Endurance International Group: Trajni spletni gostitelj ali zasebni pirat?

Če ste kdaj ustvarili spletno mesto, ste verjetno seznanjeni z Endurance International Group, čeprav imena še nikoli niste slišali. Kot vodja podjetij nad množičnimi podjetji, ki gostijo spletno gostovanje, kot so HostGator, Bluehost in iPage, EIG deluje v ozadju in s svojim dolgim ​​seznamom blagovnih znamk pomaga pri zbiranju naročnikov..


Med pregledovanjem gostovalnih storitev smo pri blagovnih znamkah Endurance opazili nekaj trendov, zlasti ko gre za zasebnost. Po opravljenih predhodnih raziskavah smo našli več člankov, ki razpravljajo o vodji podjetja, od katerih se je večina osredotočila na pridobitve družbe EIG v preteklih letih in poročila o tem, da so bile storitve propadle, ko je EIG zaključil nakup. 

Čeprav to drži v nekaterih primerih – navedli bomo primere spodaj – to ni glavna težava pri skupini Endurance International. Naš namen tukaj je dvojen. Najprej želimo določiti zapis o tem, kaj je EIG in kaj počne. Nato želimo preiti na tisto, za kar verjamemo, da je monolit največja skrb: zasebnost. 

Preden se lotimo česar koli od tega, je čas za kratek pouk zgodovine.

Kaj je skupina Endurance International?

Stran »o nas« Endurance International Group pravi, da gre za »mednarodno družino blagovnih znamk, ki lastnikom malih podjetij ponuja orodja, ki jih potrebujejo za vzpostavitev in izgradnjo svoje spletne prisotnosti«. Čeprav se sliši kot podobna pesem in ples v družbi, kot je GoDaddy, EIG v resnici ni podjetje za spletno gostovanje. 

EIG je vendarle začel tako. Leta 1997 je Hari Ravichandran – podjetnik z MBA in dvema stopnjama inženiringa – ustanovil BizLand, podjetje za spletno gostovanje, osredotočeno na mala podjetja. Ravichandran bi se junija 2018 preselil k ustanovitvi Jump Ventures, avgusta 2017 pa iSubscribed (zdaj znan kot Aura). 

Leta 2001 je sredi dotcomskih mehurčkov BizLand ugotovil, da je padel v težkih časih. Organizirala se je – z le 14 zaposlenimi – v koncern Endurance International. Vendar BizLand ni opustil. To spletno mesto še danes stoji in ponuja storitve spletnega gostovanja. Namesto tega je Ravichandran razdelil podjetje, BizLand je ohranil kot spletno gostovanje in ustanovil Endurance International Group kot holding. 

Holding ne ponuja nobenih storitev sam. Namesto tega ima nekaj odstotkov več podrejenih blagovnih znamk. Po pogostosti bo holdinška družba izvedla nekaj velikih strukturnih sprememb podjetja, ko jih bo pridobila. Po tem pa znamka še vedno uporablja lastno infrastrukturo za delovanje. 

Med letoma 2001 in 2011 je Endurance vozil skupaj z nakupi blagovnih znamk, da bi napolnil svoj portfelj. Pokrivanje tega, kar se je zgodilo v tistem obdobju, pa je pikantno. Vsaj vemo, da je FatCow kupil leta 2005, IPOWER pa leta 2007. V sporočilu za javnost IPOWER iz leta 2007 trdijo, da je EIG v tem trenutku že pridobil 28 drugih znamk. 

To je vse dobro in dobro, a žoga se ni začela kolutiti za Endurance International Group, dokler ju GS Capital Partners – del Goldman Sachsa in Warburg Pincus LLC – ni kupil leta 2011. Dve investicijski družbi sta družbi plačali 975 milijonov dolarjev in po sklenili so posel, EIG je pridobil nekaj največjih blagovnih znamk, med njimi tudi Bluehost.

EIG je javno


© NYSE

Predvidevamo, da je bila glavna pridobitev Bluehosta priprava vzdržljivosti za borzo. Podjetje je oktobra 2013 zaživelo z 21 milijoni delnic, ki so jih ocenili na 12 dolarjev za kos. EIG se je z novim naletom širjenja pomeril čim hitreje in si priskrbel vlagateljeve dolarje, najverjetneje v upanju, da bo razširil svoj že tako zvezdniški seznam. 

