Најбољи софтвер за писање 2020: Куилл & Инк фор Нев Аге

У свету бесплатних мрежних процесора на мрежи, лако је заборавити да постоје наменске апликације за писање. Гоогле документи могу да обрађују ваше притиске тастера, али за готово све друго то је мање ведро. Намјенски програм за обраду текста и даље може да вам помогне да форматирате оно што пишете, организујете своје идеје и извозите у професионалне сврхе.


Пронашли смо најбољи софтвер за писање романа, сценариста и новинара да бисмо вам представили свеобухватни водич о томе шта бисте требали користити. Пронашли смо најбољи софтвер у свакој категорији, као и тркаче ако вам требају додатне могућности. На крају је и одељак за алате које би сви писци требало да испробају.

Најбољи софтвер за вас може се разликовати овисно о вашем случају. Водич смо поделили у четири одељка како бисте пронашли најбоље алате за оно што желите да урадите. Постоји и неколико укрштених разговора између секција, тако да препоручујемо читање романског дела, чак и ако сте, на пример, сценариста.

Постоје алати које би сви писци требали употријебити, а које нисмо жељели ући ни у један одјељак. Без обзира на то што пишете, важно је да направите његову копију помоћу мрежног сервиса за израду резервних копија, као што је Бацкблазе, који је на другом месту у нашем најбољем водичу за мрежне резервне услуге. Можете видети зашто у нашој Бацкблазе рецензији.

Ако нисте упознати, то је принцип правила за прављење резервних копија 3-2-1, који каже да треба да задржите три копије података – две похрањене локално у различитим врстама складиштења и једну резервну копију у облаку. Постоје варијације, као што су складиштење једне локално, једне у складишту у облаку и једне ван локације, али принцип је исти. Не желите да изгубите напоран рад који сте унели у своје писање.

Избор најбољег софтвера за писање

најбољи софтвер за писање

Наш избор апликација своди се на три кључна фактора: моћ, употребљивост и карактеристике. Снага је била наша главна брига, јер проглашавање софтвера најбољим значи да може поднијети већину онога што можете бацити на њега. На пример, крајњи нацрт аутоматски се придржава индустријског стандардног обликовања и даје вам потребне алате за додавање било чега у ваш сценариј.

Моћ ипак не би требала доћи на штету употребљивости. Коначни нацрт је најбољи алат за писање сценарија који је доступан, али његов сложен интерфејс чини га мање атрактивним ако вам је потребно писање без ометања. То је рекло, да је у овом погледу постојала нека слобода. Све док софтвер није био непотребно компликован, то се и сматрало.

Карактеристике, које су укључивале све, од алата „Питај уредника“ у АП стилској књизи до извештаја о доследности ПроВритингАид, биле су последње. Све што је изазвало наше интересовање или било како било корисно током писања поступка удовољило је овим критеријумима.

За сваки одељак имамо врхунски избор за који верујемо да нуди најбољу равнотежу снаге, употребљивости и карактеристика. То, међутим, није де фацто „најбоља“ опција. Због тога сваки одељак такође има часне спомене које могу много да понуде за своје нише, али нису тако уравнотежене као наш први избор.

Најбољи софтвер за писање за новинаре

Почнимо с временом чувеном традицијом писаца фикције. Након неких истраживања, одлучили смо се за следеће изборе.

ВритеИтНов

ВритеИтНов дизајниран је за романописце. Уместо да представи програм за обраду текста и затражи да то смислите, програм аутоматски организује ваше белешке, поглавља и позадинске информације у једну датотеку. Кад год желите да радите на свом роману, све је на једном месту.

Све што напишете организовано је у поглавље или сцену, а последње је мањи део који чини ваша поглавља. Не морате да користите такав приступ, али он је ефикасан. ВритеИтНов приказује хијерархију поглавља и сцена које их чине, што значи да можете написати део приче како бисте осигурали да свака сцена има наративни лук.

Постоје и друге предности додавања сцена вашој причи. На почетку писања од вас ће се тражити да креирате резиме сцене који укључује ликове, догађаје, локације и реквизите у сцени. ВритеИтНов користи те информације за организовање сцена у уређивачу прича.

