Гоогле Адс вс Фацебоок Адс вс. Бинг Адс: ППЦ маркетинг 2020

Сваки интернет маркетингер се бар једном у својој професионалној каријери суочио са одлуком да ли ће користити Гоогле Адс, Фацебоок Адс или Бинг Адс: три највеће и најпопуларније маркетиншке платформе. 


Одлука о томе коју платформу за ППЦ маркетинг треба користити је критична за ваше пословање. Због тога би Гоогле огласи, Фацебоок огласи или Бинг огласи требали бити на било којем (добром) мрежном маркетиншком плану. 

На крају је тешко одлучити коју од три платформе користити. Лако се збунити јер можда немате све информације или вам може бити предложено решење тамо где ваш саветник доноси највише профита.  

Због тога смо у Цлоудвардс-у написали комплетно упоређивање ове три платформе. Успоредили смо Гоогле Адс, Фацебоок Адс и Бинг Адс у три рунде, упоређујући функције, цене и једноставност коришћења, а затим одредили по једног победника за сваки круг. 

Након кратког увода сваког провајдера, заронит ћемо директно у борбене рунде, објашњавајући корак по корак како смо дошли до одлуке и у којем сценарију свака маркетиншка платформа има највише смисла. 

За оне који журе и не могу читати читав чланак, ево кратког сажетка сваког круга.

РоундГоогле АдсФацебоок АдсБинг Адс
Оглашавачке могућности и досегГоогле огласи имају највећи домет, већину функција и најбоље значајке циљања за публику. Такође је најбоље за вишеканални маркетинг.Фацебоок Адс није толико велик када је у питању његов домет, али је већи од Бинг-а и нуди много функција.Бинг огласи имају мали домет и недостају многе кључне функције.
Цена (на нашем тесту)Гоогле огласи су најскупљи, али имају и највећи домет.Фацебоок Адс је најјефтинији.Бинг огласи су јефтинији од Гоогле Адс-а, али имају и мањи домет.
Лакоћа коришћењаГоогле је негде између: ни доброг ни лошег, али барем има добру подршку која вам помаже да започнете.Фацебоок огласи су најлакши за употребу: имају пуно визуелних приказа, јасну навигацију и добру подршкуБинг Адс је прилично збуњујући, а ни подршка није добра.

ППЦ Маркетинг

Гоогле Адс, Фацебоок Адс и Бинг Адс су маркетиншке платформе са плаћањем по клику, што се односи на његов модел наплате. Једноставно речено, то значи да стварате огласе који се приказују на мрежи и плаћате за сваки клик вашег огласа, без обзира да ли људи купују ваш производ или не.

Један облик тога је СЕМ или маркетинг претраживача. Овде се домет претраживача користи као мрежа. Гоогле огласи, Фацебоок огласи и Бинг огласи спадају у термин ППЦ маркетинга, али не под термин СЕМ. То је зато што сам Фацебоок није претраживач, већ друштвена мрежа. 

У маркетингу ППЦ-а морате размотрити две ствари: с једне стране, много кликова може и често не води ничему; а са друге стране, клик од 3 УСД може се претворити у зараду од 200 УСД ако потенцијални купац купи ваш производ као резултат огласа. 

Зато бисте требали сазнати који кликови иду у етер, а који доводе до конверзије. Ово је, међутим, лакше рећи него учинити.

Постављање битке

Пре него што дођете до борбених рунди, представимо противнике.

Гоогле огласи

Гоогле огласи постали су незамјењиви у савременом маркетиншком свијету. Гоогле-ова маркетиншка платформа прерасла је у сложено и веома аналитичко маркетиншко решење које нуди савременим трговцима готово све што желе.

Преименован у “Гоогле Адс” у 2018. години (претходно познат као Гоогле Адвордс), Гоогле користи свој огромни скуп података и огроман домет како би модерним трговцима пружио оптималан ППЦ алат, како у погледу алгоритама домета тако и аналитичких обрада. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-маркетинг

Гоогле огласи се заснивају на такозваној „оцени квалитета“ која мери квалитет вашег огласа, али и многе друге ствари. Оцена квалитета је важна јер Гоогле огласи захтевају да лицитирате за кључне речи које желите да користите. 

У зависности од тога колико је добар ваш квалитет, ваши огласи ће се приказивати за различите кључне речи у различитим временским оквирима. И оцена квалитета и понуда одређују успех ваше кампање, а не само понуду.

Фацебоок Адс

Иако нисмо највећи фанови Фацебоока, морамо признати да је тешко замислити дигитални свет без технолошког гиганта из Менло Парка. Из предузетничке перспективе, да ли бисте требали користити Фацебоок само за своју стратегију друштвених медија, већ и тамо постављати плаћене огласе. 

