Gostovanje v oblaku vs skupno gostovanje v primerjavi z namenskim gostovanjem v primerjavi z VPS

V našem najboljšem priročniku za spletno gostovanje boste našli dolg seznam ponudnikov, za katere ima vsak drugačen načrt načrtov. Nekateri spletni gostitelji, kot je JustHost, kondenzirajo svojo linijo in tako omogočajo dostopnost za novince, medtem ko drugi, kot je WestHost, nudijo storitve na več ravneh in cenovnih točkah (preberite naš pregled JustHost in pregled WestHost).


Tu smo zato, da pomagamo razjasniti razliko med ponudniki storitev, ki jih ponujajo spletni gostitelji, tako da zagotovimo pregled vrst gostovanja. Poleg razlage, kako deluje vsaka vrsta gostovanja, bomo predlagali ponudnike, ki so nam najbolj všeč za vsako vrsto gostovanja, pa tudi, katera spletna mesta naj uporabljajo katero vrsto gostovanja.

Kaj so gostiteljske vrste?

kaj je spletno gostovanje

Spletno gostovanje je preprost koncept. To je postopek shranjevanja in pošiljanja vašega spletnega mesta vsem obiskovalcem, ki vstopijo v vašo domeno. Čeprav je postopek spletnega gostovanja zapleten – za kratek pregled preberite naše vodiče za zapise DNS – ideja o spletnem gostovanju je preprosta.

Vseeno pa niso vsa spletna gostovanja enaka. Čeprav je koncept shranjevanja datotek vašega spletnega mesta na strežnik in njihovega streženja uporabnikom enak, se način, na katerem vaše spletno mesto zbira računalniške vire, razlikuje glede na vrsto vašega gostovanja.

Gostitelji spletnih strani uporabljajo različne načine gostovanja za prilagajanje spletnih strani z različnimi potrebami.

Na primer, osebni portfelj ne potrebuje veliko računalniške moči, ker je vsebina omejena in malo obiskovalcev, zato ni smiselno kupovati dragega, namenskega gostovanja. Velika podjetja z osebjem IT-ja bodo morda želela konfigurirati gostovanje na poseben način, zato so prednostna polna sredstva in prilagodljivost.

Ta priročnik je namenjen razlagi, katere so najbolj priljubljene vrste gostovanja, o tem, kaj ponuja vsaka in za koga je najbolje. Če pa ste nov v svetu spletnega gostovanja in vas preplavijo številne možnosti, vas ne bi smeli preveč skrbeti glede vrst gostovanja. Za začetnike je ponavadi najboljša ponudba načrta “spletnega gostovanja” ali “skupnega gostovanja” spletnega gostitelja.

Pregled vrst gostovanja

Zdaj ko razumete, kaj je vrsta gostovanja, bomo prešli na štiri najbolj priljubljene različice. Poleg razlage, kako deluje vsaka vrsta gostovanja, bomo podali priporočila, kdo naj uporablja katero vrsto gostovanja.

Če želite preskočiti gorljive podrobnosti, je tu kratek pregled različnih vrst gostovanja:

Skupno gostovanje

 • Več uporabnikom omogoča poceni gostovanje spletnih mest, tako da izkoristijo ekonomijo obsega.
 • Primerno za mala podjetja, portfelje, informativna spletna mesta in osebna spletna mesta.

VPS gostovanje

 • Ponuja konfigurabilnost in doslednost namenskega gostovanja brez cene z virtualizacijo zasebnega strežnika na skupnem strežniku.
 • Primerno za srednje velika podjetja, razvijalce in srednje velika prodajna mesta.

Namensko gostovanje

 • Posameznemu uporabniku zagotavlja strežnik in vse njegove računalniške vire.
 • Primerno za omrežja na več mestih, velika podjetja, velika prodajna mesta in velike medije.

Gostovanje v oblaku

 • Združuje vidike skupne rabe, VPS in namenskega gostovanja, saj omogoča, da vaše spletno mesto črpa vire iz oblaka, kar onemogoča brez povezave.
 • Primerno za katero koli spletno mesto, ki potrebuje veliko prometa in nizke obratovalne stroške, zlasti srednje do velike medije in bloge.
 • Uporabljajo ga lahko velike korporacije ali večplastna omrežja s prilagojeno konfiguracijo.

