča sodelovanje v njegovih pogovorih neposredno iz e-pošte, zato vam ni treba obiskati aplikacije.

asana-status

Pogled stanja vam omogoča, da vidite, koliko opravkov se konča, pa tudi nepopolnih nalog, ki so še ostale. Informacije so narisane na grafu, tako da lahko vidite, ali se število odprtih nalog sčasoma zmanjšuje. To je dober način za predstavo, ali ste na cilju, da dosežete cilje projekta.

Stanje projekta lahko nastavite na skladno, ogroženo ali izven. To pomeni, da lahko vsi v ekipi vidijo, če vas skrbi, da vsega ne opravite pravočasno.

Pisanje poročil, zato vam tega ni treba

Asana lahko ustvari tudi poročila za vas. V bistvu so seznami nalog in z njimi povezane informacije. Ustvarite lahko različne vrste, kot so na primer ustvarjene naloge, dodeljene naloge in nedavno opravljene naloge.

asana-poročila

Če imate na razpolago veliko dokumentov ali poročil in se znajdete v neredu, si oglejte pet orodij, zaradi katerih je upravljanje dokumentacije manj grozen članek za koristen nasvet.

Pridobivanje podpore, ki jo potrebujete

Ko prvič uporabljate Asana, boste videli nekaj pojavnih oken in smernic na zaslonu, ki vam bodo pomagali začeti. To bi moralo biti dovolj, da vstanete in tečete z osnovami. Če želite več pomoči, lahko v zgornjem desnem kotu zaslona kliknete vprašaj.

asana-pomoč

Kakovost vaj je impresivna. Prve štiri možnosti v meniju za pomoč vam dajo podrobne informacije o tem, kako začeti z Asano in razložiti, kaj lahko stori. Obstaja veliko slik in animacij, da bodo stvari čim bolj jasne.

Obstaja tudi nekaj dobrih videoposnetkov, pa tudi priročen pojavni oken, ki prikazuje bližnjice na tipkovnici. So odličen način za izboljšanje hitrosti vašega delovnega procesa.

Če potrebujete več praktične podpore, obstaja aktivni forum skupnosti, na katerem lahko razpravljate o težavah z drugimi uporabniki, pa tudi podporna skupina Asana.

Če želite potopiti globoko v Asano, obstaja tudi priročnik za razvijalce, ki razlaga, kako integrirati svojo kodo s platformo. Če kodiranje ni vaša stvar, vendar želite uporabljati aplikacije drugih proizvajalcev, se Asana dobro integrira tako z IFTTT kot z Zapierjem.

Pravilnik o zasebnosti Asane boste našli tudi v meniju za pomoč. Če imate pomisleke glede zasebnosti, je morda vredno prebrati tudi našo zaščito funkcije zasebnosti.

Dobro oblikovan in prijeten za uporabo

Asana ima prijeten dizajn, ki uspe videti profesionalno, ne da bi bil dolgočasen. Njeni oblikovalci učinkovito uporabljajo barve in animacijo, da poudarjajo bolj pogosto uporabljene gumbe, pa tudi olajšajo branje uporabniškega vmesnika. Praznovanja so tudi lep dotik.

Sumimo, da takšno orodje, ki je prijetno uporabljati, ni samo nepotrebno oblazinjenje. Vključitev uporabnikov jim lahko pomaga narediti več dela. Če želite, da otroci pojedo zelenjavo, naj bo okus dober.

Asana je brezplačna, vsebuje pa premium paket za tiste, ki želijo več izkoristiti. Za 9,99 USD na mesec dobite veliko več funkcij, kot so časovnica, odvisnosti od opravil in spletni seminarji. Dobite tudi prednostno podporo in neomejeno velikost ekipe.

Končne misli

Upravljanje projektov ni vedno zabavno ali kul, vendar dobra programska oprema lahko olajša hiter in enostavnejši čas, saj vam ostane več časa, da se osredotočite na prijetne dele svojega dela – ali pa samo, da pridete domov prej, ko je vse končano.

Asana je enostavna za začetek, vendar vključuje veliko zmogljivih funkcij, s katerimi boste lažje potekali pri svojih projektih. Je čudovito oblikovan in ima veliko pametnih dodatkov, ki vam pomagajo usmerjati v pravo smer.

To je odlično delo, saj je uporabno poslovno orodje z obilico funkcij, ki se še vedno počutijo prijazne in prijetne. Upamo, da vam je ta vodič pokazal, kako lahko kar najbolje izkoristite to.

Če imate kaj dodati, kar smo razložili tukaj, ali če menite, da smo zamudili kaj pomembnega, nam to sporočite v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me