Trello Vodnik za začetnike: Kanban Can-Can

Upravljanje nalog je bistven del vsakega projekta. Pravica je lahko razlika med uspehom in neuspehom. Na srečo, če se morate bolj organizirati, je na voljo veliko pomoči. Na voljo je veliko dobrih, brezplačnih orodij za olajšanje stvari, med njimi tudi Trello. Čeprav je to precej preprosto, smo sestavili vodnik za začetnike Trello, da bo prehod še bolj gladek.


Imamo tudi priročnik za začetnike Asane, če je ta program bolj primeren za vas. Če želite videti, kako se dvojica srečujeta, preberite naš primerjalni pregled Trello proti Asani.

Trello je preprosto in učinkovito orodje za upravljanje in organiziranje nalog. Namenjeno je skupinam kot način organizacije predmetov v projektu, vendar ni razloga, da ga sami ne morete uporabljati. Je precej vsestranski in ima veliko možnosti prilagajanja, kot ste lahko prebrali v našem pregledu Trello.

To pomeni, da ga lahko preprosto nastavite za različne naloge.

Za bolj napredne funkcije, kot sta upravljanje virov in sledenje stroškov, boste morda želeli pogledati bolj zapletena orodja. Naš seznam najboljše programske opreme za upravljanje projektov je odličen kraj za začetek.

Uporaba Trello je lahka. Sami ga uporabljamo na Cloudwards.net za upravljanje našega poteka dela in če to ni priporočilo, ne vemo, kaj je.

Vpiši se

Za prijavo samo izpolnite preprost obrazec in odgovorite na potrditveno e-poštno sporočilo. Nato lahko takoj nastavite prvo tablo, ki ima že nekaj vzorčnih stolpcev za vas.

trello-prijava

Osnovni račun Trello je brezplačen in omogoča, da naredite večino tistega, kar potrebujete. To ni aplikacija, za katero se prijavite samo zato, da v nekaj urah zadenete njene omejitve. Osnovni paket je odličen in tudi nadgradnje vas ne vznemirja.

Če se želite prijaviti za zlati paket, je veliko všeč. Omejitev priloge se poveča z 10MB na 250MB. V deske lahko dodate ozadja po meri in na voljo je veliko zabavnih funkcij, kot so nalepke, emojiji po meri in dodatki.

Zlati paket znaša 45 dolarjev na leto, zato tudi banka ne bo razbila. Poleg tega, da deluje v brskalniku, je Trello na voljo tudi za Android in iOS, tako da lahko stvari upravljate tudi na poti..

Kaj lahko storite s Trello?

Morda se boste v Trello seznanili s povabilom ekipe ali podjetja, v tem primeru boste sprva sodelovali z njihovim odborom. Če ga začenjate prvič, boste morali stvari nastaviti sami.

Če želite to narediti, začnite s privzeto ploščo, ki je bila zagotovljena za vas, ali kliknite gumb »deske« v zgornjem levem kotu zaslona. Če že imate plošče, boste tam lahko preklapljali. Kakor koli, da ustvarite novo, samo kliknite »Ustvari novo ploščo«, da odprete dialog, prikazan spodaj.

trello-create-board

Tam lahko novo tablo poimenujete, izberete barvo ozadja ali sliko in se odločite, ali naj bo zasebna ali javna. Celoten internet bo viden na javnem forumu, kar je super, če imate prizorišče ali javno zbirališče, manj pa, če organizirate vaš seznam uradnih čajev.

Ko izberete želene možnosti, kliknite »ustvari ploščo« in voila. Vaša nova plošča se pojavlja v vsem svojem sijaju.

trello deska

Trello je v središču kanban deske, ki vam omogoča, da delo premikate iz stolpca v stolpec. Ko ustvarite novo tablo, boste videli tri stolpce ali sezname, ki so bili že dodani: »narediti«, »narediti« in »Končano«. Tako dobite predstavo, kako predstaviti svoje projekte Trello.

Vaš delovni potek naj poteka od leve proti desni, lahko pa dodate toliko vmesnih stopenj, kot jih potrebujete.

