Најбољи софтвер за уређивање фотографија 2020

Камере су увијек јефтиније, омогућујући чак и већини аматера фотографа да постигну сјајне резултате. Како се повећава потражња за висококвалитетним уређајима за снимање, тако расте и потражња за висококвалитетним решењем за уређивање. Овде смо да вам пружимо опсежан водич за најбољи софтвер за уређивање фотографија.


Ми ћемо рангирати најбољи избор за професионалце и најбољи избор за дизајнере и дати алтернативе у свакој категорији.

Адобе је власник тржишта за уређивање фотографија, а наше тестирање популарних апликација за уређивање фотографија усклађује се с тим. Наши победници у обе категорије долазе из Адобе-а, али не дозволите да вас то одврати од испробавања наших Адобе алтернатива.

Contents

Уређивање фотографија вс Графички дизајн

Пре него што поставимо наше критеријуме и уђемо у листу, желимо да направимо разлику између софтвера за уређивање фотографија и софтверског графичког дизајна. Иако вам неке апликације омогућавају да такође увозите и уређујете фотографије на њиховој основној функцији, гледамо софтвер дизајниран који ради само то.

На пример, можете да увезете РАВ датотеку у Адобе Премиере, наш први избор за најбољи софтвер за уређивање видео записа. Међутим, служи за уређивање видео записа, а не фотографија. Можете извршити нека основна подешавања, али не много другачије.

То је важно разликовати јер много софтвера прелази линију између фотографије и графичког дизајна. На пример, Пхотосхоп се може користити за уређивање фотографија и стварање графике. Има довољно јединствених функција у Пхотосхопу за уређивање фотографија да бисте гарантовали место на нашој листи.

Са друге стране, Адобе Иллустратор је погоднији за дигитални дизајн. Можете увести фотографије и извршити подешавања, али софтвер је у најбољем реду када се користи за дизајн графике. Ако тражите графички дизајн, провјерите наш водич за најбољи 3Д графички софтвер.

Избор најбољег софтвера за уређивање фотографија

Сада када смо утврдили шта неће бити у овом водичу, изложићемо критеријуме које смо користили за израду избора. Већина критеријума ће бити широка, попут добре употребљивости, али покушаћемо да дамо неколико одређених области које тражимо.

Подршка и функције датотеке

Наш први критеријум ипак није широк. Сваки програм мора да подржава РАВ датотеке. РАВ датотека садржи све информације које је сензор камере снимио када је слика снимљена на меморијску картицу. За разлику од .јпг, нема компресије, што значи да имате много више података са којима радите.

Необрађена-сирова датотека-1
© Цлоудвардс.нет

Процессед-Рав-Филе-1
© Цлоудвардс.нет

Претходна

Следећи

Ово је посебно важно у пост-продукцијској сфери. Помоћу РАВ датотека можете притиснути измене даље него што бисте могли са .јпг. Боје сирових датотека су такође равне, тако да можете угађати слику по вашем укусу.

Скоро сваки произвођач фотоапарата користи различиту екстензију датотеке за РАВ слике. У идеалном случају софтвер има евиденцију слања закрпа када се уведе ново проширење. Ако не, тражимо .арв, .неф и .цр2, који су проширења за Сони, Никон и Цанон фотоапарате, респективно.

Такође су добродошле карактеристике као што су раздвојено тонирање, панорамско шивање и обрада високог динамичког распона. Подељено тонирање појављује се чешће од панорамског шивања и ХДР-а, али ако иПхоне то може учинити, ваша посебна апликација за уређивање фотографија такође би требала бити у могућности да.

Изван обраде тражимо алате за обнављање као што су корекција црвених очију, зарастање тачака и смањење шума.

Употребљивост

облак-шеф-уредник, сваки дан

Затим гледамо употребљивост. Фотограф који ради може одложити хиљаде фотографија одједном, па је неопходно имати софтвер који може имати смисла за све. Адобе Пхотосхоп, који захтева да ручно отворите сваку датотеку, изузетак је од овог правила јер пружа већу контролу над сликом.

Такође тражимо функције за серијску обраду. Све што вам омогућава да примените унапред на више датотека истовремено или извозите са одређеном резолуцијом, овде је назив игре. Овде такође разматрамо могућност чувања и коришћења предефинисаних поставки у апликацији.

Лакоћа употребе ипак не треба да жртвује снагу. Тражимо најбољи софтвер за уређивање фотографија, не најлакши за употребу. Због тога је прихватљива могућност употребе већег нивоа снаге. Софтвер за којим идемо има кривуљу учења, али ће вам омогућити да направите праве, професионалне фотографије након што га савладате.

