HostGator vs GoDaddy: Bitka Titanov 2020

HostGator in GoDaddy sta dve največji imeni spletnega gostovanja. Imajo vrat in vrat, vendar iz različnih razlogov. HostGator kaže nekaj močnih lastnosti, vendar se bori na drugih področjih, medtem ko bi GoDaddy lahko rahlo izboljšal. 


GoDaddy ima skoraj 10-krat več spletnih mest kot HostGator in to ne more biti napaka. V tej primerjavi HostGator vs. GoDaddy vam bomo pomagali ugotoviti, katera je najboljša možnost za vas. V petih krogih bomo oba servisa postavili drug proti drugemu in na koncu razglasili skupnega zmagovalca. 

Kot lahko vidite v naši primerjavi DreamHost proti Bluehostu, so te stvari pogosto bolj odtenke od tega. Če želite prebrati več o naših tekmecih, si oglejte naš HostGator pregled in GoDaddy pregled.

Nastavitev boja: HostGator proti GoDaddy

Kot rečeno, naša primerjava bo potekala v petih krogih. Ti krogi so funkcije, cene, enostavna uporaba, hitrost in čas delovanja ter varnost in zasebnost. Naglušni med vami lahko opazijo, da ti krogi ustrezajo kriterijem v naših pregledih, minus nekaj razdelkov. To je namerno, vendar pomembnih vidikov storitev ne preskočimo. 

Težko je reči, da so na primer vrste gostovanja enako pomembne kot hitrost, zato smo nekaj delov zgostili na druga področja. Edina izjema je podpora, ki večinoma ni velika stvar. HostGator in GoDaddy ponujata spodobno podporo, samo ne na ravni, recimo, Hostingerja (preberite naš pregled Hostinger). 

Pet krogov pomeni, da bo tudi jasen zmagovalec. Vsak krog je vreden ene točke, in ne glede na to, kateri servis ima tri ali več točk, bo tekmo zmagal. Čeprav je to odličen način, da hitro ugotovite, katere storitve smo najraje, priporočamo, da preberete vsak razdelek, da vidite, zakaj smo izbrali eno storitev nad drugo. 

1

Lastnosti

Funkcije so vse bolj pomembne za spletno gostovanje. Na primer, brezplačni oglasni dobropisi iPage se ne skladajo s LiteSpeed ​​strežniki Hosting24 (preberite naš pregled iPage in pregled Hosting24). V tem prvem krogu ne bomo gledali samo funkcij, ki jih ponujata GoDaddy in HostGator, ampak tudi, kako koristne in pomembne bodo te funkcije za vaše spletno mesto.

HostGator

HostGator je last Endurance International Group, in če ste prebrali naš pregled Bluehost, veste, da to pomeni, da obstaja veliko funkcij. Na voljo je vse, od integracije Google G Suite do CodeGuarda do SiteLocka, vendar je veliko teh dodatkov skritih za plačniki. 

Skupni načrti na primer prihajajo le z nekaj dodatki. Imate 200 USD dobropisov za oglase za Bing in Google ter dostop do vseh namestitvenih programov prek namestitvene aplikacije Softaculous. Čeprav se ne pritožujemo nad kreditnimi oglasi, bodo stvari, kot so SSD, LiteSpeed ​​strežniška programska oprema in predpomnilnik pomagale pri prometu z Googlom več kot 100 USD. 

Kljub temu upravljani načrti WordPress rešujejo številne težave, ki so v skupni rabi. Čeprav HostGator ni najboljše spletno gostovanje za vodnik WordPress, obstaja veliko odličnih funkcij, vključno z dnevnimi varnostnimi kopijami CodeGuarda in varnostjo spletnega mesta SiteLock. Tudi z načrti se v celoti upravlja, kar pomeni, da vam ne bo treba skrbeti za posodobitve.

Če želite iti z nekaj bolj preprostim kot WordPress, HostGator ponuja dva graditelja spletnih mest, čeprav je eno očitno boljše. Izdelovalec spletnih strani Gator, ki ga je HostGator razvil v podjetju, je uporaben, vendar pa ne bo naš vodnik za najboljše graditelje spletnih strani, kot lahko vidite v našem pregledu Gator. 

weebly vmesnik

Kljub temu je graditelj spletnih mest, ki je vodnik napisal, Weebly, ki ga ponuja tudi HostGator. Brezplačna različica Weeblya je vključena v vsak skupni načrt, in čeprav je omejena na številu strani in medijev, ki jih lahko uporabljate, je drugače prikazana v celoti. Ne pozabite prebrati našega pregleda Weebly, če želite izvedeti več. 

