Како се користи Ганттова карта: Водич за почетнике до 2020

Постоји много алата који вам помажу да се организујете. Софтвер за управљање пројектима нуди све врсте функција које ће вам помоћи у планирању вашег рада. Ми смо фокусирани на одређени начин организовања задатака у овом туториалу о томе како користити Ганттову карту.


Објаснићемо шта Ганттова карта може да учини за вас, а затим погледајмо како ствари функционишу на неколико платформи. Прво ћемо погледати једноставан пример на мондаи.цом, о којем можете прочитати у нашем прегледу мондаи.цом. Затим ћемо проћи кроз напреднији пример са ТеамГанттом, о чему можете прочитати у нашој ТеамГантт рецензији.

Ганттове карте су софистициране. Ако бисте радије нешто једноставније, погледајте наш чланак о употреби канбанове табле. Наш преглед Трелло говори о сјајном примеру алата Канбан.

Шта је карта ганта?

Постоји пуно алата који вам омогућавају да додајете и сређујете задатке и прегледате их на различите начине. Ганттови алати нуде велику предност у односу на друге, јер вам омогућавају додавање и управљање зависностима, тако да једну ствар можете учинити зависном од друге.

То значи да можете видети шта треба урадити пре него што се сваки задатак испуни. Ако вам је потребан кромпир испоручен пре него што направите помфрит, тај однос можете да створите у Ганттовој карти. Ако постоји проблем са испоруком, можете видети какав ће бити ефекат пратећи зависности према напред.

Такође можете израчунати какав ће ефекат имати одлагање. У овом случају то звучи тривијално, али у сложеном пројекту многи задаци могу зависити један од другог. Ганттова табела омогућиће вам да лако израчунате ударце ефеката било којег проблема.

Ганттова табела обично приказује одређени временски оквир, као што је недеља или месец, и омогућава вам да померате или померате датуме, као код већине алата заснованих на календару.

Гантт Цхарт Цреатор

Први Ганттов графикон измислио је пољски академик Карол Адамиецки 1896. Међутим, то није много пропасти. Хенри Гантт, по коме је систем сада назван, своју верзију је објавио 1910. године.

Рани графикони су показали датум почетка и завршетка задатака који чине пројекат. Зависности су додане касније иако су кључне за корисност Ганттових карата.

Ганттове карте и рад са зависностима

Стварање задатака обично је једноставно. Додате име и можда опис. Ако радите у тиму, задаци се могу доделити људима. Могу се категорисати и одредити приоритет. Често можете остављати коментаре или им додавати датотеке. Те ствари ће зависити од алата који користите.

Помоћу алата заснованих на Гантовој табели такође ћете желети да поставите датум почетка, као и крајњи датум или процену колико ће задатак трајати. На тај се начин задаци могу појавити у исправном положају у вашем календару, показујући када ће се ствари догађати или барем када се надате да хоће.

Да бисте створили зависности између њих, обично кликнете и повлачите од краја једног задатка до почетка другог. Због тога други задатак зависи од првог. Помоћу Мицрософтовог Екцела можете да правите Ганттове карте, али коришћење наменског програма обично је много лакше.

Неки алати имају дугме које вам омогућава да креирате зависности попуњавањем детаља у искачућем прозору. У сложеним пројектима то може бити једноставније од методе повлачења и испуштања.

У неким алатима можете подесити дужине задатака, кретати их и појединачно мењати почетни и крајњи датум. Међутим, алати који вам омогућавају да урадите све те ствари могу бити замршенији јер је теже пронаћи ручке за стварање зависности.

Пракса је савршена, али вреди напоменути да само зато што вам једна имплементација не одговара, можда постоји друга која ће.

Проблеми са Ганттовом картом

Ако је заказан задатак да започне пре оних што зависи од циља, имате проблем. Ганттови карте ће вас обавестити када је то случај, омогућавајући вам да то поправите. То можете учинити ручно повлачењем задатака како бисте их поново одгодили или променили њихову процењену дужину.

Неки алати ће аутоматски ажурирати ваш распоред како би га одржали радним. То значи да ако задатак зависи од другог, његов почетак ће се аутоматски прилагодити ако задатак од кога зависи није завршен на време. Оно може постати сложено, али Гантт-ове карте су та сложеност управљивом.

Многе платформе ће вас такође обавестити да ли имате петљу зависности. Ако задатак један зависи од задатка два, покушајте да задатак два зависи од задатка један и погледајте шта се дешава. То је немогућа ситуација, али, опет, Ганттови графикони могу пронаћи те односе међу сложеним мрежама задатака и уштедјети вам заказивање главобоље.

Како направити једноставан графикон ганта на једноставан начин: мондаи.цом

мондаи.цом има временске рокове, који су слични Ганттовим љествицама, али не укључују управљање зависностима. Временска линија омогућава вам постављање датума почетка и завршетка задатака.

како користити-а-гантт-графикон-понедељак

Ставке можете померати повлачењем или променом датума почетка и завршетка. Задатке можете доделити и људима, као и видети ко шта ради. Омогућава вам да визуализујете шта треба учинити и омогућава вам да уочите проблеме.

Планирање пројекта је много лакше уз такве алате. За велике пројекте са много међузависних задатака, међутим, визуелно и интуитивно рад можда није довољно добар. Ту зависности могу помоћи.

мондаи.цом има фантастичан интерфејс, као и одличне безбедносне функције за заштиту од цибер криминала. Чување безбедности је пресудно при раду у облаку, тако да посвећеност монда.цом-а мрежном безбедношћу чини јаким избором за управљање вашим пројектима.