Просечно 1,59 милијарди људи користи Фацебоок сваки дан, тако да теоретски можете да поставите оглас испред 1,59 милијарди пари очију дневно.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг

Фацебоок је купио друштвену мрежу Инстаграм и сервис за размену порука ВхатсАпп 2012. и 2014. године. Из маркетиншке перспективе, то значи да сада можете користити и Фацебоок и Инстаграм, а ускоро и ВхатсАпп, јер је Фацебоок објавио да ће се први ВхатсАпп огласи појавити 2020. године. 

Фацебоок је од свог маркетиншког пословања у 2019. остварио 16,6 милијарди долара, али Инстаграм је тренутно у великом порасту, али је упитно колико дуго технолошки гигант може расти овом брзином и хоће ли планирано оглашавање за ВхатсАпп радити.

Бинг Адс

Бинг је – за оне од нас који оправдано никада стварно нису имали никакве везе са Бингом – Мицрософтов претраживач. Покренут 2009. године, сада је наследник многих покушаја Мицрософта да понуде конкурентни претраживач.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Бинг-Претрага

Након претходних живота као МСН Сеарцх, Виндовс Ливе Сеарцх и Ливе Сеарцх, Бинг је заиста прерастао у озбиљан претраживач, са око 6 милијарди претрага месечно. Ово може изгледати сићушно у поређењу са Гоогле-овим обимом претраживања (5,6 милијарди претрага дневно), али надамо се да ће платформа расти још мало.

Бинг је често подцењен да би могао непрестано да шири свој удео на тржишту. Разлози за то су непрестана интеграција у неколико Виндовс 10 производа и сарадња са Аппле-ом, Амазоном и Иахоо-ом. У 2018. години Бинг је постао трећи највећи претраживач, иза Гооглеа и Баидуа. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Бинг-Резултати претраге

Мицрософт није дуго чекао да активну заједницу употреби у маркетиншке сврхе. АдЦентер је представио 2006. године и неколико пута га преименовао. У 2012. години Мицрософт адЦентер постао је Бинг Адс. 

Слично Гоогле огласима, Бинг огласи би могли да се користе у целој Мицрософт мрежи претраживања. То је био један од разлога зашто су Бинг Адс поново добили нови бренд. 2019. године Бинг Адс постао је Мицрософт Адвертисинг. Међутим, због једноставности, у овом ћемо чланку назвати Бинг Адс.

Гоогле Адс вс. Фацебоок Адс вс. Бинг Адс

Сада када смо покрили основе, желели бисмо да пређемо на најузбудљивији део чланка: упоређивање три највеће светске ППЦ маркетинг платформе. 

Усмерићемо и упоређивати Гоогле огласе, Фацебоок огласе и Бинг огласе у три рунде. По кругу ће бити један победник и један тркач. Побједник сваке рунде добија два бода, друго место добија један бод, а треће место остаје празних руку.

У првом кругу детаљно ћемо погледати најважније карактеристике и домет дотичне платформе. У другом и трећем кругу, платформама ће бити дозвољено да се боре у погледу цена и лакоће коришћења. 

Прво коло: Значајке оглашавања и досег

У првом кругу започет ћемо са досезима и могућностима оглашавања сваке платформе, тј. Свим функцијама које су неопходне трговцима. 

Између осталог, испитали смо функционалности, као што су А / Б тестирање, управљање публиком, географско циљање, формати огласа и опште опције циљања. Такође смо истакли функције које сваку платформу огласа чине јединственом.

Данашње путовање корисника укључује неколико додирних тачака до коначне конверзије. Да бисте као интернетски трговац на најбољи начин могли да пратите путовање купца, важно је да будете на више платформи истовремено како бисте најбоље пратили и поново усмерили своје изгледе. 

Стога су број платформи и величина сваке мреже за приказ огласа такође важан критеријум рангирања.

Функције оглашавања за Гоогле Адс

Као што смо већ навели, Гоогле Адвордс је преименован у Гоогле Адс. Овај назив се лепо уклапа јер данас Гоогле огласи не само да вам омогућавају да управљате огласима које желите да се приказују у претраживачу, већ можете да оглашавате и на Гоогле АдСенсе-у, ИоуТубе-у или чак у мобилним апликацијама.

Гоогле АдСенсе је услуга која омогућава операторима веб локација да уновче свој промет нудећи огласни простор на својим веб локацијама. Ова услуга је посебно интересантна за веб локације са великим прометом. Као продавач, можете то место користити путем Гоогле огласа и на тим веб локацијама постављати своја.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-АСенсе

Ова функција је посебно интересантна ако желите да преусмерите људе који су, на пример, кликнули на ваш Гоогле оглас у претраживачу, додали производ у корпу, али потом отказали поступак одјаве у последњем кораку. 

