9 најбољих савета за Гоогле огласе у 2020. години

Гоогле свакодневно обрађује 3,8 милијарди претрага. Са тако великом публиком, природно је да је Гоогле Адс, Гоогле-ова рекламна платформа, постала један од стандардних алата данашњих маркетинга. Овим чланком желимо да вам пружимо девет практичних савета како да што више искористите своје Гоогле Адс кампање и постигнете најбоље резултате својим маркетиншким напорима..


Нажалост, нисте једини који је добио ветар. Многи воле приступити великим базама података и алгоритмима интернетског гиганта из Калифорније. Није узалуд то што су Гоогле Адс пословна линија са којом Гоогле доноси највише новца. 85 одсто Гоогле-овог прихода долази од Гоогле Адс-а.

Пошто је Гоогле Адс конкурентнији него икад, Цлоудвардс је написао овај практични водич о најбољим саветима за Гоогле огласе за вас. Ако сте нови у Гоогле огласима, наставите да читате јер ћемо вам показати најбоље савете за Гоогле огласе.

Савет 1: Поштујте оцену квалитета

Као што смо објаснили у нашем чланку о томе како да промовишете своје пословање помоћу Гоогле огласа, Гоогле користи такозвану оцену квалитета да би одредио квалитет вашег огласа. Оглас игра не само улогу, већ и одредишну страницу и кључне речи на које се кладите. Оцјена квалитета је релевантна, јер поред износа који сте понудили, одлучује да ли ће се ваш оглас приказати.

Зато реклама није све што је важно, већ такође и фактори као што су њена релевантност и, пре свега, корист за купца. Поврх свега, требало би да размислите о својој одредишној страници. У идеалном случају бисте га дизајнирали да буде прилагођен мобилним уређајима, са добрим корисничким искуством и жељеним циљем конверзије постављеним на такав начин да је стопа конверзије висока. Карооиа има занимљив бесплатан алат који ће вам помоћи да анализирате вашу оцену квалитета.

Не оптимизујте само своје огласе, већ и размислите о томе колико је ваша одредишна страница одговарајућа. Ако имате питања о томе како створити одличне одредишне странице, погледајте наш чланак о инсталацији.

Савет 2: Користите Геотаргетинг

Гоогле огласи омогућују вам да прилагодите своје понуде на одређене локације. Требали бисте да користите ову функцију за оптимизацију понуда и уштеду трошкова.

Уосталом, ваш циљ би требао бити да имате високу стопу кликова и стопу конверзије на вашим огласима. С једне стране, то ће побољшати вашу оцену квалитета и Гоогле ће знати да сте релевантни. С друге стране, прилагођавањем понуда за одређене локације уштедећете новац.

Ево кратког објашњења стопе кликова и стопе конверзије у случају да су ти појмови грчки.

Стопа кликова је вредност која одређује колико људи кликне (у процентима) на ваше огласе. Пропорционално је укупном броју људи који су видели ваш оглас.

Стопа конверзије дефинише омјер људи који постигну ваш циљ конверзије. Циљ конверзије може бити претплата на билтен, унос у календар, стварање профила или куповина производа или услуге. На крају, проблем је да ли особа на вашој веб локацији врши конверзију или трансакцију коју желите.

Ако желите да полирате стопу конверзије, погледајте чланак о оптимизацији стопе конверзије.

Као што знате, на Гооглеу плаћате кликове, без обзира да ли су релевантни. Супротно томе, ако побољшате стопу кликова и стопу конверзије, само ће релевантни људи кликнути на ваше огласе, и на тај начин ћете уштедјети новац.

Избегавате такве непотребне кликове коришћењем географског циљања. Помоћу географског циљања можете прилагодити своје понуде за одређене географске области и повећати њихову релевантност.

На пример, ако продајете машине за лед, једино је логично да снизите понуде у Канади и на Аљасци јер је вероватно да људима из тих области ваш производ неће требати толико као људима на Флориди или у Калифорнији.

Увек усредсредите своје понуде на потребе клијента како бисте постигли најбоље резултате.

Савет 3: Позовите стручну помоћ

Друга стратегија може бити помоћ људима који су упознати са Гоогле огласима и који на терену раде дуже од вас. Адзоома, на пример, нуди решење за управљање сервисима, као и софтверско решење, Адзоома Про, са којим можете да оптимизујете своје Гоогле Адс кампање.

Савет 4: Пазите на негативне кључне речи

Гоогле огласи омогућавају да додате негативне кључне речи у групе огласа поред уобичајених. Помоћу негативних кључних речи можете изузети теме и рећи Гооглеу о чему се не ради у вашем огласу. Ефекат њихове употребе често се потцењује. Они су моћан метод за разбијање ваше циљне групе и елиминисање непотребних трошкова.

Негативне кључне речи штеде новац на два начина: смањују број непотребних кључних речи и непотребних кликова и повећавају оцену квалитета вашег огласа чинећи га релевантнијим. То значи да можете снизити лицитацију и платити мање по клику у просеку са истим или бољим резултатима.

Да бисте додали негативне кључне речи у групе огласа, откуцајте кључне речи које желите да изузмете и испред њих напишите минус. То ће осигурати да се ваши огласи на тим кључним речима неће ићи на аукцију.

Изузели смо Википедију као кључну реч јер нема смисла не рекламирати људе који траже чланке из Википедије. Запамтите, људи који претражују одређене ствари на интернету увек имају одређену намеру за претрагом. На то би се требало оријентисати са својим огласима.

Савет 5: Радите са екстензијама

Проширења су, како само име каже, проширења за ваше огласе. Често подцјењивање, проширења могу значајно промијенити. Људи који виде ваше огласе одлучиће у делићу секунде да ли ће их кликнути. Ако морају да направе више од два или три клика да би добили оно што траже, вероватно ће почети.