најбољи софтвер за писце

Уредник прича је фантастично средство за визуализацију како ваш роман напредује. ВритеИтНов приказује све реквизите, ликове, локације и догађаје и повезује их са сценама у којима су приказани. Поред визуализације логичког тока вашег романа, уредник прича може вам такође помоћи да уочите грешке у континуитету.

Иако је то главно средство за визуелизацију тока вашег романа, ВритеИтНов може генерисати друге карте. На пример, слике можете повезати за датотеке са знаковима и користити их на табели односа. У зависности од односа, ВритеИтНов такође може приказати графикон сукоба, тако да можете видети како сукоб лупа и тече кроз вашу причу.

најбоље писање-софтвер-сукоб-графикон

На техничком крају ВритеИтНов може да генерише анализу читљивости, графикон догађаја, плочу с књигама и сажетак догађаја. Свака од њих разврстана је по поглављу и призору, пружајући више начина да видите своју причу из птичје перспективе.

Најбољи део тих карактеристика је то што живе под једним кишобраном. Не морате да спремате датотеке за ликове, плоче са књигама, итд. Уместо тога, ВритеИтНов рукује прљав посао, тако да морате да отворите само једну датотеку.

И то је јефтино. Можете преузети демо програма ВритеИтНов и користити га колико год желите, али нећете моћи да сачувате документе. Када се одлучите за надоградњу, све што требате је да купите шифру за откључавање од 59,95 УСД да бисте започели да сачувате све на чему сте радили.

Сцривенер

Сцривенер је популарна апликација за романописце, чији су писци попут Неила Цросса, Карен Трависс и Марц Гоодман били отворени присташе. Као и ВритеИтНов, Сцривенер има пуно алата за гледање вашег романа са широке тачке гледишта, али поставља их у позадину. Као што каже маркетиншки материјал, Сцривенер вам омогућава да напишете роман “на свој начин”.

најбољи писац-софтвер-писац

То почиње у фазама планирања. Сцривенер укључује алате од плута и обрисе за визуелно представљање напретка ваше приче. Плоча од плута је у основи страница плоче са књигама на коју можете приложити картице за белешке и видети како се међусобно везују. Речено је да су картице везане за одјељке у вашем роману. Ако померите картицу, то ће се одразити у роману.

Конструктор делује на сличан начин, али вам показује све, уместо само синопсис сцене или поглавља. Користите плочу од плуте да бисте добили широк поглед на свој роман и обрисе да бисте видели детаљне детаље о томе где се и где се у причи дешавају ствари. Као и на картонској плочи, можете да се превлачите по различитим деловима.

Док пишете, можете искористити Сцривенер-ове вишеструке режиме екрана. На пример, ако пишете сцену на основу стварне локације, можете да је превучете у прозор и погледате поред свог рукописа. Ако вам треба мање одвлачења пакета, можете прећи на режим преко целог екрана користећи једну од унапред подешених боја Сцривенера у боји или позадинску слику по вашем избору.

Фокус Сцривенера је прилагодљивост, а то је мач са две оштрице. У њему можете учинити готово све, од истраживања академског рада до израде сценарија. Алати су ту, једноставно их морате смислити.

Иако је врхунско средство у погледу снаге и флексибилности, Сцривенер чини нашу часну листу новинара јер не ставља сва своја јаја у једну корпу. То није инфериорни алат за ВритеИтНов – заправо супротно – али нема толико јак фокус на романописце.

Ипак је јефтиније. Можете да испробате Сцривенер 30 дана на мацОС-у, Виндовс-у или иОС-у, након чега ћете морати да купите лиценцу за 45 УСД. Пробни поступак је занимљив јер броји само дане које користите. На пример, ако користите софтвер три дана у недељи, пробно би трајало 10 недеља.

Мицрософт Ворд

Мицрософт Ворд, али стари, ипак је одличан избор за писање вашег романа. Иако му недостају основне карактеристике Сцривенера и ВритеИтНов-а, ово је најчешће коришћени процесор текста на тржишту, а постоји неколико практичних, ако не и очигледних разлога за његово коришћење.