GoDaddy

Čeprav se na drugih področjih zelo razlikujeta, sta GoDaddy in HostGator podobna, ko gre za funkcije. Tako kot njen konkurent GoDaddy ima veliko funkcij, vendar boste za dostop do njih morali porabiti veliko. Razumemo, da si lahko rezerviramo nekaj funkcij za drage načrte, a veliko bistvenega pomena je za plačljivim zidom. 

GoDaddy ne ponuja dnevnih varnostnih kopij, skeniranja zlonamerne programske opreme ali SSL / TLS potrdila s svojimi skupnimi načrti, razen če niste pripravljeni doplačati. Varnostne kopije znašajo 3 USD na mesec, potrdilo 7 USD, skeniranje zlonamerne programske opreme pa dodatnih 6 USD. Samo v dodatkih bi lahko plačali dvakrat več kot vaš paket gostovanja. 

Zdi se, da je gotovinsko, še posebej v primerjavi z Namecheap, ki vključuje te lastnosti in pakete ceneje (preberite naš pregled Namecheap). Še huje je pomanjkanje graditelja spletnih strani. Tako kot HostGator tudi GoDaddy ima svojega ustvarjalca spletnih strani. Kot lahko preberete v pregledu GoDaddy GoCentral, ni najboljše, ni pa tudi slabo.

Gradnika spletnega mesta ne morete uporabljati, razen če kupite določen načrt. Ni vključeno v vaše gostovanje, in če upoštevamo, da se spletni gostitelji, kot je Mali oranž, brezplačno integrirajo z Weeblyom, je opustitev GoDaddyja pohlepna (preberite naš pregled Oranžna mala). 

To je, podobno kot HostGator, tudi načrti WordPress, ki jih upravlja GoDaddy, impresivni. Priloženi so vsem funkcijam, ki jih imajo skupni načrti, vendar boste plačali le en peni, da jih dobite. V resnici so stroški tako visoki, da je verjetno bolje, da pri WordPressu dobite ponudnika, kot je Kinsta (preberite naš pregled o Kinsti).

Okrogla ena misel

HostGator in GoDaddy nista impresivna, ko gre za funkcije, zlasti pri skupnih načrtih. Medtem ko gre za vključenega ustvarjalca spletnih mest, je razlika med njimi jasna. HostGator vam ponuja dve možnosti brezplačno, medtem ko GoDaddy skriva eno možnost za plačljivim zidom. 

Če to ne uporabljate ustvarjalca spletnega mesta, ta razlika ni pomembna. Pomembno pa je za nas, zato bomo zmago dali HostGatorju.

Krog: Funkcije točke za HostGator

Logotip HostGator
GoDaddy Logotip

2

Cenitev

Enostavno je pogledati cene ponudnikov in videti, kaj je cenejše, a na žalost je spletno gostovanje bolj kompleksno od tega. Kot lahko vidite v našem pregledu Arvixe, storitve spletnega gostovanja uporabljajo veliko shenaniganov, da se cena zdi nižja, kot je. V tem razdelku se ne bo gledalo samo na vrednost posamezne storitve, ampak tudi na preglednost cene storitev. 

HostGator

Tudi HostGator, tako kot številni bratje in sestri EIG, ni jasno glede cen (za drug primer tega preberite naš pregled HostMonster). Ko si ogledujete stran z izdelki, so cene videti odlično, vendar blagajna pove drugačno zgodbo. Navedena cena je samo, če kupite triletno gostovanje vnaprej. 

Čeprav ponudba popustov za večletne načrte ni slišati, vas HostGator kaznuje, ker boste šli s krajšim trajanjem. Ponuja med enim in enoletnim letom ter enomesečnim, trimesečnim in šestmesečnim terminom. Vendar pa gre pri slednjem trajanju več kot podvoji ceno. Najcenejši deljeni načrt, ki običajno stane manj kot 3 dolarje, na primer skoči na skoraj 11 dolarjev. 