Ове такозване “напуштене колица” велики су долар који у основи пролазе кроз прсте менаџерима за е-трговину. Гоогле АдСенсе, међутим, одличан је начин усмеравања ових напуштених колица за куповину на најразличитијим веб локацијама. 

Такође можете оркестрирати и управљати огласима на ИоуТубе-у путем Гоогле огласа. Ово је огромна предност у односу на Фацебоок огласе и Бинг Адс.

Ако додате домет Гоогле огласа преко различитих платформи – тј. Ако погледате целокупну Гоогле мрежу приказа, огласе можете поставити на следеће канале:

 • 2 милиона људи на АдСенсе-у
 • 5,6 милијарди дневних претрага путем Гоогле претраге
 • Месечно се пријављује 1,9 милијарди посетилаца ИоуТубе-а
 • 2,5 милијарди активних Андроид уређаја (за маркетинг апликација)

Из перспективе приватности застрашујуће је колико Гоогле производа користимо и колико додирних тачака са њиховим брендом данас имамо. Из перспективе интернетског маркетинга, то је врло корисно.

Сада пређимо на формате огласа. Гоогле нуди много различитих формата огласа, захваљујући широком домету и многим платформама на којима можете постављати огласе. У зависности од циља ваше маркетиншке кампање, Гоогле вам нуди следеће формате огласа: 

 • Претражите: текстуални огласи који се углавном приказују у Гоогле претрази
 • Приказ: Текстуални и сликовни огласи које можете приказивати широм Гоогле АдСенсе мреже
 • Куповина: Огласи посебно оптимизовани за производе који се такође приказују у Гоогле претрази
 • Видео: Видеоогласни огласи које можете приказивати на ИоуТубе-у
 • Паметно: У овом избору огласа Гоогле оптимизира различите формате за вас и вашу маркетиншку кампању
 • Апликација: Текстуални огласи које можете постављати у апликације и у продавници апликација

Формати Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг

Да бисте поставили огласе за куповину, потребан вам је Гоогле Мерцхант налог са производима у њему. Ако сте менаџер за е-трговину, требало би да проверите интеграцију платформе за е-трговину са Гоогле Мерцхант Центером, ако планирате да постављате огласе за куповину путем Гоогле огласа. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Куповина

Интеграција је важна за увоз производа, јер ако имате стотине производа у својој продавници, вероватно не желите ручно да увезете сваки појединачни производ у Гоогле Мерцхант Центер. Ово је нешто што бисте требали узети у обзир при избору најбоље платформе за е-трговину за ваше пословање. 

Други важан критеријум за оглашавање је циљање. Гоогле огласи омогућују вам да своје огласе другачије поравнате. Можете прилагодити своју публику – вашу циљну групу – врло детаљно. Између осталог, Гоогле Адс такође вам омогућава да поставите демографију, интересе и географске аспекте, које многи онлајн продавци често заборављају.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Локација

Са становишта садржаја можете да извршите и нека прилагођавања. Можете поставити тему, положај и сродне кључне речи како бисте огласе детаљније одредили на правим местима. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Публика

Последња функција о којој желимо да разговарамо је планер кључних речи. Гоогле Адс прикупља значајне поене у том погледу, јер пружа корисно средство поред Гоогле трендова. Гоогле планер кључних речи вам помаже да процените, планирате и управљате огласним кампањама и њиховим кључним речима. 

Помоћу алата за планирање кључних речи можете добити инспирацију за нове кључне речи ако желите мало проширити кампању. Такође можете добити прогнозе за постојеће кључне речи у погледу волумена, конкуренције и цене по клику. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Кључна реч-планер

Функције оглашавања на Фацебооку

Сада пређимо на другог провајдера: Фацебоок Адс. Фацебоок се чак ни не може приближити Гооглеу у домету. Поред 1,59 милијарди дневних корисника Фацебоока, постоји и милијарда Инстаграм корисника. 

Међутим, то далеко није довољно да би се такмичио са Гооглеом. Док Гоогле покрива готово цео Интернет, Фацебоок огласе можете користити само за постављање огласа на Фацебоок и Инстаграм. 

С друге стране, Фацебоок има пресудну предност у односу на Гоогле и Бинг: емоције и друштвено понашање. На друштвеним медијима несвесно откривамо информације о себи, свом понашању и својим навикама. То омогућава невероватно лако да податковни гигант попут Фацебоока генерише знање о нама, што као мрежни продавач можете да користите.