Skupno gostovanje

skupno gostovanje

Skupno gostovanje je in bi moralo biti privzeta izbira za večino spletnih mest. To je osnovna vrsta gostovanja, s katero bi bilo treba primerjati vse druge vrste, ker skoraj vsi spletni gostitelji ponujajo neko obliko tega. iPage, na primer, skoraj izključno ponuja skupno gostovanje (preberite naš pregled iPage).

Namesto da bi lahko vsak uporabnik dobil svojega strežnika, skupno gostovanje na isti strežnik postavi več uporabnikov. Strežnik ima omejeno količino virov, zato ta spletna mesta delijo vse, kar je tam. Če gostovanje predstavlja stanovanje, bi skupno gostovanje živelo v stanovanju.

Tako kot skupno življenje obstajajo prednosti in slabosti pri skupnem gostovanju. Vrhunec je, da je poceni. S skupino uporabnikov na istem strežniku lahko spletni gostitelj prihrani denar na strežnikih in te prihranke prenese na vas. Čeprav je veliko dragih gostiteljev v skupni rabi – za primer preberite naš pregled Arvixeja – obstajajo tudi poceni možnosti, na primer Namecheap (preberite naš pregled Namecheap).

Vse pa pride po ceni in v primeru skupnega gostovanja so to vaši sosedje. Vsako spletno mesto vleče iz istega vira virov, tako da, če je spletni gostitelj požrešen in na istem strežniku gosti preveč spletnih mest, lahko na vašem spletnem mestu zmanjka virov za sprejem uporabnikov (za primer si preberite naš pregled GreenGeeks).

Zaradi tega bi bilo treba za spletno gostovanje z majhnimi količinami prometa upoštevati skupno gostovanje. Vsako spletno mesto z nenadnimi konicami uporabnikov, na primer spletno mesto z novicami, si bo prizadevalo za doseganje tekočih zahtev, kar bo povzročilo napake pri nalaganju strani ali počasnejše hitrosti.

Večina spletnih gostiteljev ponuja neko obliko skupnega gostovanja, vendar smo ugotovili, da sta Hostinger in Hosting24 najboljša. So enaki, kar Hostinger, na srečo, ne poskuša skriti. Oba ponujata konkurenčne cene in odlične funkcije, še pomembneje pa je, da strežnikov ne prenasičijo z uporabniki. Za več informacij preberite naš pregled Hostinger in pregled Hosting24.

Skupno gostovanje skrbi za določeno občinstvo. Vsaka spletna stran, ki ima malo prometa ali je na spletu izključno v informativne namene, bo imela koristi od tega. To vključuje spletna mesta za mala podjetja, osebne portfelje in informativne strani. Ta spletna mesta na splošno pritegnejo malo prometa, zato nalete na pomanjkanje virov ne bi smelo biti problem.

Kdo naj uporablja skupno gostovanje:

 • Mala podjetja
 • Pisci, umetniki itd.
 • Osebna spletna mesta
 • Informativne strani

VPS gostovanje

VPS gostovanje

VPS gostovanje je korak nad skupnim gostovanjem v smislu cene in zmogljivosti. Tako kot deljeno gostovanje je na istem strežniku shranjenih več spletnih mest, vendar namesto samovoljne rabe virov dobite nabor, namenjen vam.

To se doseže z nastavitvijo virtualnih strežnikov na fizični strežnik (VPS pomeni virtualni zasebni strežnik navsezadnje). Namesto da bi omogočil, da viri poberejo in se pretakajo po potrebi, spletni gostitelj segmentira nabor virov na določena spletna mesta in jim praktično omogoči svoje lastno okolje za gostovanje.

Na primer, če ima strežnik osem jeder CPU-ja, 16 GB RAM-a in 2TB prostora za shranjevanje SSD, bi lahko obstajali štirje navidezni strežniki, vsak z dvema jedroma CPU-ja, 4 GB RAM-a in 500 GB pomnilnika SSD.

