пЦлоуд вс МЕГА: Сигурно бесплатно складиштење за све у 2020. години

Када су у питању услуге складиштења у облаку оријентисане на приватност, истичу се два имена: пЦлоуд и МЕГА. Ако вам име Ким Дотцом нешто значи, вероватно сте већ упознати са МЕГА, решењем за складиштење у облаку које је основао овај шарени, приватник усмерен на приватност (мада је велики човек одавно напустио компанију).


Наша друга поређења у облаку складиштења показаће вам да смо и ми велики фанови пЦлоуда. И пЦлоуд и МЕГА нуде шифрирање нулте знања како би се подаци заштитили, мада то кошта мало више са претплатом на пЦлоуд. Оба су прилично једноставна за употребу, али пЦлоуд има неке супериорне функције за синхронизацију.

Прочитајте даље док детаљније погледамо пЦлоуд вс МЕГА да бисте видели која је боља опција у овом упоредном прегледу.

Постављање битке: пЦлоуд вс МЕГА

Упоређивање различитих услуга складиштења у облаку може бити изазов јер ниједна два производа нису потпуно слична. Да бисмо решили овај проблем, размотрићемо пЦлоуд и МЕГА током неколико рунди. У сваком кругу, наша два провајдера постављају се равно у важан аспект складиштења у облаку. 

Добављач који победи у рунди добија бод, а ако је нерешено, бодови се деле. На крају чланка, збројићемо бодове да бисмо пронашли укупног побједника.

1

Цена

Оба пружатеља услуга нуде бесплатно складиштење и услугу високе класе што их сврстава на нашу листу најбољих бесплатних услуга складиштења у облаку. Уз пЦлоуд добијате 10 ГБ простора за складиштење, док се МЕГА може похвалити са 50 ГБ бесплатног простора за складиштење података. Међутим, ниједна понуда није баш онаква каква се чини.

Да бисте приступили пуних 10 ГБ помоћу пЦлоуд-а, мораћете да га откључате. Иако је 2 ГБ простора за складиштење доступно одмах, можете откључати следећих 5 ГБ потврдом е-поште, отпремањем датотеке у облак, инсталирањем радне површине и мобилне апликације и укључивањем функције аутоматског слања фотографија. 

Коначних 3 ГБ доступно је након што почнете да позивате друге кориснике на пЦлоуд, али додатни простор за складиштење добијате само ако се стварно пријаве. Погледајте наш пЦлоуд преглед да бисте сазнали више.

МЕГА такође нуди бесплатно складиштење за кориснике: 50 ГБ бесплатно када региструјете рачун. Међутим, 35ГБ истјече након само 30 дана, без обзира на то што радите. Можете да добијете 20 ГБ за инсталирање апликације за радну површину и додатних 15 ГБ за инсталирање мобилне апликације, али оба ова бонуса истицу након 180 дана. 

Чак и 10 ГБ које добијете за позив другим људима да се придруже истекне након једне године. У стварности, количина бесплатног простора за складиштење који није временски ограничен износи 15 ГБ. То је још увек пристојна количина и сигурно се побољшава на пЦлоуд-овом бесплатном лимиту, али има још доста петљи кроз које можете проћи да бисте стекли више.

За плаћено складиштење, пЦлоуд нуди два лична плана с могућношћу плаћања мјесечно или годишње или једнократне доживотне исплате. Премиум план долази са 500 ГБ простора за складиштење података. Месечна опција кошта 4,99 УСД месечно, годишња уплата кошта еквивалент 3,99 УСД месечно, а доживотна претплата износи 175 УСД укупно.

Главни план, Премиум Плус, долази са 2ТБ простора за складиштење. Месечна опција кошта 9,99 долара месечно, годишња уплата кошта еквивалент од 7,99 долара сваког месеца, а доживотна претплата кошта укупно 350 долара. 

Слични планови доступни су и са МЕГА, који нуди четири лична плаћена плана. Цијене су у еурима, тако да цијене могу варирати на основу курса.

