Najboljša programska oprema za urejanje fotografij 2020

Kamere so vedno cenejše, kar omogoča tudi najbolj ljubiteljem fotografov doseganje odličnih rezultatov. Ko se povpraševanje po visokokakovostnih napravah za zajem poveča, poveča tudi povpraševanje po visokokakovostni rešitvi za urejanje. Tu smo, da vam ponudimo izčrpen vodnik za najboljšo programsko opremo za urejanje fotografij.


Uvrstili bomo najboljšo izbiro za strokovnjake in najboljšo izbiro za oblikovalce ter dali možnosti v vsaki kategoriji.

Adobe je lastnik trga za urejanje fotografij, s čimer se usklajuje tudi naše testiranje priljubljenih aplikacij za urejanje fotografij. Naši zmagovalci v obeh kategorijah prihajajo iz podjetja Adobe, vendar naj vas to ne odvrne od preizkušanja naših alternativ Adobe.

Urejanje fotografij vs Grafično oblikovanje

Preden določimo svoja merila in se spustimo na seznam, želimo razlikovati med programsko opremo za urejanje fotografij in programsko opremo za grafično oblikovanje. Medtem ko vam nekatere aplikacije omogočajo tudi uvoz in urejanje fotografij na njihovi glavni funkciji, si ogledujemo programsko opremo, zasnovano samo za to.

Na primer, lahko uvozite datoteko RAW v Adobe Premiere, naš prvi izbor najboljše programske opreme za urejanje videov. Vendar je namenjeno urejanju videoposnetkov, ne pa fotografij. Izvedete lahko nekaj osnovnih prilagoditev, vendar ne veliko drugega.

To razliko je pomembno, saj veliko programske opreme prekriva mejo med fotografijo in grafičnim oblikovanjem. Photoshop, na primer, se lahko uporablja za urejanje fotografij in ustvarjanje grafike. V programu Photoshop je na voljo dovolj edinstvenih funkcij za urejanje fotografij, da bi lahko zagotovili mesto na našem seznamu.

Po drugi strani je Adobe Illustrator bolj primeren za digitalni dizajn. Fotografije lahko uvažate in prilagajate, vendar je programska oprema v najboljšem primeru uporabljena za oblikovanje grafike. Če iščete grafično oblikovanje, si oglejte naš vodič o najboljši programski opremi za 3D grafiko.

Izbira najboljše programske opreme za urejanje fotografij

Zdaj, ko smo določili, kaj ne bo v tem priročniku, bomo določili merila, ki smo jih uporabili pri izbiri. Večina meril bo široka, na primer dobra uporabnost, vendar bomo poskušali navesti nekaj specifičnih področij, ki jih iščemo.

Podpora in funkcije datotek

Naše prvo merilo sicer ni široko. Vsak program mora podpirati datoteke RAW. Datoteka RAW vsebuje vse podatke, ki jih je zajel senzor kamere, ko je bila slika posneta na pomnilniško kartico. Za razliko od .jpg ni stiskanja, kar pomeni, da imate veliko več podatkov za delo.

Neobdelana-surova datoteka-1
© Cloudwards.net

Obdelana-surova datoteka-1
© Cloudwards.net

Prejšnja

Naslednji

To je še posebej pomembno v post-produkciji. Z datotekami RAW lahko pritisnete na urejanje dlje, kot bi ga lahko .jpg. Barve neobdelanih datotek so prav tako ravne, tako da lahko poslikate sliko po svojem okusu.

Skoraj vsak proizvajalec fotoaparatov uporablja drugačno pripono za slike RAW. V idealnem primeru ima programska oprema uspešne podatke o pošiljanju popravkov, ko je predstavljena nova razširitev. Če ne, iščemo .arw, .nef in .cr2, ki so razširitve za fotoaparate Sony, Nikon in Canon.

Dobrodošle so tudi funkcije, kot so razdeljeno toniranje, panoramsko šivanje in visoko dinamična obdelava. Razdeljeno toniranje se pojavlja pogosteje kot panoramsko šivanje in HDR, vendar če iPhone to zmore, mora biti namenjena tudi aplikacija za urejanje fotografij..

Zunaj obdelave iščemo obnovitvena orodja, kot so popravljanje rdečih oči, zdravljenje madežev in zmanjšanje hrupa.

Uporabnost

oblak-šef-urednik vsak dan

Nato si ogledamo uporabnost. Delajoči fotograf lahko naenkrat pospravi na tisoče fotografij, zato je treba imeti programsko opremo, ki bi vse to lahko smiselno. Adobe Photoshop, ki zahteva, da vsako datoteko odprete ročno, je izjema od tega pravila, saj omogoča večji nadzor nad sliko.

Iščemo tudi funkcije paketne obdelave. Vse, kar vam omogoča, da uporabite prednastavitev na več datotek hkrati ali izvozite z določeno ločljivostjo, je tukaj ime igre. Prav tu preučujemo možnost shranjevanja in uporabe prednastavitev v aplikaciji.