Vendar se je premaknilo nekoliko prehitro. 10. decembra 2015 sta tako Endurance International Group kot ena od njenih blagovnih znamk Constant Contact prejeli sodne pozive od bostonskega regionalnega urada ameriške komisije za vrednostne papirje in borze. Hari Ravichandran, ki je bil takrat še na čelu EIG, je bil pod ognjem zaradi vlaganja napihnjenih naročniških številk. 

Ta pravna slog je trajala tri leta, številni predlogi sprememb pa so prišli od tožnikov. Junija 2018 se je Endurance International Group dogovorila, da bo SEC plačala 8 milijonov dolarjev globe, poroča Better Business Bureau. Ravichandran je avgusta 2017 zapustil podjetje in ga nadomestil nekdanji predsednik korporacije Convergys Jeffery Fox. 

Če vas vse zgoraj nekoliko zamegli, smo za vas pripravili priročen časovni trak EIG (kliknite, da ubesedite).

Zgodovina EIG

Tržni delež EIG

Kar se je začelo kot podjetje za gostovanje spletnih strani v poznih 90-ih, se je prelevilo v nekaj veliko večjega, saj je EIG z uporabo mehurčka dotcom počil kot priložnost za reorganizacijo kot holding. Vendar se ta rast v skoraj 20 letih ne ustavi. Endurance International Group ima zdaj velik del trga spletnega gostovanja. 

EIG ima v lasti manj kot bi predlagali nekateri bolj špekulativni članki na spletu. Z uporabo Datanyze ocenjujemo, da ima EIG približno osem odstotkov trga spletnega gostovanja, kar ni veliko v primerjavi z 18-odstotnim lastnikom GoDaddy (preberite naš pregled GoDaddy). Lahko bi izluščili nekaj zaključkov, vsi pa so le špekulacije.

Tržni delež spletnega gostovanja

Najpreprostejša razlaga bi nakazovala, da je širitev vzdržljivosti preprosto posledica kapitalizma 21. stoletja. Verjetno bo EIG kupoval blagovne znamke, ko se bodo predstavile priložnosti in se želele razširiti, kadar koli je to mogoče. Medtem ko se lahko otresemo ideje, da želi holdinška družba biti čim večja, se ne moremo otresti, kako široka mreža EIG vpliva na vaše osebne podatke. 

Nerevidirane številke za marec 2019 kažejo Endurance International Group z premoženjem v višini 2.676.770 dolarjev. Vendar je 2.180.011 teh sredstev neopredmeteno. Neopredmetena sredstva, kot že ime pove, niso fizične narave, kar pomeni vse, od prepoznavnosti blagovne znamke do e-poštnega seznama. Na teh sredstvih ni fizične vrednosti, kakršna bi bila, recimo, zemlja ali stroji. 

Čeprav je težko sestaviti ravno črto, ki temelji izključno na številkah, lahko vsaj ugotovimo, da večina premoženja EIG ni fizičnega pomena – kar pomeni, da prepoznavanje blagovne znamke, podatki in dobro ime v veliki meri predstavljajo vrednost sredstev, ki jih ima trenutno.

EIG: Zaskrbljenost zasebnosti

To sproža pomisleke glede zasebnosti. Medtem ko smo razkrili kamnito zgodovino koncerna Endurance International, to ni povsem zlobno – še posebej, če imajo druge družbe, kot je GoDaddy, pomembnejši tržni delež ali nekatera podjetja preprosto odtrgajo ljudi. Vprašanje je bolj zbiranje podatkov, v katerem EIG dobro pozna. 

Preden se lotimo politike zasebnosti – ki je dovolj prekleta – želimo dati majhen primer, kaj lahko EIG počne v več znamkah. EIG je Arvixe pridobil 31. oktobra 2014, poroča CrunchBase. Obstoječi članek o zbirki znanja na spletnem mestu Arvixe z naslovom „Ali zasebnost domene ni prosta? Kako naj ga nastavim? ” je bilo objavljeno leta 2009 in pojasnjuje, da je storitev v resnici zagotavljala brezplačno.

