Kako uporabiti tablo Kanban v letu 2020: Dokončanje stvari

Večina od nas bi to lahko naredila bolje. Na srečo obstajajo vse vrste orodij, ki si lahko pomagajo pri tem. Nekateri so uporabni za ekipe, nekateri za posameznike in mnogi za oba. V tem članku si bomo ogledali preprosto orodje, ki se ga vsi ne zavedajo, in razložili, kako uporabiti tablo kanban.


Orodja za upravljanje projektov, ki jih pokrivamo, pogosto vključujejo kanbanski odbor med njihove poglede. Najboljši primer tega je Trello, ki skoraj v celoti temelji na svojem kanbanskem pogledu. Drug je monday.com, zmagovalec našega najboljšega članka o programski opremi za upravljanje projektov. O tem si lahko preberete v našem pregledu monday.com.

Trello je na voljo v spletni obliki, ima pa tudi aplikacije za mobilne naprave, tako da ga lahko uporabljate na poti. Kanban deske dobro delujejo na mobilnih napravah. Morda boste v vlaku za delo dobili presenetljivo veliko organizacije.

Prej smo pokrivali Trello v vodniku za začetnike Trello, ki je skupaj z našo recenzijo Trello odličen kraj za skok na kanbanski pas. To je tudi najboljša brezplačna deska kanbana, če potrebujete drug razlog, da to preverite.

Kaj je Kanban Board?

Kanban je razvoj japonske tehnike, namenjene izboljšanju produktivnosti. V japonščini pomeni »pano«, poimenovan je po karticah, ki se uporabljajo v tovarnah. Sistem se je začel pri Toyoti, a je bil leta kasneje prilagojen za uporabo pri Microsoftu. Še posebej je koristno za ekipe Agile, ki uporabljajo okvirje Scrum.

Kanban deska je ključnega pomena za postopek in ekipam omogoča, da prikazujejo, kako delo teče od začetka do konca. Lahko vam tudi pokaže, koliko morajo vsi storiti. To pomeni, da je delo mogoče v sistem potegniti, ko so ljudje svobodni, namesto da bi jih morali potiskati, kot zahtevajo.

Kako deluje tabla Kanban: Stolpci in kartice

Kanban deske so sestavljene iz stebrov. Stolpci vsebujejo kartice, s katerimi se lahko premikate po deskah.

Za nastavitev plošče kanban morate ustvariti in poimenovati več stolpcev. Vendar vam ni treba začeti iz nič. Številna naša priljubljena orodja za upravljanje projektov imajo na izbiro predloge kanbanov, ki vam bodo v pomoč. Oglejte si naš pregled Airtable, če želite izvedeti več o platformi.

Če to počnete težko, je najpomembnejša namestitev kanbana pristop s tremi stolpci. Ta metoda uporablja stolpce »opraviti«, »delati« in »opraviti«. Ko ustvarite naloge, jih dodate v stolpec »Opravilo«.

Ko nekaj začnete, ga premaknete v stolpec »naredi«. To je enostavno povleci in spusti. Verjetno ste že uganili, da gredo v stolpec »končano«, ko so stvari končane. Sliši se preprosto, in je. Poskusite, vendar vas lahko preseneti, koliko konkretnih načrtov vam lahko pomaga narediti.

Še eno orodje, ki nam je všeč je Asana. Kanban je le eno od njegovih stališč. Ko nekaj odkljukate kot popolno, vas nagradi s pošiljanjem barvite živali, ki leti po zaslonu. Preberite o tem v našem pregledu Asana in se o tem, kako ga uporabljati, naučiti v vodniku za začetnike Asana.

Primer plošče Kanban: Trello

Pojdimo skozi postopek postavitve plošče v Trellu. Na to se je enostavno prijaviti in se lahko uporablja brezplačno, vendar ima na svojih plačljivih načrtih koristne dodatke. Vključujejo dodatne prilagoditve in izboljšave desk.