најбољи софтвер за писце

Ворд има функције уређивања Гоогле докумената без вешања форматирања. Коректори или уредници могу уносити измене у вашу Ворд датотеку без да их учине трајним. Користећи функцију „праћење промена“ можете прегледати све предложене измене и одлучити да ли ћете их прихватити или одбити.

Иако се чини као мања нагласак, то има огромне импликације у професионалном окружењу. Формат датотеке Ворд, .доцк, прихваћен је у готово свакој апликацији за обраду текста. Без обзира коме требате да пошаљете свој рад, можете бити сигурни да ће их моћи отворити и да ће обликовање остати нетакњено.

Реч је употребљива за писање, али оставља много жељеног у поређењу са Сцривенер-ом и ВритеИтНов-ом. Најбољи сценариј случаја би био да користите један од тих алата за цртање и писање романа, а затим га пребаците у Ворд за форматирање, уређивање и дистрибуцију.

Најбољи софтвер за писање сценариста

За оне који желе свој посао добити на сребрном екрану, постоје врло специфични делови софтвера.

Коначни нацрт

Финал Драфт је стандардни софтвер за сценарију у индустрији. Са лакоћом управља са компликованим обликовањем сценарија и поседује низ функција за планирање сценарија пре него што почнете са писањем.

најбоље писање-софтвер-завршни нацрт

Коначни нацрт 11 изашао је прошле године, са новим функцијама попут ноћног режима, подршке за слике и сарадње у реалном времену. Ипак, и даље су присутне старије карактеристике, од којих је најпознатији Беат Боард, где можете организовати ритмове својих прича као да су приковани за плуте. То је класичан начин да се сценариј нацрта и да се он налази у истом интерфејсу који куцате за убрзавање процеса рада.

Ударци се могу даље организовати користећи Мапу приче. Можете да га употребите за цртање радњи, сцена и наставка и добијате поглед на висок ниво нивоа како се ваша прича развија пре једног притиска на тастер. Такође је корисно упутити се на вашу Мапу приче током писања како бисте били сигурни да развијате сцене на органски начин.

Коначни нацрт има и друге алате за писање. Можете да користите сарадњу у реалном времену да позовете остале кориснике Финал Дравпта да раде на вашем сценарију, а наменски оквир за чет омогућава вам да одскачете идеје једни од других.

Алтернативни дијалог можете да похраните и у Финални нацрт. То је посебно корисно у раним фазама писања, када ликови можда нису у потпуности развијени. Чување неколико идеја одржава разговор доследним и омогућава једноставан начин да промените начин на који лик нешто говори.

најбоље писање-софтвер-алт-дијалог

Финални нацрт укључује преко 100 образаца, од сценарија филмова до графичких романа, асистента за обликовање и СмартТипе, што је брз начин за попуњавање имена знакова у понављајућем дијалогу.

Коначни нацрт влада врхунским карактеристикама. Речено је да се бори у лакоћи употребе, нарочито у поређењу са Фаде Ин-ом, једним од наших часних спомена. Пуно се тога догађа од индексних карата до Беат Боард-а, тако да је лако изгубити се на припреми и никад не почети писати.

По цени од 250 долара долази и скупа цена. Упркос томе, стандардни индустријски сценаристички софтвер и агенције већ су навикли да виде скрипте обликоване уз њега. Програм је коришћен за Ожиљак, Изгубљени, Повратак у будућност, Луди људи и још. Ако се озбиљно бавите сценаријом, Финал Драфт је алат за вас.

Фаде Ин

Фаде Ин уклања фокус и концентрише се на писање. Има једноставан интерфејс, затамњен позади, тако да можете блокирати дистракције и радити на својој причи. Поред тога, он има функције за планирање и надзор вашег сценарија.

најбоље писање-софтвер-фаде-ин

За разлику од Финал Дравта, Фаде Ин подржава више формата датотека, наиме Финал Драфт (.фдк) и .пдф. Такође подржава увоз и извоз у Сцривенер, Адобе Стори и Целтк. Ако стижете са другог софтвера или желите да будете сигурни да сте послали скрипту у исправном формату, Фаде Ин је покривао.

Речено је да је то избор софтвера за сценаристе попут Риана Јохнсона (Ратови звезда: епизода ВИИИ – Последњи Једи) због одличне употребљивости. Фаде Ин вам омогућава да се фокусирате на своје писање, одлажући индекс картице, откуцаје и белешке у корист поједностављеног сучеља.