Најбољи софтвер за уређивање фотографија

Сада када смо поставили своје критеријуме, идемо на најбољи софтвер за уређивање фотографија. Проглашаваћемо победника за најбољи професионални софтвер за уређивање фотографија и најбољи софтвер за уређивање фотографија за дизајн, као и дати ћемо неколико покретача за сваки.

Најбољи професионални софтвер за уређивање фотографија: Адобе Лигхтроом ЦЦ

Лигхтроом је премијерни избор професионалних фотографа. Интерфејс је оптимизован за радни ток, омогућавајући вам прескакање хиљада фотографија, уређивање и извоз са константним квалитетом.

Иако је сјајан у тој улози, Лигхтроом није савршен. Алати које Адобе укључује су намењени за уређивање фотографија, прилагођавање равнотеже белине, изложености и боја. Композитна монтажа и слојеви не долазе у обзир. Ипак ћемо се дотакнути тога касније.

Сјаји када радни фотограф прикључи њихову меморијску картицу и баци базу података са фотографијама у софтвер. Лигхтроом се такође увек ажурира са најновијим екстензијама датотека, па су подржане РАВ датотеке скоро сваког произвођача фотоапарата.

Фокус је на ефикасном уређивању, али новије верзије Лигхтроом-а додале су више коњских снага. Погледајмо функције у најновијем издању Адобе Цреативе Цлоуд.

Функције Адобе Лигхтроом

Лигхтроом се ажурира новим функцијама сваких неколико месеци. Због тога ћемо се позабавити основним карактеристикама софтвера и новим додацима који су додани 2018. године, уместо да се удубимо у све специфичности.

Почевши од функција које су већ неко време, Лигхтроом вам омогућава да прилагодите перспективу своје слике током уређивања. Она протеже и скупља делове ваше слике и обрезује је, тако да можете добити перспективу коју сте намеравали. На пример, можете да уредите слику зграде која изгледа као да сте је снимили са мердевина уместо на земљи.

Подешавања светлосне собе

Лигхтроом ће тражити хоризонталне или вертикалне линије на снимку и поравнаће вашу слику како би их одговарао. Аутоматски режими раде добро за мања прилагођавања, али можда ћете морати ручно скенирати слику ако вам треба нешто драстичније.

Изван ваше кривуље тона, сирових подешавања и баланса боја, Лигхтроом укључује раздвојено тонирање, што је напредна техника уређивања која вам омогућава да примените различите тонове на истакнутост и сенке..

Лигхтроом-Сплит-Тонинг-Сеттингс

Лигхтроом такође има могућност да исправи проблеме који могу доћи из ваше камере или објектива. Има уграђени деноисер који је добар када се конзервативно користи, као и алат за смањење кроматских аберација.

Све док користите лако доступна сочива, Лигхтроом укључује корекцију профила сочива. Цилиндрично стакло унутар сочива није савршено, тако да, без обзира колико потрошите, доћи ће до изобличења и вињетирања. Укључивањем једног од ових профила аутоматски ћете исправити те проблеме како бисте добили тачнију слику.

Као што је дефинисано у нашим критеријумима, Лигхтроом има подршку за ХДР обраду, панорамске алате за шивење и обнављање као што су корекција црвених очију.

Већина карактеристика уведених у 2018. години била је усмерена на побољшање перформанси и мобилну верзију, али било је и неколико додатака за десктоп апликацију.

Лигхтроом сада подржава увоз из складиштења везаног за мрежу и можете да примените профиле камере на РАВ датотеке да бисте видели своју слику онако како се приказује на задњој страни фотоапарата. Наш омиљени нови додатак су Цреативе Профилес.

Креативни профили су слични претходно подешеним, али не прилагођавају ваша претходна подешавања. Они су попут Инстаграм филтера са већом контролом. Већини искусних фотографа они неће требати, али су добра полазна тачка за оне који уђу у свет десктоп уређивања фотографија..

Адобе Лигхтроом Пхото Едитинг

Као и код било којег софтвера оптимизованог за уређивање фотографија, постоји много опција у сваком кораку процеса. Можете да увезете из било ког извора складиштења и одредите где ће се датотеке чувати. Ако увезете са меморијске картице, Лигхтроом ће креирати фасциклу на вашем чврстом диску и тамо копирати РАВ датотеке.

Након тога ствара каталог. Каталози садрже податке за ваше слике, али не и саме слике. Овде се чувају претпрегледи, локација погона и метаподаци. Чак и ако избришете фасциклу са фотографијама у њој, и даље можете да видите каталог, мада слике неће бити подесиве.