Čeprav se sprva morda ne zdi tako, je razlika med VPS in deljenim gostovanjem ogromna. Najbolj očitno je, da nameniš svoje vire, namesto da jih deliš z drugimi. To pomeni, da lahko vaše spletno mesto sprejme promet za toliko virov, ne glede na to, kaj počnejo druga spletna mesta na strežniku..

Kljub temu je pomembnejši vidik, da lahko prilagodite strežnik. Ker spletni gostitelj ponuja namensko gostovalno okolje, lahko spremenite strežnik in kako je konfiguriran, kar večino časa ne morete storiti s skupnim gostovanjem.

Žal niso vsi načrti VPS enaki. Podrobnosti o goryju bodo na strani izdelkov spletnega gostitelja, ki vas zanima, zato bodite pozorni, če želite kupiti načrt VPS. Lahko pa uporabite samo gostovanje A2. Kot lahko preberete v našem pregledu A2 gostovanja, je eden najhitrejših gostiteljev, ki smo ga preizkusili, in je na voljo z visoko stopnjo konfigurabilnosti za zagon..

Glavni razlog, da priporočamo gostovanje A2 za VPS gostovanje, je ta, da na strežniku izbirate med Linuxom ali Windowsom, pa tudi z upravljanimi ali neurejenimi načrti. O slednjem bomo govorili v kasnejšem razdelku, manjka pa to, da A2 gostovanje ponuja največjo prilagodljivost za razvijalce.

DreamHost je odlična možnost tudi za VPS gostovanje. Njeni načrti DreamPress, ki za WordPress uporabljajo VPS, so zato najboljše spletno gostovanje za vodnik WordPress. Obstajajo tudi načrti VPS, ki niso WordPress, ki segajo od osnovnih do poslovnih aplikacij, o katerih si lahko preberete v našem pregledu DreamHost.

VPS gostovanje je dražje od skupnega gostovanja, vendar cenejše od namenskega gostovanja. To je središče, ki je kot nalašč za srednje velika podjetja, rastoče novice in srednje velike bloge. Odlični so tudi za razvijalce, ki morajo na določen način konfigurirati strežnike.

Kdo naj uporablja VPS gostovanje:

 • Srednja podjetja
 • Majhna do srednje velika mesta
 • Razvijalci

Namensko gostovanje

namensko gostovanje

Namensko gostovanje je najpreprostejša vrsta spletnega gostovanja, vendar je lahko tudi najdražje. Za razliko od gostovanja v skupni rabi in VPS vam namensko gostovanje daje strežnik zase. Namesto da bi razdelili vire, lahko uporabite toliko ali toliko, kot želite, kar odpira veliko možnosti.

V najverjetnejšem primeru bo namensko gostovanje uporabljeno za velika spletna mesta ali večplastna omrežja, ki potrebujejo veliko sredstev. To so na splošno velika novice, velika podjetja in spletna mesta za e-trgovino.

Glede na to, kot VPS gostovanje, namensko gostovanje prihaja z večjo prilagodljivostjo. Nekateri ponudniki vam omogočajo, da strežnika ne potrebujete samo zase, ampak ga tudi od začetka gradite na podlagi vaših potreb (primer si preberite v pregledu SiteGround). Poleg tega vam namensko gostovanje običajno omogoči popoln korenski dostop do strežnika.

Med namenskimi strežniki se cene zelo razlikujejo, saj specifikacija strežnika večinoma narekuje, koliko bo stalo. Na primer, WebHostingBuzz ima strežnike za odobritev, ki so manjši od 50 USD na mesec, LunarPages pa strežnike, ki dosežejo dobrih 500 USD na mesec (preberite naš pregled WebHostingBuzz in pregled LunarPages).

Kjer boste kupili namensko gostovanje, bo v veliki meri odvisno od vaših potreb, vendar nam je všeč 1&1 IONOS veliko. Kot lahko preberete v našem 1&1 pregled IONOS ponuja konkurenčne namenske cene in impresivne specifikacije, vključno s tonami skladiščenja NVMe in Cloudflare Railgun (o katerih lahko izveste v našem priročniku o oblaku Cloudflare).