Enostavnost uporabe pa ne bi smela žrtvovati moči. Iščemo najboljšo programsko opremo za urejanje fotografij, ne najlažjo za uporabo. Zaradi tega je sprejemljiv kompromis uporabnosti za višjo raven moči. Programska oprema, za katero bomo šli, ima krivuljo učenja, vendar vam bo omogočila, da ustvarite pravilne, profesionalne fotografije, ko jo obvladate.

Najboljša programska oprema za urejanje fotografij

Zdaj, ko smo postavili svoja merila, pojdimo do najboljše programske opreme za urejanje fotografij. Razglasili bomo zmagovalca za najboljšo profesionalno programsko opremo za urejanje fotografij in najboljšo programsko opremo za urejanje fotografij, za vsakega pa bomo dali nekaj pripravljalcev.

Najboljša profesionalna programska oprema za urejanje fotografij: Adobe Lightroom CC

Lightroom je premierna izbira za profesionalne fotografe. Vmesnik je optimiziran za potek dela, kar vam omogoča, da prelistate na tisoče fotografij, jih uredite in izvozite z dosledno kakovostjo.

Čeprav je v tej vlogi odličen, Lightroom ni popoln. Orodja, ki jih Adobe vključuje, so namenjena urejanju fotografij, prilagajanju ravnovesja beline, osvetlitve in barv. Sestavljeno urejanje in plastenje ne pride v poštev. Vendar se bomo tega dotaknili pozneje.

Sveti, ko delovni fotograf vtakne pomnilniško kartico in v programsko opremo odloži bazo fotografij. Lightroom se vedno posodablja tudi z najnovejšimi priponami datotek, zato so podprte datoteke RAW skoraj vsakega proizvajalca kamer.

Poudarek je na učinkovitem urejanju, vendar so novejše različice Lightrooma dodale več konjskih moči. Oglejmo si funkcije v najnovejši izdaji Adobe Creative Cloud.

Funkcije Adobe Lightroom

Lightroom se vsakih nekaj mesecev posodablja z novimi funkcijami. Zaradi tega si bomo ogledali temeljne lastnosti programske opreme in nove dodatke, dodane v letu 2018, namesto da bi se poglobili v vse posebnosti.

Začenši s funkcijami, ki so bile že nekaj časa, Lightroom vam omogoča, da med urejanjem prilagodite perspektivo slike. Raztegne in skrči dele vaše slike in jo obreže, tako da lahko dobite perspektivo, ki ste jo nameravali. Sliko stavbe lahko na primer uredite tako, da je videti, kot da ste jo posneli z lestve namesto na tleh.

Lightroom-Perspective-Settings

Lightroom bo na posnetku poiskal vodoravne ali navpične črte in uskladil vašo sliko, da se bo prilegala tem. Samodejni načini delujejo dobro pri manjših prilagoditvah, vendar boste morda morali ročno premetati sliko, če potrebujete nekaj bolj drastičnega.

Zunaj vaše tonske krivulje, neobdelanih prilagoditev in barvne uravnoteženosti, Lightroom vključuje razdelitev tonov, ki je napredna tehnika urejanja, ki vam omogoča, da na poudarke in sence nanašate različne tone..

Lightroom-Split-Toning-Settings

Lightroom ima tudi možnost, da odpravi težave, ki lahko nastanejo zaradi vaše kamere ali objektiva. Ima vgrajen denoiser, ki je dober pri konzervativni uporabi, in orodje za zmanjšanje kromatičnih aberacij.

Dokler uporabljate lahko dostopne leče, Lightroom vključuje korekcijo profila leč. Cilindrično steklo znotraj leče ni popolno, zato ne glede na to, koliko porabite, bo prišlo do popačenja in vinjetiranja. Če vklopite enega od teh profilov, boste te težave samodejno odpravili, da boste dobili natančnejšo sliko.

Kot je opredeljeno v naših merilih, ima Lightroom podporo za obdelavo HDR, panoramsko šivanje in obnavljanje orodij, kot so korekcija rdečih oči..

Večina funkcij, uvedenih v letu 2018, se je osredotočila na izboljšanje zmogljivosti in mobilno različico, vendar je bilo nekaj dodatkov za namizno aplikacijo.

Lightroom zdaj podpira uvoz iz pomnilniškega omrežja, zato lahko na datoteke RAW uporabite slike kamere, da vidite svojo sliko, kot je prikazana na zadnji strani fotoaparata. Naš najljubši nov dodatek pa so kreativni profili.

Ustvarjalni profili so podobni prednastavitvam, vendar ne prilagodijo vaših prejšnjih nastavitev. So kot Instagram filtri z večjim nadzorom. Večina začinjenih fotografov jih ne bo potrebovala, vendar so dobro izhodišče za tiste, ki zaidejo v svet urejanja fotografij na namizju..

Adobe Lightroom Photo Editing

Kot pri vsaki programski opremi, optimizirani za urejanje fotografij, je tudi na vsakem koraku postopka veliko možnosti. Uvozite lahko iz katerega koli vira za shranjevanje in nastavite, kje bodo datoteke shranjene. Če uvažate s pomnilniške kartice, bo Lightroom ustvaril mapo na trdem disku in tam kopiral datoteke RAW.

