Priročnik za začetnike pri iskanju: E-trgovina na enostaven način leta 2020

Mnogi ljudje imajo kul izdelek, ki ga želijo prodati prek interneta, vendar preprosto ne vedo, kako to storiti. Zato smo se odločili, da napišemo ta vodnik za začetnike Shopify, v katerem bomo razložili, kako s pomočjo tega odličnega orodja za e-trgovino zgraditi svojo spletno trgovino na drobno.


Shopify je ena največjih spletnih trgovskih platform na svetu. Programska oprema v oblaku, ki vam omogoča ustvarjanje spletne trgovine z nekaj kliki. Zajema najpomembnejše značilnosti spletne trgovine, kot so plačila, zaloge, upravljanje izdelkov, oblikovanje trgovin, pravne in še veliko več. Podobno Shopify ne uporablja nič drugega kot 600.000 podjetij po vsem svetu.

Podjetje Shopify je bilo ustanovljeno leta 2004 kot trgovina na drobno. Takrat so Tobias Lutke, Daniel Weinand in Scott Lake želeli prodajati snežne deske po spletu, vendar niso bili zadovoljni z obstoječimi rešitvami spletne trgovine in so se odločili za razvoj lastne programske opreme. Leta 2006 so ga dali na voljo svetu kot odprtokodni program.

Takrat je bilo na voljo malo spodobnih rešitev za e-trgovino. Wix je bil izdan leta 2006 (preberite naš pregled Wix), Magento leta 2008 in WooCommerce v letu 2011. Čeprav je bil Squarespace (beri naš pregled Squarespace) zaživel in deloval leta 2003, ni prišel z graditeljem trgovin in je bil osredotočen na gostovanje storitve.

V tem priročniku se boste naučili, kako ustvariti preprosto spletno trgovino, tako da dodate izdelke in prilagodite njen videz. Nato vam bomo predstavili kratek uvod o upravljanju domen v Shopify in kako objaviti trgovino, zato začnimo. Ko tukaj obvladate gradivo, boste morda želeli ustvariti tudi ciljno stran za svojo trgovino; priporočamo, da si oglejte naš vodič za namestitev.

Prednosti in slabosti Shopifyja

lestvice-ravnotežje-prozandkoni

Kot vsaka druga aplikacija ima tudi Shopify svoje prednosti in slabosti. Njegova največja prednost je, da sta namestitev in konfiguracija preprosti, kar olajša začetek vašega spletnega poslovanja. Ne potrebujete razvijalcev, da bi postavili vašo spletno trgovino, da se lahko osredotočite na to, kar najbolje znate, in to posluje.

Shopify je specializiran za zagotavljanje spletnih trgovin na več načinov, tako da praktično kupujete strokovno znanje kot del storitve. To je koristno za varnost, zaščito podatkov in obdelavo plačil. Shopify je varen, prav tako pa bodo varni tudi občutljivi podatki, kot so podatki o strankah, naslovi za pošiljanje in podatki o plačilu.

Še ena zanimivost je, da so stranke bolj pripravljene kupiti izdelke od vas, če vaše spletno mesto naredi varen in dosleden vtis. Če zavihek brskalnika zamrzne ali zruši med oddajo naročila, se bodo vaše stranke oklestile, če bodo vnesle podatke o svoji kreditni kartici.

Kljub temu vam ne bo treba skrbeti. Shopify je bil stabilen med našim testiranjem, in če se kaj zgodi, lahko dostopate do podpore ves čas ali si ogledate kakovostne univerzitetne vodnike v Shopifyjevem centru za pomoč.

Storitev podpira številne možnosti plačila, kar vam omogoča, da svojo maloprodajno trgovino oblikujete bolj mednarodno. Uporabite lahko plačilni prehod Shopify, PayPal, Stripe, Amazon Pay, Apple Pay ali celo kripto valute, kot je bitcoin.

Obstajajo tudi ponudniki plačil za posamezne države, ki so morda mednarodno neznani, vendar so vodilni na trgu v državi, v kateri želite prodati, zato obstaja rešitev za vse.

Ker gre za rešitev, ki je vse v enem, trgovina Shopify App Store ponuja številne funkcije, ki jih lahko preprosto vključite v svojo trgovino. Poleg tega lahko izbirate med desetimi temami, ki so jih ustvarili strokovnjaki, zaradi katerih bo vaše spletno poslovanje videti super in bolj profesionalno.