Емоције играју велику улогу у одлуци о куповини. Ако као продавац имате приступ овим информацијама и не морате да радите са персоналама или претпоставкама, имаћете пуно могућности да остварите своје маркетиншке циљеве. Међутим, у овом тренутку не желимо да дискутујемо колико је тачна или исправна мисао.

Фацебоок нема алат за планирање кључних речи, као што је Гоогле Адс, али вам то не треба. Принцип који стоји иза Фацебоок-овог маркетинга битно се разликује од Гоогле Адс-а и Бинг-а. Нема смисла размишљати о кључним речима или упитима за претрагу, тако да их очигледно не морате планирати. Фацебоок користи више о интересима и публици. 

Снажна карактеристика Фацебоока је лоокалике публике, које су, како и само име каже, одраз постојеће публике. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-Лоокалике

Рецимо да сте изградили оптималну публику за свој производ или услугу кроз неколико маркетиншких кампања. Са лоокалике публиком, сада можете да створите сличну публику за коју Фацебоок верује да је слична вашој. Ова сличност односи се на ствари попут демографије или интереса.

Величина публике се мења, у зависности од тога колико је ваша публика слична лоока-у. Једноставно речено, што прецизније нова публика личи на вашу стару публику, то ће бити мања. Да бисте створили публику сличну лоока-у, требате имати само 100 људи у почетној.

Ова функција нам је посебно занимљива јер можете покренути више кампања, поставити различите циљеве и видети која је публика најбоља за вас. Тада једноставно створите публику сличну лоока-у од свог идеалног и у следећем кораку можете ући у више детаља и остварити већи приход, конверзију и претплате.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-Цреате-Лоокалике

У овом случају, квалитет почетне публике и величина лоокалике публике су пресудни за ваш успех у маркетингу.

Кад је у питању циљање, мислимо да Фацебоок Адс ради бољи посао од Гооглеа и Бинга. Изнад свега, Фацебоок има невјероватно богатство података које можете користити у маркетиншке сврхе. На пример, можете да почнете да циљате људе којима се свидела или пратила одређена страница на Инстаграму.

Можете филтрирати људе не само по демографији или земљопису, већ и према интересовањима. У поређењу са Гоогле Адсима и Бинг огласима, можете добити врло детаљне детаље и радити са овим такозваним „везама“. Примери за често коришћене везе су људи који су кликнули на вашу веб локацију или инсталирали одређену апликацију.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-Стварање-публику

Према нашем мишљењу, ову бисте функцију требали користити само на почетку маркетиншке кампање или за тестирање одређених хипотеза. У идеалном случају требали бисте аутоматски створити сву даљњу публику путем Фацебоок пиксела.

На крају, али не најмање битно, то су формати огласа. Фацебоок вам омогућава да бирате између следећих формата огласа:

 • Фотографија: Једноставан оглас са сликама, текстом и везама
 • Видео: Видео оглашавање
 • Прича: Видео или слика уграђена у две приче повезаних Фацебоок корисника
 • Мессенгер: У ствари, овај оглас се не рачуна као појединачни формат огласа, јер укључује фото огласе који се једноставно приказују у Мессенгеру.
 • Корњача: Овај формат оглашавања омогућава вам приказивање више слика (свака слика има свој линк) на исту тему и текст
 • Презентација: Фото оглас са променљивим сликама
 • Колекција: Оглас за производе и колекције, са сликама, ценама и линковима

Не сматрамо огласе „мессенгер“ и „слидесхов“ засебним форматима огласа јер не мислимо да се заиста разликују од осталих формата огласа на Фацебооку. Овде можете сазнати више о Фацебоок форматима огласа овде.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-формати

Функције оглашавања за Бинг

Бинг Адс је у основи Мицрософтова верзија Гоогле Адвордс-а. Као што је већ поменуто, Бинг Адс користи Мицрософт мрежу претраживања. То не укључује само Бинг Сеарцх, већ и друге платформе, као што су Виндовс 10 и Иахоо. 

Мицрософт се већ неколико година повезује са Иахоо-ом. Резултат тога је да ће се ваше оглашавање приказати у резултатима претраге Бинг и Иахоо.

За боље планирање одговарајућих капацитета и кључних речи, Мицрософт вам је пружио алат за планирање кључних речи, баш као и Гоогле. Међутим, Гооглеов план за кључне речи сматра нам много лакшим (погледајте одељак о лакоћи употребе у наставку).

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мицрософт-кључне речи-планер

Греши свако ко мисли да се Мицрософт може такмичити са Гооглеом и Фацебооком. Споменутих 6 милијарди упита месечно не може се заиста упоредити са Гооглеовим 5,6 милијарди упита дневно. Бинг се такође не може такмичити са Фацебоок-овом опшћом величином публике.