У тренутку објављивања, МЕГА Про Лите има 400 ГБ простора за око 5,55 УСД месечно, Про 1 отприлике 11,11 УСД за 2ТБ, Про 2 око 22,23 УСД за 8ТБ, а Про 3 око 33,36 УСД за 16ТБ. Добијате додатна два месеца бесплатно ако плаћате целу годину унапред. Можете сазнати више о томе шта добијате са сваким нивоом у нашој рецензији МЕГА.

пЦлоуд вс МЕГА пословне цене

Оба пружаоца услуга нуде и складиште у облаку за предузећа. Пословни план пЦлоуда износи 9,99 УСД месечно за 1ТБ простора за складиштење по кориснику, мада су вам потребна најмање три корисника да бисте се претплатили. Годишња уплата смањује то на 7,99 УСД по кориснику месечно. Једна стварна предност пословног плана је та што укључује пЦлоуд Црипто за сваког корисника – о овој функцији ћемо говорити касније.

МЕГА такође има само један пословни план. МЕГА фор Бусинесс кошта око 11 УСД месечно за сваког корисника и, попут пЦлоуд-а, има минимум од три корисника. Нуди неограничено складиштење, али само за „праве пословне сврхе“ са правилима поштене употребе која ће се активирати ако користите више простора за складиштење у односу на просечног МЕГА пословног корисника. 

Не постоји неограничена могућност складиштења за пЦлоуд, тако да ако тражите неограничен простор и МЕГА вам се не свиђа, погледајте конкуренте попут Дропбок Бусинесс и Бок-а у нашем најбољем чланку о неограниченом складишту у облаку.

Упоређивање сличних услуга са облаком за складиштење података увек је изазов, али оба понуђача нуде пакет од 2 ТБ који делује нешто јефтиније с пЦлоуд-ом. Иако МЕГА нуди више бесплатног складиштења, временски ограничене награде су прилично збуњујуће. Блиски је позив, али пЦлоуд управо ово заокружује.

Рунда: Цена за пЦлоуд

пЦлоуд Лого
МЕГА Лого

2

Сигурност & Приватност

Најсигурније складиштење у облаку захтева једну ствар више од ичега: шифрирање нулта знања. Помоћу њега се датотеке које похрањујете шифрирају, а ваш провајдер складиштења у облаку нема евиденцију кључа за дешифровање; остаје само у вашим рукама. Без кључа, нико осим вас не може приступити вашим датотекама. 

Чак и ако је провајдер присиљен да ваше податке преда властима, ти подаци су бескорисни без вашег кључа за дешифровање. Због тога, када је у питању безбедност, и МЕГА и пЦлоуд нуде праву врсту решења.

пцлоуд-црипто

МЕГА користи шифрирање са нултим знањем за све своје производе, укључујући и на свом слободном нивоу, што значи да су ваши подаци сигурни. Међутим, постоји један проблем са провајдером са нултим знањем: он не може да ресетује лозинку за вас, јер би за тај детектив био потребан кључ за дешифровање података.

Као начин за то, МЕГА вам пружа кључ за опоравак који можете користити да ресетујете лозинку ако је заборавите. Ако то изгубите, нема повратка и ваши подаци су изгубљени. Препоручујемо вам да користите добар менаџер лозинки попут Дасхлане-а за чување овог кључа. Погледајте нашу листу најбољих додатака за управљач лозинком за алтернативе.

Иако пЦлоуд нуди шифрирање са нултим знањем, морате то платити (осим ако нисте пословни корисник). Означен као пЦлоуд Црипто, омогућава вам шифрирање неких или свих датотека помоћу шифрирања са нултим знањем. То кошта 4,99 УСД додатна месечно или око 3,99 УСД месечно на годишњем плану, са 125 УСД накнаде за доживотни приступ.