Namensko gostovanje ni namenjeno samo posameznim spletnim mestom. Čeprav je odličen za velike medije in spletna mesta za e-trgovino, je namensko gostovanje odlično tudi za omrežja z več spletnimi mesti. Na primer, velika korporacija lahko kupi namenski paket gostovanja, ki bo gostil spletna mesta za vse njene blagovne znamke, namesto posameznega gostovanja za vsako.

Kdo naj uporablja namensko gostovanje:

 • Velike medijske hiše
 • Večnamenska omrežja
 • Velike prodajalne za e-trgovino
 • Velike korporacije

Gostovanje v oblaku

gostovanje v oblaku

Linijo lahko potegnete prek skupnega gostovanja, VPS gostovanja in namenskega gostovanja. Skupna raba je odlična za majhna spletna mesta, VPS je kot nalašč za rastoča spletna mesta, namenjena pa je za velika spletna mesta. V gostovanju v oblaku vržejo ključ v tej vrstici in na novo določijo, kako gostujejo spletna mesta in kakšno ceno boste morali plačati za storitev.

Gostovanje v oblaku ni možnost prek VPS, v skupni rabi ali namenskega. Namesto, da gre za različico ene od teh vrst gostovanja. Lahko imate načrt v oblaku, ki je tudi VPS, skupni ali namenski načrt, vendar se način, kako lahko strežnik dostopa do virov, spremeni.

V resnici je gostovanje v oblaku nekoliko od vseh prejšnjih vrst gostovanja. Deluje tako, da gostuje vaše spletno mesto v virtualiziranem okolju, ki vleče vire iz skupnega bazena. Ti viri se lahko spreminjajo glede na potrebe vašega spletnega mesta. Del “oblaka” izhaja iz tega, da lahko vaše spletno mesto črpa vire iz oblaka, tako da boste imeli vedno dostop do tega, kar ste kupili.

Z drugimi besedami, gostovanje v teh ekonomijah obsega zniža ceno, saj več uporabnikov vleče iz istega bazena. VPS gostovanje je tudi v tem, da se dogaja v virtualiziranem okolju in namenskem gostovanju, ker je nabor virov tako velik, da boste vedno imeli dostop do tega, kar potrebujete.

To pomeni, da dobite najboljše vidike vseh prejšnjih vrst gostovanja, pa tudi večjo varnost. Če svoje spletno mesto poslužujete v presežnem omrežju – kar pomeni, da lahko črpa vire od koder koli – je veliko manj verjetno, če ne tudi nemogoče, da bi vaše spletno mesto odneslo brez povezave z velikim prometnim skokom ali porazdeljenim napadom zavrnitve storitve..

Številni spletni gostitelji, kot je HostGator, so začeli vključevati osnovno obliko gostovanja v oblaku v svojo linijo (preberite naš pregled HostGator). Kljub temu je gostovanje v oblaku dovolj zmogljivo, da so zanj namenjeni gostitelji, vključno z MDDHosting, Kinsta in Pagely (preberite naš MDDHosting pregled, pregled Kinsta in Pagely pregled).

Vsako spletno mesto lahko koristi gostovanje v oblaku, vendar je še posebej koristno za spletna mesta, ki morajo imeti velik promet in nizke obratovalne stroške, na primer velike bloge ali predstavništva. Za korporativne aplikacije ni tako uporaben, razen če ponudnik ni pripravljen v oblaku konfigurirati, da ustreza specifičnim potrebam, kar bodo storili nekateri spletni gostitelji, na primer Pagely.

Kdo naj uporablja gostovanje v oblaku:

 • Veliki blogi
 • Velike medijske hiše
 • Kdor potrebuje dosleden, odvečen dostop do virov

Izbira najboljše vrste gostovanja

izbira ponudnika gostovanja

Vrsta gostovanja, ki ga izberete, se spusti do namena vaše spletne strani. Kot smo predstavili v tem priročniku, obstajajo prednosti in slabosti vsake vrste gostovanja, tako da ni enega samega odgovora, ki bi bil najboljši za vas. Spodaj na kratkem seznamu, za popolno različico si oglejte naš vodič o tem, kako izbrati ponudnika spletnega gostovanja.