Бинг огласи омогућују вам избор између следећих врста приказа:

 • Проширени текст: идентичан огласима на претраживачкој мрежи на Гоогле огласима
 • Динамична претрага: аутоматски генерисани огласи. Са огласима са „проширеним текстом“, морате ручно да креирате и оптимизирате сваки оглас; помоћу огласа „динамична претрага“, Мицрософт креира и оптимизује огласе за вас, у зависности од ваше веб локације и онога што тражите. Ова врста огласа је доступна само у Француској, Немачкој, Великој Британији и САД-у.
 • Производ: Огласи за производе који се приказују десно од резултата претраживања
 • Мицрософт публика: Огласи који се приказују директно у чланцима дуж Мицрософтове мреже публике (слично као Гоогле АдСенсе). Ова врста огласа је доступна само у САД-у, Канади, Великој Британији и Аустралији
 • Инсталација апликације: текстуални огласи са проширеним текстом који аутоматски откривају оперативни систем паметног телефона и шаљу купца директно у праву продавницу апликација. Ова врста оглашавања доступна је само у Сједињеним Државама за иОС и Андроид. Штавише, према Мицрософту, „Још увек то није свако. Ако немате, не брините. Ускоро долази! ” Међутим, „ко“ није даље наведено

Овдје одузимамо бодове јер су неке врсте огласа доступне само у одређеним земљама. Огласи „Динамична претрага“, на пример, доступни су само у Француској, Немачкој, Великој Британији и САД-у. То је прилично лоше, посебно зато што је укупна публика ионако мала..

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мицрософт-Публика

Што се тиче циљања, Бинг Адс нуди прилично јединствену карактеристику која се не види ни са Гоогле Адсом нити са Фацебоок Адс: ЛинкедИн таргетингом, што вам омогућава да посебно циљате компаније, индустрије или наслове послова из ЛинкедИн мреже. Ова функција је заправо доступна само код Бинг Адс-а, можда зато што је ЛинкедИн сада Мицрософт компанија. 

Надаље, могуће је циљати у складу са земљописом и интересовањима. Нажалост, нисмо могли да нађемо опцију за ограничавање публике у смислу демографије.

Прве рунде мисли

Први круг је већ садржавао пуно информација о Гоогле огласима, Фацебоок огласима и Бинг огласима, па је овде преглед најважнијих кључних чињеница:

КритеријиГоогле АдсФацебоок АдсБинг Адс
Досегнуте платформеГоогле претрага, Гоогле АдСенсе, ИоуТубе, Гоогле Плаи, Гмаил и другиГоогле производиФацебоок, Инстаграм, ВхатсАпп (ускоро)Бинг, Виндовс 10, Иахоо и други Виндовс производи
Формат огласаПретраживање, приказивање, куповина, видео, паметно, апликацијаФотографија, видео, прича, вртиљак, колекцијаПроширени текст, динамична претрага, производ, Мицрософт публика, инсталација апликација
Планер кључних речидаНеда
Опције циљањаДемографски, географски и (ограничени) интересиДемографска, географска, интересна и друштвена понашањаГеографска, ЛинкедИн и (ограничена) интересовања
Лоокалике публикеДа, названа „слична публика“даНе

Гоогле огласи имају далеко највећи домет: 90 посто интернета који се перципира. Поред тога, маркетиншка платформа има алат за планирање кључних речи, публику сличну лоока-у и бројне формате огласа.

Фацебоок Адс има боље могућности циљања и по укупном је перформансу близу Гоогле-у. Међутим, према нашем мишљењу, теже је пратити купца путем више канала преко Фацебоок огласа. Бинг Адс заузео је треће место због недостатка платформи, домета и могућности.

Победник првог круга: Гоогле огласи

Другопласирани: Фацебоок Адс

Друго коло: Цена

Невероватно је тешко дати опште изјаве о ценама у области ППЦ маркетинга. Колико у коначници плаћате по клику варира од кључне ријечи до кључне ријечи. Такмичење такође игра веома важну улогу. То значи да можете одредити конкурентна тржишта на основу просечне цене по клику или ЦПЦ-а. 

Желели смо да избегнемо сумњиве изјаве које неке друге интернет публикације чине, попут „Гоогле Адс је скупљи, а Фацебоок Адс јефтини“ или „просечна цена по клику Гоогле Адс је 2 $“ (што је у сваком случају потпуно апсурдно). Умјесто тога, трудимо се за бољим – и исправним – процјенама, тако да смо успоставили начин за мјерење цијена.