Ko se enkrat prijavite, morate najprej ustvariti tablo. To lahko storite na več načinov. Eden od načinov je, da kliknete gumb »deske«, ki mu sledi »ustvari novo ploščo«. Nato se prikaže pojavno okno.

kako uporabiti-a-kanban-board-trello-new-board

Tam lahko daste naslovu naslov. Po želji lahko izberete ekipo ali daste javno objavo, namesto da zadržite privzeto nastavitev, ki je zasebna. Ozadje lahko izberete med devetimi barvami ali številnimi fotografijami. Če imate plačljiv načrt, lahko naložite tudi svoja ozadja.

Kavno ozadje nam je všeč, vendar se mu moramo izogibati, ker že pijemo preveč. Izbrali smo to temno rdečo barvo, ki bo upal, da bodo posnetki zaslona jasnejši. Če ne razumete napotkov v tabli, priporočamo, da si ogledate naš vodič o gledanju Harryja Potterja.

kako-use-a-kanban-board-trello-add-seznam

Seznami Trello

Trello se v svojih stolpcih sklicuje na sezname. Naslednji korak je, da nekaj dodate na desko. Na novo ustvarjeni tabli vas čaka veliko polje »dodaj seznam«. V imeni smo vtipkali “naredi”, kot lahko vidite na posnetku zaslona.

Polje za dodajanje seznama se premakne na desno in ga bomo uporabili za ustvarjanje naslednjih dveh stolpcev v naši osnovni nastavitvi: »naredi« in »opravljeno«..

kako uporabljati-a-kanban-board-trello-sezname

Zdaj imamo svoje sezname. Lahko bi jim poklicali karkoli ali jih naredili več, a to bo za zdaj. Naslednji korak je dodajanje kartic. To storimo tako, kot ste uganili, na dnu vsakega seznama kliknemo besedilo »dodaj kartico«.

kako uporabiti kartico-kanban-board-trello-new-card

Vse kar morate storiti je, da kartici poimenujete ime in pritisnete return, da jo ustvarite. Novo polje »dodaj kartico« se vam samodejno odpre.

Uporaba kartic Trello

Če želite dodati več podrobnosti, kliknite kartico in prikazalo se bo pojavno okno, ki vam omogoča, da dodate več informacij.

podrobnosti o uporabi kanbanove plošče-trello-kartice

Kot vidite, je na karticah nekaj stvari. Dodate lahko opis, dodate komentarje in priložite datoteke. V brezplačnem načrtu je omejitev velikosti 10 MB, kar povečuje na 250 MB za plačilne uporabnike. Če potrebujete več prostora za shranjevanje datotek, si oglejte naš najboljši pregled v oblaku za shranjevanje.

Prav tako lahko dodate nalepke, datum roka in kontrolne sezname podnaslov.

Tukaj so podrobni podatki o kartici Trello. Druga orodja za kanban bodo drugačna, vendar vam to daje dobro predstavo, kaj lahko pričakujete drugje.

Premikanje kart Trello naokoli

Vrnimo se na desko. Ustvarili smo nekaj nalog v stolpcu “To storiti”. Ko začnemo delati na kartici, jo povlečemo v stolpec »naredi« in ko je končan, ga povlečemo v stolpec »opravljeno«..

kako uporabiti-a-kanban-board-trello-mid-project

Kot lahko vidite na zgornjem posnetku zaslona, ​​smo eno kartico premaknili na »končano« in eno na »naredim«. Naš projekt že dobro poteka.

Naenkrat imate lahko več kart na poti ali jih uporabljate eno po eno. Odvisno je od tebe. Stvari lahko dodelite tudi ljudem in si oglejte, kdo kaj počne in kaj še mora storiti.

To je osnovna nastavitev za preprosto tablo kanban, ki jo lahko uporabite za vse naloge.

Nadomestne postavitve Kanbanu

Obstajajo tudi drugi načini, kako urediti desko kanban. Lahko imate stolpec za vsako fazo izdelave ali stolpce za delo, dodeljene različnim članom skupine, kot mi na Cloudwards.net.