Po tem ustvari katalog. Katalogi vsebujejo podatke za vaše slike, ne pa tudi samih slik. Tam so shranjeni predogledi, lokacija pogona in metapodatki. Tudi če mapo izbrišete s fotografijami v njej, lahko še vedno vidite katalog, čeprav slike ne bodo primerne.

Lightroom-Katalog

Obstaja veliko nastavitev za uvoz, med katerimi je najpomembnejša paketna obdelava. Za vse slike, ki jih uvozite, lahko uporabite prednastavitev, tako da razširite zavihek »uporabi med uvozom« v desnem meniju in kliknete »razvij nastavitve«. To je pravi čas, da uporabite osnovno prednastavitev kontrasta, da pospešite potek dela.

Prav tako lahko dodate ključne besede, uporabite metapodatke in nastavite, kako Lightroom na tem področju gradi pametne predogleda.

Lightroom-Import-Settings

Uvoz lahko traja nekaj časa, še posebej, če imate veliko datotek. Če uporabljate senzor visoke ločljivosti slikovnih pik, kot je na primer v fotoaparatih Sony A7R, boste morda morali pustiti, da se uvoz izvaja čez noč.

Preden kliknete zavihek »razvijaj«, lahko slike v svojem katalogu razvrstite tako, da jim dodelite barvo, jih razvrstite med pet zvezdic ali uporabite ključne besede. To je ena ključnih funkcij delovnega toka za Lightroom, ki omogoča premikanje v urejanje samo s slikami, ki jih želite obdržati.

Večino svojega časa boste porabili na zavihku »razvijaj«. Tu lahko urejate fotografije z osnovnim ravnotežjem beline, obrezovanjem, barvnim ravnovesjem in očesom. Vse te kontrole najdete v orodni vrstici na desni strani.

Lightroom-Develo-Settings

Na vrhu je vrsta šestih ikon za obrezovanje, zatiranje pik, popravljanje rdečih oči, gradientni filtri, eliptični filtri in dotik. Čeprav to ni vedno potrebno, vam omogočajo najbolj ročni nadzor nad svojo sliko in zabrišejo črto med Lightroomom in Photoshopom.

Tudi po prilagoditvi barv in popravljanju osvetlitve boste morda morali narediti ročne spremembe slike. Na primer, z orodjem touch up, si umažite roke in zmehčate grobo kožo ali obarvate zobe.

Lightroom-Manual-Prilagoditve

Vse pod to orodno vrstico obravnava široke poteze slike. V zgornjem delu so osnovne surove prilagoditve, kjer lahko popravite osvetlitev, nastavite kontrast in uporabite osnovno ostrenje. Če ste med uvozom uporabili prednastavitev, vam s tem območjem ne bi smelo priti veliko zunaj prilagajanja ravnotežja beline.

Orodja za svetlobne prostore

Spodaj je seznam zložljivih orodij. Tukaj sije moč Lightroom-a. Obstajajo kontrole za upravljanje barvnega ravnovesja slike, prilagajanje perspektive, pritrjevanje vinjetiranja in še veliko več.  

Lightroom je poseben, ker lahko te spremembe hitro izvedete. Spodaj so prikazane vse slike v vašem katalogu in lahko filtrirate tiste, ki jih potrebujete, z istim sistemom za označevanje, ki ste ga uporabili med uvozom. Če želite še bolj pospešiti potek dela, lahko uporabite zavihek prednastavitev na levi strani zaslona.

Lightroom ima vgrajene prednastavitve, ki so, tako kot večina prednastavitev Adobe, najbolje razvrščene kot “spodobne.” Najučinkovitejši način za fotografiranje je uvoz nekaj fotografij, urejanje, shranjevanje prednastavitev in nanašanje na preostali del kataloga..  

Prednastavitve so tudi prilagodljive. Če na primer ne želite vključiti enake nastavitve perspektive v vse slike, lahko počistite to polje, medtem ko shranite prednastavitev.

Ostalih pet zavihkov na vrhu vmesnika je v glavnem nepotrebno, vsaj če pošiljate fotografije po spletu. »Zemljevid« vam omogoča geografsko označevanje slik, »knjiga« je orodje za oblikovanje foto knjig, »diaprojekcija« vaše slike izvozi kot .mp4 s spremljajočo glasbo, »tiskanje« pa je orodje za oblikovanje za tisk velikih in obsežnih spletnih strani vam omogoča, da v spletu objavite galerijo svojega kataloga.

Lightroom-Diaprojekcija-Tab

Vsi ti zavihki imajo svoje mesto in za nekatere fotografe bodo pospešili potek dela. Zavihki za številne uporabnike niso pomembni, še posebej, če za kopije svojih fotografij uporabljajo zunanje tiskarno.

Od petih sta naša favorita “diaprojekcija” in “splet.” V spletu je veliko aplikacij za diaprojekcije, veliko pa je z zlonamerno programsko opremo (preberite si našo najboljšo protivirusno programsko opremo, če želite izvedeti, katere vrste so), zato je uporaba vgrajene v Lightroom koristna, če želite na hiter način pokazati svoje slike.