V primerjavi s poceni gostitelja, kot je 1&1 IONOS, HostGator je previsoka cena, vendar se zdi, da je to celo pri primernih cenah spletnih gostiteljev, kot je A2 gostovanje (preberite naš pregled A2 gostovanja in 1&1 IONOS pregled). Poleg tega popusti veljajo samo leto ali več. Če vas zanimajo trimesečni ali šestmesečni načrti, boste še vedno plačevali enako ceno kot z mesečnim načrtom. 

Kljub temu je okno vračila velikodušno. 45 dni se premislite, in čeprav smo od DreamHost, A2 gostovanja in gostovanja InMotion videli daljša okna, HostGator ponuja več časa kot večina (preberite naš pregled InMotion Hosting).

GoDaddy

GoDaddy ima tudi slabe cene ne le zato, ker je njegova stran izdelkov varljiva, ampak tudi zato, ker kaznuje tiste, ki želijo dobiti krajše trajanje. Na primer, najcenejši načrt skupne rabe znaša 3 USD na mesec, če kupite tri leta, vendar se obnavlja pri 8 USD na mesec. Te cene so standardne za poceni gostovanje v skupni rabi, če pa imate trimesečno trajanje, cena poskoči na 11 dolarjev na mesec. 

Dovolj je reči, da GoDaddy ni specializiran za poceni spletno gostovanje. Načrti so dragi, nimajo funkcij in so zmedeni. Tudi v primerjavi z A2 gostovanjem je načrt načrta gost in s tako čudno segmentacijo funkcij je težko vedeti, kateri načrt bi morali kupiti. 

Raje imamo postavitev SiteGround. Kot lahko vidite v našem pregledu SiteGround, uravnava dolgotrajno vrsto načrtov, tako da zagotavlja bistvene funkcije med njimi. Kot že omenjeno, GoDaddy tega ne počne, kar vodi do več stopenj med vrstami gostovanja in bolj zmedenega postopka odjave. 

Poleg tega je politika vračila grozljiva. GoDaddy ponuja običajnih 30 dni za vrnitev denarja, vendar branje drobnega tiska razkrije, da se okno uporablja samo, če kupite eno leto ali več gostovanja. Če greste s krajšim trajanjem, ne glede na vrsto gostovanja, si le 48 ur premislite.

Okrogla dva razmišljanja

Pri cenah ne ljubimo nobenega ponudnika, vendar nas HostGator moti manj kot GoDaddy. Čeprav še vedno nismo ljubitelji varljivih cen, HostGator ni preveč žaljiv. Po drugi strani pa se GoDaddy približuje Arvixejevi prevari. Zaradi kombinacije z grozljivo politiko vračil je HostGator še bolj v prednosti.

Okrog: cena za HostGator

Logotip HostGator
GoDaddy Logotip

3

Enostavnost uporabe

Čeprav sta se ena in dva kroga enakomerno ujemala, tretji krog kaže na odhod teh dveh gostiteljev. Tudi tega ni težko uporabiti – preberite naš pregled FatCow za primer spletnega gostitelja, ki pa je – vendar ima očitno prednost. V tem krogu si bomo ogledali, kako enostavno je priti skozi blagajno in kako preprosto je upravljanje spletnega mesta.

HostGator

HostGator je bila ena prvih blagovnih znamk EIG, ki je uvedla vzmeteno nadzorno ploščo, ki smo jo videli od Bluehost, HostMonster in JustHost (preberite naš pregled JustHost). Tako kot je bilo to, ko smo pregledali te storitve, je nadzorna plošča odlična, toda s tem se lahko trudimo. 

Razloga za to sta dva. Prva je, da obstajajo ločene prijave za HostGator in graditelja spletnega mesta Gator, kljub dejstvu, da lahko Gator uporabljate s svojim paketom gostovanja. Poleg tega vas HostGator ne pošlje iz blagajne na nadzorno ploščo. Namesto tega vam pošlje več e-poštnih sporočil, od katerih ena vsebuje vaše podatke za prijavo, zato morate zavihek odkriti, kje se lahko prijavite. 

Generirano geslo je ravno to: generirano. Zaskrbljujoče je tudi pošiljanje po e-pošti, kot lahko preberete v našem varnostnem priročniku za e-pošto. Dejstvo, da lahko e-poštna sporočila pošljete preko šifrirane povezave, če stisk roke ne uspe, pomeni, da bi lahko bili podatki o prijavi izpostavljeni, kar smo imeli v našem pregledu LunarPages..