Приватност пЦлоуд и МЕГА

пЦлоуд је смештен у Швајцарској, земљи са неким од најбољих закона о приватности у облаку на свету. Међутим, они имају сервере у Сједињеним Државама, тако да ваши подаци могу потпасти под много мање приватним америчким законима. Добар начин за ово је да користите пЦлоуд Црипто или да сами шифрирате датотеке користећи Бокцриптор (погледајте наш преглед Бокцриптор).

Ако користите пЦлоуд Црипто, ваши подаци су сигурни од знатижељних очију. Међутим, ако не користите пЦлоуд Црипто, онда пЦлоуд може приступити вашим датотекама и то може учинити да осигура да не кршите ниједан од њених услова. Имајте то на уму ако сте забринути због приватности.

Као такозвана „компанија за заштиту приватности“, МЕГА је несумњиво фокусирана на приватност корисника. Сви његови сервери налазе се на прилично повољним локацијама – укључујући Нови Зеланд, Канаду и Луксембург – без сервера на америчком тлу.

Европски корисници су учесници снажних правила о заштити података од ГДПР-а, али МЕГА чини овај корак даље и примењује иста правила на све кориснике, чак и оне који живе ван ЕУ.

Оба пружатеља услуга нуде добру сигурност, а сваки се сврстава на нашу листу најбољих цлоуд сервиса са нултим знањем. пЦлоуд Црипто је добро решење, али МЕГА нуди стандардну енкрипцију без икаквог знања и без додатних трошкова. МЕГА такође има бољу приватност, што значи да су ваши подаци сигурнији од захтева државних агенција.

пЦлоуд је одличан и за сигурност и за приватност, али МЕГА је боља, што га чини победником овде.

Рунда: Безбедност & Тачка приватности за МЕГА

пЦлоуд Лого
МЕГА Лого

3

Лакоћа коришћења

Већина провајдера за складиштење у облаку нуди клијенте за мацОС и Виндовс, али оба кандидата овде нуде и Линук подршку како би покрили све вероватне кориснике рачунара. Оба сервиса се такође налазе на нашој листи најбољих складишта у облаку за Линук. За мобилне кориснике на располагању су квалитетне Андроид и иОС апликације за обе услуге.

пцлоуд-веб-апликација

И МЕГА и пЦлоуд користе познати систем директоријума синхронизације који је Дропбок популаризовао пре десетак година. Ако сте икада раније користили услуге складиштења у облаку, наћи ћете и пЦлоуд и МЕГА једноставне за употребу са познатим функцијама. Обојица користе иконе системске траке или траке са менијима на радним рачунарима који вам омогућавају приступ подешавањима.

Имамо једну мању грипу са пЦлоуд-ом: брендирање. Његова икона облака је врло слична онима које користе други провајдери, као што су ОнеДриве, Гоогле и Амазон. Ако имате више цлоуд налога, то би могло постати мало збуњујуће (мада, признајемо, то је вероватно по дизајну). МЕГА има леп једноставан „М“ логотип, тако да нема никакве опасности да га збуните за други налог.

Веб интерфејси оба провајдера такође могу бити помало замишљени у поређењу са ривалима попут Синц.цом и Дропбок. Превлачење и испуштање датотеке у пЦлоуд веб апликацију може се извршити само са тренутно отвореном мапом, а не у подмапама.. 

Са МЕГА-ом се јавља исти проблем. Не можете само да бацате датотеку у мапу на екрану; морате да наведете у скочном прозору где желите да га поставите.

Сличан проблем постоји и са мобилним апликацијама. Ако желите да преместите датотеку, не можете да је држите и повлачите око себе као што је то случај са другим провајдерима. Уместо тога, морате дуго притиснути датотеку и одабрати да је преместите у мени који се појављује након што то учините.

За поређење, конкуренти као што су ОнеДриве и Дропбок омогућавају вам да превлачите датотеке које се налазе у оквиру саме мобилне апликације, што је за кориснике далеко једноставније, брже и интуитивније. Погледајте наш преглед ОнеДриве да бисте сазнали више о његовој апликацији.

