Kako uporabiti Ganttov grafikon: Vodnik za začetnike do leta 2020

Obstaja veliko orodij, ki vam pomagajo pri organizaciji. Programska oprema za upravljanje projektov ponuja vse vrste funkcij, ki vam pomagajo pri načrtovanju vašega dela. V tem vadnici se osredotočamo na poseben način organizacije nalog, kako uporabiti Ganttov grafikon.


Pojasnili bomo, kaj lahko Ganttova karta naredi za vas, nato pa si poglejmo, kako stvari delujejo na nekaj platformah. Najprej si bomo ogledali preprost primer v monday.com, o katerem si lahko preberete v našem pregledu monday.com. Nato bomo preučili bolj napreden primer s TeamGanttom, o katerem si lahko preberete v našem pregledu TeamGantta.

Ganttove karte so prefinjene. Če vam je ljubše nekaj bolj preprostega, si oglejte članek o uporabi kanban deske. Naš pregled Trello govori o odličnem primeru orodja kanban.

Kaj je Ganttova karta?

Obstaja veliko orodij, ki vam omogočajo dodajanje in urejanje opravil in ogled na različne načine. Orodja Gantt nudijo veliko prednost pred drugimi, saj omogočajo dodajanje in upravljanje odvisnosti, tako da lahko ena stvar postane odvisna od druge.

To pomeni, da lahko vidite, kaj je treba storiti, preden je vsaka naloga opravljena. Če potrebujete dostavljen krompir, preden boste lahko pripravili pomfrit, lahko to razmerje ustvarite v Ganttovi tabeli. Če imate težave z dostavo, lahko vidite, kakšen bo učinek, če sledite odvisnostim naprej.

Izračunate lahko tudi, kakšen učinek bo imela zamuda. V tem primeru se sliši trivialno, toda v kompleksnem projektu so številne naloge lahko odvisne druga od druge. Ganttova tabela vam bo omogočila, da enostavno izračunate trkanje učinkov vseh težav.

Ganttov grafikon ponavadi prikazuje določen časovni okvir, na primer teden ali mesec, in vam omogoča, da datumi obrnete ali pomikate, kot pri večini orodij, ki temeljijo na koledarju.

Gantt Chart Creator

Prvo Ganttovo lestvico je izumil poljski akademik Karol Adamiecki leta 1896. Kljub temu ni veliko zaplavalo. Henry Gantt, po katerem je sistem zdaj imenovan, je svojo različico objavil leta 1910.

Zgodnji grafikoni so pokazali datum začetka in konca nalog, ki sestavljajo projekt. Odvisnosti so bile dodane pozneje, čeprav so ključne za uporabnost Ganttovih lestvic.

Ganttove karte in delo z odvisnostmi

Ustvarjanje nalog je običajno enostavno. Dodate ime in morda opis. Če delate v timu, lahko naloge dodelite ljudem. Lahko so kategorizirani in prednostni. Pogosto lahko pustite komentarje ali jim priložite datoteke. Te stvari bodo odvisne od orodja, ki ga uporabljate.

Z orodji, ki temeljijo na grafikonu Gantt, boste želeli določiti tudi začetni datum, pa tudi končni datum ali oceno, kako dolgo bo trajala naloga. Naloge se na ta način lahko prikažejo v pravilnem položaju v koledarju in prikažejo, kdaj se bodo stvari zgodile, ali vsaj kdaj upate, da se bodo.

Če želite ustvariti odvisnosti med njimi, običajno kliknete in povlečete od konca ene naloge do začetka druge. Zaradi tega je druga naloga odvisna od prve. Microsoft Excel lahko uporabite za izdelavo grafik Gantta, vendar je uporaba namenskega programa ponavadi veliko lažja.

Nekatera orodja imajo gumb, ki vam omogoča ustvarjanje odvisnosti z izpolnjevanjem podrobnosti v pojavnem oknu. V kompleksnih projektih je to lahko lažje kot metoda povleci in spusti.

V nekaterih orodjih lahko prilagodite dolžine opravil, jih premikate in posamezno spreminjate začetni in končni datum. Orodja, ki vam omogočajo vse te stvari, pa so lahko zahtevnejša, saj je težje najti ročaje za ustvarjanje odvisnosti.

Praksa je popolna, vendar je vredno poudariti, da morda samo zato, ker se vam zdi, da ena izvedba ne ustreza..

