Цлоуд Хостинг вс Схаред Хостинг вс Дедицатед Хостинг вс ВПС

У нашем најбољем водичу за веб хостинг наћи ћете дугу листу провајдера за које сваки има различиту линију планова. Неки веб домаћини, попут ЈустХост-а, кондензују своју линију како би је учинили доступном за нове кориснике, док други, попут ВестХост-а, пружају услуге на више нивоа и цена (прочитајте наш ЈустХост преглед и ВестХост преглед).


Овде смо да вам помогнемо да разјаснимо разлику између услуга које пружају веб хостинг пружајући преглед врста хостинга. Осим што ћемо објаснити како функционише свака врста хостинга, ми ћемо предложити провајдерима који нам се највише свиђају за сваку врсту хостинга, као и које врсте веб локација би требало да користе који тип хостинга.

Шта су типови хостинга?

шта је веб хостинг

Веб хостинг је концепт једноставан за разумевање. То је процес складиштења и сервирања ваше веб локације било којим посетиоцем који уђе у ваш домен. Иако је процес који стоји иза веб хостинга сложен – укратко прочитајте водич о ДНС записима – идеја веб хостинга је једноставна.

Речено је да нису сви веб хостинги једнаки. Иако је концепт чувања датотека вашег вебсајта на серверу и њихово послуживање корисницима исти, начин на који ваша веб локација прикупља рачунарске ресурсе разликује се у зависности од врсте хостинга.

Веб домаћини користе различите методе хостинга за прилагођавање веб локација са различитим потребама.

На пример, лични портфељ не треба много рачунарске снаге јер има ограничен садржај и мало посетилаца, тако да нема смисла куповати скупо, наменско хостинг. С друге стране, велике компаније са ИТ особљем можда желе да конфигуришу хостинг на одређени начин, па се преферирају пуни ресурси и прилагодљивост..

Овај водич је намијењен да објасни које су најпопуларније врсте хостинга, прекривање онога што свако нуди и за кога је најбоље. Ипак, ако сте нови у свету веб хостинга и преплавили сте број могућности, не бисте се требали превише бринути о врстама хостинга. Идеја за план „веб хостинга“ или „дељеног хостинга“ веб домаћина обично је најбоља опклада за почетнике.

Преглед врста хостинга

Сада када разумете шта је тип хостинга, прећи ћемо на четири најпопуларније верзије. Осим што ћемо објаснити како функционише свака врста хостинга, даћемо препоруке ко треба да користи који тип хостинга.

Ако желите прескочити горке детаље, ево кратког прегледа различитих врста хостинга:

Дељено гостовање

 • Омогућава већем броју корисника да јефтино угоштају веб странице користећи предности уштеде од обима.
 • Погодно за мала предузећа, портфеље, информативне веб странице и личне веб странице.

ВПС хостинг

 • Нуди конфигурабилност и конзистентност наменског хостинга без ценовне цене виртуализацијом приватног сервера на дељеном серверу.
 • Погодно за средња предузећа, програмере и средње вести.

Наменски хостинг

 • Обезбјеђује сервер и све његове рачунске ресурсе једном кориснику.
 • Погодно за мреже са више локација, велика предузећа, велике е-трговине и велике медије.

Цлоуд хостинг

 • Комбинује аспекте дељеног, ВПС-а и наменског хостинга омогућавајући вашој веб локацији да извлачи ресурсе из облака, ефективно онемогућавајући да се искључи ван мреже.
 • Погодно за било који веб сајт коме је потребан висок промет и ниске оперативне трошкове, посебно средњих до великих медија и блогова.
 • Могу га користити велике корпорације или мреже са више локација са прилагођеном конфигурацијом.

Дељено гостовање

дељено хостинг

Заједнички хостинг је и требало би да буде подразумевани избор за већину веб локација. То је основни тип хостинга са којим би требало упоређивати све остале типове, јер готово сви веб домаћини нуде неки његов облик. иПаге, на пример, скоро ексклузивно нуди дељено хостинг (прочитајте нашу иПаге рецензију).

Уместо да дозволи сваком кориснику да има свој сервер, дељено хостирање ставља више корисника на исти сервер. Сервер има ограничену количину ресурса, тако да ти веб сајтови деле оно што је ту. Ако хостинг представља смештај, дељени хостинг би био живот у стану.