“Splet” je preprost način za povezavo s svojim spletnim mestom prek FTP-ja in ustvarjanje predhodno oblikovane strani HTML. Čeprav programska oprema CMS, kot je WordPress, z vtičniki lahko ureja takšne galerije, je Lightroom enostavna objava. Če še nikoli niste uporabljali FTP-a, o tem lahko izveste v naših treh vodnikih za uporabo WordPress-a.

 • Vodnik za uporabo za WordPress za začetnike
 • Vmesni vodnik za uporabo WordPress-a
 • Napredni vodnik za uporabo WordPress-a

Cene Adobe Lightroom

Kot pri vseh izdelkih Adobe je tudi cena ključna prodajna točka. Ustvarjalni oblak vam omogoča dostop do vseh Adobejevih izdelkov za 50 dolarjev na mesec, pri čemer bi ukradli, če bi mnogi programi sami stali 1000 dolarjev ali več. Študenti in učitelji dobijo tudi velik popust, saj dobijo vse vloge za samo 20 dolarjev na mesec.

Načrt:FotografijaPosamezna aplikacijaVse aplikacijeVse aplikacije + Adobe Stock
Cena:9,99 USD20,99 USD52,99 USD82,98 USD
Podrobnosti:Svetlobna soba & Photoshop CC,
20 GB prostora za shranjevanje v oblaku
Ena sama aplikacija Adobe,
100 GB prostora za shranjevanje v oblaku
Vsi izdelki podjetja Adobe za namizja,
100 GB prostora za shranjevanje v oblaku,
Do 10TB dodatnega prostora za shranjevanje
Vsi izdelki podjetja Adobe za namizja,
10 Adobe Stock slik na mesec

S 100 GB prostora za shranjevanje v oblaku lahko dobite eno aplikacijo za 20 USD na mesec. Če uporabljate kateri koli drug izdelek Adobe, na primer Illustrator, priporočamo ta načrt. Shranjevanje v oblaku je lep dodatek, vendar lahko za manj denarja dobite več prostora. Preberite naša primerjava najboljših ponudnikov za shranjevanje v oblaku za priporočila.

Fotografi imajo sicer prednost. Adobe ponuja tri načrte fotografiranja. Lahko dobite Lightroom in Photoshop, skupaj z 20 GB prostora za shranjevanje, za 10 USD na mesec ali nadgradite na 1TB prostora za shranjevanje za dvakratno ceno. Dokler ste osredotočeni na fotografijo, je to odlična vrednost in načrt, ki ga priporočamo na splošno.

Na zgornjem koncu lahko dobite vse aplikacije in Adobe Stock za približno 80 dolarjev. Adobe Stock je odlična, a draga knjižnica zalog fotografij in videoposnetkov. Za fotografe, ki delujejo, pa to ni odveč.

Najboljše alternative Adobe Lightroom CC

Kot lahko vidite zgoraj, imamo radi Lightroom. Hkrati pa lahko vidimo, kako ne bi delovalo za vse ali kako bi nekateri lahko plačevali po ceni. Spodaj sledite nekaj najboljših možnosti za Adobe, ko gre za urejanje fotografij.

DxO PhotoLab

DxO PhotoLab je podoben Lightroomu, vendar ima boljša orodja za samodejno obdelavo. Funkcije, kot sta DxO Smart Lighting in Prime označujejo, delujejo bolje kot primerljiva orodja v Lightroomu, vendar je z zajetnimi cenami pri 200 USD in nima toliko možnosti za oblikovanje in izvoz.

Prednastavitve so tisto, kar PhotoLab loči. Posebej so se pokrajine dobro odrezale za visoko dinamično območje in označevalne filtre, ki jih je uporabil DxO. Ročnega nadzora pa v primerjavi z Lightroomom primanjkuje.

DxO-PhotoLab-Urejanje slik

PhotoLab ima osnovno nastavitev surovega razmerja beline, nadzor nad izpostavljenostjo in kontrastom pa je omejen. Namesto da bi vam dali drsnike za črno, belo, senco in poudarke, PhotoLab ponuja le drsnik za osvetlitev in drsnik za kontrast.

Obstajajo ročni krmilniki, kot je krivulja tonov, vendar za obratovanje DxO v zakulisju prikažete banko, da deluje. Prilagoditve za osvetlitev, kontrast in barvno ravnovesje močno primanjkuje.

DxO to deloma nadomešča z lokalnimi prilagoditvami. Izberete lahko območja na sliki v eliptični obliki, da prilagodite osvetlitev, kontrast, barvno ravnovesje in ostrino za ta območja. Podoben je orodju za maskiranje Lightroom, vendar ima manj nadzora.

Na splošno je PhotoLab najbolj primeren za tiste, ki želijo hitro urejanje. Svoje slike lahko preprosto najdete in uporabite eno izmed odličnih prednastavitev. ClearView in zmanjšanje hrupa naprave DxO sta še posebej impresivna, vendar ročni nadzor nad vašo sliko ni.