И даље вам омогућава да организујете индексне картице и додајете белешке свом скрипту, али то је теже него што је то случај у Финал Драфту. Фокус на писање без ометања долази по цену функција које би иначе одвратиле пажњу од вашег писања.

Због тога је тешко препоручити Фаде Ин свима. Или ћете се заљубити у сучеље и сматрати да радите са било чим другим или ће вам недостајати навигација до дубљих функција. Срећом, можете преузети неограничено суђење за процену.

Целтк

Целтк је бесплатан онлине филмски алат. Кажемо да се не снима филм, а не сценариј, јер вам Целтк даје алате за комплетирање филма кроз сваки корак поступка. Остали алати, међутим, долазе по цени.

најбољи софтвер за писце

Језгра Целтка је његов бесплатни програм за обраду текста који је направљен за обликовање сценарија. Интерфејс је једноставан за употребу, али није толико атрактиван као Фаде Ин, а лебдећа трака са алаткама са десне стране пружа листу функција за преглед вашег екрана.

Можете да прегледате своје призоре на навигацијској картици, додате белешке у одређене одељке и прегледате свој каталог ликова. Ако плаћате, добићете и приступ другим функцијама Целтк-а, као што су листа снимака и квар.

Плаћене карактеристике издвајају Целтк. Након што је нацрт завршен, можете користити скуп алата за прорачун, заказивање, сликовну плочу и разбијање скрипте. Чак има подручје за управљање важним контактима и клијентима који могу бити од виталног значаја за производњу.

Будући да је заснован на мрежи, Целтк се лако може користити и за сарадњу. Можете да користите картицу „екцханге“ на врху интерфејса да бисте се повезали са другим корисницима. Тамо можете пронаћи писце, глумце, продуценте, редитеље и још много тога, сваки са оценама на основу завршених пројеката.

Целтк је добра бесплатна опција, али не би требало да надограђујете на плаћени план уколико не користите додатне алате. Комплетни производни пакет ће вам покренути 29,99 УСД месечно. Фаде Ин можете купити одмах по цени од само три месеца у Целтк-у.

Најбољи софтвер за писање новинара

Последња група речи људи су људи који пишу вести за живот. Како су њихове потребе веома усредсређене, тако су и њихови програми прилагођени.

АП Стилебоок Онлине

АП Стилебоок је одавно прихваћен стил за енглеске медије. У прошлости су уредници копија, писци и остали који су укључени у процес објављивања били потребни да би годишње купили папирнату књигу стилова да бисте видели нове уносе и ревизије.

бест-врите-софтваре-ап-стилебоокбоок

Папирну копију и даље можете купити, али интернетска верзија је много вреднији ресурс. То је иста цена, са истим попустом ако поставите аутоматску обнову, али вам омогућава приступ целокупној књизи стилова на радној површини, лаптопу, паметном телефону или таблету.

Као мрежни, живи извор, има предности у односу на верзију за штампање. Претплатници могу да користе функцију „Питај уредника“ која вам омогућава да претражите архиву питања која су послата уредницима АП стихова. Ако ваше питање није на листи, можете га послати директно уредницима.

Остале предности се појављују током употребе. На пример, можете да претражујете уносе уместо да прегледавате странице или користите уграђене аудио датотеке за стотине речи да бисте чули како се изговарају.

За велике медијске куће који желе опремити своје запосленике примјерцима АП Стилебоок-а, интернетски ресурс је најбоља опција. Поред количинских попуста и аутоматског обнављања, добијате могућност креирања прилагођених уноса и додавања у копије на вашем налогу.

Коначно, онлајн верзија АП часописа стилова ажурира се током целе године. Не морате да чекате нову верзију да бисте видели шта уредници додају или мењају. Ако желите, то је живи документ који осигурава да се ваша публикација придржава најновијих АП смерница пре следећег штампања.

Тхе Хемингваи Апп

Ернест Хемингваи један је од најутицајнијих писаца који је икада ставио оловку на папир. Апликација Хемингваи, алатка заснована на прегледачу, покушава да исправи цветно писање, проверавајући вашу копију за употребу реклама, пасивног гласа, сложених фраза и непотребно дугачких реченица. Такође вам показује ниво читања и процењено време читања.