Лигхтроом-Каталог

Постоје многа подешавања за увоз, од којих је најважнија батцх обрада. Можете да примените претходно подешену слику на све слике које се увозе тако што ћете проширити картицу “примењи за време увоза” у десном менију и кликнувши на “развијање поставки” Ово је добар тренутак да примените основни подешени контраст да бисте убрзали радни ток.

Такође можете да додате кључне речи, примените метаподатке и подесите како Лигхтроом гради паметне прегледе у овој области.

Лигхтроом-Импорт-Сеттингс

Увоз може потрајати неко време, посебно ако имате пуно датотека. Ако користите сензор високог мегапиксела, попут оних који се налазе у серији фотоапарата Сони А7Р, можда ћете морати да оставите увоз преко ноћи.

Пре него што кликнете на картицу „развијте“, слике у свом каталогу можете сортирати додељивањем им боје, рангирањем по пет звездица или коришћењем кључних речи. То је једна од кључних карактеристика радног процеса за Лигхтроом, која вам омогућава да пређете у измене само са сликама које намеравате да задржите.

Провешћете већину свог времена на картици „развијте“. Овде можете уређивати фотографије користећи основни баланс белог, обрезивање, баланс боја и зацељивање на месту. Све ове контроле налазе се на алатној траци с десне стране.

Лигхтроом-Девелоп-Сеттингс

На врху се налази низ од шест икона за обрезивање, зацељивање тачака, корекцију црвених очију, градијентне филтере, елиптичне филтере и додирне површине. Иако нису увек потребни, они вам дају највише ручне контроле над вашом сликом и замагљују линију између Лигхтроом-а и Пхотосхопа.

Чак и након прилагођавања боја и исправљања експозиције, можда ћете морати извршити ручно уређивање слике. На пример, коришћењем тоуцх уп алата омогућава вам да прљате руке и омекшате грубу кожу или избелите зубе.

Лигхтроом-Мануал-Подешавања

Све испод те траке са алаткама бави се широким потезима слике. Горњи део су основна подешавања у сировом стању, где можете да исправите експозицију, поставите контраст и примените основно оштрење. Ако сте током увоза применили претходно подешену поставку, не бисте требали да се правите са овим простором изван подешавања равнотеже белог.

Алати за осветљење

Испод је листа алата за склапање. Ту светли снага Лигхтроом-а. Постоје контроле за управљање балансом боја слике, подешавање перспективе, поправљање вињетирања и још много тога.  

Лигхтроом је посебан јер ове промене можете брзо извршити. Дно приказује све слике у вашем каталогу и можете филтрирати оне које су вам потребне истим системом означавања који сте користили током увоза. Ако желите још више убрзати радни ток, можете користити унапред постављену картицу на левој страни екрана.

Лигхтроом долази са унапред уграђеним унапред постављеним поставкама, које су, као и већина Адобе пресетова, најбоље класификоване као „пристојне“. Најефикаснији начин да се пробијете је да увезите неколико фотографија, извршите измене, сачувате претходно подешену поставку и примените је на остатак каталога..  

Предсетси су такође прилагодљиви. Ако, на пример, не желите да укључите исто прилагођавање перспективе у све своје слике, можете да поништите тај оквир док чувате претходно подешену поставку.

Осталих пет картица на врху интерфејса углавном су непотребне, ако испоручујете фотографије на Вебу. „Мапа“ вам омогућава географско означавање слика, „књига“ је алатка за обликовање фото књига, „презентација“ експортује ваше слике у облику .мп4 са пратећом музиком, „штампање“ је алат за обликовање за штампање великих размера и „веб“ омогућава вам да објавите галерију свог каталога на мрежи.

Лигхтроом-Слидесхов-Таб

Сви ови табови имају своје место и за неке фотографе ће убрзати радни ток. Картице су неважне за многе кориснике, посебно ако за копирање својих фотографија користе спољну компанију за штампање.

Од пет наших, наши фаворити су “презентација” и “веб”. Пуно је презентација за презентације на мрежи, пуно у пакету са злонамерним софтвером (прочитајте наш најбољи антивирусни софтвер да бисте сазнали које врсте), тако да је уграђивање у Лигхтроом корисно ако желите брз начин да покажете своје слике.

“Веб” је једноставан начин повезивања на вашу веб локацију преко ФТП-а, стварајући унапред форматирану ХТМЛ страницу. Иако ЦМС софтвер, као што је ВордПресс, помоћу додатка може управљати галеријама попут ове, Лигхтроом је једно место за издавање. Ако никада нисте користили ФТП, о томе можете сазнати у наша три водича за коришћење ВордПресс-а.

