Шта је зелено складиштење у облаку и који провајдери то нуде у 2020. години?

Цлоуд стораге је врста услуге која може допунити капацитет вашег чврстог диска и повећати продуктивност. То можете учинити нудећи вам једноставан начин складиштења података у облаку и истовремено вам омогућава брз приступ. То је прилично повољно, али услуге можда нису еколошки прихватљиве, тако да ћемо у овом чланку видети које су вам просторије у зеленом облаку.


Прво, ипак, морамо додати да услуге складиштења у облаку могу учинити више од пуког чувања података. Њихове кључне карактеристике – као што су дељење датотека и синхронизација уређаја или кратка синхронизација – помажу у побољшању сарадње, чинећи ове алате идеалним за предузећа, посебно она која се ослањају на даљински рад.

Многе услуге складиштења у облаку омогућавају вам да правите белешке, опорављате избрисане датотеке, ћаскате, делите календаре, додељујете задатке и уређујете документе у стварном времену са сарадницима. 

Ако желите да створите ефикасно окружење за сарадњу на мрежи, требало би да почнете тако што ћете консултовати нашу листу најбољих услуга ЕФСС (синхронизација и дељење датотечних датотека).

Иначе, ако вам је потребан само општи преглед услуга складиштења у облаку, прочитајте наше прегледе у облаку складиштења. Сада када смо дефинисали шта је складиште у облаку, видећемо шта те услуге чине еколошким.

Шта чини Цлоуд Стораге Греен?

Обитељски центри за складиштење података у облаку дизајнирани су за ефикасно складиштење података. Главна разлика између њих и локацијских сервера је њихова количина коришћења ресурса. 

Локални сервери раде, у просеку, са капацитетом од 12 до 18 процената, док сервери за податковне центре у облаку могу да достигну максимално 40 до 70 процената искоришћености, а просек је 10 до 50, према извештају о енергетској ефикасности из 2014. Вијеће одбране природних ресурса, непрофитна америчка организација. 

Повећана употреба сервера у центрима за складиштење података у облаку произлази из чињенице да ови податковни центри користе технологију виртуализације. 

Виртуелизација омогућава покретање више апликација – свака у свом виртуелном окружењу – на једном физичком серверу. То увелико смањује број сервера и количину енергије потребне за покретање одређеног броја апликација.

Количина кориштене енергије главни је фактор у процјени ефикасности, а најчешћа метрика за то је „ефикасност потрошње енергије“ или ПУЕ. Просјечни ПУЕ у 2019. години за глобалну индустрију података, према Институту Уптиме, био је 1,67 (нижи је бољи), што представља пораст у односу на 1,58 у 2018. години. 

Међутим, имати много сервера захтева пуно енергије, што заузврат повећава њихове трошкове. Ово мотивира неке добављаче великих облака да буду енергетски ефикаснији од глобалног просека. 

Захваљујући томе, неки сервиси, као што је Гоогле, пријављују ПУЕ од само 1,11. Уз то, велики податковни центри имају ефикасније хлађење, што опет помаже у смањењу потрошње енергије.

Да бисмо рекапитулирали, центри за складиштење података у облаку су инхерентно више зелени него центри података. Компаније могу да смање свој угљенични отисак једноставним премештањем података у дата центар за пружатеље услуга у облаку, где ће користити мање ресурса и оптимизирати своју ефикасност.

Услуге складиштења у зеленом облаку

У овом одељку ћемо навести све услуге које одговарају факторима које смо поменули у претходном одељку. Први, не одређеним редоследом, је Гоогле Дриве.

Гоогле диск

Као што смо споменули, Гоогле-ови податковни центри један су од енергетски најефикаснијих и укључује услугу складиштења у облаку, Гоогле Дриве. Конкретно, Гоогле постиже сјајне резултате потрошње енергије захваљујући прилагођеним, високо ефикасним серверима који троше мање енергије. 

Поврх тога, Гоогле користи јефтине начине управљања хлађењем, поново користи стари хардвер и рециклира оно што не може поново да користи..

Веб интерфејс Гоогле диска

Гоогле Дриве Синц мапа

Гоогле документи Гоогле диска

Веза за креирање Гоогле диска

Мрежне поставке Гоогле диска

Претходна

Следећи

Гоогле диск је добар избор ако требате да радите на мрежи на канцеларијским датотекама и делите их са колегама. Такође поседује једну од најбољих услуга за подршку купцима на тржишту. 

Гоогле има много планова и већина њих пружа велику вредност. Његов веб клијент и мобилне апликације су поједностављене и једноставне за употребу. Уз то, Гоогле Дриве има мрежу сервера који обухватају глобус, што му помаже да постигне велике брзине. Можете сазнати више о ономе што нуди Гоогле Дриве у нашем прегледу Гоогле диска.