Skratka, spremenite geslo, po možnosti z uporabo enega od naših najboljših upravljavcev gesel, kot je Dashlane (preberite naš pregled Dashlane). 

Težave med odjavom pa hitro nadomešča nadzorna plošča. HostGator uporablja enak spremenjen cPanel, kot smo ga videli pri Bluehostu, zaradi česar se je uvrstil na najboljše spletno gostovanje s seznamom cPanel.

hostgator-review-cpanel

Najprej so prikazane najpomembnejše informacije, pri čemer se nekatere nišne možnosti preusmerijo v temne kotičke vmesnika. Zaradi tega je nadzorna plošča odlična za novorojenčke, ki se s spletnim gostovanjem postavijo na morske noge, hkrati pa uporabnikom energije omogoča dostop do potrebnih možnosti.

GoDaddy

GoDaddy sam po sebi ni težko uporabljati – uporablja cPanel, spletna stran in nadzorna plošča sta sodobna in obstaja veliko možnosti za porabo energije – vendar se veliko dogaja. GoDaddy se kot gostitelj spletnega gostitelja, ki je bil spremenjen v registracijo domene, še ni povsem prilagodil svojim strankam na strani gostitelja, kar je zmedeno in nerodno.. 

Kot rečeno, je vrsta načrtov gosta, zato je težko najti tisto, kar potrebujete. Tudi navigacija ne pomaga. GoDaddy ima več strani izdelkov za vsako linijo storitev z različnimi načini dostopa do vsake. Te metode sicer niso dosledne, zato bi vam lahko zaviranje na določeno vrsto gostovanja predstavilo novo vrsto načrtov ali drugo stran izdelka. 

To je mishmash storitev, ki ne delujejo skupaj, zaradi česar je celotna izkušnja nerodna. To se zrcali na nadzorni plošči, ki daje velik poudarek domenam, ki ste jih registrirali, namesto vašemu gostovanju. Standardne možnosti, ki smo jih videli od ponudnika, kot je Site5, niso (preberite naš pregled Site5). 

godaddy-review-cpanel

Edina milost varčevanja je cPanel, do katerega lahko dostopate s klikom na »upravljanje« poleg vašega paketa gostovanja. Gre za standardno različico cPanela, ki je boljša od ničesar, vendar smo videli, da storitve, kot je WestHost, že bolj poznajo pogled (preberite naš WestHost pregled). cPanel je nagluh, toda doseči je morda več težav, kot je vredno.

Okrogle tri misli

HostGator ima med prijavo nekaj napak, vendar smo to opazili tudi s spletnimi gostitelji, usmerjenimi v podjetja, kot je Pagely (preberite našo stranlyly pregled). Po drugi strani pa njegova nadzorna plošča ne ustreza drugim. GoDaddy ima med prijavo še več težav in za svoje težave ponuja le standardno različico cPanela.

Okrog: Točka enostavnosti uporabe za HostGator

Logotip HostGator
GoDaddy Logotip

4

Hitrost in čas delovanja

Naše hitrostno testiranje je sestavljeno iz dveh meril: Pingdom test hitrosti in obremenitev. Ustvarjamo spletno mesto z najcenejšo možnostjo v skupni rabi, namestimo prazno kopijo WordPress-a in zbiramo številke iz naših primerjalnih vrednosti. Med tema dvema lahko vidimo ne samo, kako hitro se spletno mesto odziva za posameznega uporabnika, ampak tudi, kako se obnese pod obremenitvijo. 

Med tem krogom bomo med pregledi primerjali rezultate, ki smo jih zbrali od HostGatorja in GoDaddyja, ter razpravljali o tem, kakšna garancija za produktivnost, če obstaja, velja.

