Kako nastaviti vir RSS v letu 2020: Hrana za misel

Če množično pošiljate kakršno koli vsebino, pa naj bodo to podcasti, članki, videoposnetki, glasba ali kaj drugega vmes, verjetno boste imeli koristi od nastavitve RSS vira, s katerim boste lahko vsebino posredovali svoji publiki.


Če nimate pojma, kaj to pomeni ali če želite podrobno izvedeti, kako nastaviti RSS, potem ste na pravem mestu.

Kaj je vir RSS?

“RSS” je okrajšava od “res preprostega posredovanja” in je oblika za samodejno pošiljanje vsebin uporabnikom, ne da bi jim bilo treba ročno preveriti, ali so na vašem spletnem mestu ali blogu posodobitve. 

RSS že dolgo obstaja, in čeprav ni tako razširjen kot nekoč, je to še vedno eden od glavnih načinov, kako lahko zagotovite, da vse, kar objavite v spletu, doseže predvideno občinstvo.

To je tudi edini način, da zanesljivo objavite poddaje, saj bodo vsi odjemalci podcast morali imeti strukturo RSS, preden vas sprejmejo na svoje platforme.

Ko boste za svojo vsebino nastavili vir RSS, bo lahko vaše občinstvo to priklopilo v svoje bralnike RSS, ki jim bodo nato samodejno posodabljali vsakič, ko boste objavili kaj novega. Tako boste zagotovili, da vaše objave ne bodo letele pod radarjem in uporabnikom prihranili težave, da bodo morali vsak dan ročno preverjati vašo spletno stran za novo vsebino.

Kako ustvariti vir RSS

Če želite ročno nastaviti vir RSS, potrebuje nekaj kodiranja. RSS vire sestavljajo koda XML in so razdeljeni na ločena vozlišča, od katerih vsaka vsebuje en element (na primer podcast ali članek), ki ga želite dostaviti svojim naročnikom.

RSS-Xml

Na srečo obstaja ogromno generatorjev, ki za vas opravijo večino težkega dviga, ko gre za del s kodo, zato vam ni treba, da se sami učite kako kodirati, samo da nastavite svoj vir.

Čeprav lahko izberete katerega koli od teh generatorjev, se bomo v tej vadnici osredotočili na tisto, ki jo ponuja FetchRSS.com, saj je na voljo z zelo preprostim vizualnim vmesnikom, ki za uporabo ne zahteva poznavanja kode.. 

Za uporabo orodja se morate registrirati, vendar brezplačni načrt omogoča ustvarjanje petih ločenih virov, ki ostanejo aktivni, dokler nekdo dostopa do njih enkrat na sedem dni.

Pridobi-RSS-glavno stran

Najprej pojdite na FetchRSS.com in na vrhu strani kliknite na “manual RSS builder”. Odprl se bo generator, kjer boste morali vnesti URL spletnega mesta, za katerega želite ustvariti vir. 

Zdaj si boste lahko ogledali predogled svojega spletnega mesta in vaš naslednji korak bo izbira »novice«. V bistvu to pomeni elemente, za katere želite, da se vaš vir distribuira.

Pridobi-RSS-Builder

Ko izberete vrsto elementa spletnega mesta, ki ga želite obiskati v svojem viru, morate izbrati naslov (na primer preprosto kliknite naslov svojega spletnega dnevnika) in povzetek (na primer besedilo za predogled vašega članka ali spletna objava). 

Ko to storite, se vam na desni strani zaslona prikaže predogled vašega vira, in če želite le osnovni vir, lahko kliknete »ustvari RSS« in končali ste.

Pridobi-RSS-predogled

Če želite elementom v svojem viru dodati še nekaj informacij, lahko. Generator vam omogoča, da sami dodate ilustracijo, datum, avtorja in povezavo. 

Te lahko dodate tako, da odprete seznam na levi strani in nato kliknete na njih, ko se pojavijo na vašem spletnem mestu, ali določite določene oznake HTML (na primer za ilustracije), če poznate osnovno kodo spletnega mesta.