Običajno želite začeti s prometom. Vprašajte se, koliko hkratnih uporabnikov boste morali sprejeti, kako pogosto boste to morali storiti in koliko virov bo potreben vsak uporabnik. Na primer, če je vaše spletno mesto sestavljeno iz stisnjenih slik in besedila, ne boste potrebovali toliko virov kot spletno mesto, ki ima enako število uporabnikov, ko poskušate pretakati 4K video.

Ko določite svoje prometne potrebe, razmislite o posebnih lastnostih, ki jih vaše spletno mesto morda potrebuje. Morda boste želeli spremeniti strežniško programsko opremo za gostovanje določenih vrst datotek ali pa potrebujete določen način za prikazovanje vsebin uporabnikom. Če uporabljate vsebino z WordPressom ali podobno platformo, lahko ta korak prezrete.

Nazadnje, razmislite, ali morate celo kupiti gostovanje. Kupovanje gostovanja in gradnja spletnega mesta je od začetka majhna v primerjavi z uporabo ustvarjalca spletnega mesta, če ustvarjate majhno spletno mesto, le malo koristi. Osebne portfelje, mala podjetja in celo majhna prodajna mesta za e-trgovino lahko dobite prav pri urejanju spletnih mest.

Tu se ne bomo spuščali v vse razlike – preberite si naš najboljši vodnik za izdelavo spletnih strani – toda graditelji spletnih mest malim podjetjem omogočajo hitro in enostavno zagon spletnih mest za malo denarja in malo izkušenj. Še vedno gostite svoje spletno mesto, ko kupujete ustvarjalca spletnega mesta, vendar lahko izognete izbiri med različnimi vrstami gostovanja.

Kar zadeva ustvarjalce spletnih strani, obstaja veliko možnosti, toda Wix dosledno uvršča na prvo mesto. Kot lahko vidite v našem pregledu Wix, združuje moč in enostavnost uporabe na način, kot to počne noben drug proizvajalec spletnih strani.

Upravlja v primerjavi z Nenadzorovanim gostovanjem

Če ste z glavo pokukali po spletnih straneh, ki gostijo spletno gostovanje, ste verjetno videli izraz »upravljan«. Gostovanje je lahko brez upravljanja, na pol upravljanja ali v celoti, razumevanje razlike pa je lahko glavni dejavnik pri izbranem načrtu.

Kljub temu to ni tako pomemben dejavnik, kot ga dobite vrsta gostovanja. Številni skupni načrti, na primer, so na pol upravljani, čeprav spletni gostitelj tega morda izrecno ne pove. V večini primerov morate biti pozorni na ta vidik samo, če govorite o načrtih za WordPress, VPS ali namenskem gostovanju.

Upravljano gostovanje je mesto, kjer se spletni gostitelj ukvarja z mnogimi tehničnimi vidiki storitve. Na primer, če imate upravljan načrt WordPress iz, recimo, InMotion hostinga, se bo ukvarjal s posodabljanjem programske opreme, nameščanjem programa WordPress in zagotavljanjem posodobitve vaših tem in vtičnikov (preberite naš pregled InMotion Hosting).

Neupravljano gostovanje je ravno obratno. Spletni gostitelj je na prosto pripravljen način in vam omogoča, da pokukate in tvitate, dokler ni srčna vsebina. V večini primerov gostite nenadzorovano gostovanje za VPS in namenske strežnike po nižji ceni. To razvijalcem omogoča, da strežnik prilagodijo svojim potrebam, kar zmanjšuje delovno silo, ki jo potrebuje spletni strežnik.

Če se vam zdi ideja o upravljanem in neupravičenem gostovanju pretirana, ne skrbite. V skoraj vseh primerih je na voljo pol-upravljano ali upravljano gostovanje in s tem morate iti. Tisti, ki želijo neurejeno gostovanje, običajno vedo, da ga želijo.

Končne misli

V svetu spletnega gostovanja se dogaja veliko in pogosto se zmede začnejo, preden sploh odprete odjavno stran. Upamo, da nam je vodnik pomagal določiti, kakšne so razlike med vrstami gostovanja in katera vrsta gostovanja je za vas najboljša.

Kateri način gostovanja uporabljate za svojo spletno stran? Zakaj ste ga izbrali? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map