Lahko pa dobite najboljše iz obeh svetov. PhotoLab namesti vtičnik Lightroom, ko ga kupite, tako da lahko prenesete datoteko iz ene aplikacije v drugo, da pridobite dostop do odličnih algoritmov za obdelavo DxO, ne da bi pri tem izgubili ročni nadzor nad Lightroom.

LightZone

LightZone je brezplačna, odprtokodna alternativa Lightroomu. Ima podoben vmesnik, vendar ne toliko nastavitev za paketno obdelavo in slabši celotni potek dela. Kljub temu je brezplačna in majhna skupnost okoli njega je aktivna.

Nenavadno je, da je LightZone alternativa Lightroomu, ko se je pojavil pred Adobeovo digitalno temno sobo. Prvotni LightZone je izšel leta 2005 in spremenil način delovanja digitalnih urejevalnikov fotografij. Namesto uporabe plasti zagotavlja nedestruktivni potek dela.

LightZone-urejanje slik

Urejate skozi vrsto modulov, od katerih vsak ponuja drugačen vidik obdelave. V 13 modulov lahko dodate sedem tonskih krivulj ali prilagodite barvo. Vmesnik in orodja, ki jih uporabljate, so prilagodljivi, kar pomeni, da lahko sestavite uporabniški vmesnik tako, da vključuje samo ustrezne kontrolnike.

Vendar ta sistem ne pride brez pomanjkljivosti. Slike lahko urejate samo posamično, tako da med knjižnico in stranjo za urejanje zavihek premikate naprej in nazaj. LightZone tudi ne uvozi datotek, zato pred urejanjem ni nastavitev, ki bi uporabila prednastavitev.

Tudi vmesnik je buggy. Med našim testiranjem bi se moduli znašli v neskončnem toku podvajanja ali pa se sploh ne bi naložili. Zdi se, da so te napake v veliki meri grafične, saj se je aplikacija še vedno odzvala, le vizualno se je lesketalo.

Kljub temu je brezplačna. LightZone je močna, a nerodna rešitev Lightroom, ki jo morate poskusiti. Ima veliko možnosti, dokler si vzamete čas za učenje vmesnika.

Najboljša programska oprema za urejanje fotografij za oblikovanje: Adobe Photoshop CC

Photoshop se osredotoči na paketno obdelavo in optimiziran potek dela ter ga postavi na funkcije in orodja. Medtem ko Photoshop ne boste uporabljali za urejanje tisočih fotografij, lahko uporabite nekaj posebnega.

Uporablja plastni sistem, kar pomeni, da lahko svojo sliko zgradite na poljuben način. Na primer, lahko najdete zalogo slike megle in jo plastite nad sliko, ki ste jo posneli, da ustvarite vzdušje.

Čeprav ga najbolj označujemo za oblikovanje, deluje tudi za profesionalne fotografe. Photoshop je zmogljiva aplikacija za urejanje fotografij, ki jo profesionalci lahko uporabljajo za popravljanje ali povečanje fotografij s praktičnim pristopom.

Photoshop lahko restavrira fotografije, tako da Lightroom ne zmore. V njej je mogoče obnoviti stare fotografije, ki so jih poslikali s pomočjo točkovnega celjenja, maskiranja in obližev. Čeprav v Lightroomu obstajajo vzporedna orodja, nadzor ni enak.

Tako kot Lightroom tudi Adobe stalno posodablja Photoshop CC. Oglejmo si nekatere najnovejše funkcije in tudi oznake programa.

Funkcije Adobe Photoshop

Photoshop uporablja slogovno urejanje. Končno sliko zgradite tako, da dodate nove plasti in jih zlivate skupaj. Plast je lahko ločen element, kot je zamenjava neba ali prilagoditvena plast za nadzor celotnega videza vaše slike.

Sloji Photoshop

Deluje od zgoraj navzdol, kar pomeni, da bo kateri koli sloj nad drugo plastjo vplival na tiste pod njim. Če želite na primer dodati sloj megle sliki, jo morate postaviti zgoraj, tako da bo nad vašo trenutno fotografijo.

Photoshop s svojimi orodji za maskiranje odlikuje urejanje fotografij. Z vgrajenimi orodji lahko ustvarite preproste maske, vendar je Photoshopovo vsebinsko zavedanje bolj impresivno. S pomočjo orodja z magnetnim lassom lahko na primer narišete predmet na sliki, Photoshop pa bo skušal določiti ravne črte in tako ustvaril popoln izbor.

Photoshop-Select-and-Mask

Med plastenjem in maskiranjem je postopek urejanja fotografij povsem drugačen. Photoshop vas prisili, da razmišljate o sliki zunaj običajnih prilagoditev, pri čemer elemente razširite ali popravite.

Vendar obstajajo osnovni nadzori urejanja. Photoshop samodejno ustvari nov sloj za vsako prilagoditev, ki jo dodate sliki, in tako kot drugi sloji vplivajo le na tisto, kar je pod njimi. Eksperimentiranje z načini mešanja in motnost zanje lahko privede do edinstvenih rezultatov.