Pridobi-RSS-dodatne-oznake

Ko kliknete gumb »ustvari RSS«, vam bo dana hiperpovezava na XML stran. Preprosto dodajte to povezavo nekje na svoji spletni strani in uporabniki, ki imajo na svoji napravi nameščen bralnik RSS, bodo imeli možnost, da se naročijo na vir, ko ga kliknejo. Če se želite navdušiti, dodajte povezavo do standardne ikone RSS, da boste svojim bralcem jasno povedali, kaj je.

Fetch-RSS-Generated-Link

Nastavitev vira RSS

 1. Odprite spletni brskalnik in pojdite na FetchRSS.com
 2. Registrirajte se za brezplačen račun
 3. Kliknite na “ročni RSS builder”
 4. Vnesite URL svojega spletnega mesta
 5. Izberite novico, ki jo želite pošiljati
 6. Izberite naslov znotraj novice
 7. V novice izberite opis ali povzetek
 8. Dodajte poljubne parametre, kot so ilustracije in avtor, če so na vašem spletnem mestu
 9. Kliknite »ustvari RSS«
 10. Kopirajte priloženo povezavo XML in jo dodajte na svoje spletno mesto

Vir RSS RSS

WordPress je ena izmed najbolj priljubljenih rešitev za gostovanje spletnih mest, in če je še ne uporabljate, si oglejte naš WordPress pregled, če želite izvedeti več. Če menite, da bi vam bilo koristno, si oglejte naš seznam najboljših spletnih gostovanj za WordPress, da začnete s svojim spletnim mestom.

Čeprav je popolna razčlenitev uporabe storitve daleč zunaj obsega tega članka, si lahko ogledate vodnik za začetnike uporabe WordPress-a, če ste novi v njem. 

Če pa ste že nekoliko seznanjeni s storitvijo, si oglejte naš vmesni vodnik za uporabo WordPress-a. Če je vaša izkušnja že precej visoka, je verjetno, da je naš napredni vodnik za uporabo WordPressa bolj všeč.

Če WordPress že gosti vaše spletno mesto, je postopek nastavitve vira RSS bistveno manj težaven, kot če to počnete samo ročno, saj za registracijo ne potrebujete posebne storitve ali kodiranja znanja..

Kako dodati vir RSS na svoje spletno mesto WordPress

WordPress samodejno ustvari več vrst virov s svojega spletnega mesta in s tem prihranite težave. Če želite najti vir, preprosto vzemite URL svojega spletnega mesta in na koncu dodajte »/ vir /«. Na primer: »https://exampleurl.com/feed/.«

Vse, kar morate zdaj storiti, je, da vzamete URL in ga postavite nekje na svoje spletno mesto, po možnosti z ikono RSS feed, tako da vaši bralci vedo, kaj je. To je običajno postavljeno na dnu spletnega mesta, skupaj z vsemi povezavami v socialnih medijih, ki jih imate.

Website-RSS-Icon

Če želite, da vaše spletno mesto WordPress prikazuje vsebino vira RSS, lahko uporabite vgrajen RSS widget. Preprosto pojdite na razdelek za prilagajanje, izberite »pripomočke«, kliknite »dodaj pripomoček«, izberite RSS in vnesite URL, o katerem smo govorili prej. Prav tako lahko dodate naslov in nekaj pravil o tem, katere predmete želite prikazati, vendar ti niso izbirni.

Word-Press-RSS-Widget

Dodajanje vira RSS na vaše spletno mesto WordPress

 1. Ustvarite svoj URL URL tako, da na koncu dodate »/ feed /«
 2. Dodajte svoj URL URL nekje na spletnem mestu, tako da lahko uporabniki kliknejo

Če želite vsebino vira prikazati neposredno na svojem spletnem mestu, sledite tem korakom:

 1. Vnesite skrbniško območje spletnega mesta WordPress
 2. Pojdite na »prilagodi« in nato »pripomočke«
 3. Kliknite »dodaj pripomoček« in nato »RSS«
 4. Dodajte URL vira in neobvezne parametre, na primer pravila o naslovu in prikazu

Podcast RSS vir

Če želite ustvariti vir RSS za poddaje, potrebujete nekaj dodatnih informacij. To je zato, ker odjemalci podcasta zahtevajo določene oznake v kodi XML za distribucijo vaših podcastov. 