 • Водич за почетнике за коришћење ВордПресс-а
 • Прелазни водич за коришћење ВордПресс-а
 • Напредни водич за коришћење ВордПресс-а

Цене Адобе Лигхтроом

Као и код свих Адобе производа, цене су кључна продајна тачка. Цреативе Цлоуд вам омогућава приступ свим Адобеовим производима за 50 УСД месечно, крађа с обзиром на то да би многе апликације саме коштале 1.000 или више долара. Студенти и наставници такође добијају огроман попуст и добијају све пријаве за само 20 УСД месечно.

План:ФотографијаСингле АппСве апликацијеСве апликације + Адобе Стоцк
Цена:$ 9,99$ 20,99$ 52,9982,98 $
Детаљи:Лигхтроом & Пхотосхоп ЦЦ,
20 ГБ складишта у облаку
Једна Адобе апликација,
100 ГБ меморије у облаку
Сви Адобе-ови производи за рачунаре,
100 ГБ меморије у облаку,
До 10ТБ додатног простора за складиштење података
Сви Адобе-ови производи за рачунаре,
10 Адобе Стоцк слика месечно

Можете добити једну апликацију за 20 УСД месечно са складиштем у облаку од 100 ГБ. Ако користите неки други Адобе производ, као што је Иллустратор, препоручујемо вам овај план. Спремање у облаку је леп додатак, али можете добити више простора за мање новца. Прочитајте нашу поређење најбољих провајдера за складиштење у облаку за препоруке.

Међутим, фотографи имају предност. Адобе нуди три плана фотографије. Можете да добијете Лигхтроом и Пхотосхоп, плус 20 ГБ простора за складиштење, за 10 УСД месечно или да надоградите на 1ТБ простора за складиштење за двоструко већу цену. Све док је ваш фокус на фотографији, то је одлична вредност и план који ми уопште препоручујемо.

На врху можете да набавите све апликације, плус Адобе Стоцк, за око 80 УСД. Адобе Стоцк је одлична, али скупа библиотека фотографија и видео записа. За радне фотографе, међутим, то није потребно.

Најбоље Адобе Лигхтроом ЦЦ алтернативе

Као што видите горе, волимо Лигхтроом. Међутим, истовремено можемо видети како то не би функционирало за све или како би неки људи могли да плачу по цену. У наставку погледајте неке најбоље алтернативе за Адобе када је у питању уређивање фотографија.

ДкО ПхотоЛаб

ДкО ПхотоЛаб је сличан Лигхтроом-у, али има боље алате за аутоматску обраду. Функције попут ДкО Смарт Лигхтинг и Приме деноисинг раде боље него упоредиви алати у Лигхтроом-у, али долази са напредном ценовном ценом од 200 УСД и нема толико могућности форматирања и извоза.

Унапред подешене поставке су оно што раздваја ПхотоЛаб. Пејзажи су се нарочито слагали са високим динамичким опсегом и означавајућим филтрима које је ДкО примењивао. Ипак, недостаје ручна контрола у поређењу са Лигхтроом-ом.

ДкО-ПхотоЛаб-Уређивање слика

ПхотоЛаб има основно подешавање сировог подешавања белине, али је контрола изложености и контраста ограничена. Уместо да вам пружи клизаче за црне, беле, сенке и нагласке, ПхотоЛаб нуди само клизач за експозицију и клизач за контраст.

Постоје ручне контроле, попут кривуље тона, али банкарите обраду ДкО-а иза сцене да бисте функционирали. Подешавања експозиције, контраста и баланса боја озбиљно недостају.

ДкО то надокнађује, делом, са локалним подешавањима. Можете да одаберете подручја на слици у елиптичном облику да бисте подесили експозицију, контраст, баланс боја и оштрину за та подручја. Слично је с алатком за маскирање Лигхтроом-а, али има мање контрола.

Све у свему, ПхотоЛаб је најприкладнији за оне који желе брзу измјену. Лако можете да пронађете своје слике и примените један од одличних предефинисаних поставки. ЦлеарВиев и смањење шума компаније ДкО су посебно импресивни, али ручна контрола слике није.

Ипак можете добити најбоље од оба света. ПхотоЛаб инсталира додатак Лигхтроом када га купите, тако да можете пренијети датотеку из једне апликације у другу како бисте добили приступ сјајним алгоритмима за обраду ДкО-а без губитка ручне контроле Лигхтроом-а.