Као и заједничко живљење, постоје и предности и недостаци заједничког хостинга. Врхунац је да је то јефтино. Груписањем корисника на истом серверу, веб домаћин може да уштеди новац на серверима и те уштеде преда вама. Иако има пуно скупих заједничких хостова – прочитајте нашу Арвике рецензију за пример – постоје и јефтине опције, попут Намецхеап-а (прочитајте нашу Намецхеап рецензију).

Све долази, међутим, по цени, а у случају дељеног хостинга, то су ваше комшије. Свака веб локација се повлачи из истог скупа ресурса, тако да ако је веб домаћин похлепан и домаћин превише веб локација на истом серверу, вашој веб локацији можда ће недостајати ресурса који ће примити његове кориснике (прочитајте наш ГреенГеекс преглед за пример тога).

Због тога би заједнички хостинг требало размотрити за веб локације са малом количином промета. Било која веб локација са изненадним шпицама код корисника, као што је вест вест, борит ће се да буде у корак са текућим захтевима, што резултира грешкама у учитавању странице или споријом брзином.

Већина веб хостова нуди неки облик заједничког хостинга, али нашли смо Хостингер и Хостинг24 као најбоље. Они су једно те исто, што, на срећу, Хостингер не покушава да сакрије. Обојица нуде конкурентне цене и сјајне функције, али што је још важније, они не пренасежу своје сервере корисницима. Прочитајте нашу рецензију Хостингер-а и Хостинг24 рецензију да бисте сазнали више.

Дељено гостовање пружа одређеној публици. Свака веб страница која има мало промета или је интернетска страница искључиво у информативне сврхе ће имати користи од ње. То укључује веб странице малих предузећа, лични портфељ и информативне странице. Те веб странице углавном привлаче мало промета, тако да наилажење на недостатак ресурса не би требало да представља проблем.

Ко треба да користи дељени хостинг:

 • Мала предузећа
 • Писци, уметници итд.
 • Личне веб странице
 • Информативне странице

ВПС хостинг

ВПС хостинг

ВПС хостинг је корак изнад дељеног хостинга у погледу цене и перформанси. Попут дељеног хостинга, више веб локација се чува на истом серверу, али уместо да произвољно размењују ресурсе, добијате сет посвећен вама.

То се постиже постављањем виртуелних сервера на физички сервер (ВПС значи виртуални приватни сервер, на крају крајева). Уместо да дозволи да ресурси улазе и проток по потреби, веб домаћин сегментира скупове ресурса на одређене веб локације, практично остављајући њима сопствено наменско окружење за хостинг.

На пример, ако сервер има осам ЦПУ језгара, 16 ГБ РАМ-а и 2ТБ ССД меморије, могла би постојати четири виртуелна сервера, сваки са две ЦПУ језгре, 4ГБ РАМ-а и 500ГБ ССД складишта.

Иако се на почетку можда не чини тако, разлика између ВПС-а и дељеног хостинга је огромна. Најочигледнија страна је да добијете наменске ресурсе уместо да их делите са другима. То значи да ваша веб локација може да прихвати саобраћај за онолико ресурса колико има, без обзира на то што раде друге веб локације на серверу..

Ипак, важнији аспект је да можете прилагодити свој сервер. Будући да веб домаћин нуди посвећено окружење за хостинг, можете да промените свој сервер и како је конфигурисан, што углавном не можете да учините са дељеним хостингом.

Нажалост, нису сви ВПС планови исти. Горки детаљи наћи ће се на страници производа за веб домаћина који вас занима, па будите опрезни ако желите да купите ВПС план. Међутим, могли бисте користити А2 хостинг. Као што можете прочитати у нашој рецензији А2 хостинга, то је један од најбржих домаћина које смо тестирали и који долази са високим нивоом конфигурабилности за покретање.

Главни разлог због којег препоручујемо А2 хостинг за ВПС хостинг је тај што на свом серверу можете бирати између Линука или Виндовс-а, као и управљане или неуправљане планове. О последњем ћемо говорити у каснијем одељку, али недостатак тога је што А2 хостинг нуди максималну флексибилност за програмере.

ДреамХост је такође одлична опција за ВПС хостинг. Њени ДреамПресс планови, који користе ВПС за ВордПресс, су разлог зашто је то био наш најбољи хостинг за ВордПресс водич. Постоје и не-ВордПресс ВПС планови који се крећу од основних до пословних апликација о којима можете прочитати у нашој ДреамХост рецензији.

ВПС хостинг је скупљи од дељеног хостинга, али је јефтинији од наменског хостинга. То је средина која је савршена за средња предузећа, растуће вести и блогове средње величине. Такође су сјајни за програмере који морају да конфигуришу сервере на одређени начин.

