Najboljša shramba v oblaku za več uporabnikov v letu 2020: Sodelujmo

Internet je spremenil način, kako delujemo kot posamezniki, s čimer smo veliko lažje sodelovali pri projektih kot ekipa. Shranjevanje v oblaku je močan način za skupino podobno mislečih do dostopa do istih datotek, bodisi za poslovne ali osebne namene.


Številne storitve za shranjevanje v oblaku so zasnovane za posamezne uporabnike, vendar to ne pomeni dobre rešitve za več uporabnikov. Čeprav vam nekateri ponudniki omogočajo skupno rabo datotek z drugimi uporabniki, niso vedno odlična rešitev za sodelovanje. 

Da bi vam pomagali najti najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za več uporabnikov, smo sestavili ta seznam sedmih storitev za shranjevanje v oblaku, ki bodo omogočile skupno rabo datotek in sodelovanje.

Kaj je najboljše skladišče v oblaku za več uporabnikov?

Takoj vam bomo povedali svojo najljubšo shrambo v oblaku za več uporabnikov: Egnyte Connect. Ena ključnih lastnosti, ki jo potrebujejo več uporabnikov, je sposobnost sodelovanja pri dokumentih in Egnyte je resnično sijaj. Ponuja odlično integracijo s sistemom Office Online, kar omogoča več uporabnikom, da delajo na istem dokumentu v realnem času.

Čeprav nam je Egnyte najljubši, moramo upoštevati druge kandidate. Več podrobnosti o vsaki od njih si lahko preberete spodaj.

  1. Egnyte Connect – za ceno neomejeno število uporabnikov
  2. Google Drive – najboljša brezplačna shramba v oblaku za več uporabnikov
  3. Tresorit – varno shranjevanje datotek
  4. OneDrive for Business – popolna integracija Officea
  5. Dropbox for Business – stari zvesti pakira udarec
  6. Sync.com – varnost in brezplačen načrt
  7. pCloud – odličen za deljenje slik

Google Drive je blizu drugega in tako kot Egnyte ponuja močne funkcije sodelovanja z integracijo Google Docs. Druge možnosti na seznamu nimajo orodij za sodelovanje, vendar vseeno ponujajo uporabne možnosti za skupno rabo datotek. Poglejmo podrobneje vsakega ponudnika.

1. Egnyte

Naša številka ena izbira za več uporabnikov je Egnyte. Če ste prebrali naš Egnyte pregled, boste prav tako vedeli, da dosega visoke ocene hitrosti, enostavnosti uporabe in cen. Zato je na vrhu našega seznama najboljših ponudnikov sinhronizacijskih datotek in delitve. 

egnyte-connect-deljenje map

V storitvi Egnyte ustvarite povezave za vse datoteke ali mape, ki jih želite dati v skupno rabo. Te povezave lahko nato pošljete po e-pošti ali prek aplikacije za poslovna sporočila. Povezava lahko nastavite, da poteče po določenem številu prenosov ali celo po določenem datumu. 

Osebe lahko povabite, da dostopajo do vaših datotek in map z različnimi stopnjami dovoljenj, ki vam pomagajo omejiti nadzor, z očitnimi opisi, kot sta “pregledovalnik” ali “urejevalnik”. Na primer, kategorija “celotna” je podobna “urejevalnik”, vendar daje uporabnikom tudi dovoljenje za premikanje ali brisanje datotek in map, česar “uredniki” ne morejo storiti. 

Eden največjih razlogov, da je Egnyte na vrhu našega seznama, je njegova brezhibna integracija Microsoft Office. S programom Office Online lahko več uporabnikov odpre isti dokument in v njem sodeluje v realnem času. Dokumente Office lahko tudi shranite v Egnyte neposredno iz aplikacij.

Egnyte Varnost

Egnyte vam omogoča, da svoje spletne mape preslikate na navidezni omrežni pogon, zato je iskanje skupne datoteke tako enostavno kot iskanje lokalne datoteke na prenosnem računalniku. Ponavlja tudi dovoljenja imenika, kar pomeni, da vam ni treba dvakrat nastaviti dovoljenj.

Egnyte uporablja standardno 256-bitno šifriranje AES, čeprav shranjuje kopijo vašega šifrirnega ključa, tako da to ni nič znanja. Stopnja sistema Office ponuja 5 TB prostora za shranjevanje za 8 USD na uporabnika na mesec, do 25 uporabnikov. Večja podjetja morajo mesečno plačati 20 dolarjev za vsakega uporabnika z vključenim 10TB prostora za shranjevanje. 

Za mala podjetja ali posameznike skupina vključuje 1 TB prostora za shranjevanje za 10 USD na uporabnika na mesec, vendar le za največ tri uporabnike.