ЛигхтЗоне

ЛигхтЗоне је бесплатна, опен соурце алтернатива Лигхтроом-у. Има сличан интерфејс, али не толико подешавања за групну обраду и лошији укупни ток рада. Ипак је бесплатна и мала заједница око ње је активна.

Чудно је назвати ЛигхтЗоне алтернативом Лигхтроом-у као што је изашао пред Адобе-ову дигиталну мрачну собу. Оригинални ЛигхтЗоне објављен је 2005. године и променио је начин рада дигиталних уредника фотографија. Уместо да користи слојеве, омогућава неразорни ток рада.

ЛигхтЗоне-уређивање слика

Уређујете кроз серију модула, од којих сваки нуди другачији аспект обраде. Можете додати седам кривуља тона или прилагодити боју кроз 13 модула. Сучеље и алати које користите су прилагодљиви, што значи да можете да изградите кориснички интерфејс тако да укључује само релевантне контроле.

Међутим, овај систем не долази без недостатака. Слике можете уређивати само појединачно, вршећи се напријед-назад између ваше библиотеке и странице за уређивање. ЛигхтЗоне такође не увози ваше датотеке, тако да нема подешавања да примените претходно подешавање пре едитовања.

Такође је и интерфејс буги. Током нашег тестирања, модули би ушли у бескрајни ток умножавања или се уопште не би учитали. Чини се да су ове грешке углавном графичке, јер је апликација и даље реаговала, било је само визуелних проблема.

Ипак је бесплатно. ЛигхтЗоне је моћна, али незгодна алтернатива Лигхтроом-у коју бисте требали испробати. Има пуно опција све док одвојите време за учење сучеља.

Најбољи софтвер за уређивање фотографија за дизајн: Адобе Пхотосхоп ЦЦ

Пхотосхоп уклања фокус групне обраде и оптимизира радни ток и ставља га на функције и алате. Иако нећете користити Пхотосхоп за уређивање хиљада фотографија, можете га користити за прављење неколико посебних.

Користи слојевити систем, што значи да можете да изградите своју слику на било који начин. На пример, можете пронаћи основну слику магле и прелити је преко слике коју сте снимили да створите атмосферу.

Иако је означавамо најбоље за дизајн, такође ради и професионалне фотографе. Пхотосхоп је моћна апликација за уређивање фотографија коју професионалци могу користити за поправљање или допуну фотографија помоћу практичног приступа.

Пхотосхоп може да ради са обнављањем фотографија на начине на које Лигхтроом не може. Може обновити старе фотографије које су обрађене излечењем, маскирањем и крпањем. Иако у Лигхтроом-у постоје паралелни алати, не постоји исти ниво контроле.

Као и код Лигхтроом-а, Адобе стално ажурира Пхотосхоп ЦЦ. Погледајмо неке од најновијих функција, као и ознаке програма.

Функције Адобе Пхотосхоп-а

Пхотосхоп користи приступ уређивању на основу слоја. Коначну слику градите додавањем нових слојева и спајањем. Слој може бити засебан елемент, као што је замена неба или прилагодбени слој за контролу целокупног изгледа ваше слике.

Слојеви Пхотосхоп

Делује на начин одозго према доле, што значи да ће сваки слој стављен изнад другог слоја утицати на оне испод њега. На пример, ако желите да додате слој магле слици, требало би да је поставите на врх, тако да ће бити изнад ваше тренутне фотографије.

Пхотосхоп се одлично сналази у уређивању фотографија својим алатима за маскирање. Помоћу уграђених алата можете да направите једноставне маске, али Пхотосхоп-ово маскирање свесније о садржају је импресивније. На пример, помоћу алата за магнетно ласо можете нацртати објект на слици и Пхотосхоп ће покушати да дефинише равне линије како би створио савршен избор.

Пхотосхоп-Селецт-анд-Маск

Између слојевитости и маскирања, поступак уређивања фотографија потпуно је другачији. Пхотосхоп вас присиљава да размишљате о слици изван уобичајених подешавања, користећи елементе за повећање или исправљање слике.

Међутим, постоје основне контроле за уређивање. Пхотосхоп ће аутоматски креирати нови слој за свако подешавање које додате слици и, као и други слојеви, утицати само на оно што је испод њих. Експериментирање са начинима мијешања и непрозирност за њих може довести до јединствених резултата.

Постоје нове функције за боље коришћење Пхотосхопа са Адобе Цреативе Цлоуд. Најдража нам је интеграција Лигхтроом-а. Можете да претражите и отворите слике из Лигхтроом-а у Пхотосхопу, а да их прво не морате да извозите на радну површину.