Lahko vključite tudi računovodstvo. QuickBooks Online (preberite naš spletni pregled QuickBooks) in Xero (preberite naš Xero pregled) se lepo igrata s Shopifyjem, za katerega menimo, da ima veliko smisla. Namesto da bi vsak dan ročno vnesli 200 prodaj, jih bodo ti programi samodejno uvozili.

Tekočina za tekočine

Shopify-Tekočina-ProgLang

Če želite svojo temo temeljito spremeniti, preprost CSS in HTML nista dovolj. Morate poznati tekočino, programski jezik Shopify. Tudi če želite najeti samostojnega sodelavca, lahko naletite na težave, saj to ni zelo razširjen jezik. To razvijalcem omogoča, da vam zaračunajo smešne cene.

Shopify ponuja tudi številne integrirane trženja – trženje po e-pošti, preglede izdelkov in integracije družbenih medijev – ter funkcije za optimizacijo iskalnikov.

Da boste v Googlu našli svojo spletno trgovino, boste morali upoštevati določena merila SEO, ki jih je določil Google. Shopify prevzame del tega dela za vas. Ima tudi zmogljivo analizo in funkcijo nadzorne plošče, ki vam omogoča boljši nadzor različnih kanalov trženja.

Shopify ponuja tudi funkcijo spletnega dnevnika, tako da lahko preprosto nastavite svoj blog o svojem izdelku in trgu. Kljub temu WordPress v mnogih pogledih premaga Shopify (preberite vodnik za WordPress za začetnike). Če se vaše spletno podjetje močno zanaša na trženje vsebin, boste morda želeli uporabiti blog WordPress z vtičnikom WooCommerce..

Shopify in Dropshipping

dropshipping-letalska pošta-dostava

Shopify se pogosto uporablja za tako imenovani poslovni model s pošiljanjem blaga, kar pomeni vodenje spletne trgovine brez kakršnega koli zaloga ali skladiščenja. Izdelkov, ki jih ponujate v svoji trgovini, kupcu ne dostavi vi, temveč proizvajalec ali dobavitelj.

Kot pošiljatelj kapljic je vse, kar morate storiti, da se prepričate, da vaša trgovina nemoteno deluje in prodaja prihaja. Kompromis je, če izgubite nadzor nad zadovoljstvom kupcev, ker na dobavitelja ne morete neposredno vplivati ​​ali nadzorovati..

Shopify je eden najlažjih načinov za začetek posla s pošiljko. Partnerji za integracijo, kot je Oberlo, imajo avtomatizirane vmesnike, prek katerih vaša spletna trgovina naroča neposredno pri vašem dobavitelju. Metoda brez težav presega svoje tekmece, saj morate svojemu pošiljatelju pošiljk plačevati le malo stroškov, Amazon ali eBay pa vam zaračunavata.

Medtem ko govorimo o honorarjih, je treba pri cenah Shopifyja ravnati previdno. Poleg osnovnih provizij (29 do 79 USD ali 299 USD na mesec) zaračunava vsako transakcijo, ki poteka prek vaše spletne trgovine. Na začetku je provizija 2 odstotka, vendar pade na 1 odstotek, ko se obseg transakcij povečuje.

To morate povečati stroške. Ko se bo vaša prodaja povečala, se bo znesek, ki ga morate plačati Shopifyju, povečal.

Kako uporabljati Shopify

V tem razdelku vam bomo prikazali nekatere funkcije in najboljše prakse Shopifyja za njegovo uporabo, tako da lahko danes začnete trdno spletno podjetje.

Prvi koraki s storitvijo Shopify

Najprej morate ustvariti račun Shopify. Začnete lahko z brezplačnim 14-dnevnim preizkusom. Pojdite na Shopify.com in v sredini vpišite svoj e-poštni naslov, nato kliknite »začnite«.

Shopify-Domača stran

Preden pritisnete »ustvari trgovino«, vnesite geslo in ime trgovine.

Shopify-geslo-in-ime-trgovine

Ko končate, počakajte, da Shopify nastavi trgovino. Za naslednji korak morate vnesti nekaj osebnih podatkov, če želite nadaljevati.

Shopify-osebni podatki

Ko končate, kliknite »vstopite v mojo trgovino«. Naslednja stvar je nadzorna plošča za vaše spletno poslovanje. Na levi strani najdete navigacijsko vrstico, ki vam omogoča, da skačete med različnimi funkcijami.