Ко треба да користи ВПС хостинг:

 • Средња предузећа
 • Мале до средње вести
 • Програмери

Намјенски хостинг

посвећено хостинг

Намјенски хостинг је најједноставнија врста веб хостинга за разумевање, али може бити и најскупљи. За разлику од дељеног и ВПС хостинга, наменски хостинг пружа сервер сам себи. Уместо да делите ресурсе, можете користити онолико колико желите, што отвара пуно могућности.

У највероватнијем случају наменски хостинг ће се користити за велике веб странице или мреже са више места којима је потребно пуно ресурса. То су углавном велика вести, велика предузећа и веб локације за електроничку трговину.

То каже, као и ВПС хостинг, наменски хостинг долази са напретком флексибилности. Неки пружаоци услуга омогућавају вам да не само да имате сервер за себе, већ и да га израдите из темеља на основу ваших потреба (прочитајте пример нашег СитеГроунд за пример). Поред тога, наменски хостинг обично вам омогућава потпуни приступ послужитељу.

Међутим, постоји много варијација у цени између наменских сервера, јер спецификације сервера увелико диктирају колико ће то коштати. На пример, ВебХостингБузз има сервере за одобрење који су испод 50 долара месечно, док ЛунарПагес имају сервере који достижу и преко 500 УСД месечно (прочитајте нашу рецензију ВебХостингБузз и ЛунарПагес преглед).

Где купујете наменски хостинг увелико ће зависити од ваших потреба, али свиђа нам се 1&1 ИОНОС пуно. Као што можете прочитати у нашем 1&1 ИОНОС преглед нуди конкурентне наменске цене и импресивне спецификације, укључујући тона складиштења НВМе и Цлоудфларе Раилгун (о чему можете сазнати у нашем водичу о Цлоудфларе-у).

Намјенски хостинг није само за појединачне веб странице. Иако је сјајан за велике медијске куће и веб локације за е-трговину, наменски хостинг такође је сјајан за мреже с више места. На пример, велика корпорација може да купи наменски хостинг пакет за хостинг веб локација за све његове брендове, уместо појединачног хостинга за сваки од њих.

Ко треба користити намјенски хостинг:

 • Велики медији
 • Мреже на више места
 • Велика продајна места за е-трговину
 • Велике корпорације

Цлоуд Хостинг

хостинг хостинга у облаку

Линија се може нацртати преко дељеног хостинга, ВПС хостинга и наменског хостинга. Схаред је одличан за мале веб странице, ВПС је савршен за растуће веб странице и посвећен је потребан за велике веб странице. Цлоуд хостинг баца кључ у тој линији, редефинисући како се веб локације одржавају и цену коју ћете морати да платите за услугу.

Цлоуд хостинг није опција преко ВПС-а, дељеног или наменског. Уместо тога, то је варијација једне од тих врста хостинга. Можете имати план облака који је такође ВПС, дељени или наменски план, али начин на који сервер може приступити ресурсима се мења.

У ствари, цлоуд хостинг је помало од свих претходних врста хостинга. То функционише тако што хостује вашу веб локацију у виртуелизованом окружењу које извлачи ресурсе из заједничког базена. Ти ресурси се могу скалирати на основу потреба ваше веб локације. Део облака потиче из чињенице да веб локација може да извлачи ресурсе из облака, тако да ћете увек имати приступ ономе што сте купили.

Другим речима, дељено хостирање у тој економији размера снижава цене тако што више корисника повлачи из истог базена. Такође је и ВПС хостинг зато што се дешава у виртуелизованом окружењу и наменском хостингу јер је базен ресурса толико велик да ћете увек имати приступ ономе што вам је потребно.

То значи да добијате најбоље аспекте свих претходних врста хостинга, као и већу сигурност. Ако сервисирате своју веб локацију на редундантној мрежи – што значи да може да извуче ресурсе са било ког места – много је мање вероватно, ако не и немогуће, да вашу веб локацију одведе ван мреже великим нападом промета или дистрибуираним нападом ускраћивања услуге.

Многи веб домаћини, као што је ХостГатор, су започели са укључивањем основног облика хостинга у облаку у своју линију (прочитајте нашу рецензију ХостГатор). Уз то је речено да је хостинг у облаку довољно моћан да му постоје домаћини посвећени, укључујући МДДХостинг, Кинста и Пагели (прочитајте наш МДДХостинг преглед, Кинста преглед и Пагели преглед).