Delo s seznami

Sezname, ki so na voljo, lahko uporabite kot že pripravljen seznam opravil ali jih po želji preimenujete tako, da predstavljajo različne faze vašega projekta.

Če potrebujete več kot tri kategorije, kliknite »dodaj na seznam« in ustvarite še eno. Spet jih lahko pokličete, kar koli želite, tako da je veliko možnosti za ustvarjalnost. Vsak seznam lahko na primer poimenujete po članu skupine ali drugi skupini v vašem podjetju in tako navedete, kdo je dodeljen čem.

Na levi strani imate lahko stolpec, ki ga člani ekipe ne izberejo, za izbiro dela, nato pa stolpce, ki predstavljajo, v kateri fazi je delo. Obstaja veliko načinov za njegovo uporabo. Razmislite, kako razdeliti svoje naloge, nato pa stolpce ustrezno poimenovati.

Dodajanje kartic

Seznami so sprva prazni, vendar delujejo kot imetniki kartic. Dodate jih lahko tako, da kliknete »Dodaj kartico«. Nato poimenujte svojo kartico glede na nalogo, za katero želite, da jo predstavlja, kliknite “dodaj kartico” in končali ste.

Kartice lahko premikate z mesta, tako da jih povlečete in spustite. Ko ga premaknete, bodo vsi, ki delajo na določenem elementu, dobili sporočilo, v katerem so mu sporočili, da je bil premaknjen, tako da kdor si bo moral ogledati naslednjič, lahko nadaljuje z njim, ne glede na to, ali se spomnite, da bi jim povedal.

S klikom na kartico se odpre dialog, ki vam omogoča, da komentirate, si ogledate prejšnjo aktivnost, povezano z njo, in dodelite članom skupine. Lahko si ogledate določene kartice in se prepričate o spremembah.

detajl trello-kartice

Prav tako lahko dodate roke in nastavite sporočila, da opomnijo ljudi, ko se približujejo. Čeprav se nam to nikoli ne zgodi, smo drugje slišali, da so zamujeni roki precej pogosti.

Da bi bilo videti bolje

Če želite kartice narediti bolj privlačne, jim lahko dodate nalepke. Nalepke so slike, ki jih najdete s klikom na “nalepke” v meniju na desni strani zaslona. Vlečejo jih lahko na kartice in so odličen način, da postanejo vizualno prepoznavni.

trello-nalepke

Dvanajst jih ponuja v brezplačnem paketu, več pa jih je na voljo, če nadgradite na plačljivi načrt. Nadgradnja omogoča tudi uporabo lastnih slik. Na primer uporaba oblikovanja vašega podjetja je odličen način za dodajanje lastništva k vašim projektom.

trello-nalepke

Prav tako lahko dodelite nalepke kartic, kar je v bistvu samo barvno kodiranje z izbirnim besedilom. To je še en uporaben način, da jih razvrstite in olajšate vizualno branje desk.

Če želite kartico še bolj razdeliti, lahko dodate kontrolni seznam, ki prikazuje, kaj je treba storiti, da jo dokončate. Kontrolni seznami vključujejo posebne pod-naloge, ki jih lahko označite med delom prek njih. Uporabna vrstica prikazuje, kako blizu ste končanega, kar je še posebej koristno, če imate na voljo veliko predmetov.

trello-kontrolni seznam

Zaokroževanje osnov

To so osnove uporabe Trello. Z osnovnimi funkcijami lahko veliko dosežete in veliko lahko storite, da jih prilagodite svojim potrebam.

Je hiter, intuitiven in odziven. Uporabniški vmesnik je preprost za branje in večino tega, kar lahko vidite, lahko ugotovite, če ga pogledate. Nikoli nam ni bilo treba ogledovati strani pomoči pri njeni uporabi in še nikoli pred pisanjem tega priročnika.