Vendar je bila 13. julija 2015 urejena ureditev, v kateri je bilo navedeno, da Arvixe ne bo več ponujal brezplačno zasebnosti domene. Ne moremo zagotovo reči, da je šlo za potezo Endurance, vendar naj ne bi bil najbolj noben zaključek. Vemo, da ima EIG vsaj nekaj vpliva na svoje blagovne znamke. Na primer, Constant Contact je po pridobitvi EIG odpustil približno 15 odstotkov svojega osebja. 

Glede na to, kar vemo o pridobitvah EIG, se zdi, da obstajata dva cilja: napolniti zaloge in zbrati čim več podatkov. Prav tako podpira tudi politika zasebnosti. 

Zbiranje in deljenje podatkov

Zbiranje se začne pred registracijo. EIG v skladu s pravilnikom o zasebnosti zbira vaš e-poštni naslov vsakič, ko ga prvič navedete, ne glede na to, ali se registrirate ali ne. Poleg tega zbira vaš IP naslov, metapodatke brskalnika, geografsko lokacijo, interakcijo povezav in interakcijo strani. 

Vse drugo je zajeto v končni določbi v razdelku »Informacije, ki jih zbiramo o vaši uporabi in napravah«, ki navaja, da spremlja »katero koli napravo ali drug način komunikacije, ki ga uporabljate za interakcijo s storitvami«.  

Kar se teh podatkov uporablja, so prisotni običajni osumljenci. EIG ga uporablja za zagotavljanje in izboljšanje storitev, za komunikacijo z vami in za zagotovitev, da spletna mesta pravilno delujejo. Vendar pa se uporablja tudi “za oglaševanje in trženje izdelkov in storitev tretjih oseb.”

Te tretje stranke zelo zaskrbljujejo. Skrita v politiki zasebnosti je povezava do seznama tretjih partnerjev, ki vključuje WPBeginner, Yahoo, Google, Facebook, Twitter, Verizon, LinkedIn, Amazon Web Services in številne, še veliko več. Če natisnete seznam partnerjev ven, bo trajalo šest strani. 

Vzemimo za primer WPBeginner Če niste seznanjeni, je spletno mesto osredotočeno na izobraževanje uporabnikov WordPress o funkcionalnosti platforme. To je odličen vir s številnimi vadnicami in več brezplačnimi vtičniki za zagon.

Če pa pogledate najboljši članek o gostovanju WordPress-a na svojem spletnem mestu, Bluehost in HostGator zasedata dva prva mesta, oba sta blagovni znamki EIG. Še nekaj primerov vključuje članek, ki primerja imena domen in spletno gostovanje – kjer se oglašuje Bluehost – in priročnik o najboljšem gostovanju WooCommerce – kjer vsebujeta Bluehost in HostGator.

Tako kot WPBeginner tudi mi delamo denar na partnerskih povezavah. Kot pa lahko preberete na naši strani o tem, kako delamo, to nadomestilo nikakor ne določa, katere storitve priporočamo. V vsakem primeru, ko je tržnik poskušal pridobiti svojo korist z vsemogočnim dolarjem, preprosto vrnemo beli hrup. 

Glavna razlika med nami in WPBeginner je, da noben od naših pridruženih partnerjev ne deli osebnih podatkov o svojih strankah. Politika zasebnosti podjetja Endurance navaja, da je WPBeginner partner, s katerim deli osebne podatke. Čeprav ne vemo in verjetno nikoli ne bomo vedeli, kateri podatki se delijo in za kaj se delijo, ni težko narediti zaključkov.

Kot rečeno, menimo, da je WPBeginner odličen vir. Spletno mesto preprosto uporabljamo kot primer, kaj se verjetno zgodi s seznamom partnerjev EIG. Nekateri partnerji so smiselni, na primer Google Zemljevidi za prikaz lokacij na spletnem mestu. Drugi, čeprav WPBeginner, Facebook, Twitter in Google Ads, so zagotovo samo oglaševalski partnerji.  

Poleg tega se vaši podatki hranijo dolgo časa. Endurance pravi, da bo vaše podatke hranil po datumu prenehanja storitve ali po 25. maju 2018, če ste jih predhodno prekinili. Ta datum začne veljati Splošna uredba o varstvu podatkov, ki nakazuje, da je EIG podatke hranila za nedoločen čas.