Na voljo so nove funkcije, ki bodo bolje uporabljale Photoshop z Adobe Creative Cloud. Naš najljubši je Lightroom integracija. Slike iz Lightroom lahko iščete in odprete v Photoshopu, ne da bi jih morali najprej izvoziti na namizje.

Adobe je tudi januarja predstavil funkcijo Select Subject. Omogoča vam, da izberete vidne predmete na svoji sliki in tako ustvarite masko. Izbiro lahko izboljšate z delovnim prostorom Select in Mask.

V programu Photoshop obstaja še veliko drugih funkcij, vključno z nadstandardnim filtriranjem, filtrom Smart Sharpen in pogojnimi dejanji. To je gost program z orodji za skoraj vsako nalogo za urejanje fotografij, če si vzamete čas in najdete, kje so.

Adobe Photoshop Urejanje fotografij

Urejanje slike v Photoshopu ni tako preprosto, kot je v Lightroomu. Slike odpirate posamično in pogosto porabite veliko časa za vsako.

Če odprete datoteko RAW, bo Adobe odprl Camera Raw. Zrcali orodja v Lightroomu in omogoča surove prilagoditve pred uvozom datoteke v Photoshop. Vendar ne izgleda tako lepo kot Lightroom.

adobe kamera surova

Postopek po uvozu je zapleten. V Photoshopu je toliko orodij, da jih noben sam projekt ne bo uporabil vseh. Predstavili bomo osnovne stvari, ki jih lahko naredite z datoteko RAW v Photoshopu, vendar učenje programa zahteva, da porabite dolgo časa za njegovo uporabo.

Ena tehnika za izboljšanje slike je dodajanje gradienta nasprotnih barv na obe strani in nato prilagodite način mešanja. Kot vidite na naši sliki, smo uporabili zeleno in oranžno barvo, da bi dodali plast globine sicer dolgočasnemu posnetku.

Photoshop-Gradient-Edit-FInished

Če želite to narediti, dodajte dve novi plasti. Na obeh izberite orodje za nagib v orodni vrstici in se prepričajte, da je barva prednjega spredaj nastavljena na želeni odtenek. Povlecite drsnik gradienta čez sliko, medtem ko držite tipko Shift, da ustvarite ravno gradient. Ko bosta oba končana, si komaj želite ogledati svojo prvotno sliko.

Photoshop-Gradient-Edit1

Nato eksperimentirajte z načini mešanja na obeh slojih in prilagodite motnost, dokler ne dobite želenega videza. Za to sliko smo kot način mešanja uporabili svetlejšo barvo in postavili motnost okrog 20 odstotkov.

Photoshop ima tudi dolg seznam orodij za obnovo slike. Spodaj v Wikimedia Commons smo našli podobo dečka, ki se vozi s kolesom. Ima neenakomerno belo obrobo in veliko umazanije, ki jo ima, na srečo, Photoshop orodja za odpravljanje.

Photoshop-Restavrator-prej

Sliko smo obrezali, da smo odstranili bele obrobe in jo prilagodili s tretjino prekrivanja za boljšo kompozicijo. Po tem smo se z nohtom za čiščenje umazanije, las in nepopolnosti odstranili s slike. Na koncu s prilagoditvami ravni in krivulje dobimo obnovljeno sliko.

Photoshop-Restavration-After

Sliki lahko v Photoshopu dodate digitalno umetnost. Ima popolno podporo za čopiče, kar Lightroom ne, kar pomeni, da lahko za ustvarjanje ilustracij uporabite risalni tablični računalnik ali prostoročno roko z miško.

Tam Photoshop zamegljuje meje med urejanjem fotografij in grafičnim oblikovanjem. Ima celotno paleto orodij za oblikovanje, vključno s čopiči, vzorci, besedilom in še več. Fotografijo lahko v celoti izkopljete in uporabite Photoshop kot orodje za oblikovanje.

Vendar s tem obstajajo težave. Photoshop temelji na sliki pikslov, kar pomeni vso grafiko, ki jo ustvari v upodavilih, ne glede na to, kako visoko ločljivost je. Morda bo deloval za letak ali spletno grafiko, vendar bo uporaba Photoshopa za oblikovanje logotipa, namenjenega panoju, povzročila težave.

Če ste osredotočeni na grafično oblikovanje, priporočamo uporabo Adobe Illustratorja. Vektorsko temelji, kar pomeni, da se lahko polnijo informacije med dvema pikama. Namesto diagonalne črte, ki je videti kot stopnišče, lahko vektor predvidi, kaj naj bo v vrzeli in barvnih odsekih slikovne pike, da bodo videti kot gladka črta.

Več o razlikah med pikami in vektorskimi aplikacijami lahko izveste tukaj.

Photoshop lahko prenese veliko različnih nalog. Če je vaš fokus, kot je opredeljeno z osnovnimi prilagoditvami barve, osvetlitve itd., Urejanje fotografij, potem je Lightroom za vas. Zapletenejša opravila urejanja fotografij so najbolj primerna za Photoshop.

Cene Adobe Photoshop

Tukaj ne gre veliko. Photoshop in Lightroom imata isto cenovno shemo. Kljub temu obstajajo stvari, na katere morate razmišljati, ko izbirate načrt.