HostGator

HostGator je med testom hitrosti Pingdom opravil slabo. Prejeli so jo 83 od 100, kar se sprva sliši spodobno, vendar je pomembno zapomniti, da spletno mesto, ki ga preizkušamo, na njem nima vsebine, zato pričakujemo, da bodo ocenjeni 90 ali več. Težave z običajnim spletnim mestom je mogoče rešiti z našim, kako izboljšati navodila za čas nalaganja spletnega mesta. 

hostgator-pregled-hitrostni test

Kopali smo podatke, opazili smo, da smo večino časa pripisovali ločljivosti DNS in stiskanju SSL-ja. Po drugi strani metrika “čaka” ni pomenila veliko. V tej številki je zapisano, kako dolgo strežnik začne pošiljati podatke, kar pomeni, da je najbolj neposredna številka, ki jo lahko uporabimo, ko govorimo o hitrosti spletnega gostovanja.

Učinek obremenitve je bil boljši, vendar ne za veliko. V strežnik je v petih minutah poslal strežnik 50 virtualnih uporabnikov, odzivni čas pa je imel HostGator veliko variabilnost. Ni na ravni GreenGeeksa (preberite naš pregled GreenGeeks), vendar smo videli bolj dosledne izvajalce.

hostgator-obremenitev-vpliv

Vendar je to prihranjeno z garancijo za produkcijo HostGator jamči, da boste imeli 99,9 odstotka časa za nadaljevanje, in na srečo ne gre samo za trženje. Če vaš paket pade pod 99,9 odstotka, vam bo HostGator brezplačno dal cel mesec gostovanja. To velja za vse storitve, razen namenskih, ki uporablja ločen dogovor, kjer boste prejeli dobro plačilo. 

GoDaddy

GoDaddy je opravil veliko boljše rezultate kot HostGator za Pingdom test hitrosti, vendar še vedno ni bil tako hiter kot Hostinger ali Pagely. Dobila je 90 od 100, kar je trajalo malo časa za povezavo s strežnikom in reševanje zahtev DNS. Čakalna doba je bila daljša, vendar je to mogoče izboljšati s stiskanjem in predpomnjenjem. 

godaddy-pregled-hitrostni test

Vendar vpliv obremenitve ni bil velik. GoDaddy komaj drži korak s skromno obremenitvijo, kar ima za posledico veliko število napak HTTP. Te napake kažejo, da je na spletnem strežniku v skupni rabi preveč spletnih mest in premalo virov zanje. Kot prikazuje spodnji graf, je imela večina virtualnih uporabnikov odzivni čas 0 milisekund, kar pomeni, da se spletno mesto ni naložilo. 

Petdeset uporabnikov ni veliko, in čeprav pričakujemo nekaj napak, ko se test približuje štetju uporabnikov, je GoDaddy zlomil pred 15. To pomeni, da je peščica uporabnikov na vašem spletnem mestu lahko neuporabna za vse druge, ki se želijo povezati. 

godaddy-pregled-vpliv na obremenitev

Tako kot HostGator je tudi jamstvo za produkcijo GoDaddy 99,9%, vendar je veliko bolj natančno. 5-odstotno dobroimetje za gostovanje boste prejeli le, če vaš nadure pade pod 99,9 odstotka. Poleg tega garancija ne zajema vzdrževanja, ne glede na to, ali je načrtovano ali ne, prekinitve ali izpadi e-pošte, ki se nanašajo na določena programska okolja. 

To je le nekaj primerov. Pogoji storitve pravijo, da izpad določi izključno GoDaddy, tako da je vedno dobro, ali boste prejeli dobroimetje. Obstaja garancija, vendar ne priporočamo, da bi se zanašali nanjo. Glede na to, koliko pogojev je na garanciji, verjetno GoDaddy sploh ne bo izplačal.

Okrogle štiri misli

Ta krog je težek. GoDaddy je hitrejši spletni gostitelj, vendar je čas nalaganja HostGator mogoče izboljšati z uporabo hitrejših strežnikov DNS. Poleg tega je HostGator uspel biti v koraku z uporabniki med našim testom obremenitve obremenitve in GoDaddy ni bil. Med garancijo za produkcijo in vsem ostalim, HostGator dosega svojo četrto zmago.

Okrog: Hitrost in čas izvedbe za HostGator

Logotip HostGator
GoDaddy Logotip

5

Varnost in zasebnost

Čeprav je HostGator že zmagal v primerjavi, bomo še vedno preučevali varnost in zasebnost, ker je to za HostGator še posebej šibka točka. GoDaddy ni veliko boljši, vendar je treba skrbno pregledati zaskrbljujoč seznam oglaševalskih partnerjev v EIG-ovi politiki zasebnosti. 