Tako ne morete samo vzeti celotnega RSS spletnega mesta in ga poslati v iTunes, saj boste najverjetneje manjkali zahtevane informacije, vir pa bo poleg podcastov verjetno vseboval vse vrste stvari, ki bodo stranke vodile k zavrnite vir.

iTunes-Podcasts

Če vaše spletno mesto (in podcast) gostuje pri storitvi, kot sta WordPress ali Squarespace, obstajajo vtičniki in vgrajena funkcionalnost, ki vam omogoča enostavno ustvarjanje iTunes, skladnega RSS vira za vaše poddaje. Na primer, v WordPress lahko namestite vtičnik PowerPress, ki vam omogoča, da objavite podcast tako kot v katerem koli drugem prispevku WordPress.

Nato lahko kliknete “oddajte svoj podcast v iTunes in druge imenike podcast”, PowerPress pa vam bo dal URL, ki vsebuje vse potrebne podatke, ki jih lahko nato predložite kamor koli želite.

Če ne gostujete svojega spletnega mesta in podcasta z nečim, kot je WordPress, boste morali ročno konfigurirati svoj vir RSS. Apple v ta namen koristno ponuja vzorčni vir, ki ga najdete tukaj.

Apple-Example-Feed

Vse to lahko kopirate in informacije preprosto spremenite znotraj oznak. Večina oznak je precej samoumevnih, na primer oznake avtorja in lastnika (to ste vi), slikovna oznaka (logotip, ki je prikazan v aplikaciji podcast), kategorija, v katero se uvršča vaš podcast in ne glede na to, ali vsebina vsebuje izrecni jezik.

Ko pridete do dela kode z oznako “element”, se bodo tu nahajale vaše posamezne epizode. Vsak “element” mora vsebovati naslov epizode, opis, datum objave, dolžino in vrsto zvočne datoteke ter neposredno povezavo do nje. 

Nato boste morali vse to shraniti v datoteko XML in ga gostiti na svojem spletnem mestu. Povezava do te datoteke je tisto, kar želite poslati v iTunes, Overcast ali Spotify. Kadar koli sprostite novo epizodo, boste morali posodobiti datoteko in dodati novo “postavko” za novo epizodo..

Kako nastaviti RSS Podcast

 1. Dodajte vtičnik PowerPress na svoje mesto WordPress
 2. Objavite svoj podcast kot objavo prek vtičnika PowerPress
 3. Kliknite “oddajte svoj podcast v iTunes in druge imenike podcast”
 4. Kopirajte URL, ki ste ga dobili, in ga pošljite strankam, ki jih želite izbrati

Po drugi strani pa, če vse to počnete ročno, boste želeli slediti tem korakom:

 1. Kopirajte primer vira podcast, ki ga je ponudil Apple
 2. Izpolnite svoje podatke o podkastu, na primer naslov, avtor itd.
 3. Za vsako epizodo dodajte »predmete«, ki vsebujejo povezavo do zvočne datoteke, in v ustrezna polja vnesite podatke, kot so naslov epizode, opis in datum objave.
 4. Gosti datoteko XML, ki ste jo ustvarili nekje na spletnem mestu
 5. URL odjemalcev podcast pošljite različnim odjemalcem podcast

Končne misli

Če sledite tem navodilom, bi morali imeti možnost, da nastavite namenski vir RSS za vse vrste vsebine, ki jo distribuirate. Čeprav oblika RSS zagotovo ni tako priljubljena ali razširjena, kot je bila nekoč, ostaja izjemno koristen način za zagotovitev, da vaše občinstvo ne bo izpustilo nobene vsebine in s tem močno povečalo svoj promet in poglede.

Zlasti za poddaje je RSS vir nujno potreben, saj na splošno način za distribucijo posnetkov med različnimi storitvami podcasta, na primer Appleov iTunes, Overcast ali Spotify. 

Kaj menite o našem vodniku o tem, kako nastaviti RSS vir? Ali smo pogrešali pomemben korak ali vaš najljubši RSS generator? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me