Photoshop in Lightroom sta dve aplikaciji z istim ciljem. Če ste strogo fotograf, je vredno imeti v lasti oba, tudi če uporabljate enega več kot drugega. Lightroom je v mnogih primerih programska oprema za urejanje kruha in masla, medtem ko se Photoshop uporablja za intenzivnejša opravila.

Če naredite več kot fotografijo, je vredno nadgraditi celoten ustvarjalni oblak. Medtem ko 50 dolarjev na mesec ni ničesar zares, raven vrednosti ne dosega konkurenca.

Najboljše možnosti za Adobe Photoshop CC

Tako kot pri Lightroomu tudi mi ljubimo Photoshop, vendar lahko razumemo, zakaj se lahko hobisti ob cenah zbledijo. Tu je nekaj dobrih možnosti.

Fotografija afinitete

Affinity Photo je poceni alternativa Photoshopu, ki jo nekateri strokovnjaki raje uporabljajo nad osnovnim izdelkom Adobe. Ima vse ključne značilnosti, vključno s predelavo neobdelanih slik, retuširanjem in večplastnimi kompozicijami ter podporo za profesionalne razširitve datotek, kot so PSD.

Kot Lightroom in Photoshop sta skupaj. Obstaja ločeno območje za neobdelane prilagoditve, ki ga lahko uporabite pred vstopom v glavni vmesnik. Dobite podobno orodje, ki je nastavljeno za Lightroom, brez izbire slojev.

afinitetno urejanje fotografij

Afinity ta območja imenuje “personas” in na izbiro je pet. Osebna fotografija “foto” zrcali Photoshop s prilagoditvijo na osnovi plasti, orodji za maskiranje in učinki. “Razvij” obravnava vse surove prilagoditve, ki jih je treba izvesti pred prehodom na drugo osebo.

Osebnost “likvidirati” prikazuje mrežo, kamor lahko sliko potisnete, zasukate in manete. V najbolj konservativnem primeru ga lahko uporabite za rast ali krčenje odsekov slike, da bi predmet izstopal.

Affinity-Photo-Liquify

Oseba za „preslikavo tonov“ se uporablja za upravljanje kontrasta in barvnega ravnovesja na vaši sliki. Večino teh prilagoditev lahko spremenite v perspektivi “razvijaj”, vendar vam “map tone” omogoča večji nadzor. “Izvoz” osebne ponudbe bodo vse izvozne podrobnosti, vključno z obliko pikslov in metapodatki.

Affinity Photo je s samo 50 dolarji velika vrednost. Ima celovite kontrolnike za urejanje fotografij, ki obsegajo Lightroom in Photoshop. Druga možnost pa je zaradi delovnega toka, ki je vzpostavljen med obema Adobe proizvodoma.

Corel PaintShop Pro

Corel je PaintShop Pro označil za “vrhunsko alternativo Photoshopu”. Tudi zaradi tega je enostavno razumeti. Obstaja obsežen nabor orodij za urejanje fotografij, vključno s podporo RAW, obdelavo HDR, popravkom leč in paketno obdelavo.

Slike lahko ročno prilagodite s pomočjo nabora orodij za preobrazbo. Corel ima nadzor, ki vam omogoča odstranjevanje madežev, glajenje gub, obnavljanje porumenelih slik in odpravljanje rdečih oči. Obstajajo tudi orodja za urejanje vsebine, s katerimi lahko premaknete ali izbrišete izbiro s slike ali Corel pametno izpolni območje.

Corel-PaintShop-Pro-Photo-Editing

PaintShop Pro ima tudi orodja za grafično oblikovanje, ki vključujejo sloje, maskiranje in besedilo. Način ravnanja z risbo pa se razlikuje od Photoshopa. Rišete lahko z vektorji, kar omogoča gladke in razširljive digitalne ilustracije.

V PaintShop Pro lahko scenarirate ponavljajoče se naloge, kar je naša najljubša funkcija. Corel bo posnel vaša zaslonska dejanja in jih dodelil makrou. Uporabite ga v vmesniku in Corel bo samodejno poskrbel za nalogo.

Dvojna je cena afinitete, vendar ima več funkcij. Tudi enotna stopnja ni slaba, če upoštevate, da boste v nekaj mesecih porabili približno toliko za Photoshop. Nima optimiziranega toka Lightroom, vendar je PaintShop Pro še vedno odlična alternativa Photoshopu.

Zakaj priporočamo Adobe

Ker se Adobe bolj osredotoča na naročniške rešitve, tekmeci v svojem trženju spodbujajo enotno ceno. Zaslužiti je treba, da za programsko opremo plačamo več in jo imamo za vedno, vendar vseeno mislimo, da je naročnina Creative Cloud boljša vrednost.

Težava z enostopenjsko programsko opremo so posodobitve. Leto uporabe Photoshopa lahko stane enak znesek kot na primer PaintShop Pro, toda ko bo različica Corelove programske opreme 2020 izdana, boste morali nadgraditi.