Shopify-Left-Navigation-Panel

Na desni strani boste videli majhno nadzorno ploščo, ki prikazuje ključne številke vaše trgovine: “skupna prodaja”, “skupna prodaja po kanalu” in “vrhunski izdelki”.

Shopify-Sales-Quick-Overview

Na sredini zaslona bi morali videti tri najpomembnejše korake za zagon spletne trgovine: »dodajte izdelek«, »prilagodite temo« in »dodajte domeno«.

Shopify-prvi koraki

Kako dodati izdelek

V Shopifyju obstajata dva načina za ustvarjanje izdelka. Kliknite “dodaj izdelek” na sredini strani dobrodošlice ali, če ste to okno že pomotoma zaprli, na navigacijski vrstici na levi strani pritisnite tipko “izdelki”. Nato bi morali videti naslednji zaslon.

Shopify-Add-Product

Kliknite “dodaj izdelek.” Če nobenega izdelka ne želite dodati ročno, lahko svoj katalog izdelkov naložite v .csv datoteko. Da bi se izognili sistemskim napakam, praznim poljem ali drugim težavam, Shopify določa strukturo uvozne datoteke.

Ko kliknete »uvoz«, se prikaže naslednje pojavno okno.

Shopify-uvoz-izdelki

Tam lahko prenesete vzorčno datoteko .csv s klikom na modro besedilo “vzorec predloge CSV” s strukturo, ki jo Shopify želi. V tej vadnici bomo izdelke ustvarili ročno. Preprosto kliknite “dodaj izdelek” in že ste pripravljeni.

Shopify-Add-Product-Pregled-Stran

V polje »naslov« vnesite ime izdelka in opis izdelka v polje »opis«.

Slika izdelka, ime in opis so odločilni podatki za obiskovalca vaše strani, da klikne na vaš izdelek in ga na koncu tudi kupi. So ključnega pomena za vašo stopnjo konverzije, zato se vaš poslovni uspeh z njimi povečuje ali pada.

Nato izberite prodajne kanale, ki jih želite uporabiti, da ponudite svoj izdelek na desni strani. Vnesite vrsto izdelka, prodajalca in zbirko, ki ji izdelek pripada.

Čeprav smo pri tem, svoje izdelke vedno razvrstite v zbirke. Strankam boste olajšali iskanje izdelka, ki ga iščejo. Shopify razlikuje med avtomatskimi in ročnimi zbirkami. V tej vadnici bomo delali s predhodno ustvarjeno zbirko »domača stran«.

Vaš izdelek mora zdaj izgledati tako.

Shopify-ime-izdelka-in-opis

Nato moramo dodati dobro sliko izdelka in smiselne oznake. Shopify ima funkcijo samodejnega približevanja vsake slike izdelka, ki jo naložite. Vsaka slika bo prikazana v normalni velikosti, ko pa premaknete miško nad njo, bo označeno mesto, na katerem je miška. Amazon naredi skoraj isto stvar. To pomeni, da je dodajanje slik z visoko ločljivostjo ključno.

Shopify-izdelek-slika-in-oznake

Zdaj pa pogovorimo o možnostih cen. V razdelku »Cene« boste videli tri pomembna polja: »cena«, »primerjava po ceni« in »zaračunavanje davkov na ta izdelek.«

“Primerjaj po ceni” je ključnega pomena, če želite svojim strankam pokazati, da je izdelek v prodaji. Tu prikazana cena je originalna pred popustom, cena, ki jo ljudje lahko kupijo, je v polju “cena”. Če na izdelku ne želite dati posebne ponudbe, pustite prazno polje »primerjaj po ceni«.

Najpomembnejša vidika prodaje na spletu sta zaloga in skladiščenje. V tem okviru bomo govorili o SKU ali enoti za vodenje zalog.

SKU je notranji identifikator, ki ga morate nastaviti za vsak izdelek in vsako njegovo različico. Hitro lahko dosežete 200 vrst izdelkov, kar otežuje spremljanje, ne da bi jih pravilno prepoznali. Rezultat je popoln kaos za vas in stranko.

SKU nima nič skupnega s črtnimi kodami. Samo zato, da hitreje najdete izdelke in spremljate svoj portfelj izdelkov. Priporočamo, da že od samega začetka vsakemu izdelku dodate standardizirani SKU.

Možni standard je lahko: pet črk imena proizvajalca, tri črke serije izdelkov, dve črki za model izdelka in tri črke za ime izdelka. Za primer s kamero bi šli z nekaj podobnega kot CANON-EOS-T6-KIT.

