Већина нас би то могла учинити бољом организованошћу. Срећом, постоје све врсте алата који вам могу помоћи у томе. Неки су корисни за тимове, неки за појединце а многи за оба. Ми ћемо погледати једноставан алат којег нису сви свесни у овом чланку објашњавајући како користити канбан плочу.


Алати за управљање пројектима које покривамо често укључују плочу канбана међу њихове ставове. Најбољи пример за то је Трелло, који се готово у потпуности заснива на свом канбанском погледу. Други је мондаи.цом, победник нашег најбољег чланка софтвера за управљање пројектима. О томе можете прочитати у нашој рецензији мондаи.цом.

Трелло је доступан у веб облику, али има и апликације за мобилне уређаје, тако да га можете користити у покрету. Канбан плоче добро раде и на мобилним уређајима. Можда ћете наићи на изненађујућу количину организације која је учињена у возу за посао.

Прије смо покривали Трелло у водичу за почетнике Трелло-а, који је уз наш преглед Трелло-а одлично мјесто за скок на канбански појас. Такође је и најбоља бесплатна табла за канбан у случају да вам треба још један разлог да то провјерите.

Шта је плоча Канбан?

Канбан је еволуција јапанске технике која има за циљ да побољша продуктивност. На јапанском значи “билборд”, име је добио по картицама које се користе у фабрикама. Систем је почео код Тоиоте, али годинама касније прилагођен је за употребу у Мицрософту. Посебно је корисно за Агиле тимове који користе оквире Сцрум-а.

Канбан плоча је кључна за процес и омогућава тимовима да прикажу како посао тече од почетка до краја. То такође може да вам покаже колико сви морају да ураде. То значи да рад може бити увучен у систем кад су људи слободни, а не да се гурају унутра као што се захтева.

Како функционише табла Канбан: колумне и картице

Канбан плоче су сачињене од стубова. Ступци садрже картице којима се можете кретати по даскама.

Да бисте поставили плочу канбан, морате да креирате и именујете неколико колона. Међутим, не морате почети од нуле. Многи од наших омиљених алата за управљање пројектима имају избор шаблона канбана који ће вам помоћи. Погледајте наш преглед Аиртабле-а да сазнате више о некој платформи.

Ако то радите на тежак начин, најважније подешавање канбана је приступ у три колоне. Та метода користи ступце „обавити“, „радити“ и „завршено“. Када креирате задатке додајте их у колону „Обавеза“.

Када нешто покренете, премештате га у колону „радиш“. То је једноставна операција превлачења и падања. Вероватно сте погодили да када ствари заврше, пређу на колону „готово“. Звучи једноставно, и јесте. Испробајте, али могло би вас изненадити колико конкретни ваши планови могу помоћи да обавите ствари.

Још једно средство које волимо је Асана. Канбан је само један од његових ставова. Кад нешто означите као комплетно, награђује вас слањем шарене животиње која лети преко вашег екрана. Прочитајте о томе у нашем прегледу Асане и научите како да га употребите у водичу за почетнике Асана.

Пример плоче Канбан: Трелло

Пролазимо кроз процес постављања одбора у Трелло-у. Пријавити се лако и бесплатно се користити, али има корисних додатака у плаћеним плановима. Они укључују додатна прилагођавања и побољшања плоча.

Након што се пријавите, прво што треба да урадите је да направите плочу. То можете учинити на више начина. Један од начина је да кликнете на дугме „табле“, а затим „креирајте нову плочу“. Појавит ће се скочни прозор.

како користити-канбан-боард-трелло-нев-боард

Тамо можете дати титулу. По жељи, можете одабрати тим или плочу учинити јавном, уместо да задржите подразумевано подешавање, које је приватно. Позадину можете одабрати из избора од девет боја или од многих фотографија. Ако сте на плаћеном плану, можете и да пренесете своје позадине.

Постоји позадина кафе која нам се допада, али морамо је избегавати јер већ пијемо превише. Одабрали смо ову дубоку црвену боју, која ће, надамо се, снимке екрана постати јаснија. Такође, ако не разумете референцу на плочи, препоручујемо вам да погледате наш водич о томе како гледати Харрија Потера.

како користити-канбан-боард-трелло-адд-лист

Листе са листама Трелло

Трелло се у својим колонама односи као на листе. Следећи корак је додавање неких на плочу. На ново створеној табли чека вас велики оквир „додај листу“. Укуцали смо „да радимо“ у подручје имена, као што можете видети на снимку заслона.

Оквир „додај листу“ помера се десно, а ми ћемо га користити за креирање следеће две колоне у нашем основном подешавању: „ради“ и „обављено“..

како се користи канбан-боард-трелло-листе

Сада имамо своје листе на месту. Могли смо да их назовемо било чиме или да их направимо више, али то ћемо за сада учинити. Следећи корак је додавање картица. То радимо тако, погодили сте, кликом на текст „додај картицу“ на дну сваке листе.

како користити картицу-канбан-боард-трелло-нову картицу

Све што требате је да дате картици име, а затим притисните ретурн да бисте је креирали. Ново поље за „додавање картице“ аутоматски ће се отворити за вас.