Prednost kreativnega oblaka je sinergija. Dobite neoviran prehod med izdelki Adobe in stalnimi posodobitvami. Plačali boste isto ceno, ne glede na to, koliko novih funkcij je tudi uvedenih.

Pri alternativah so nam bolj všeč alternative kot naša priporočila, od stopnje moči do uporabnosti, vendar, glede na napad posodobitev in relativno nizko mesečno stopnjo, Adobe še vedno trdno drži ta del trga z vsebinami.

Najboljša brezplačna programska oprema za urejanje fotografij

Za tiste, ki so resnično iz žepa, si oglejmo nekaj brezplačnih možnosti Adobe. Nekaterim od teh bo morda manjkalo ključnih značilnosti, vendar bi lahko zelo ustrezale vašim razmeram.

Microsoft ali Apple Photos

Microsoft in Apple Photos sta presenetljivo močna programa za fotografije za njune operacijske sisteme. Dobiš orodja za osvetlitev, kontrast, ravnotežje beline in več, kar omogoča preprost postopek urejanja fotografij za slike iz telefona ali fotoaparata.

Apple-Photos

Microsoft Photos lahko ureja fotografije in videoposnetke. Ustvarite lahko diaprojekcije, prepletate video posnetke in fotografije, dodate 3D učinke, kot so strela, in prilagodite glasbo in hitrost izvoznemu posnetku. To je majhen paket za urejanje, ki ga najbolje uporabimo pri fotografiranju zase.

Apple Photos nima podpore za video, ker je za to na voljo iMovie, vendar ima večji nabor orodij za urejanje. Vgrajene filtre lahko uporabite za hitro urejanje ali se potopite za prilagajanje poudarkov, senc in kontrasta.

Apple vključuje tudi trikanalno krivuljo tonov, kar je koristna funkcija za tiste, ki si želijo umazati roke z urejanjem fotografij. Ima približno toliko moči kot Lightroom mobile in je prijeten način, da se predstavite v svetu urejanja fotografij, ne da bi dobili popoln komplet.

GIMP

GIMP je brezplačno orodje za urejanje slik, podobno Photoshopu, na voljo za macOS, Windows in Linux (standardno je pri večini distroslov). Je tudi odprtokodni, zato lahko vstavite vtičnike ali napišete svoje, če tekoče poznate C ++, Scheme, Python ali Perl.

GIMP

Ima močno skupnost strokovnjakov in ljubiteljev. Kljub temu, da ste brezplačni, lahko z GIMP zaslužite za zaslužek, ne glede na to, ali ustvarjate digitalno umetniško delo ali se dotaknete skeniranja omamljenih fotografij.

Največje odvračanje je vmesnik. GIMP je močan, vendar ne intuitiven, kar je nevarna kombinacija za profesionalno programsko opremo. Če porabite čas za učenje, boste dosegli odlične rezultate. Če prihajate iz Photoshopa ali želite racionaliziran potek dela, GIMP ni najboljša izbira.

Enako bi lahko rekli, če se tudi iz GIMP-a gibljete v Photoshopu, tako da se spušča na tisto, kar ste seznanjeni. Zdi se, da se zaradi svojega skrivnostnega vmesnika zdi popoln za Team Penguin. Oglejte si naš najboljši VPN za Linux za več primerov izdelkov, izdelanih po meri.

Fotor

Fotor je brezplačno spletno orodje za urejanje fotografij, namenjeno ljudem, ki o urejanju fotografij ne vedo veliko. Je dovolj zmogljiv, vendar sta vmesnik in poimenovanje bolj podobna Instagramu kot Lightroomu.

Fotor

Kljub temu ima svoje mesto. Fotor je za hitro urejanje odličen. Slike lahko urejate s trdega diska ali jih uvozite iz Dropboxa (preberite naš pregled Dropbox). Slike je mogoče uporabiti v kolažih ali kot del zasnove z uporabo ene od številnih predlogov Fotorja.

Vendar je brezplačna različica omejena. Za urejene slike in vodne žige imate omejeno količino prostora za shranjevanje in občasno se pojavljajo oglasi. Če kupite letni načrt, to znaša približno 3 USD na mesec, če plačujete mesečno. Za to ceno pa je najbolje, da uporabite Adobe-jev sveženj fotografij.

Končne misli

Urejanje fotografij je zapleten in raznolik postopek, vendar so novejše različice programske opreme, ki so na voljo, postale dostopnejše kot kdaj koli prej. Menimo, da so izdelki Adobe, ki so že dolgo industrijski standard, še vedno težko premagati, zlasti pri urejanju fotografij.

Ko se tipala kamere povečajo v številu slikovnih pik, se spreminjajo tudi velikosti datotek. Shranjevanje in zanesljiva varnostna kopija sta ključni točki za vsakega delujočega fotografa. Preverite naše najboljše varnostne storitve v spletu in pravilo 3-2-1 varnostne kopije, da zaščitite svoje podatke. Imamo tudi članek o najboljši programski opremi za upravljanje fotografij, s katero lahko svojo zbirko manipuliranih posnetkov vzdržujemo v redu.

Katero aplikacijo za urejanje fotografij uporabljate? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map