Истражили смо свој пут у три различите нише и погледали одговарајуће ЦПЦ-ове за одређене кључне речи и упоредили их међусобно.

Очито знамо да ни овај процес није нужно репрезентативан. То је зато што, на пример, у једној области више људи промовише Бинг огласе, док у другим областима можете пронаћи више људи који промовишу на Гоогле огласима. Међутим, пружа вам добар осећај за опште трошкове и, пре свега, показује вам начин да откријете трошкове за ваш случај коришћења.

Следећа три нишна подручја искористили смо за процену борбе Гоогле Адс вс Фацебоок Адс вс. Бинг Адс на нивоу цена:

 • ВПН (Кључне речи: впн, бесплатан впн, нордвпн, екпрессвпн, ипванисх, бесплатан впн за фирестицк, впн фрее андроид, најбољи бесплатни впн)
 • Четкица за косу (кључне речи: четкица за косу, ревион у једном кораку, сунђера за косу, ревион сушило за косу и волумизер, четка за исправљање косе, четкица за сушење веша, сушилица четкица за ревион, четка за одвајање, четка за исправљање)
 • Градитељ веб страница (Кључне речи: градитељ веб локација, бесплатни произвођач веб страница, бесплатан веб дизајнер, цене цене вик-а, најбоља веб локација за прављење веб локација, произвођач веб страница, вик веб локација, прављење веб локација, израда веб страница, најлакши веб локација за израду веб локација, градитељ веб локација за електроничку трговину)

Гоогле Адс Прице

Прво смо морали да Гоогле огласи креирају листу кључних речи. Сходно томе, добили смо следеће цене за одговарајуће кључне речи у ниши „впн“.

„Понуда на врху странице“ је нови термин који још нисмо објаснили. Понуда за врх странице, као што само име говори, састоји се у надметању за највишу позицију у резултатима претраге. „Низак распон“ и „висок распон“ означавају распон цијена. 

На пример, кључна реч „впн“ кошта најмање 3,20 УСД и највише 12,06 УСД да би се достигла водећа позиција у резултатима претраге. То значи да би вас коштало оволико новца ако би неко кликнуо оглас на врху странице. Просечна цена по клику за ову нишу креће се између 1,72 и 6,76 долара. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-ВПН-ЦПЦ

Затим смо анализирали нишу „четкицу за косу“ са следећим резултатима.

Као што видимо, цене у овој ниши су знатно ниже. Просечна цена по клику је између 0,36 и 1,50 УСД. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-четкица за косу-ЦПЦ

На крају, али не најмање битно, погледали смо нишу „градитеља веб локација“ и извукли следеће предлоге и цене кључних речи.

Као што видите у горњој табели, ове кључне речи су најскупље из три нише. Са просечном ценом по клику од 5,98 до 20,63 долара, кључне речи у овој области значајно су веће него у друге две нише. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Вебсите-Буилдер-ЦПЦ

Фацебоок Адс Прице

Нажалост, цена Фацебоок огласа није могуће унапред мерити. У овом тренутку морамо радити са проценама јер Фацебоок не пружа алат за процену, попут планера кључних речи за Гоогле или Бинг огласе. 

Међутим, ово је опет због тога како Фацебоок делује као огласна платформа. Док се огласи Гоогле и Бинг заснивају више на планирању и прогнозама, Фацебоок захтева да више експериментишете. Можда је зато Фацебоок јефтинији од Гооглеа или Бинг огласа.

Да бисмо стекли барем осећај за цене на Фацебооку, за вас смо пронашли прилично користан калкулатор трошкова за Фацебоок који можете погледати овде.

Према Хоотсуите-у, просечна цена по клику за Фацебоок огласе у 2017. била је између 0,35 и 0,50 УСД. У 2018. години цене су биле приближно исте. 

Бинг цена огласа

Планер кључних речи за Бинг Адс нема процене попут Гооглеа, са горњим и доњим лимитима лицитације. Предлаже вам понуду и то је то. С друге стране, мислимо да је у реду што вам даје тачне податке о месечним претрагама, за разлику од Гоогле Адс-а.

За нишу „впн“ издвојили смо следеће податке.

Требали смо пронаћи начин да упоредимо Бинг огласе са Гоогле огласима. Због тога смо у овом примеру повукли просек горњег и доњег лимита лицитације за ЦПЦ Гоогле огласа. Као што можете видети из табеле, Бинг огласи су много јефтинији од Гоогле Адс-а, али на крају се приказујете мањој публици.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мицрософт-Маркетинг-ВПН-ЦПЦ

За нишну „четкицу за косу“ добили смо следеће вредности.