Lahko imate stolpce za naloge, ki so bile zaustavljene ali arhivirane. Morda več skupin stolpcev za delo, dodeljenih različnim oddelkom. Lahko uporabite celo deske kanban za ureditev sedežev, na primer s stolpci za mize na poročnem sprejemu in kartice, ki predstavljajo goste.

Dobro delujejo tudi z jedilniki, s predjedmi, glavnimi jedmi, napitki in sladicami. Tabele lahko naredite javne, tako da si lahko stranke v restavraciji ogledajo, kaj ponujate v spletu ali prek tabličnega računalnika.

Platforme Kanban

Za to vadnico smo se osredotočili na Trello, vendar obstaja še nekaj drugih orodij, ki vključuje tablo kanban. Mnogi od njih so močnejši pri celovitem upravljanju projektov in ponujajo funkcije, ki presegajo program Trello Monday.com in Asana smo že omenili.

leankit-kanban

LeanKit ima tudi koristen pogled na kanban in vključuje dober vzorčni projekt, ki vam pokaže, kako izkoristiti njegove lastnosti. O tem si preberite v našem LeanKit pregledu.

oglasna deska

ClickUp je še eno všečno orodje. Vključuje odvisnosti in ima tudi prosto stopnjo. O tem si preberite v našem pregledu ClickUp.

Druge funkcije Kanbana

Veliko orodij, ki vključujejo kanban ploščo, ponuja številne druge funkcije. Trello ponuja izbor “power-ups”, ki dodajo dodatne funkcije vseh vrst. Večina orodij vam ponuja več načinov za ogled nalog, razen kanbanov.

Večina orodij vam omogoča dodeljevanje nalog določenim uporabnikom, kar vam pomaga pri upravljanju projektov in vsem ozaveščajo, kdo kaj počne.

Naloge so lahko tudi kategorizirane in prednostne. Običajno jih lahko komentirate in dodate ustrezne datoteke. To je vse koristno, vendar vam ni treba uporabljati ničesar, če želite, da so stvari preproste.

Upravljanje odvisnosti je način, da vidite, katera od vaših nalog je odvisna od drugih, in vaše spretnosti načrtovanja projektov lahko popelje na naslednjo raven. Preberite naš pregled Wrike za primer orodja, ki ga ponuja.

Tudi v drugih orodjih boste našli funkcije za shranjevanje datotek, komunikacijo v skupini in sledenje časa, če pogledate in primerjate, kaj počnejo.

Končne misli

Kot smo videli, je uresničitev stvari lahko težavna, vendar obstajajo orodja, ki vam pomagajo, in kanban deske so med najlažjimi za uporabo. Vendar naj vas to ne zavede. Razbijanje zapletenih težav na manjše koščke je močan način reševanja težav. Tudi če vas preplavijo majhne stvari, vam lahko razjasnitev, kaj morate storiti, pomaga do konca.

Dva najpreprostejša orodja, ki smo jih omenili, sta Trello in Asana. Oba imata uporabne proste stopnje. Primerjamo jih neposredno v obračunu Trello proti Asani. Če želite nekaj bolj zapletenega, a močnega, priporočamo monday.com. Oglejte si, kako je šlo proti drugim nosilcem panoge v naših ponedeljkih v primerjavi z Jira in monday.com proti Wrikeom.

Učinkovito uporabite desko kanban in morda boste ugotovili, da imate na rokah več časa, kot ste mislili, da boste na koncu dneva. Kanban deske uporabljajo številna velika podjetja, ker delajo in organizirajo cenejše.

To pomeni manj srečanj, manj zamud in ekipo, ki je na isti strani. Prihranitev časa na velikem projektu je lahko razlika med neuspehom in uspehom.

Če ste uporabili kanban tablo ali imate nasvete, da jih delite z nami, nam to sporočite v komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me