HostGator

EIG, ki je lastnik HostGatorja, ima eno najhujših politik zasebnosti, kar smo jih videli. Vse podatke, ki jih lahko, zbira in jih uporablja za dobiček z oglaševalskimi partnerji, kot so Facebook, Google, WP začetnik, Verizon in Bing. Zaradi kombinacije s pomanjkanjem zasebnosti brezplačne domene je HostGator eden najbolj prijaznih spletnih gostiteljev.

Če se želite zaščititi svoje osebne podatke, se obrnite na ponudnika, kot je DreamHost (preberite naš pregled DreamHost). Kljub temu je varnostnih funkcij HostGatorja veliko. Vsi načrti so opremljeni z brezplačnim SSL / TLS certifikatom in glede na seznam EIG-jevih varnostnih partnerjev za spletno mesto je enostavno dobiti tudi dodatne storitve.

Še vedno pa manjkate skeniranje zlonamerne programske opreme, dnevne varnostne kopije in požarni zid spletne aplikacije. Čeprav so te funkcije na nekaterih cenovnih načrtih, bodo morali tisti, ki uporabljajo najcenejše skupno gostovanje, plačati dodatno pristojbino. Če si tega ne morete privoščiti, priporočamo, da ročno varnostno kopirate spletno mesto z našimi najboljšimi spletnimi storitvami za varnostno kopiranje. 

Kar zadeva varnostne funkcije na strani strežnika, je težko reči, kaj ponuja HostGator. Kot vsi spletni gostitelji EIG, s katerimi smo se srečevali, so tudi podporniki, s katerimi smo se pogovarjali o varnostnih funkcijah, tajne. Lahko bi špekulirali, da HostGator uporablja ModSecurity in BitNinja, vendar bi bilo ravno to, špekulacije. 

GoDaddy

GoDaddy ni nič boljši, kar zadeva varnost ali zasebnost. Vaše podatke še vedno zbirajo in prodajajo oglaševalskim partnerjem, vendar ne moremo z gotovostjo trditi, kdo so. Še bolj žaljivo pa je pomanjkanje zasebnosti zasebnih domen, saj je GoDaddy svoje ime gradil na registracijah domen. 

Zasebnost domen, če niste seznanjeni, nadomesti podatke, s katerimi registrirate domeno. Ker je zapis javno dostopen, je glavni cilj zbiranje podatkov, neželena pošta in včasih zalezovanje. Videli smo, da nekatere storitve, kot je Midphase, vključujejo brezplačno, zato ni razloga, da GoDaddy ne more (preberite naš pregled Midphase). 

Varnost je zrcalna slika HostGatorja. Vse je ponujeno, vendar boste morali plačati še dodatno. Prav tako ne moremo potrditi nobene varnostne funkcije na strani strežnika, zato čeprav sumimo, da so prisotne zaščite pred napadi zaradi porazdeljene storitve, ne moremo reči zagotovo. 

Okrogle pet misli

Nevednost je blaženost in na žalost je to najboljše, kar lahko zberemo za ta zadnji krog. Nismo zmedeni z zasebnostjo ali varnostjo nobene storitve, toda z gotovostjo vemo, seznam partnerjev, ki jih ima HostGator. Medtem ko bi GoDaddy lahko imel isti seznam, vendar tega ne moremo zagotovo povedati, kar je dovolj, da si lahko priigra eno zmago. 

Krog: Varnost in točka zasebnosti za GoDaddy

Logotip HostGator
GoDaddy Logotip

6

Pravnomočna razsodba

HostGator s štirimi krogi pod pasom z lahkoto prevzame GoDaddy. Povedano je bilo, da je bilo veliko krogov blizu, kar pojasnjuje, zakaj GoDaddy in HostGator sedita drug poleg drugega v naših pregledih spletnega gostovanja. Ker so tekmovalci, so si zelo podobni. 

Zmagovalec: HostGator

Čeprav je HostGator zmagovalec med obema, ni največji spletni gostitelj tam. Priporočamo, da preberete naš najboljši vodnik za spletno gostovanje in si ogledate ponudnike, ki bi obrisali tablo v primerjavi z HostGator ali GoDaddy. 

Se strinjate, da je HostGator boljša možnost? Je v GoDaddyju kaj bolj všeč? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map