2. Google Drive

Kot smo omenili v prejšnjem pregledu Google Drive, je preprosto eno najboljših orodij za sodelovanje v oblaku. Ima tudi prilagodljive možnosti shranjevanja in odlično podporo strankam. Ker gre za Googlov izdelek, boste morda želeli vložiti v dodatna orodja za zaščito svoje zasebnosti.

mapa google-drive-sync

Google Drive vam omogoča, da ustvarite povezave za datoteke ali mape, ki jih lahko nato delite prek e-pošte ali drugih storitev za sporočila. Tako kot Egnyte lahko tudi nastavite različne ravni dovoljenj (na primer “lahko urejate” ali “lahko komentirate”), vendar so ti po obsegu nekoliko bolj omejeni. Za razliko od Egnyte ni možnosti, da bi povezave zaščitili z geslom ali določili datumov poteka. 

Google Drive ločuje (in to je naša izbira številka dve) je njegova čvrsta integracija z Google Docs, ki je močan konkurent Officeu, s podobnimi orodji in funkcijami. Prav tako olajša delo z dokumenti skupaj s kolegi, saj lahko več uporabnikov v realnem času doda komentarje, spremembe in predloge.

Zasebnost Google Drive

Google Drive uporablja 128-bitno šifriranje AES za datoteke v gibanju, 256-bitno AES pa šifriranje za datoteke v mirovanju. Zaskrbljujoče je, da pogoji in določila določajo Googlu pravico, da skenira vaše datoteke v oblaku zaradi nezakonite vsebine. Omogoča jim tudi zbiranje informacij o vas v marketinške namene. 

To je problematično za posamezne uporabnike, pa tudi za podjetja, ki zaupnost jemljejo resno. Oglejte si naš pregled Boxcryptorja, če iščete možnosti šifriranja, s katerimi lahko Googlu preprečite vpogled v vaše datoteke in e-poštna sporočila.

Google Drive uporablja Googlovo globalno strežniško omrežje, zato so datoteke navadno hitro prenesene na lokalne strežnike. Na namizju lahko s selektivno sinhronizacijo nastavite omrežni pogon v oblaku in tako preprečite, da bi datoteke v oblaku zapolnile vaš trdi disk. Vendar za to funkcijo ni podpore za Linux. 

Google Drive je zelo cenovno ugoden, če izberete pravo možnost. Poslovni uporabniki s programom Google Suite dobijo neomejen prostor za shranjevanje v Googlu Drive le 12 USD na uporabnika na mesec, čeprav je to omejeno na 1TB na osebo, če imate pet uporabnikov ali manj.

3. Tresorit

Ime Tresorit izvira iz nemške besede, ki pomeni trezor ali močna soba. To je primerno ime za ponudnika shranjevanja v oblaku, ki je usmerjen v varnost. Kot smo razpravljali v pregledu Tresorita, je varnost ena glavnih prednosti. Čeprav sta varnost in zasebnost v ospredju, tudi z njo ravnamo z deljenjem datotek.

tresorit-share-mapa

Tako kot Google Drive vam tudi Tresorit omogoča skupno rabo datotek ali map s povezavo, ki jo lahko delite prek e-pošte in drugih platform. Če želite deliti “tresor” – zasebno in varno mapo – jo lahko delite le z drugimi uporabniki Tresorita. Pregledna stran vam omogoča, da sledite povezavam, ki ste jih poslali, ter dovoljenjem za datoteke in mape kot celoto. 

Veliko prodajno mesto za Tresorit je šifriranje ničelnega znanja in je ponudnik, ki smo ga že prej priporočili kot enega najboljših ponudnikov za shranjevanje v oblaku z ničelnim znanjem. To pomeni, da Tresorit nima dostopa do ključev, potrebnih za dešifriranje vaših podatkov, zaradi česar imate nadzor.

Za podjetja to ponuja največji nadzor nad vašimi najbolj občutljivimi datotekami. Če pozabite geslo, boste izgubili dostop do datotek za vedno. Če vas to skrbi, shranite geslo pri enem najboljših upravljalcev gesel za mala podjetja, da bodo vaši poverilniki varni.

Tresorit Varnost 

Poleg šifriranja z ničelnim znanjem Tresorit uporablja TLS za zaščito vaših podatkov pred napadi človeka v sredini, ko se povežete s strežniki Tresorit. Ima tudi dvofaktorno avtentifikacijo, s katero lahko zaščitite svoj račun. Tresorit smo tudi visoko ocenili za podporo za Linux, s čimer smo ga uvrstili v naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za Linux.

Vendar je Tresoritova varnost zelo pomembna. Mala podjetja lahko sklenejo načrt Tresorit z 1TB prostora za shranjevanje za 20 USD na mesec na uporabnika (z največ devetimi uporabniki). Cene s popustom lahko celoten poslovni načrt pocenijo s podporo za 10 ali več uporabnikov po 12 dolarjev na uporabnika na mesec, spet z 1TB prostora za shranjevanje.