Če ga potrebujete, pa je sistem pomoči celovit, z več kot 200 članki je razloženo, kako vse to deluje. Obstaja tudi aktivni forum skupnosti. Če tam ne najdete odgovora na svoje vprašanje, ga verjetno dobite v nekaj urah. Za pomoč lahko zaprosite tudi za podporo podjetja Trello prek kontaktnega obrazca.

trello-kontakt

Sestavljanje ekipe Trello

Na vrhu glavnega zaslona so majhni krogi, ki predstavljajo ljudi, ki imajo dostop do vsake plošče. V krogih boste videli slike profilov ljudi, če so jih nastavili ali njihove začetnice. Če želite povabiti več ljudi, kliknite majhno sliko s plusom poleg nje na desni strani trenutnih uporabnikov.

trello-vabi

Če vaše podjetje uporablja več desk, boste morda želeli iti dlje in ustanoviti ekipo. Tako kot na ploščah lahko tudi povabite ljudi v ekipe, ki jih ustvarite.

trello-team

Ko boste člani svoje ekipe pripravljeni na delo, lahko ustvarite različne deske, ki jih potrebujete. Upravljamo jih lahko kot prej. Odlična funkcija je, da lahko povezne plošče povežete s svojo ekipo. To vam omogoča, da ob Slacku obvestite vse o spremembah Trello.

Če vaša ekipa uporablja Slack za redno komunikacijo, je koristno imeti spremembe Trello na istem mestu. Če želite uporabiti Slack za svojo ekipo, preberite naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za članek Slack.

trello-team-management

Delving Deeper – Trellove napredne funkcije

Ko se seznanite z osnovami Trello, je nekaj uporabnih trikov, ki vam bodo pomagali, da se iz njih izveste več. Priloge lahko povlečete na kartice, če jih želite deliti. Sezname lahko ustvarite tako, da dvokliknete, seznam bližnjic na tipkovnici pa lahko prikličete s pritiskom na “?” na tipkovnici.

Trello ima na svojih zaslonih možnosti tudi uporabne funkcije. Obstaja barvno slepi način, tako da, če ste svoje kartice kodrali z barvami, ste lahko prepričani, da lahko vsi vidijo, kaj je. Če želite zaščititi svoj račun pred kibernetsko kriminaliteto, lahko nastavite tudi stvari, kot je dvofaktorska overitev.

Mogoče je tudi prenesti osebne podatke, ki jih Trello hrani na sebi. Čeprav nimamo nobenih posebnih pomislekov glede zasebnosti glede Trella, je to lepa funkcija. Naš članek o tem, kako zaščititi svojo zasebnost, vsebuje napotke o tem, kaj lahko naredite, da bodo vaše podatke ostale zasebne v spletu. Več koristnih nasvetov si lahko ogledate v dokumentaciji Trello.

Apptastične integracije

Druga odlična lastnost Trello je poraba energije. Omogočajo vam, da ga vključite v številne druge aplikacije in storitve. Približno 30 jih ponuja Trello, na voljo pa so tudi druga zunanja napajanja. Preveč je podprtih storitev za podrobnosti, vendar izbor vključuje Twitter, Gmail, GitHub, Salesforce, SurveyMonkey in Jira.

Obstaja tudi koledar, tako da si lahko naenkrat ogledate, kaj je treba storiti, kdaj. Kljub temu boste morali nadgraditi račun, če želite uporabiti več dodatkov.

Končne misli

Z milijonom uporabnikov na dan je enostavno razbrati, zakaj je bil Trello nedavno ocenjen na 400 milijonov dolarjev. Za začetek je preprost za uporabo in brezplačen, zato je dobro preveriti, ali imate novo programsko opremo za upravljanje nalog. Tudi če ga niste, je morda vredno pogledati njegovo opravilo, da se boste bolj organizirali.

Če delate v spletni ekipi in želite izboljšati njeno produktivnost, je Trello odlično orodje za to. Za ostalo uporabno programsko opremo si oglejte naš seznam najboljših programskih orodij za virtualno ekipo.

Upamo, da vam je ta vodič pomagal, da se sprijaznite s Trello in vam je pokazal, kaj lahko storite. Če ste poskusili in nam lahko kaj povete o svojih izkušnjah, nam to sporočite v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map