У овој ниши има смисла држати се Гоогле огласа јер разлике у ценама нису тако велике, посебно зато што је месечни обим претраживања на Бинг огласима много мањи.

Не вреди пропустити хиљаде и хиљаде потенцијалних изгледа због разлике од 10 центи. Поред тога, за неке кључне речи, попут “четкице за сушење веша”, Бинг огласи су чак скупљи од Гоогле Адс-а. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мирцософт-Маркетинг-Хаирбрусх-ЦПЦ

Коначно, ево бројева кључних речи из нише “градитељ веб локација”.

Овде можете врло јасно да видите разлику. Са кључном речју „градитељ веб локација за е-трговину“, Бинг огласи су јефтинији са огромних 22,11 долара по клику. Наравно, обим је много мањи, али у овом сценарију, ако на то посматрате из перспективе цијене, могло би имати више смисла користити Бинг огласе умјесто Гоогле Адс.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мицрософт-Маркетинг-Вебсите-Буилдер-ЦПЦ

Два круга мисли

Ако овде погледамо просечну цену по клику, помислите да је Фацебоок победник. Кликови могу бити јефтинији на Фацебоок-у и Бинг огласима него на Гоогле Адс-у, али наша метода мерења не гарантује њихово упоређивање према другим показатељима перформанси, као што је поврат улагања.

Цена је једна ствар, али како се, на пример, просечне стопе кликова и стопе конверзије разликују од платформе до платформе, ствари које би требало да размотрите. Да и не спомињем корисничку намјеру, која је на Фацебооку сасвим другачија него на Гооглеу или Бингу. 

Међутим, тешко је дати опште изјаве о томе која је платформа јефтинија или скупља. Због тога смо запели за цену као медијум за упоређивање, и ту је Фацебоок огласи ненадмашни. Бинг Адс заузима друго место јер је просечни ЦПЦ много јефтинији од Гоогле Адс-а.

Победник првог круга: Фацебоок Адс

Другопласирани: Бинг Адс

Треће коло: Једноставност употребе

Рецимо овако: Ниједно од овде наведених софтверских решења неће добити награду за њихову лакоћу коришћења и то је у реду, јер људи имају сложене захтеве на ППЦ платформи. Сасвим је нормално да такав систем има много различитих алата, прозора, прорачуна, анализа и надзорних плоча. 

Стога је природно да ћете провести неко време навикавајући се на Гоогле Адс, Фацебоок Адс и Бинг огласе. Као и у било којој фази учења, требат ће вам приступ њеној подршци и бази знања. Уз то, нећемо се фокусирати само на дизајн и употребљивост, већ и на документацију, подршку и још много тога.

Једноставност употребе Гоогле огласа

На први поглед, корисничко сучеље Гоогле Адс делује прилично старо. Међутим, надзорна табла коју видите одмах након пријаве је јасно постављена.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Дасхбоард

Већина осталих надзорних плоча прати табеларни дизајн:

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Кључне речи

Ако желите да управљате својом маркетиншком публиком, видећете да Гоогле-ов интерфејс није баш визуелно привлачан. Поред тога, на картици „публика“ наћи ћете публику коју сте додали у кампање или групе огласа, али не и своју прилагођену публику.. 

Ове такозване „публике на тржишту“ Гоогле дефинише као интересне групе или људе који су већ активни на одређеном тржишту. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Кампања-Публика

Поред тога, потребно је доста времена за постављање публике која се аутоматски пуни из екстерних извора. У идеалном случају, требало би да користите само два система: Гоогле Аналитицс и Гоогле управитељ ознака. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Цустом-Аудиенцес

Посебно за власнике е-трговине, праћење појединачних корака одузимања захтева пуно времена. Фацебоок је у том погледу много јаснији. 

Још једна грешка употребљивости је рад у „погледима“. Врло брзо губите евиденцију кампање, групе огласа или огласа који уређујете. Овај приступ употребљивости може бити користан за велике количине података, али за почетнике је само збуњујући. 

Ако желите да направите нову кампању у Гоогле огласима, видећете да је сам мени врло једноставан, иако ће почетници морати да истражују један или два термина.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Гоогле-Маркетинг-Креирај-Кампању

Говорећи о томе, Гоогле је изградио темељну базу знања и одличну подршку на које се може одговорити у року од неколико сати. Ако имате било каквих питања, увек се можете обратити Гоогле-овом тиму за подршку. 

Такође сте добродошли да погледате наше чланке о Гоогле огласима, посебно ако вам је потребна помоћ у вези с промоцијом вашег пословања помоћу Гоогле Адс-а или ако су вам потребни неки општи савети за почетнике за Гоогле Адс.