4. OneDrive za podjetja

Microsoftov vstop v svet pomnilnika v oblaku koristi močna integracija z drugimi izdelki, predvsem Officeom. Kot bomo videli v našem prejšnjem pregledu OneDrive, pa je tu le nekaj več kot le integracija Officea.

onedrive-web-share-map

Tako kot glavni ponudniki tudi OneDrive for Business podpira izmenljive datoteke. Ti ponujajo nekaj več možnosti kot Google Drive, vendar z gesli in datumi izteka veljavnosti povezav. Meni »v skupni rabi« vam omogoča, da spremljate datoteke, ki ste jih prej delili, in datoteke, ki so jih z vami delili drugi.

Vgrajena je integracija z Microsoft Officeom, čeprav je omejena na spletne spletne aplikacije na najcenejših načrtih OneDrive. Če nameravate uporabljati sodelovanje z dokumenti, OneDrive for Business več uporabnikom omogoča urejanje datotek in ogled sprememb v realnem času.

OneDrive za poslovne načrte in podporo

Če uporabljate Windows, boste OneDrive v sistemu Windows 10 videli neposredno kot mapo za shranjevanje (dokler ste prijavljeni za uporabo). OneDrive ponuja tudi podporo za mobilne aplikacije Android in iOS ter podporo za macOS, vendar ni na voljo odjemalca Linuxa.

Če kupujete OneDrive za podjetja, lahko kupite nekaj načrtov. Nekateri ponujajo samo shrambo OneDrive, medtem ko drugi vključujejo dostop do celotnega paketa Office. Plan 1 ponuja 1 TB prostora za shranjevanje in podporo za Office Online za 5 USD na uporabnika na mesec. Plan 2 je podoben, čeprav ponuja neomejeno shranjevanje za 10 dolarjev na uporabnika na mesec.

Office 365 Business Premium vključuje podporo za namizni paket Office, z neomejenim pomnilnikom za 12,50 USD na uporabnika na mesec.

5. Dropbox za podjetja

Dropbox je znan ponudnik za shranjevanje v oblaku za posamezne uporabnike. Kot je razloženo v pregledu Dropbox for Business, poslovna različica vsebuje nekaj uporabnih dodatnih funkcij za več uporabnikov.

egnyte-vs-dropbox-dropbox-business-deljenje datotek

Vključitev v Office Online je dober konkurent OneDrive for Business in vam omogoča sodelovanje pri dokumentih z drugimi uporabniki z možnostjo spreminjanja ter dodajanjem opomb in komentarjev. Integrira se tudi z vrsto drugih aplikacij za produktivnost, kar vam omogoča skupno rabo datotek neposredno v Slack, zaradi česar je ena najboljših shramb v oblaku za možnosti Slack.

Kot druge glavne storitve v oblaku lahko tudi datoteke z datotekami delite z možnostmi za zaščito gesla in prenehanje veljavnosti. Prav tako lahko omejite nalaganje datotek, kar vam omogoča skupno rabo datotek za ogled, vendar brez možnosti, da jih izvozite drugam.

Dropbox za poslovno šifriranje

Dropbox for Business uporablja kopiranje datotek na ravni bloka, tako da se ob posodobitvi datoteke naložijo samo spremembe datoteke. To pospeši postopek nalaganja datotek in več uporabnikom olajša sodelovanje pri večjih projektnih datotekah.

Dropbox for Business znaša 12,50 USD na uporabnika na mesec za 5TB prostora za shranjevanje ali 20 USD za neomejeno shranjevanje v naprednem načrtu. Načrti za neomejeno shranjevanje so precej redki, zato je Dropbox for Business na voljo za enega najboljših neomejenih ponudnikov spletnih shramb.

6. Sync.com

Sync.com je eden izmed naših najljubših ponudnikov za shranjevanje, ki ponuja hitrost, varnost in enostavnost uporabe po dostopni ceni. To je tudi naša najvarnejša storitev za shranjevanje v oblaku. Kot je razloženo v pregledu Sync.com, se redno uvršča na vrh ožjega seznama za posamezne uporabnike in še vedno lahko ponudi nekaj za poslovne uporabnike..

sync.com-sync-spletna aplikacija

Poslovni uporabniki imajo v primerjavi s tipičnimi uporabniki Sync.com dodatne možnosti za skupno rabo datotek, ki ponujajo datume poteka delitve, omejitve prenosa in zaščito gesla. Obstajajo tudi dodatna uporabniška dovoljenja, s katerimi lahko drugim uporabnikom omogočite povabilo datotek ali ogled drugih uporabnikov v skupni rabi. 

