Najboljša programska oprema Scrum v letu 2020: Agile Management Project

Metode Scrum lahko pomagajo, da se vaš projekt izvaja bolj gladko in vam omogoča, da stvari hitro in učinkovito opravite. Programska oprema za upravljanje projektov pogosto vključuje funkcije, ki vam lahko pomagajo pri izvajanju, zato si ogledamo Scrum in orodja za upravljanje projektov. Poskušali bomo ugotoviti, katere platforme so najboljše za agilne ekipe.


Začeli bomo s tem, kaj je Scrum in kako deluje, nato pa si bomo ogledali funkcije, ki jih najdete v orodjih za upravljanje projektov, in kako jih lahko uporabite z njimi. Nekateri, na primer Jira, imajo namenske poglede Scrum, nekateri imajo predloge Scrum in mnogi so lahko koristni, čeprav niso izrecno zasnovani za metodologijo.

Kaj je Scrum?

Izraz “scrum” izvira iz ragbija, vendar sta ga najprej uporabila Hirokata Takeuchi in Ikujiro Nonaka. Mnoge druge so prispevale ideje in leta 2009 je bil objavljen Vodnik Scrum, ki je metodologiji ponudil uradni nabor smernic.

Metodologija Scrum je običajno povezana z razvojem programske opreme, vendar tega ni nujno. Vključuje delitev dela na sprint, ki traja od dveh tednov do meseca. Cilj šprintov je, da bi lahko v programskem izdelku pripravili določene funkcije.

Obstajajo redni sestanki, imenovani dnevni scrums, ki so omejeni na 15 minut in zahtevajo, da razvijalci odgovorijo na tri vprašanja: kaj so končali včeraj, kaj bodo počeli danes in ali kaj preprečuje, da bi oni ali njihova ekipa dosegli cilj sprint.

Na koncu vsakega sprinta sta tudi pregled in retrospektiva. Omogočajo ekipi, da vidi, kaj je bilo storjeno in česa ni bilo, se odloči, kaj storiti naprej, in ugotovi izboljšave procesov.

Vloge v Scrumu

Scrum je zasnovan za majhne ekipe. V Scrumu so tri vloge, od katerih je ena ekipa. Ekipa se organizira in ugotovi, kako lahko doseže cilje sprinta.

Lastnik izdelka je tisti, ki nastavi vizijo. Pogosto so šef ali odjemalec tisti, ki odločajo, kaj mora ekipa ustvariti in katere so prioritete. Spremljajo odgovore na vprašanja ekipe, vendar se ne ukvarjajo s podrobnostmi.

Mojster scruma je tam, da odstrani ovire na poti do ciljev ekipe. Z lastnikom izdelka lahko tesno sodelujejo, da bi lažje ugotovili, kakšen prednostni cilj in kakšni bi bili ustrezni cilji.

Morda mislite, da imata lastnik izdelka in mojstra scruma zveni kot vaš izvršni direktor in poslovodja in bi imeli prav. V Scrumu pa so vloge formalizirane in njihovo sodelovanje je omejeno. Lastnik izdelka daje ljudem vedeti, kaj želijo, mojster scruma rešuje težave za ekipo in ekipa opravi stvari.

To je lahko ključno za to, da razvojnemu timu omogočimo, da opravlja svoje delo, ne da bi ga ljudje potisnili v napačno smer, čeprav kljub dobremu namenu ne vedo veliko o razvoju.

Scrum je odličen za razvijalce, ki so ponavadi neodvisni in najbolje delujejo, če so prepuščeni lastnim napravam. Daje ravno pravo mero napotkov, zato vedo, kaj storiti, vendar jim puščajo, da delajo tisto, kar mislijo, da je potrebno za dosego ciljev.

Kaj lahko Scrum naredi za vas?

Scrum omogoča nastavitev nalog in usmerjanje razvijalcem, hkrati pa daje razvijalcem prostor za samostojno reševanje težav. Razvijalci so boljši v takšnih stvareh kot njihovi kupci in pogosto tudi njihovi vodje, zato to naredi boljši izdelek, ki se hitreje dostavi.

Čeprav je Scrum široko povezan z razvojem, je drugje vse bolj priljubljen in ga lahko uporabljamo v vseh vrstah industrije.