Notranja skupna raba

Zunaj zunanje skupne rabe je tudi notranja skupna raba. Pravilnik o zasebnosti se v zvezi s tem ne širi zelo natančno in navaja, da EIG “osebne podatke deli z drugimi člani družine podjetja Endurance, da našim podjetnikom dovolijo, da vas kontaktirajo s ponudbami, storitvami ali izdelki, ki vas lahko zanimajo in vam ponujamo njihove izdelke in storitve. “

Vendar, če upoštevamo, koliko blagovnih znamk ima Endurance International Group – približno 80, na podlagi naše raziskave – to pomeni, da se lahko ujamete v prodajno zanko. Eden od nevarnih vidikov poslovanja EIG je, da lahko načrt prekinete z enim gostiteljem in se samo prijavite za drugega, ki je bolj ali manj enak.  

Glede na to, da Endurance vaše osebne podatke deli s storitvijo Google Ads, je mogoče – čeprav težko potrditi -, da bi vas ob odhodu iz ene storitve lahko tržili drugi. Vsaj iz osebnih anekdot med pregledovanjem storitev spletnega gostovanja lahko potrdimo, da je v oglasih, povezanih z EIG, viden napredek..

Sestavljanje skupaj

Endurance International Group ima kamnito zgodovino, od skorajda padca na prelomu stoletja do zagotavljanja napihnjenih naročniških številk vlagateljem pred nekaj leti. V zadnjih 22 letih se je pojavil vzorec vedenja, ki kaže na pohlep. Kljub temu, da je to kar koli posel, dobro, da bi služil denar, je jasno, da se je Endurance lotil tega cilja na račun svojih strank.. 

Majhni primeri vključujejo ukinitev zasebnosti domene iz Arvixeja, veliki pa vključujejo odpustitev približno 200 ljudi iz podjetja Constant Contact. Vendar pa je bolj pomembna problematika zbiranje podatkov EIG in pomanjkanje pojasnila, kaj je to in kaj počne. Čeprav je podoba hudodelnega gospoda nad domačinom morda navidezna, se ne ujemate z najbolj etičnimi podjetji. 

Zbiranje podatkov je očitno težava. Politika zasebnosti podjetja Endurance kaže kljubovalno nespoštovanje vaših osebnih podatkov. Verjetno se bo EIG dvakrat preusmeril na dohodek in zbral nekaj prihodkov s svojega seznama partnerjev, nekaj pa od pijančenja podatkov, do katerih imajo partnerji dostop. 

Zato je večina ponudnikov, ki so navedeni v našem najboljšem priročniku za spletno gostovanje, neodvisnih blagovnih znamk. Niso uvrščeni na vrh po ponudbah blagovnih znamk ali pridruženih priložnostih, ampak zato, ker nudijo boljšo in bolj etično storitev. Nekateri celo uporabljajo model Endurance, vendar z nekaterimi izboljšavami.

Na primer, Hostinger ima mrežo, ki vključuje tudi 000webhost in Hosting24. Vendar pa to dejstvo ni skrito. 000webhost pravi, da ga napaja mreža Hostinger v glavi spletnega mesta, Hosting24 pa svojo pripadnost prikazuje na strani “o nas” (za več informacij o teh storitvah preberite naš pregled Hostinger in pregled Hosting24). 

Po drugi strani Endurance International Group izmika, koliko blagovnih znamk ima v resnici in kakšno vlogo ima v teh podjetjih.

Končne misli

Bluehost v času pisanja zaseda enajsto mesto, iPage pa mu sledi na mestu 13 (preberite naš pregled iPage). Naša uvrstitev temelji na tem, kako dosežemo vsak krog, kar pomeni, da ne vemo natančnega položaja, dokler ni vse rečeno in narejeno. 

Na splošno obstaja veliko pomislekov v zvezi z Endurance International Group, dejstvo pa je, da njihove blagovne znamke na podlagi naših izkušenj ne zagotavljajo tako dobre storitve kot večina neodvisnih gostiteljev. SiteGround in DreamHost sta visoko uvrščena – lahko vidite, zakaj v našem pregledu SiteGround in pregledu DreamHost – obstajajo pa tudi druge možnosti v A2 gostovanju, MDDHostingu, WebHostingBuzz in Kinsta.. 

Ali še vedno udobno uporabljate blagovno znamko EIG? V spodnjih komentarjih nam sporočite, zakaj ali ne. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me