Адобе је такође у јануару представио функцију Селецт Субјецт. Омогућава вам да одаберете истакнуте предмете на слици како бисте креирали маску. Избор можете прочистити помоћу радног простора Селецт анд Маск.

Има много других функција у Пхотосхопу, укључујући надоградњу, филтер Смарт Схарпен и условне радње. То је густ програм са алаткама за готово сваки задатак уређивања фотографија, све док одвојите време да пронађете где су.

Адобе Пхотосхоп Уређивање фотографија

Уређивање слике у Пхотосхопу није тако једноставно као што је то случај са Лигхтроом-ом. Слике отварате појединачно и често трошите пуно времена на сваку.

Ако отворите РАВ датотеку, Адобе ће отворити Цамера Рав. Огледало је алате у Лигхтроом-у, омогућавајући сирова подешавања пре увоза датотеке у Пхотосхоп. Ипак, не изгледа тако пријатно као Лигхтроом.

Адобе Цамера сирова

Процес након увоза је компликован. У Пхотосхопу постоји толико много алата да их ниједан пројекат неће користити. Упознат ћемо се са основним стварима које можете урадити с РАВ датотеком у Пхотосхопу, али за учење програма потребно је дуго трошити га користећи.

Једна техника за побољшање слике је додавање градијента супротних боја на обе стране, а затим подешавање режима мешања. Као што видите на нашој слици, користили смо зелену и наранџасту да додамо слој дубине иначе досадном кадру.

Пхотосхоп-Градиент-Едит-ФИнисхед

Да бисте то учинили, додајте два нова слоја. На обје стране изаберите алат с градијентом на траци са алаткама и провјерите је ли боја предњег плана постављена на жељену нијансу. Превуците клизач градијента преко слике држећи тастер Схифт да бисте створили прави градијент. Након што су оба завршена, једва бисте могли да видите своју оригиналну слику.

Пхотосхоп-Градиент-Едит1

Затим експериментирајте са начинима мијешања на два слоја и подесите непрозирност док не добијете жељени изглед. За ову слику смо користили светлију боју као модус мешања и поставили непрозирност на око 20 процената.

Пхотосхоп такође има дугу листу алата за обнову слике. Доље смо пронашли слику дјечака који вози бицикл у Викимедијиној заједници. Има неравну белу обруб и доста прљавштине, коју, на срећу, Пхотосхоп поседује алате за поправљање.

Прије него што се обнови Пхотосхоп

Изрезали смо слику да бисмо уклонили беле обрубе и прилагодили је трећинском слоју ради боље композиције. Након тога смо полудели четком за лечење да би уклонили прљавштину, косу и несавршености са слике. Коначно, помоћу подешавања нивоа и криве, добијамо обновљену слику.

Пхотосхоп-Ресторатион-Афтер

Можете додати дигиталну уметност слици у Пхотосхопу. Има потпуну подршку четкицама, нешто што Лигхтроом не чини, што значи да можете користити таблет за цртање или самостално са мишем за стварање илустрација.

Ту Пхотосхоп замагљује линије између уређивања фотографија и графичког дизајна. Има читав низ алата за дизајн укључујући четке, узорке, текст и још много тога. Фотографисање можете у потпуности ископати и само користити Пхотосхоп као алат за дизајн.

Постоје проблеми са тим. Пхотосхоп је базиран на пикселима, што значи да сва графика коју ствара приказује у пикселима, без обзира на то колико је резолуција велика. Можда ће радити за мали летак или интернетску графику, али коришћење Пхотосхопа за дизајн логотипа намењеног билборду изазваће проблеме.

Ако сте фокусирани на графички дизајн, препоручујемо вам да користите Адобе Иллустратор. Векторско је засновано, што значи да се могу попунити подаци између два пиксела. Уместо дијагоналне линије која изгледа као степениште, вектор може предвидјети шта треба да буде у празнинама и одсецима боја пиксела да би изгледали глатком линијом.

Овде можете сазнати више о разликама између апликација на бази пиксела и вектора.

Пхотосхоп може поднијети много различитих задатака. Ако вам је фокусирање уређивање фотографија, као што је дефинисано основним прилагођавањем боје, експозиције итд., Лигхтроом је за вас. Сложенији послови за уређивање фотографија су најприкладнији за Пхотосхоп.

Адобе Пхотосхоп Прицинг

Овде нема пуно тога. Пхотосхоп и Лигхтроом имају исту шему цена. Ипак, постоје ствари о којима би требало да размислите када бирате план.