Shopify-Pricing-In-Inventory

Ko kupci kupijo izdelke iz vaše spletne trgovine, jih morajo še vedno dostaviti domov.

Če prodajate na mednarodni ravni, se morate spoprijeti z mednarodnimi carinami. Vsak izdelek mora imeti Mednarodni carinski zakonik, da vnaprej določi uvozne / izvozne stroške.

Kot trgovec morate vedeti, koliko carin je dodanih vsakemu vašem izdelku, tako da vaše stranke pri nakupu ne bodo grdo presenečene. Shopify vam pomaga pri povezavi do orodja HS-Custom Finder, kjer boste našli ustrezno kodo.

Ker je teža izdelka tudi dejavnik stroškov pošiljanja, dodanih med postopkom odjave, je najbolje, da ga dobite pri proizvajalcu.

Če prodajate digitalne izdelke, kot so e-knjige, zvočne knjige ali glasba, nič od tega ni potrebno. Počistite polje »to je fizični izdelek«. Ker naša kamera Canon ni digitalni izdelek, moramo navesti težo in Mednarodni carinski zakonik. V našem primeru je videti tako.

Različice Shopify-Shipping-And-Varians

Zaenkrat pustimo različice odprte.

Na koncu vam bomo pokazali, kako prilagoditi SEO izdelka, kar je pomembno, če želite izdelek prodati. Če ga želite spremeniti, kliknite povezavo »uredi spletno mesto SEO« in vnesite naslov in meta opis. URL lahko tudi prilagodite.

Shopify-Product-SEO

Zdaj kliknite na “save” in počakajte, da Shopify ustvari vaš izdelek. Nato se mora prikazati v pregledu izdelka.

Shopify-Pregled izdelka

Čestitamo, pravkar ste dodali svoj prvi izdelek v svojo spletno trgovino.

Prilagodite svojo temo

Zdaj, ko veste, kako dodati izdelke v svojo spletno trgovino, poglejmo, kako izgleda vaša trgovina. V levi strani za krmarjenje pojdite na razdelek »Prodajni kanal« in kliknite ikono oči poleg možnosti »spletna trgovina«.

Shopify-Sales-Channel-Predogled

Morali bi videti naslednjo stran.

Shopify-Preview-Default-Store

Kot lahko vidite, se je izdelek, ki smo ga ustvarili, pojavil v predogledu, vendar, če se pomikate navzgor in navzdol, boste opazili, da je dizajn trgovine dolgočasen in neprivlačen.

Pokazali vam bomo, kako lahko to spremenite. Najprej se vrnite na domačo stran s klikom na »domov« ali logotipom Shopify na vrhu navigacijske vrstice, nato pa kliknite »Prilagodi temo«.

Shopify-Customize-Theme

Kot vsaka druga trgovina Shopify je tudi vaša trgovina nastala s temo “prvenec”. Zdaj imate na voljo dve možnosti: kliknite na “prilagodi” in spremenite obstoječo temo “prvenec” ali naložite nov dizajn, ki bo prepisal obstoječega.

Shopify-Change-Theme

Prilagajanje tem običajno pride po izbiri postavitve. Gre za izpopolnitev obstoječih postavitev in se ne sme uporabljati za večje prilagoditve sloga. Če videz teme ni všeč, izberite drugo, preden jo poskusite prilagoditi.

V tej vadnici za začetnike bomo zamenjali temo. Izbirate lahko med brezplačnimi in plačanimi predlogi, vendar se za zdaj dogovorimo za brezplačno. Za pregled brezplačnih tem Shopify kliknite »raziskuj brezplačne teme«.

Shopify-Explore-Free-Themes

Poglejte teme in kliknite tisto, ki vam je najbolj všeč. Vsaka tema ima med njimi tudi več postavitev. Izbrali smo “brezmejno” temo z “živahnimi” nastavitvami postavitve.

Shopify-Add-Free-Theme

Po dodajanju nove teme se mora prikazati v pregledu teme, tik pod temo “prvenec”.

Shopify-New-Theme-Added

Dodano je v vašo trgovino, vendar še ni aktivirano. Kliknite »dejanja« pod novo postavitvijo in nato pritisnite »objavi«.

Shopify-Activate-Theme

Prikazali bi se naslednji pojavni okni. Za potrditev znova kliknite »objavi«.