Коришћење Трелло картица

Ако желите да додате више детаља, кликните на картицу и појавиће се искочни прозор који вам омогућава да додате више информација.

детаље о употреби-канбанове табле-трелло-картице

Као што видите, на картицама можете учинити неколико ствари. Можете додати опис, коментарисати и приложити датотеке. Постоји ограничење величине од 10 МБ за прилоге на бесплатном плану, а повећава се на 250 МБ за кориснике који плаћају. Ако вам треба више простора за складиштење датотека, погледајте наш најбољи преглед облака за складиштење података.

Такође можете да додате налепнице, датум доспећа и контролне листе подскупа.

Подаци о картици су овде специфични за Трелло. Други канбан алати ће бити различити, али ово вам даје добру идеју шта очекивати на другом месту.

Помицање Трелло карата около

Вратимо се одбору. Направили смо неколико задатака у колони „Обавести“. Када почнемо да радимо на картици, превучемо је у колону „ради“, а када је готова, превучемо је у колону „обављено“..

како користити пројекат-канбан-боард-трелло-мид-пројецт

Као што можете видети на горе наведеном екрану, померили смо једну картицу на „готово“, а једну на „ради“. Наш пројекат је у току.

Можете да имате неколико карата у покрету одједном или да радите преко њих једну по једну. До тебе је. Можете и људима да доделите ствари и да видите ко ће шта и шта тек треба да уради.

То је основно подешавање за једноставну канбан плочу коју можете користити за задатке свих врста.

Алтернативни изглед Канбану

Постоје и други начини да се договори даска канбан. Можете имати ступац за сваку фазу производње или колоне за рад додељене различитим члановима тима, као што смо то урадили на Цлоудвардс.нет.

Можете имати ступце за задатке који су паузирани или архивирани. Можда више група колона за рад додељено различитим одељењима. Чак можете да користите канбанове даске за аранжмане за седење, на пример, са ступовима за столовима на свадбеном пријему и картицама које представљају госте.

Добро функционишу и као јеловници, са предјелима, главним јелима, пићима и ступовима за десерте. Плоче можете учинити јавним, тако да купци могу видети вашу понуду на мрежи или преко таблета у вашем ресторану.

Канбан платформе

Ми смо се фокусирали на Трелло за овај туториал, али постоји још неколико алата који укључују Канбан таблу. Многи од њих су јачи у свеобухватном управљању пројектима и нуде могућности које надилазе пословање Трелло-а. Већ смо поменули мондаи.цом и Асана.

леанкит-канбан

ЛеанКит такође има користан приказ канбана и укључује добар огледни пројекат који вам показује како да искористите предности његових карактеристика. Прочитајте о томе у нашој ЛеанКит рецензији.

табла за кликање

ЦлицкУп је још један сличан алат. Укључује зависности и такође има слободан ниво. Прочитајте о томе у нашој ЦлицкУп рецензији.

Остале карактеристике Канбана

Много алата који укључују плочу канбан нуде и многе друге функције. Трелло пружа избор „повер-упс“ који додају додатну функционалност свих врста. Већина алата вам омогућава неколико начина да прегледате задатке осим канбана.

Већина алата вам омогућава да доделите задатке одређеним корисницима, што вам помаже да управљате пројектима и да сви будете свесни ко шта ради.

Задаци се такође могу категорисати и одредити приоритет. Обично их можете коментарисати и додавати релевантне датотеке. То је све корисно, али не морате их користити ако желите да ствари буду једноставне.

Управљање зависношћу је начин да се види који од ваших задатака зависи од других, а ваше вештине планирања пројеката могу да подигну на нови ниво. Прочитајте наш преглед Врике за пример алата који га нуди.

Такође ћете наћи и друге функције за складиштење датотека, тимску комуникацију и праћење времена ако погледате око себе и упоредите шта раде.

Последње мисли

Као што смо видели, извршавање ствари може бити тешко, али постоје алати који вам могу помоћи, а канбан плоче су међу најлакшим за коришћење. Ипак, немојте се заваравати. Разбијање сложених проблема у мање комаде моћан је начин за решавање проблема. Чак и ако сте преплављени ситницама, разјашњење шта требате учинити може вам помоћи да то и завршите.

Два најједноставнија алата која смо поменули су Трелло и Асана. Оба имају слободне слојеве. Ми их директно упоређујемо у мечу за Трелло против Асане. Ако желите нешто сложеније, али моћније, препоручујемо мондаи.цом. Погледајте како је прошло против осталих главних у индустрији у нашој понедељак против Јира и мондаи.цом против Врике.

Користите канбан плочу на ефикасан начин и можда ћете открити да имате више времена на рукама него што сте мислили да ћете на крају дана. Канбан плоче користе многе велике компаније јер раде и организују јефтиније.

То значи мање састанака, мање кашњења и тима који је на истој страници. Уштеда времена на великом пројекту може бити разлика између неуспеха и успеха.

Ако сте користили плочу канбан или имате савете да поделите са нама, реците нам у коментарима. Хвала вам за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me