Пхотосхоп и Лигхтроом су две апликације са истим циљем. Ако сте стриктно фотограф, корисно је да поседујете обоје, чак и ако користите више од другог. У многим случајевима Лигхтроом је софтвер за уређивање хлеба и маслаца, док се Пхотосхоп користи за интензивније задатке.

Ако се бавите више од фотографије, вреди се надоградити на пуни креативни облак. Иако 50 долара месечно не треба узимати олако, конкуренција не може да надгледа ниво вредности.

Најбоље Адобе Пхотосхоп ЦЦ алтернативе

Као и код Лигхтроом-а, ми волимо Пхотосхоп, али можемо схватити зашто хобисти могу постати блед и по цени. Ево неколико добрих алтернатива.

Фотографија афинитета

Аффинити Пхото је јефтина алтернатива Пхотосхопу коју неки професионалци преферирају над основним Адобе производом. Има све кључне карактеристике, укључујући обраду необрађених слика, ретуширање и вишеслојне композиције, као и подршку за професионалне екстензије датотека као што су ПСД.

Као да су Лигхтроом и Пхотосхоп заједно. Постоји посебно подручје за необрађена подешавања која можете да користите пре него што уђете у главни интерфејс. Добијате сличан алат постављен као Лигхтроом без избора слоја.

уређивање афинитета

Афинитет ове просторе назива “персонас”, а има их пет. Персонализација „фото“ огледала је Пхотосхоп, са слојевитим подешавањем, алатима за маскирање и ефектима. “Развијте” се бави свим сировим подешавањима која морају бити извршена пре преласка на другу особу.

Особа која „ликвидира“ приказује решетку на којој можете гурати, увијати и обрађивати слику. У најконзервативнијем случају, то се може користити за раст или смањивање делова ваше слике како би се субјекат истакнуо.

Аффинити-Пхото-Ликуифи

Персонализација „тонског пресликавања“ користи се за управљање контрастом и равнотежом боја на вашој слици. Већину ових подешавања можете извршити у перспективи „развијање“, али „мапирање тонова“ вам даје већу контролу. “Извоз” персонале понуде садрже све детаље о извозу, укључујући формат пиксела и метаподате.

Аффинити Пхото са само 50 УСД има велику вредност. Има свеобухватне контроле за уређивање фотографија које обухватају Лигхтроом и Пхотосхоп. Међутим, ово је алтернатива због радног тока успостављеног између два Адобе производа.

Цорел ПаинтСхоп Про

Цорел рекламира ПаинтСхоп Про као „врхунску алтернативу Пхотосхопу“. Лако је видети и зашто. Постоји свеобухватан скуп алата за уређивање фотографија, укључујући РАВ подршку, ХДР обраду, корекцију објектива и групну обраду.

Ручно можете подесити слике користећи свој пакет алата за обраду. Цорел има контроле које вам омогућавају да уклоните мрље, изглађује боре, обнављате замрљане слике и уклањате црвенило очију. Постоје и алати за уређивање садржаја којима можете преместити или избрисати селекцију са слике или Цорел паметно попунити то подручје.

Цорел-ПаинтСхоп-Про-Пхото-Едитинг

ПаинтСхоп Про поседује и алате за графички дизајн, укључујући слојеве, маскирање и текст. Међутим, начин на који се бави цртањем разликује се од Пхотосхопа. Можете цртати векторима, чинећи глатке и прошириве дигиталне илустрације.

У ПаинтСхоп Про можете скриптирати понављајуће задатке, што је наша омиљена функција. Цорел ће снимати ваше акције на екрану и доделити их макронаредби. Користите га у интерфејсу и Цорел ће се аутоматски побринути за задатак.

Двоструко је већа од Аффинити, али има више функција. Ни једна стопа није лоша, с обзиром на то да ћете за неколико месеци потрошити приближно на Пхотосхопу. Нема оптимизовани ток рада Лигхтроом-а, али ПаинтСхоп Про је и даље одлична алтернатива Пхотосхопу.

Зашто препоручујемо Адобе

Како се Адобе више фокусира на решења заснована на претплати, конкуренти у свом маркетингу гурају јединствену цену. Има заслуге за плаћање више софтвера и његово поседовање заувек, али ми и даље мислимо да је претплата Цреативе Цлоуд боља вредност.

Проблем са једностепеним софтвером су ажурирања. На пример, година коришћења Пхотосхопа може коштати исти износ као на пример ПаинтСхоп Про, али када се објави верзија Цорел-овог софтвера 2020, морате да надоградите.