Shopify-objavi-tema

Vrnite se na funkcijo predogleda in si oglejte novo zasnovo vaše trgovine.

Shopify-New-Theme-Objavljeno

Čeprav je še vedno veliko sivih ojačevalnikov – nadomestnih znakov, ki jih morate nadomestiti s prilagoditvijo, je postavitev videti veliko bolje.

Kako dodati domeno v svojo spletno trgovino

Pojdimo na zadnji del našega vodnika, objave in upravljanje domen vaše spletne trgovine. Ko popravite videz svoje trgovine in dodate izdelke, je čas, da svojo trgovino ponudite svetu.

Za konec se vrnite na začetni zaslon s klikom na »domači«.

Shopify-Add-Custom-Domain-domena

Nato kliknite “dodaj domeno”, da odprete upravo domene.

Shopify-upravljanje domen

Področje trgovine lahko spremenite na tri načine: “povežite obstoječo domeno”, “prenesite domeno” in “kupite novo domeno.” Zaradi dosledne blagovne znamke mora biti domena opisna. Področje Shopify se privzeto konča z “.myshopify.com.” Osebno domeno lahko kupite prek storitve Shopify, tako da pritisnete »kupi novo domeno«.

Če že imate domeno, kar bi bilo super, lahko greste na “povezavo obstoječe domene” in v prikazano polje vnesete ustrezno domeno.

Shopify-Connect-obstoječa domena

Verjetno poznate razliko med povezovanjem in prenosom domene, ker ste jih kupili v preteklosti. Če tega ne storite, si oglejte članek o tem, kako registrirati ime domene.

Katera rešitev je boljša, je odvisno od vas. Domene običajno pustimo pri ponudniku, da jih ne izgubimo. Če imate domeno pri Shopify, potem morda še eno na spletnem mestu Siteground ali Bluehost ali katerega od naših najboljših ponudnikov spletnega gostovanja, lahko hitro izgubite sled.

Dodajanje domene ni obvezno s Shopify. Svojo trgovino lahko objavite tudi s privzeto domeno (.myshopify.com), kar bomo storili v tej vadnici. Če se zdaj odjavite iz storitve Shopify in v brskalnik vpišete svoj URL, bi morali videti naslednje.

Shopify-Online-geslo

Vsakič, ko vstopite v način predogleda, v spodnjem levem kotu zaslona vidite vrstico, ki prikazuje spletno geslo za vašo trgovino.

Shopify-predogled-geslo

Lahko pa geslo najdete tudi pod “prodajni kanali” > “Spletna trgovina” > “Nastavitve.”

Shopify-Change-Password

Geslo lahko deaktivirate ali dodelite novo pod “zaščita z geslom.”

Shopify-Disable-geslo

Vendar boste opazili, da lahko geslo izključite šele, ko kupite plačljivi načrt.

Končne misli

Shopify je raznoliko orodje z dovolj funkcijami, da zadovolji potrebe vseh. Kljub temu ga ne priporočamo kot srebrno kroglo za vsako podjetje. V resnici je njegova vrednost odvisna od velikosti podjetja, vaše poslovne strategije in številnih drugih dejavnikov.

Če se vaše spletno podjetje zanaša na trženje vsebin, Shopify ni najboljša odločitev za vas. Poleg tega so stroški veliko vprašanje, zlasti pri večjih podatkih o prodaji. Morali bi upoštevati, da Shopify sam sebe plačuje čedalje manj, večja je prodaja.

Če imate osnovne zahteve in želite hitro zagnati spletno trgovino, uporabite Shopify. Za kaj bolj zapletenega boste morda morali najeti razvijalca Shopify. Če ste na primer stabilno podjetje z uveljavljeno blagovno znamko, boste morda morali močno spremeniti svojo trgovino, kar je lahko drago. Drug posrednik posla je Tekočina in z njo povezani stroški.

Glede na to je odlična priložnost za mala podjetja, saj lahko spletno trgovino vodite le za 30 dolarjev mesečno plus stroške. Ne glede na to, ali želite prodati čevlje, snežne deske ali lederhosen, vam bo Shopify ustrezal. Če še vedno niste prepričani, poskusite s 14-dnevnim preizkusom. Za to vam ne bo treba posredovati podatkov o kreditni kartici.

Ste že preizkusili Shopify? V spodnjih komentarjih nam povejte, za kaj ste ga uporabili in katera funkcija vam je bila najbolj všeč. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map