Било који веб сајт може имати користи од хостинга у облаку, али посебно је користан за веб локације које морају да имају висок промет и ниске оперативне трошкове, као што су велики блогови или медији. Није користан за корпоративне апликације осим ако провајдер није спреман да конфигурише облак да одговара специфичним потребама, што ће учинити неки веб домаћини, као што је Пагели..

Ко треба да користи Цлоуд хостинг:

 • Велики блогови
 • Велики медији
 • Свако коме је потребан доследан, сувишан приступ ресурсима

Избор најбоље врсте хостинга

избор хостинг провајдера

Врста хостинга коју одаберете своди се на сврху ваше веб странице. Као што смо навели у овом водичу, постоје предности и недостаци за сваку врсту хостинга, тако да не постоји ниједан одговор за то који је најбољи за вас. Испод брзе контролне листе, за пуну верзију погледајте наш водич о томе како изабрати веб хостинг провајдера.

Обично желите да започнете са саобраћајем. Запитајте се колико корисника истовремено требате да примите, колико често ћете то требати и колико ресурса ће вам требати сваки корисник. На пример, ако се ваша веб локација састоји од компримованих слика и текста, неће вам требати толико ресурса као веб локација која има исти број корисника док покушавате да преносите 4К видео.

Након што утврдите своје потребе у саобраћају, размотрите специфичности које ће ваша веб локација можда требати. Можда ћете желети да промените серверски софтвер за хостирање одређених типова датотека или вам је потребан одређени начин да послужите садржај корисницима. Ако користите садржај помоћу ВордПресс-а или сличне платформе, можете да игноришете овај корак.

И на крају, размислите да ли уопште требате да купите хостинг. У многим случајевима мала је корист од куповине хостинга и израде веб локације испочетка у односу на употребу алата за прављење веб локација ако правите малу веб локацију. Лични портфељ, мала предузећа, па чак и мала места за е-трговину, могу се добити у реду са градитељем веб локација.

Нећемо овде улазити у све разлике – прочитајте наш најбољи водич за прављење веб локација – али градитељи веб локација омогућавају малим предузећима да брзо и лако покрену веб локације уз мало новца и мало искуства. И даље имате веб локацију кад купујете програмера, али можете заобићи избор између различитих врста хостинга.

Што се тиче градитеља веб страница, постоји пуно опција, али Вик константно заузима прво место. Као што можете видети у нашој Вик рецензији, она комбинује снагу и једноставност употребе на начин на који то не ради ниједан други градитељ веб локација.

Управљани вс. Неуправљани Хостинг

Ако сте бацили главу по веб локацијама за веб хостинг, вероватно сте видели термин „управљано“. Хостинг може бити неуправљан, полу-управљан или у потпуности управљан, а разумевање разлике може бити главни фактор у ономе што одаберете.

Ипак, то није толико важан фактор колико добијате врсту хостинга. Многи дељени планови, на пример, делују полуправно, иако веб домаћин можда то изричито не каже. У већини случајева на овај аспект требате обратити пажњу само ако говорите о ВордПресс плановима или ВПС-у или наменском хостингу.

Управљани хостинг је где се веб домаћин бави многим техничким аспектима услуге. На пример, ако имате управљани ВордПресс план из, рецимо, ИнМотион хостинга, он ће се бавити ажурирањем софтвера, инсталирањем ВордПресс-а за вас и осигуравањем ажурирања тема и додатака (прочитајте наш ИнМотион Хостинг преглед).

Неуправљано хостинг је супротно. Веб домаћин је спреман за употребу, што вам омогућава да ситите и твитате док не дођете до задовољства вашег срца. У већини случајева наћи ћете неуправљан хостинг за ВПС и наменске сервере по нижој цени. То омогућава програмерима да прилагоде сервер за њихове потребе, што смањује радну снагу која треба веб хостингу.

Ако вам се идеја о управљаном и неуправљаном хостингу надмаши, не брините. У готово свим случајевима нуди се полу-управљани или управљани хостинг, и то је оно са чим треба ићи. Они који желе неуправљан хостинг обично знају да га желе.

Последње мисли

У свету веб хостинга дешава се много тога, а често, збрка почиње пре него што чак и нађете на страници за одјаву. Надамо се да је водич помогао да дефинишете које су разлике између типова хостинга и који тип хостинга је најбољи за вас.

Коју врсту хостинга користите за своју веб страницу? Зашто сте га изабрали? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map