Бесплатни Ганттов графикон: корак по корак са ТеамГанттом

Затим ћемо погледати ТеамГантт који је, како и само име каже, изграђен око његовог Ганттовог погледа. Има бесплатан слој који омогућује до три особе да га користе без ичега. То значи да то вероватно можете да тестирате, а да не морате превише да увијате шефову руку. Поред тога, постоје плаћени планови са додатним функцијама.

Погледајмо како започети с тим. Након пријаве, поставиће вам неколико питања и ако се опишете као почетник, показаће вам уводни видео. Након тога, време је да направите свој први пројекат.

Показаћемо вам како да кренемо од нуле, али постоје предлошке. Они су прилично основни и укључују пример пројекта који је добар за учење вашег тима око ТеамГантта. Постоји и основни пројекат са неколико задатака и група које су постављене за употребу или преименовање по потреби.

како користити пројекат а-гантт-цхарт-теамгантт-нев-пројецт

Кликните на „моји пројекти“ у левом окну ако већ нисте тамо, а затим кликните плаво дугме „нови пројекат“ са десне стране. Видећете следећи екран.

како користити пројекат а-гантт-цхарт-теамгантт-нев-пројецт

Тамо можете дати име пројекту, одабрати образац као што је горе дискутирано, па чак и одабрати дане у недељи који ће се користити у вашем пројекту. Изаберите свих седам дана ако сте заузети, пет ако сте попут већине нас или два ако више волите лежернији приступ животу.

Затим кликните дугме „створи нови пројекат“ да бисте започели свој пројекат. Прво ћете морати да погледате брзи видео, зато слободно направите брзу кафу и вратите се две минуте касније.

Ево како ваш пројекат изгледа одмах након креирања. Постоји једна група која садржи један задатак. Групе вам омогућавају да своје задатке организујете у категорије. Можете им именовати оно што волите.

како искористити-а-гантт-цхарт-теамгантт-бланк

ТеамГантт Таскс

Прво направимо нови задатак, а затим ћемо изменити групе пре него што погледамо зависности.

Да бисте креирали задатак, кликните текст „задатак“ поред дугмета „плус“ испод понуђеног првог задатка. Текстови „прекретница“ и „група задатака“ омогућавају вам да их креирате.

како прво користити а-гантт-цхарт-теамгантт-фирст

Ваш нови задатак ће се појавити, означен и са курсором у пољу имена тако да га можете назвати оним што желите, као што смо овде урадили. Притисните повратак или кликните миш и задатак ће бити спреман.

Има и других ствари које можете да радите са задацима. Помоћу ТеамГантта можете доделити сваког кориснику, обележити колико је тога урађено или додати контролни списак подскупа како бисте га разбили на лакше делове. За сада ћемо све то заборавити.

Задаци и групе садрже малу икону оловке коју можете да кликнете да бисте их уредили. Постоји и крст за брисање. Они су видљиви ако мишем пређете преко задатка или групе.

Кликните на дугме за уређивање и појавиће се прозор који вам омогућава да измените детаље задатка.

Додали смо неколико задатака и нову групу и преименовали наш пројекат. Сада је то кулинарски класик, кувано јаје и војници.

како користити-а-гантт-цхарт-теамгантт-више задатака

ТеамГантт зависности

Сада ћемо створити зависност. Требаће да ставите воду у тепсију пре него што је кључате. Други задатак зависи од првог. Такав однос можемо додати ТеамГантту. На тај начин не можемо случајно заказати други задатак који треба започети пре првог.

То је очигледно у овом случају, али можда није у великим пројектима.

Да бисмо створили зависност, прелазимо мишем преко задатка „кључале воде“. Док то радимо, мале тачкице се појављују на обе стране. Затим кликнемо и превучемо од тачке налево, до задатка „стави воду у лончић“. Када пустимо миша, ствара се зависност.

додавање како користити-а-гантт-цхарт-теамгантт-зависност

Могли смо да повучемо тачку са десне стране „ставимо воду у лончић“ и одвучемо је до задатка „кључале воде“. Било како било, ефекат је исти. Оно што је важно јесте да користите тачку на левој страни да бисте тај задатак зависили од нечег другог, а тачку на десној страни да направите нешто друго овисно о њему.

Ако погледате горњу слику екрана, приметићете да је линија црвена. То показује да наш распоред није могућ. Оба повезана задатка заказана су истовремено. Јасно је да у овом случају један мора завршити пре него што други почне. Ако задатак „кључале воде“ повучемо удесно, све ће бити у реду и линија ће променити боју да би то показала.

како се преговара о употреби а гантт-графикона-тима-задруга-задатака

Ако вам је потребан алат који може да репрограмира зависности за вас тако да не морате да их вучете око себе, погледајте нашу ЦлицкУп рецензију.

Сада разумете основе управљања зависностима и можете да креирате и повезујете своје задатке. ТеамГантт и мондаи.цом имају бесплатна пробна испитивања, па погледајте шта можете да урадите са њима.

Последње мисли

Постоје многе платформе које укључују Гантт-ову графикон. Редовно их покривамо у чланцима о управљању пројектима. Ганттове карте имају значајније алате усмјерене на пословање, али као што смо видјели, не морају бити тешке за употребу. Ослободите се ове моћне технике и можете побољшати своје токове рада и задржати све у свом тиму.

Да бисте видели шта наше омиљене платформе могу да ураде, погледајте наш најбољи софтвер за управљање пројектима.

Гледајући даље од мондаи.цом и ТеамГантт, један од наших омиљених алата, Врике, одлично се бави управљањем зависности. Више о томе прочитајте у нашој рецензији Врике. Ако радите локално, погледајте нашу рецензију ГанттПројецт-а да бисте сазнали о старомодном софтверу за радну површину који је погодан за канцеларијску употребу.

Ако сте овде користили било који од Ганттових алата или знате за друге које нисмо споменули, молимо вас да поделите своје знање у коментарима испод. Хвала за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map