Најбољи софтвер за Сцрум у 2020. години: Агиле Манагемент Пројецт

Сцрум методе могу вам помоћи да ваш пројекат тече равномјерније и омогућити вам да брзо и ефикасно радите ствари. Софтвер за управљање пројектима често садржи функције које вам могу помоћи да их имплементирате, тако да смо размотрили Сцрум и алате за управљање пројектима. Покушаћемо да установимо које су платформе најбоље за агилне тимове.


Почећемо тако што ћемо видети шта је Сцрум и како функционише, а затим ћемо погледати функције пронађене у алатима за управљање пројектима и како их можете користити. Неки, као што је Јира, су посветили Сцрум приказе, неки имају Сцрум предлошке и многи могу бити корисни упркос томе што нису изричито осмишљени за методологију.

Шта је Сцрум?

Израз “сцрум” долази из рагбија, али су га први пут у развоју применили Хироката Такеуцхи и Икујиро Нонака. Многи други су допринели идејама, а 2009. године је објављен Водич за Сцрум, који је методологији пружио званичан сет смерница.

Сцрум методологија је обично повезана са развојем софтвера, али то не мора бити. То укључује поделу рада на спринтове, који трају од две недеље до месец дана. Спринтови имају циљ, који би могао бити припремање одређених функција у софтверском производу.

Постоје редовни састанци, звани дневни сцрумс, који су ограничени на 15 минута и захтевају да програмери одговоре на три питања: шта су јуче завршили, шта ће данас радити и да ли нешто спречава њих или њихов тим да постигну циљ спринта.

На крају сваког спринта постоји преглед и ретроспектива. Омогућују тиму да види шта је урађено, а шта није, да одлучи шта даље и утврди побољшања процеса.

Улоге у Сцруму

Сцрум је дизајниран за мале тимове. У Сцруму постоје три улоге, од којих је једна екипа. Тим се организује и смишља како може да испуни циљеве спринта.

Власник производа је онај који поставља визију. Често су шеф или клијент, они су ти који одлучују шта треба да створи и који су приоритети. Спремни су да одговоре на питања тима, али се не укључују у детаље.

Мајстор Сцрум-а је ту да уклони препреке на путу циљева тима. Они могу блиско сарађивати са власником производа како би помогли да схвате шта треба да одредимо као приоритете и који би били погодни циљеви.

Можда мислите да власник производа и мајстор за сцрум звуче као ваш извршни директор и менаџер, и било би у праву. Међутим, у Сцруму су улоге формализоване и њихово учешће је ограничено. Власник производа људима даје могућност да знају шта желе, Сцрум мајстор решава проблеме за тим и тим обавља ствари.

То може бити кључно за омогућавање развојном тиму да ради свој посао, а да га људи не гурају у погрешном смеру, упркос добрим намерама, не знају много о развоју.

Сцрум је одличан за програмере који имају тенденцију да буду независни и најбоље раде када су препуштени сопственим уређајима. Даје само праву количину упутстава, тако да знају шта треба да раде, али оставља им да раде оно што мисле да је потребно за постизање циљева.

Шта Сцрум може учинити за вас?

Сцрум омогућава постављање задатака и програмерима давање смерница, а програмерима пружа простор за самостално решавање проблема. Програмери имају тенденцију да боље раде такве ствари него њихови клијенти, а често и њихови менаџери, тако да то постиже бољи производ који се испоручује брже.

Иако је Сцрум широко повезан с развојем, другдје је све популарнији и може се користити у свим врстама индустрије.

Примери алата за Сцрум

  • Јира
  • Трелло
  • ПроВоркФлов
  • Стационар

Најбољи софтвер за Сцрум

Неки од најбољих софтвера за управљање пројектима имају функције дате програмерима, а неке су дизајниране за употребу са Сцрум-ом.

Сцрум на крају: Јира

Јира је једна од најбољих платформи за програмере и има бројне функције дизајниране за њих. Заснива се на проблемима, а не на задацима.

јира-сцрум

Посветио је Сцрум табле и канбан плоче јер подржавају обе методологије. Такође има “епове” и “приче”, који су његов начин категорисања задатака. Описује их као “окретне артефакте.”

Јира се интегрише са ХипЦхат-ом, популарним комуникацијским алатом за програмере, тако да га можете користити и за Сцрум састанке.

Импресионирао нас је његов сет функција. Такође је добра вредност, посебно за велике тимове или оне који желе да се домаћини. Прочитајте о томе у нашој рецензији Јира.

Канбан: Трелло

Знамо да канбан табле и Сцрум плоче нису исто, али Канбан алат може бити одличан начин да интерно уредите пројекте за свој тим. Такође се може задржати приватно за сам тим.

Трелло вам омогућава да направите колико год плоча желите, тако да можете имати по један за сваки спринт. Прочитајте више о томе у нашој Трелло рецензији и погледајте наш Трелло водич за почетнике након тога.

Ипак, можете поставити Трелло да ради са Сцрумом, као што је приказано на овој страници. Трелло је свестрани алат који има много „повер-упс-а“ како би вам помогао да се више искористите.

трелло-сцрум

Трелло картице могу представљати задатке, проблеме или грешке. Можете им додати информације и прилоге. Величина прилога је ипак ограничена. Ако вам треба пуно простора, прочитајте наш најбољи водич за складиштење у облаку.

Пронаћи ћете још неколико алата за канбан у нашем начину коришћења водича за канбан плочу.

Дефиниција улоге: ПроВоркфлов

Улоге су у Сцруму кључне, тако да је важно бити у стању да их дефинишете у софтверу за управљање пројектима. Поред тога што можете именовати улоге, корисно је контролисати шта различити типови корисника могу, а шта не могу.

ПроВоркфлов је добар у додјели улога, омогућава вам да именујете улоге и контролишете шта могу, а шта не могу. То значи, на пример, да спречите вратара и власника производа да додељује задатке како би се спречило управљање микроапаратуром.

Поред тога што вам омогућава да доделите улоге, ПроВоркфлов нуди и калкулатор приноса улагања који показује како време које сте уштедјели претвара у готовину. Такође има и функције праћења времена, тако да је користан алат ако желите да пазите на трошкове.

ПроВоркфлов такође садржи окретну плочу у својој продавници апликација, коју можете користити бесплатно. Прочитајте наш преглед ПроВоркфлов-а да бисте сазнали више о платформи.

Састанци: Басецамп

Ако волите састанке колико и ми, свидеће вам се Басецамп, који вам омогућава да задржите сву комуникацију на једном месту. То вам омогућава да објавите по потреби, а да сви не морате истовремено да представљају које већине алата за управљање пројектима нуде.

басецамп-логорска ватра

У Сцруму су, међутим, потребни редовни састанци. Басецампове “логорске ватре” омогућавају тиму да разговара у реалном времену, што их чини савршеним за то. Више о томе прочитајте у нашем прегледу Басецамп.

Последње мисли

Ако тражите алате који ће вам помоћи да имплементирате Сцрум методологију, постоји пуно избора. Неке од ових платформи смо упоредили са другим у нашим почетним чланцима. Погледајте Трелло против Јира или Врике вс. Басецамп да видите како су то урадили.

Сви алати које смо споменули су бесплатни или су бесплатни пробни програми, па их испробајте и погледајте који вам тим најбоље одговара. 

Ако сте користили било који од ових алата за помоћ у примени Сцрум методологије, молимо вас да поделите своја мишљења у коментарима. Хвала за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me