Предност Цреативе Цлоуд-а је синергија. Добијате лаган прелаз између Адобе производа и сталних ажурирања. Плаћаћете исту стопу без обзира колико нових функција такође уведено.

Постоје неке ствари које нам се више свиђају од алтернатива него наше препоруке, од нивоа снаге до употребљивости, али, имајући у виду налет ажурирања и релативно ниску месечну стопу, Адобе и даље чврсто држи овај део тржишта садржаја.

Најбољи софтвер за бесплатно уређивање фотографија

За оне који су заиста из џепа, погледајте неколико бесплатних Адобе-ових алтернатива. Иако неке од њих могу да недостају кључне карактеристике, оне би могле бити савршено погодне за вашу специфичну ситуацију.

Мицрософт или Аппле Пхотос

Мицрософт и Аппле Пхотос су изненађујуће моћне апликације за фотографије за њихове оперативне системе. Добијате алате за експозицију, контраст, баланс беле боје и још много тога, чинећи једноставан процес уређивања фотографија за слике са телефона или показивача.

Аппле-Пхотос

Мицрософт Пхотос може да уређује фотографије и видео записе. Можете да креирате дијапројекције, преплитање видео клипова и фотографија, додате 3Д ефекте, попут муње, и прилагодите музику и брзину за извезени снимак. То је мали пакет за уређивање који се најбоље користи када снимате фотографије за себе.

Аппле Пхотос нема видео подршку јер је иМовие доступан за то, али има већи сет алата за уређивање. Можете користити уграђене филтере за брзо уређивање или заронити за подешавање нагласка, сенки и контраста.

Аппле такође укључује троканалну кривуљу тона, што је корисна функција за оне који желе да се прљају рукама уређивањем фотографија. Има приближно толико снаге као и Лигхтроом мобиле и леп је начин да се представите свету света за уређивање фотографија без добијања комплетног пакета.

ГИМП

ГИМП је бесплатни алат за уређивање сличан Пхотосхопу доступан за мацОС, Виндовс и Линук (стандардно долази у већини дистрибуција). Такође је и са отвореним кодом, тако да можете да преузмете додатке или напишете своје ако говорите течно Ц ++, Сцхеме, Питхон или Перл.

ГИМП

Има јаку заједницу професионалаца и хобиста. Иако сте бесплатни, помоћу ГИМП-а можете да зарадите, било да је то стварање дигиталних уметничких дела или додиривање скенираних подметања.

Највеће одвраћање је интерфејс. ГИМП је моћан, али не и интуитиван, што је опасна комбинација за професионални софтвер. Ако потрошите време да то научите, добићете одличне резултате. Ако долазите из Пхотосхопа или желите поједностављен радни ток, ГИМП није најбољи избор.

Исто би се могло рећи и ако прелазите са ГИМП-а на Пхотосхоп, па се своди на оно што сте упознати. Чини се да се некако савршено уклапа у Теам Пенгуин, захваљујући свом тајном интерфејсу. Погледајте наш најбољи ВПН за Линук за више примера производа израђених по мјери.

Фотор

Фотор је бесплатан онлине алат за уређивање фотографија који је намењен људима који не знају много о уређивању фотографија. Довољно је моћан, али сучеље и именовање су више као Инстаграм него Лигхтроом.

Фотор

Ипак, има своје место. За брзо уређивање, Фотор је одличан. Можете да уређујете слике са свог чврстог диска или их увозите са Дропбок-а (прочитајте нашу Дропбок рецензију). Слике се могу користити у колажима или као део дизајна користећи један од многих Фотора предложака.

Међутим, бесплатна верзија је ограничена. Имате ограничену количину простора за складиштење уређених слика и водених жигова и повремени су огласи. То износи око 3 УСД месечно ако купујете годишњи план или 9 УСД ако плаћате месец по месец. За ту цену, ипак, најбоље је само користити Адобе-ов пакет фотографија.

Последње мисли

Уређивање фотографија је сложен и разнолик процес, али недавне верзије основног софтвера учиниле су га доступнијим него икад. Сматрамо да су Адобе производи који су већ дуго времена индустријски стандард још увек тешки за победу, посебно за уређивање фотографија.

Како сензори камере повећавају број мегапиксела, тако и величине датотека. Складиштење и поуздана израда сигурносних копија су кључне тачке сваког фотографа који ради. Обавезно провјерите наше најбоље сигурносне копије услуга и правило 3-2-1 сигурносне копије да бисте заштитили своје податке. Такође имамо чланак о најбољем софтверу за управљање фотографијама да вашу колекцију манипулисаних снимки одржавамо у реду.

Коју апликацију за уређивање фотографија користите? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map