Ту се појављују продужеци. Они проширују ваше оглашавање корисним функцијама за постизање бољих конверзија и кликова. Људи су спремнији да вас позову или закажу састанак ако могу то учинити само једним кликом.

Најбоља ствар је што Гоогле екстензије не долазе без додатних трошкова. Они су бесплатни.

Гоогле огласи вам нуде следеће врсте проширења за ваше огласе, у зависности од циља ваше рекламне кампање:

  • Проширење локације: ово проширење је добро ако радите оптимизацију локалног претраживача или уопште желите да пронађете локалне резултате претраживања. Погодно је за продавнице од опека и малтера.
  • Додатни опис: уз ово проширење додајете још један позив на радњу свом огласу. Омогућава вам да постигнете веће конверзије и стопе кликова уопште.
  • Проширење позива: додаје ваш телефонски број вашем огласу како би вас људи могли назвати. Ако се ваши огласи приказују на мобилним уређајима, постојаће икона телефона коју људи могу да вам позивају.
  • Проширење поруке: проширује ваше оглашавање функцијом преноса порука како би вам људи могли писати поруке директно са Гоогле-а.
  • Проширење везе на локацију: помоћу проширења Сителинк можете да усмерите посетиоце на одређене странице ваше веб локације.
  • Проширење цене: приказује вашу цену за изабране услуге или производе у Гоогле огласу.

Бавили смо се само најзначајнијим додацима. Постоји више. Ако тражите леп преглед додатака, погледајте овде.

Па ипак, рецимо да се проширења не приказују увек уз ваш оглас. Ако желите да знате када Гоогле Адс укључује и искључује екстензије, погледајте службену Гоогле документацију.

Савет 6: Раст плаћеног и органског промета

У свету онлајн маркетинга, фундаментално се разликује органски и плаћени промет. Гоогле Адс је последњи. Са плаћеним прометом можете почети брже и допријети до више људи за мање времена. То је речено, кошта вас више новца.

Када почнете са Гоогле огласима, важно је да размишљате и о дугорочном расту. Користите генерисани промет на начин да радите на својој заједници од почетка. Покушајте да добијете што више адреса е-поште, имена и општих информација о вашој заједници.  

На тај начин своју заједницу не можете само консолидовати, већ је и поново усмјерити и проширити је помоћу Фацебоок огласа и других платформи.

Савет 7: Изнервирајте конкуренцију

Ако људи траже брендове ваших конкурената, можете једноставно лицитирати те кључне речи да би се приказали у резултатима претраге.

Показаћемо вам како то изгледа као користећи пример Схопифи. Схопифи, као решење за е-трговину, конкурише ВооЦоммерце, БигЦоммерце и Магенто. Када претражимо БигЦоммерце на Гооглеу, видећемо следеће оглашавање:

Ево шта добијамо са ВооЦоммерцеом:

Схопифи је успео да извуче свој бренд када људи траже његове конкуренте. То би могла бити контроверзна техника, али делује.

Ако вас занима Схопифи, препоручујемо водич за почетнике за Схопифи. Ако сте користили технологију и желите детаљније савете, погледајте наш напредни водич за Схопифи.

Савет 8: Тест, тест, тест

Без обзира колико стручног знања мислите да имате, ништа не функционише у маркетингу на мрежи без тестирања. Искусни трговци тестирају све што се може тестирати. У такозваним А / Б тестовима покушавају се наћи најдруже комбинације што привлачи циљну групу, а шта не.

У многим случајевима је чак потребно проверити ко је ваша циљна група.

Наш савет за вас је да искушате пакао из своје кампање. Не узимајте ништа здраво за готово и испитивајте све. Комбинујте кључне речи, циљне групе, регионе и мењајте поруке што је чешће могуће док не откријете која комбинација је најперспективнија.

На крају, најважније је циљ и степен до кога сте га постигли или промашили, а не лични осећаји. Успут, то би требало и буџету.

Савет 9: Немојте потцењивати претрагу мобилних уређаја

У маркетингу је често потцењена ствар улога мобилне претраге. Доживљавамо феномен: пораст мобилне претраге. Употреба паметних телефона и мобилна претрага уопште расте из године у годину. У 2018. години 58 посто посјетитеља веб странице користило је своје паметне телефоне за прегледавање веб странице.

То је речено, оно што је овде важно јесте да људи различито претражују на мобилним уређајима. На пример, појмови су скраћени јер се људи жури или се користе други термини за претрагу када људи користе функцију гласовног претраживања свог телефона..

Такође треба имати на уму да људи на паметним телефонима имају много мање стрпљења и брже ће скочити са ваше веб странице.

Зато препоручујемо не само коришћење других кључних речи, већ и креирање друге Гоогле Адс кампање за мобилне уређаје. Помоћу те кампање можете да оптимизујете описе, одредишне странице и многе друге ствари како би се уклопиле у мобилни контекст.

Последње мисли

Као што то често бива, према интернетском маркетингу важи и следеће правило: нема сребрног метка. Уз то, не постоји универзално решење нити један крајњи савет који ће ваше маркетиншке проблеме пребацити.

Савети које сте управо прочитали зависе од ваших купаца, производа, услуга, тржишта и многих других параметара. На крају крајева, на вама је како ћете их имплементирати.

Суштина је да морате да тестирате, пробате и направите сопствена искуства са Гоогле огласима ако је то оно што желите. Ако ипак тражите професионалну помоћ, погледајте Адзоома.

Шта мислите о нашим саветима за Гоогле огласе? Имате ли своје најбоље праксе? Јавите нам у коментарима. Хвала вам за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me