најбоље писање-софтвер-хемингваи-апп

Могао би се уклопити у следећи одељак, али новинарима се чини природније, поготово онима који раде за интернетске публикације. Не улази у механику писања. Уместо тога, покушава да угуши оно што говорите за упечатљивије и јасније копије.

Упркос томе, то није прво средство за обављање тог задатка. Међутим, апликација Хемингваи јединствена је јер омогућава форматирање пре него што је уредите. Иако ћете морати да форматирате у било којем програму за обраду текста који користите, форматирање у апликацији налаже да игнорише фрагменте реченица на пример на тачкама метака или занемари сложене фразе у наводима..

Најбољи део је у томе што је бесплатан. Апликацију Хемингваи можете да користите у било ком прегледачу без потребе за локалним софтвером или екстензијом за прегледач. То је брз начин да проверите ваше писање пре него што га пошаљете масама које препоручујемо да проверите.

Поштовање: ВПН-ови

Иако не пише софтвер сам по себи, виртуална приватна мрежа и даље је, технички гледано, софтвер – апликација. Сигурно је то лабава дефиниција, али ВПН је једно од најважнијих алата за коришћење новинара.

најбољи софтвер за писце

Ако не знате, ВПН шифрира ваш интернетски саобраћај, сакривајући вас од владиних агенција, провајдера интернетских услуга и других скривених очију које ће можда хтјети прескочити ваше податке. Ваша оригинална ИП адреса се замењује новом и веза која долази са рачунара је обезбеђена висококвалитетном енкрипцијом. У суштини, можете постати стварно анонимни путем интернета.

Иако постоји више метода које би новинари требали користити да би се заштитили путем интернета, у нашем мрежном водичу о приватности за новинаре на првом мјесту смо поставили користећи ВПН. Чињеница је да су новинари изложени већем ризику од шмркања и кибернетичког криминала, па је нестајање током истраживања важно, посебно под ризичним околностима.

Новинари се ипак не би требали намирити ни за један ВПН. Најбољи бесплатни ВПН провајдери, а притом имају велику вредност, не нуде довољно заштите и добављачи средњег пута као што је ПИА користе шифрирање са мањим притиском, мада можете повећати сигурност ПИА, као што можете прочитати у нашој рецензији приватног приступа интернету.

Већина најбољих ВПН провајдера добро ће радити, али препоручујемо да кренете даље и изаберете добављача из наших најбољих ВПН услуга за кинески водич. Ако кинески панџе против приватности не могу да пробију те тунеле, то нико не може.

Срећом, један провајдер заузима прво место у оба случаја: ЕкпрессВПН. То је најбржи ВПН провајдер који смо тестирали, поред тога што је најсигурнији. Без обзира да ли се повезујете са мрачним мрежом ради скидања или једноставно покушавате да преносите УК Нетфлик – освојио је и наш најбољи ВПН водич за Нетфлик – ЕкпрессВПН је главна опција.

Можете сазнати више о томе како сервис функционише и како се пријавити у нашој ЕкпрессВПН рецензији.

Коректура, уређивање и остали алати за писање

Навика писања и прегледавања је најбоље средство за уређивање, али постоје програми који вам могу олакшати живот. Ево неколико алата за писање који би вам могли бити корисни пре и после уноса притиска на тастер.

ПроВритингАид

ПроВритингАид је најбољи алат за лекторирање и уређивање на тржишту. Интегрише се са главним процесорима речи, укључујући Ворд, Гоогле Доцс, Сцривенер и ОпенОффице. Плаћена верзија је прилично пенија, али истовремено можете бесплатно да измените до 500 речи користећи онлајн проверу ПроВритингАид-а.

Након провере документа, ПроВритингАид генерише 20 извештаја. Постоји општа анализа, као што су стил и граматика, али има и јединствене извештаје. Наши омиљени извештаји су лепљива реченица, која отклања лепе речи (око 200 најчешћих енглеских речи) и доследност, што осигурава да будете доследни у правопису, писању великих и великих слова.