Sync.com izvaja šifriranje ničelnega znanja, ki vam, kot smo že pojasnili, daje nadzor nad šifrirnimi ključi. Kot ena izmed najboljših možnosti za shranjevanje v oblaku v Kanadi ima koristi od tega, da spada pod močne kanadske zakone o zasebnosti.

Sync.com ne dovoli tretjim osebam dostopa do svojih storitev, ki so bodisi vstran ali navzgor, odvisno od vašega vidika. Integracija z Office, Google Docs ali drugimi platformami ni mogoča, zato je sodelovanje precej težko. Zato je ta sicer fantastični ponudnik tako daleč na ožjem seznamu za večkratno shranjevanje uporabnikov.

Sync.com načrti cen

Kot eno najboljših oblakov za shranjevanje različic boste presenečeni, če odkrijete, da poslovni načrti Sync.com omogočajo neomejeno različico. To pomeni, da, če se morate vrniti nazaj na starejšo različico datotek, lahko – ne glede na to, kako daleč nazaj želite iti. To je na voljo samo na plačljivih načrtih, ker za brezplačne račune velja 30-dnevni omejitev.

Sync.com ponuja tri letne načrte, namenjene poslovnemu trgu. Najnižja raven, le 5 USD na uporabnika na mesec, vključuje 1TB prostora za shranjevanje za vsakega uporabnika. Medtem 4TB prostora za shranjevanje za vsakega uporabnika stane 8 USD mesečno na uporabnika, ali veliko večjih 10TB na uporabnika je na voljo po 15 USD vsak mesec.

7. pCloud

Morda bi bilo malo nepošteno postaviti pCloud na dno okrogle shrambe v oblaku. Kot pojasnjuje naš pregled pCloud, ponuja močno varnost in močne večpredstavnostne funkcije po spodobni ceni. Tako kot Sync.com tudi to ni najboljša možnost sodelovanja.

možnosti-pcloud-web-share-folder

Brez integracije Office ali Google Docs pCloud ne olajša ekip, ki želijo delati na istih datotekah. Skupna raba datotek pa je enostavna s sistemom, podobnim Google Drive. Če želite ustvariti povezavo, ki jo lahko daste v skupno rabo z drugimi, preprosto pritisnite »Skupna raba«, da si ogledate ali uredite datoteke. pCloud vam omogoča tudi zaščito datotek z geslom in določanje datumov veljavnosti povezav.

pCloud Varnost in cene

Varnost je precej močna s pCloud, ki uporablja TLS protokol za zaščito vaših podatkov med prevozom med prenosom. Standardna različica pCloud zahteva, da plačate dodatno provizijo za pCloud Crypto, ki doda šifriranje ničelnega znanja, vendar pa poslovni načrti vključujejo to brezplačno.

Standardna različica pClouda stane 7,99 USD na mesec za 2TB prostora za shranjevanje, vendar boste morali za šifriranje ničelnega znanja plačati dodatnih 3,99 USD na mesec. Na žalost ni standardnih načrtov za poslovne načrte pCloud-a, za osebno ponudbo se boste morali obrniti na prodajno ekipo pCloud-a. Vendar obstaja 30-dnevno brezplačno preskusno obdobje. 

Kako smo izbirali ponudnike

Sledimo istemu pristopu kot pri vsakem našem pregledu shranjevanja v oblaku. Vsakega ponudnika primerjamo in razvrstimo po lastnostih, glede na splošno varnost, cene, zmogljivost skladiščenja in v tem primeru sodelovanje. 

Zato smo Sync.com in pCloud postavili na dno. Obe sta odlični vsestranski rešitvi za shranjevanje v oblaku, a ko gre za sodelovanje, drugi ponudniki, kot je Egnyte, samo za poslovne uporabnike zagotavljajo več.

Končne misli

Ogledali smo si sedem najboljših oblakov za shranjevanje za več uporabnikov. Večina teh ponudnikov ponuja brezplačno preskusno različico, zato se ne bojte preizkusiti storitve, preden jo kupite, če niste prepričani, katera je za vas primerna.

Ob tem pa ne morete narobe z Egnyte. Ponuja brezhibno integracijo s sistemom Office Online, kar omogoča več uporabnikom sodelovanje pri dokumentih. S podobnimi lastnostmi sta se Google Drive in OneDrive tudi uvrstila visoko, čeprav je bil Tresorit najvišje uvrščena storitev, ki je vključevala šifriranje ničelnega znanja.

Odlične izdelke, kot sta Sync.com in pCloud, so označili zaradi pomanjkanja orodij za sodelovanje, vendar so kljub dobri varnosti in ceni še vedno lahko delali za preprosto shranjevanje.. 

Ali je Egnyte storitev za vas ali imate svoja priporočila? Spodaj pustite komentar s svojimi mislimi in mnenji. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me