Primeri orodij za Scrum

  • Jira
  • Trello
  • ProWorkFlow
  • Bazni tabor

Najboljša programska oprema Scrum

Nekatera najboljša programska oprema za upravljanje projektov ima funkcije, razvite pri razvijalcih, nekatere pa so zasnovane za uporabo s Scrumom.

Scrum v celoti: Jira

Jira je ena najboljših platform za razvijalce in ima številne funkcije, zasnovane zanje. Temelji na vprašanjih in ne na nalogah.

jira-scrum

Namenil je plošče Scrum in kanban, ker podpira obe metodologiji. Ima tudi “epike” in “zgodbe”, ki so način razvrščanja nalog. Opisuje jih kot “okretne artefakte.”

Jira se integrira s HipChatom, priljubljenim komunikacijskim orodjem za razvijalce, tako da ga lahko uporabite tudi za Scrum sestanke.

Navdušil nas je njegov nabor funkcij. Prav tako je dobra vrednost, zlasti za velike ekipe ali tiste, ki želijo samostojno gostiti. O tem si preberite v našem pregledu Jira.

Kanban: Trello

Vemo, da kanban deske in plošče Scrum niso isto, vendar je orodje kanban lahko odličen način za interno urejanje projektov za vašo ekipo. Prav tako se lahko hrani zasebno za samo ekipo.

Trello vam omogoča, da ustvarite toliko plošč, kot želite, tako da jih lahko imate za vsak sprint. Več o tem si preberite v našem pregledu Trello in poglejte si vodnik za začetnike Trello.

Glede na to lahko Trello nastavite tako, da deluje s Scrumom, kot je prikazano na tej strani. Trello je vsestransko orodje, ki ima veliko “power-ups”, s pomočjo katerih boste lahko več izkoristili.

trello-scrum

Kartice Trello lahko predstavljajo naloge, težave ali napake. V njih lahko dodate informacije in priloge. Kljub temu je velikost priloge omejena. Če potrebujete veliko prostora, preberite naš najboljši vodnik za shranjevanje v oblaku.

V navodilih za uporabo kanbanskega vodnika boste našli še nekaj orodij za kanban.

Opredelitev vloge: ProWorkflow

Vloge so v Scrumu ključne, zato jih je pomembno opredeliti v programski opremi za upravljanje projektov. Poleg tega, da lahko poimenujete vloge, je koristno nadzorovati, kaj lahko različne vrste uporabnikov in česa ne morejo storiti.

ProWorkflow je dober pri dodeljevanju vlog, saj vam omogoča, da poimenujete vloge in nadzorujete, kaj lahko in česa ne. To pomeni, da lahko na primer preprečite, da bi mojster za scrum in lastnik izdelka dodelil naloge in tako preprečil upravljanje z mikrofoni.

ProWorkflow poleg tega, da vam omogoča dodeljevanje vlog, vsebuje tudi kalkulator donosnosti naložbe, ki prikazuje, kako čas, ki ga prihranite, prevede v denar. Ima tudi funkcije sledenja časa, zato je koristno orodje, če želite spremljati stroške.

ProWorkflow vključuje tudi prožno tablo v svoji trgovini z aplikacijami, ki jo lahko uporabljate brezplačno. Preberite naš pregled ProWorkflow, če želite izvedeti več o platformi.

Srečanja: Basecamp

Če imate radi sestanke toliko kot mi, bomo vzljubili Basecamp, ki vam omogoča, da vse svoje komunikacije ohranjate na enem mestu. To vam omogoča, da objavljate po potrebi, ne da bi vam vsi morali hkrati predstaviti, kaj ponuja večina orodij za upravljanje projektov.

basecamp-taborni ogenj

V Scrumu so sicer potrebna redna srečanja. “Taborni ognji” Basecampa ekipi omogočajo klepetanje v realnem času, zaradi česar so popolni za to. Več o tem si preberite v našem pregledu Basecamp.

Končne misli

Če iščete orodja, ki bi vam pomagala pri izvajanju Scrum metodologije, obstaja veliko možnosti. Nekatere od teh platform smo primerjali z drugimi v naših neposrednih člankih. Poglejte si Trello proti Jira ali Wrike proti Basecampu in si oglejte, kako je šlo.

Vsa orodja, ki smo jih omenili, so brezplačna ali brezplačna preskusna različica, zato jih preizkusite in poglejte, katera najbolje ustreza vaši ekipi. 

Če ste s pomočjo katerega koli od teh orodij pomagali izvajati metodologijo Scrum, v komentarjih delite svoje misli. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me