О различитим извештајима које ПроВритингАид генеришете можете прочитати овде.

Ипак долази по скупој цени. Премиум претплата ради 50 долара годишње и то је једини начин да се приступи интеграцијама ПроВритингАид-а са другим апликацијама. Нису обухваћене ни провере плагијата. Они ће вам доносити 1 УСД по.

Ипак, ПроВритингАид се разликује од опције као што је Граммарли – о којој ћемо даље расправљати – због њених интеграција трећих страна. Такође слободно предаје свој веб АПИ, тако да га друге апликације могу користити низ линију.

Грамматично

Граммарли је одбио као де фацто алат за лектирање након што је повукао подршку за Гоогле документе. Ипак, то је брз начин да проверите своју граматику, стил и правопис у прегледачу или на радној површини.

Међутим, у вашем претраживачу је мало незгодно. Када ради, лијепо је имати, али је понекад лепршаво. Најбољи случај за употребу је да инсталирате локалну апликацију за Мицрософт Ворд и да тамо проведете доказе или копирате текст у апликацију.

То, међутим, није чаробни серум за вашу копију. Граматички, као што име сугерира, најбоље је за исправљање ваше граматике, а не за уређивање вашег рада. Бесплатна верзија је у основи пропраћена провјера правописа која исправља ствари попут пасивног гласа, неправилне интерпункције и реченица у утрци..

Премиум верзија може учинити много више, укључујући побољшане провере речника, детаљније провере граматике и контекста и препоруке за стил специфичне за жанр. Премиум чак долази са детектором за борбу против плагијата који вашу копију проверава на преко 16 милијарди веб страница, што је посебно корисно за студенте.

То изгледа као најприроднији дом за Граммарли. Студенти који још увек добијају своје писмене кутије сматрат ће га незамјењивим алатом за обављање посљедње провјере прије окретања папира. Професионалци, с друге стране, могу наћи неке користи за то, али недовољно да оправдају цену.

Миндноде

Миндноде је убједљиво доступан само за мацОС и иОС. То је алат за израду веб који вам омогућава да организујете мисли на високом нивоу за израду приче или писање рада. Постоје алтернативе за Виндовс, али ниједна која не решава спорадичну природу стварања сплета прича с истом грациозношћу.

Док размишљате о мозгу, брзо можете додати уносе на свој веб. Десним кликом ћете додати главне чворове. Одатле, једноставним кликом на главни чвор створиће се линија и улаз везан за њу. Нема трака са алаткама или менија за које бисте се бринули. Чим брзо укуцате, своје идеје можете добити на виртуелној страници.

Чворови такође нису само за унос текста. Датотеке, слике или везе са радне површине или прегледача можете да превучете у Миндноде и да га причврстите на главни чвор на којем радите. Можете чак и да повучете белешке дугог облика у интерфејс и да их додате уносима. Та функционалност добро функционише са Евернотеом, нашим првим одабиром најбољих апликација за прављење белешки (прочитајте нашу Еверноте рецензију).

Биће централна тема вашег веба и можете да повучете чворове на ту тему да бисте видели како се све повезује. Миндноде вам такође омогућава да наставите стазе гранања, тако да увек можете додати више детаља у одређени део.

Након што завршите са својим нацртима, можете одредити одређене одељке као “задатке”. То ће вам омогућити да извозите предмете које сте одабрали у апликације попут ствари Ствари, ОмниФоцус или Подсетници. Такође можете да синхронизујете или извозите читав обрис у многе формате, укључујући ФрееМинд и ОПМЛ.

Последње мисли

Писци имају на располагању пуно алата, а ми смо покренули само делић опција на нашој листи. Иако верујемо да су наши типови најбољи за њихове категорије, можда ћете се боље снаћи са другим алатом ако се функције поклапају са оним што покушавате да постигнете..

Чак и ако вам није јасно одакле бисте требали почети, придржавање наших типова је ваша најбоља опклада. ВритеИтНов је прилагођен алат за романописце, Фаде Ин је стандардни индустријски софтвер за сценарије, а АП Стилебоок је обавезан за новинаре.

Постоје ли апликације за писање које смо пропустили? Јавите нам шта користите у коментарима испод и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me