Vprašanja Ganttove karte

Če se bo naloga začela pred tistimi, od katerih je odvisno, je težava. Ganttovi grafikoni vas bodo obvestili, ko je tako, in vam omogočili, da to popravite. To lahko storite ročno, tako da povlečete naloge, da jih prestavite ali spremenite njihovo ocenjeno dolžino.

Nekatera orodja bodo vaš urnik samodejno posodobila, da bo ohranila uporabnost. To pomeni, da če je naloga odvisna od druge, se njen začetek samodejno prilagodi, če naloga, od katere je odvisna, ni pravočasno končana. Ganttovi grafikoni so zapleteni, vendar je zapletenost obvladljiva.

Mnoge platforme vas bodo tudi obvestile, če imate zanko odvisnosti. Če je naloga ena odvisna od druge naloge, poskusite narediti nalogo dve odvisno od naloge ena in poglejte, kaj se zgodi. To je nemogoče, vendar, Ganttovi grafikoni lahko te odnose zaznajo med zapletenimi spletnimi nalogami in vam prihranijo načrtovanje glavobola.

Kako narediti grafiko ganta na preprost način: monday.com

monday.com ima časovnice, ki so podobne grafikam Gantta, vendar ne vključujejo upravljanja odvisnosti. Časovna premica vam omogoča, da nastavite začetne in končne datume za opravila.

kako uporabiti-a-gantt-diagram-ponedeljek-časovnica

Predmete lahko premikate tako, da povlečete ali spremenite začetne in končne datume. Naloge lahko dodelite tudi ljudem in vidite, kdo kaj počne. Omogoča vam vizualizacijo, kaj je treba storiti, in vam omogoča, da opazite težave.

S takšnimi orodji je načrtovanje projekta veliko lažje. Za velike projekte z veliko soodvisnimi nalogami pa vizualno in intuitivno delo morda ne bo dovolj dobro. Tu lahko odvisnosti pomagajo.

monday.com ima fantastičen vmesnik, pa tudi odlične varnostne funkcije za zaščito pred kibernetsko kriminaliteto. Pri delu v oblaku je ključnega pomena varovanje, zato je zavzetost spletnega mesta monday.com močna izbira za upravljanje projektov.

Brezplačni grafikon Gantta: Korak za korakom z TeamGanttom

Nato si bomo ogledali TeamGantt, ki je, kot že ime pove, zgrajen okoli njegovega Ganttovega pogleda. Ima brezplačen nivo, s katerim lahko do tri osebe uporabljajo za nič. To pomeni, da ga verjetno lahko preizkusite, ne da bi morali šefu preveč zasukati. Poleg tega obstajajo plačni načrti z dodatnimi funkcijami.

Oglejmo si, kako začeti z njim. Po prijavi vam bomo zastavili nekaj vprašanj in, če se boste opisali kot začetnik, prikazali uvodni video. Po tem je čas, da ustvarite svoj prvi projekt.

Pokazali vam bomo, kako začeti iz nič, vendar obstajajo predloge. Precej osnovni so in vključujejo vzorčni projekt, ki je dober za učenje vašega TeamGantta. Obstaja tudi osnovni projekt z nekaj nalogami in skupinami, ki jih lahko uporabite ali preimenujete po potrebi.

kako uporabiti-a-gantt-diagram-teamgantt-nov-projekt

V levem podoknu kliknite »moji projekti«, če jih še niste, nato pa na desni kliknite modri gumb »nov projekt«. Prikaže se naslednji zaslon.

kako uporabiti-a-gantt-diagram-teamgantt-nov-projekt

Tam lahko svojemu projektu daste ime, izberete predlogo, kot je razloženo zgoraj, in celo izberete dneve v tednu, ki bodo uporabljeni v vašem projektu. Izberite vseh sedem dni, če ste zasedeni, pet, če ste všeč večini ali dva, če imate raje bolj ležeren pristop k življenju.

Nato kliknite gumb “ustvari nov projekt”, da začnete svoj projekt obnavljati. Najprej si morate ogledati hiter video, zato si na hitro popijte kavo in se vrnite dve minuti pozneje.

Tu je opisan vaš projekt takoj po ustvarjanju. Obstaja ena skupina, ki vsebuje eno nalogo. Skupine vam omogočajo, da svoje naloge razvrstite v kategorije. Lahko jih poimenujete, kar vam je všeč.

kako uporabiti-a-gantt-chart-teamgantt-blank

Naloge TeamGantta

Najprej ustvarimo novo nalogo, nato pa spremenimo svoje skupine, preden pogledamo v odvisnosti.