Фацебоок Адс Једноставност коришћења

Фацебоок менаџер кампање и менаџер публике су веома визуелно привлачни. Посебно нам се допада преглед вашег налога који изгледа овако: 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-Дасхбоард

Дати хијерархија – Рачун > Кампање > Ад Сетс > Огласи – јасно се приказују, а „проблем са прегледом“ са Гоогле огласа не постоји јер је навигација између различитих нивоа врло видљива. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-Прегледи

Менаџер публике је такође јасно структуиран и лакши за употребу од Гоогле огласа. Суштина је да визуални материјали олакшавају стварање публике на Фацебоок огласима. 

Такође је једноставније стварати публику на Фацебооку него на Гоогле-у. Док Гоогле Адс захтева да конфигуришете неколико система, Фацебоок једноставно жели да интегришете његов пиксел за праћење и повежете га са жељеним кампањама, и све то у само неколико корака. Генерално, Фацебоок-ово поступање са публиком сматра нам привлачнијим и јаснијим.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-Публика-Манагер

Најбоље је да искључите блокатор огласа претраживача како не бисте имали проблема са подешавањем Фацебоока. Да бисте креирали кампању на Фацебоок огласима, једноставно кликните на „Цреате“ под картицом „кампање“.  

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Маркетинг-Нова кампања

Као што видите са горњег снимка заслона, креирање нових кампања на Фацебооку је врло лако и не захтева више корака, за разлику од Гоогле Адс-а.

Такође нам је привлачно „креативно чвориште“, где можете да креирате своје рекламне нацрте и добијете инспирацију од других Фацебоок продавача. Између три платформе које се овде упоређују, овај креативни центар је најбољи начин да ваши визуелни огласи изгледају добро.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Фацебоок-Цреативе-Хуб

Једноставност коришћења огласа

Помоћу Бинг Адс-а видите најважније ствари на екрану чим се пријавите. Међутим, није нам било лако разумети, пошто постоји неколико менија за навигацију и није увек јасно где можете пронаћи оно што тражите. 

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мицрософт-Маркетинг-Дасхбоард

И менаџер кампање и менаџер публике веома су слични Гоогле Адс-у. И овде је све врло табеларно и није баш привлачно за очи.

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мицрософт-Цампаигн-Манагер

Менаџер публике делује још збуњујуће јер се састају различити визуелни елементи: прво графика на контролној табли, затим објашњење процеса и на дну стварни преглед публике и могућност стварања нове публике (која се такође назива удруживање).

Гоогле-Фацебоок-Бинг-Мицрософт-Аудиенце-Манагер

Бинг Адс пружа подршку уживо, али није баш корисна и чини вам се као да пишете боту, а не некој особи. Та се претпоставка очитовала из чудних реченица, дугог чекања и одговора на питања која нисмо постављали. 

Надаље, документација ни приближно није добра као она с Гооглеа или Фацебоока и захтијева пуно посла да би се ово схватило.

Три округле мисли:

Као што смо већ споменули на почетку овог поглавља, ниједна од ове три платформе није корисна. Међутим, то је више због природе софтвера него недостатка дизајнера. Гоогле, Фацебоок и Мицрософт већ су неколико пута у прошлости доказали да знају како да направе добар софтвер. 

Суштина је, међутим, да је Фацебоок огласе најлакши за употребу. Са много визуелних компоненти и доследним дизајном друштвена мрежа нас уверава на свим нивоима.

Гоогле огласи заузимају друго место јер је лакши за употребу од Бинга, а информације које су вам потребне лакше ћете добити од подршке или их пронаћи у документацији.

Победник првог круга: Фацебоок Адс

Другопласирани: Гоогле огласи

Пресуда

У нашем поређењу, Фацебоок Адс је завршио на првом месту, а Гоогле Адс на другом месту.

То не значи да су Фацебоок огласи по себи најбоље решење за ваше пословање. Увек зависи од ваших маркетиншких циљева, ваших личних вештина, пословног модела и многих других ствари. Чак и Бинг огласи у одређеним ситуацијама могу постићи боље резултате од Гоогле Адс-а. 

Дно црта је да је нормално и уобичајено да компаније користе више ППЦ платформи у различите сврхе. На пример, може бити корисно коришћење Фацебоок огласа за повећање свести о робној марки и Гоогле Адс за повећање продаје.

Понекад вам такође може помоћи да једноставно направите одредишну страницу и тестирате различите ППЦ платформе тако што ћете усмерити саобраћај на локацију. 

Шта мислите о нашем прегледу? Која вам се ППЦ платформа највише допала: Гоогле Адс, Фацебоок Адс или Бинг Адс? Јавите нам у одељку коментара. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map