Амазон Дриве

Друго велико име технолошке индустрије, Амазон, далеко је од непознате зелене технологије. ПУЕ је мањи од 1,2, а Амазон тврди да је више од 50 одсто енергије добијено из обновљивих извора. Лако је видети како се то може постићи јер користи шест соларних фарми и три вјетроелектране. Осим тога, Амазон је најавио четири нова пројекта ветропарка и једну соларну фарму.

Снимак екрана са почетне странице Амазон Цлоуд Дриве

Амазон Дриве има пристојне функције, које укључују преглед датотека и фотографија, заједно са репродукцијом видео записа. Такође има неке од најбољих планских цена на тржишту. Можете добити 100ГБ за само 1 УСД месечно или скупих 1ТБ за само 5 УСД месечно.

Захваљујући Амазоновој глобалној мрежи сервера, Амазон Дриве ће брзо пренети ваше податке у облак. Такође нам се свиђа што су његови веб и мобилни клијенти атрактивни и једноставни за употребу. Амазон Дриве такође има пристојне могућности дељења. Више о томе можете прочитати у нашој рецензији Амазон Дриве.

Мицрософт ОнеДриве

Мицрософт је постигао неутралност угљеника у 2012. години и има просечну вредност ПУЕ од 1.125 за било који нови центар података. Мицрософт је такође посвећен одрживости, тако да поново користи и рециклира производе те производе чини одрживима. Такође поново користи отпад и одговорно одлаже оно што не може користити.

Мицрософт такође ради на „пројекту Натицк“, који би на крају могао видети микро дата центре погоњене обновљивом енергијом испуштене на морском дну.

Датотеке веб интерфејса ОнеДриве

ОнеДриве клизач мапе за синхронизацију

Покретач апликација ОнеДриве

ОнеДриве Креирајте дељење датотека са везама

ОнеДриве Ворд Онлине

Претходна

Следећи

Мицрософтове еколошке праксе укључују његове Мицрософт Азуре центре података, који напајају Мицрософт ОнеДриве, услугу складиштења у облаку.

ОнеДриве вам омогућава приступ Оффице Онлине, Скипе, Оутлоок, ОнеНоте (погледајте нашу рецензију ОнеНоте да бисте сазнали више о апликацији за узимање белешки) и многим другим функцијама великана из Редмонда. Нећете морати да испразните новчаник да бисте га користили и зато, јер планови ОнеДриве-а имају фер цене. План од 1ТБ враћаће вам само 6 УСД месечно.

Поред тога, свиђа нам се колико су атрактивни његови клијенти за радне површине, веб и мобилне уређаје. Они су непосредни и неће вам доносити проблеме. Такође можете да делите и сарађујете са датотекама, а истовремено имате безбедну безбедност дељења датотека. За више информација о дељењу ОнеДриве-а прочитајте нашу рецензију ОнеДриве-а.

Тресорит

Као и претходни унос, Тресорит користи Мицрософт Азуре сервере, тако да је еколошки прихватљив. Тресорит може да прегледа ваше датотеке, али нема изворне апликације за продуктивност или могућност интеграције са трећим апликацијама.

Тресорит-почетна страница-2019

Не интегрише се с другим апликацијама јер одржава висок ниво сигурности. То долази по стрмој цени, јер је Тресорит скупљи од осталих услуга на овој листи. Његов најјефтинији план износи 12,50 долара месечно. Ипак, Тресорит је услуга која је усмерена на мала предузећа, тако да је њена цена разумљива.

Тресорит такође има снажне могућности размене датотека за које не недостају безбедносне могућности. Поврх тога, брзине преноса и преузимања датотека су брзе. Више о Тресориту и његовим свеобухватним безбедносним карактеристикама можете прочитати у нашој рецензији Тресорит.

Последње мисли

Постављање података у облак има предности које не само да вам помажу да будете продуктивнији и заузимају мање простора на рачунарима, већ и смањују ваш угљенични траг. Не морате напорно да тражите зелену услугу, јер је већина великих имена у технолошкој (и облачној) индустрији већ смањила свој отисак угљеника.

У овом смо чланку описали неколико сервиса, а већина њих налази се на нашој најбољој листи за поређење складишта у облаку. Ако још увијек нисте сигурни која је најбоља услуга за вас, ипак, погледајте наш најбољи водич за складиштење у облаку. Имамо и чланак у коме се наводи најбоља похрана у облаку за непрофитне организације.

Дата-центри са великим размерама су енергетски ефикаснији, али према писању Тхе Индепендента, индустрија рашиваних података ће у наредној деценији потрошити три пута више енергије, тако да ће бити потребан већи напор да се испуне нови захтеви.. 

Шта мислите о складишту зеленог облака и његовој будућности? Јавите нам у коментарима испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map