Če želite ustvariti nalogo, kliknite besedilo »opravilo« poleg gumba plus pod ponujeno prvo nalogo. Besedili “mejnika” in “skupine nalog” vam omogočata, da jih ustvarite.

kako uporabiti-a-gantt-grafikon-teamgantt-prvi

Vaša nova naloga bo prikazana, poudarjena in s kazalcem v polju z imenom, tako da jo lahko imenujete, kar vam je všeč, kot smo storili tukaj. Pritisnite vrnitev ali kliknite miško in naloga bo pripravljena.

Z nalogami lahko počnete še druge stvari. S TeamGanttom lahko vsakemu dodelite uporabnika, označite, koliko je bilo storjenega, ali dodate kontrolni seznam podvrstov, da ga razdelite na lažje koščke. Vse to bomo zaenkrat pozabili.

Naloge in skupine vsebujejo malo ikono pisala, ki jo lahko kliknete, da jih uredite. Obstaja tudi križanje, da jih izbrišete. Vidni so, če se z miško premaknete nad opravilo ali skupino.

Kliknite gumb za urejanje in prikazalo se bo okno, ki vam omogoča urejanje podrobnosti o nalogi.

Dodali smo nekaj nalog in novo skupino ter preimenovali naš projekt. Zdaj je kulinarična klasika, kuhano jajce in vojaki.

kako uporabiti-a-gantt-diagram-teamgantt-več nalog

TeamGantt odvisnosti

Zdaj bomo ustvarili odvisnost. Pred vretjem vode morate dati v posodo za ponev. Druga naloga je odvisna od prve. Ta odnos lahko dodamo TeamGanttu. Tako ne moremo naključno načrtovati, da se bo druga naloga začela pred prvo.

To je očitno v tem primeru, v velikih projektih pa morda ni.

Če želimo ustvariti odvisnost, z miško premaknemo nalogo “vrela voda”. Med tem se na obeh straneh pojavijo majhne pike. Nato kliknemo in povlečemo od pike na levi strani do naloge “daj vodo v ponev”. Ko sprostimo miško, nastane odvisnost.

dodana je odvisnost od uporabe gantografa-teamgantt-odvisnost

Lahko bi povlekli piko na desni strani “dajte vodo v ponev” in povlekli do naloge “vrela voda”. Kakor koli že, učinek je enak. Pomembno je, da s piko na levi uporabite to nalogo, da je odvisna od česa drugega, s piko na desni pa, da naredite nekaj drugega, kar je odvisno od nje.

Če pogledate zgornji posnetek zaslona, ​​boste opazili, da je črta rdeča. To kaže, da naš urnik ni mogoč. Obe povezani nalogi sta načrtovani istočasno. Jasno je, da mora biti v tem primeru eden končan, preden se lahko začne drugi. Če nalogo “zavremo vodo” povlečemo v desno, bo vse v redu in črta bo spremenila barvo, da se to pokaže.

kako prestaviti uporabo a-gantt-grafikona-teamgantt-opravil-nalog

Če potrebujete orodje, s katerim lahko prestavite odvisnosti, tako da vam jih ni treba povleči okoli sebe, si oglejte naš klikUp pregled.

Zdaj razumete osnove upravljanja odvisnosti in lahko ustvarite in povežete svoje naloge. TeamGantt in monday.com imata brezplačna preskušanja, zato preverite, kaj lahko storite z njimi.

Končne misli

Obstaja veliko platform, ki vključujejo Ganttov grafikon. Redno jih pokrivamo v člankih o upravljanju projektov. Ganttovi grafikoni se ponavadi pojavljajo v bolj poslovno usmerjenih orodjih, a kot smo videli, jih ni treba uporabljati težko. Pridružite se tej močni tehniki in izboljšali boste svoje delovne procese ter obdržali vse v svoji ekipi.

Če si želite ogledati, kaj lahko počnejo naše najljubše platforme, si oglejte naš najboljši pregled programske opreme za upravljanje projektov.

Če pogledamo dlje od monday.com in TeamGantt, eno izmed naših najljubših orodij, Wrike, odlično opravlja upravljanje odvisnosti. Več o tem si preberite v našem pregledu Wrike. Če raje delate lokalno, si oglejte naš pregled GanttProject, če želite izvedeti o staromodni namizni programski opremi, ki je primerna za uporabo v pisarni.

Če ste tukaj uporabili katero koli Ganttovo orodje ali veste o drugih, ki jih nismo omenili, delite svoje znanje v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map