Упркос овим (прилично малим) проблемима, апликације су иначе корисне. На пример, и пЦлоуд и МЕГА то чине на нашој листи најбољих складишта за облак за Андроид. Заиста не постоји велика разлика између пружатеља услуга када је у питању једноставна употреба, па овај круг називамо извлачењем.

Коло: Једноставност употребе Нема јасног победника, бод за оба

пЦлоуд Лого
МЕГА Лого

4

Синхронизација и дељење датотека

Основа свих облака складиштења је складиштење и дељење датотека. Као врхунски провајдери, МЕГА и пЦлоуд то добро раде.

МЕГА вам омогућава да контролишете које датотеке синхронизујете са рачунаром. Ако је простора за складиштење слабо, можете селективно одабрати које датотеке желите да буду одмах доступне или их можете преузети за лак приступ. Можете да додате и друге директоријуме рачунара као нове локације за синхронизацију из менија поставки.

мега-веб интерфејс

пЦлоуд користи другачију методу која је (бисмо тврдили да је супериорна и одузима сложеност). Када инсталирате пЦлоуд, фасцикла за синхронизацију је постављена као виртуелни диск. Садржај овог диска је смештен у облаку и видљив је на рачунару као да је сачуван на вашем чврстом диску, али не заузима простор на рачунару.

Ако желите да можете да радите на датотекама ван мреже, онда можете да користите функцију синхронизације. Ово вам омогућава да одаберете локалне фасцикле на рачунару да бисте синхронизовали са пЦлоуд-ом, омогућавајући вам да радите на њима ван мреже. Када се следећи пут повежете на Интернет, све измене које сте извршили аутоматски се синхронизују на пЦлоуд сервере.

Дељење датотека

Оба провајдера вам омогућавају да креирате везе за дељење датотека. Помоћу пЦлоуд-а можете да унесете лозинку или датум истека или користите скраћену везу. Међутим, не можете да делите шифроване датотеке са пЦлоуд Црипто-а ако немате пословни налог.

мега-вс-тресорит-мега-схаре

МЕГА вам такође омогућава да подесите датум истека и лозинку за дељене датотеке, али само ако имате плаћени рачун. Такође можете да делите шифроване датотеке, са опцијом да делите своје везе са или без кључа за дешифровање. 

Ако пошаљете МЕГА везу са кључем, било ко са везом може је отворити. Ако кључ није укључен, морат ћете засебно послати кључ за дешифровање свима којима желите да отворите датотеку или мапу.

пЦлоуд ограничава преузимање пропусне ширине сваког месеца за дељене везе. Бесплатни рачуни добијају 50ГБ, Премиум рачуни 500ГБ, а Премиум Плус рачуни 2ТБ. 

МЕГА има сличан систем, са плаћеним слојевима који нуде 1ТБ, 2ТБ, 4ТБ и 8ТБ пропусне ширине сваког месеца. Бесплатни рачуни немају одређени лимит; МЕГА каже да то зависи од доба дана и других фактора, али не очекујте више од око 4ГБ дневно.

Брзина

У тестовима брзине, и пЦлоуд и МЕГА били су прилично слични брзином преноса и преузимања. Сваком је требало око 24 минута да би се учитала датотека од 1 ГБ и око три минута за преузимање једне у нашем тесту за брзу брзину.

Једна главна предност коју пЦлоуд има у погледу брзине је та што користи синхронизацију на нивоу блока да подели ваше датотеке на мале блокове. Када уређујете датотеку, синхронизују се само делови – или блокови – које мењате, уместо да синхронизујете читаву датотеку. 

Ако синхронизујете велике датотеке, то може значајно да убрза преношење датотека. Ово је један од разлога зашто га пЦлоуд уврштава у наш најбољи облачни простор за похрану великих датотека, заједно са Синц.цом и ОнеДриве.

Свиђа нам се приступ пЦлоуд-ове виртуалне вожње. То је једноставно и лако разумљиво и пружа вам ефективно 2ТБ додатног простора за смештање датотека на рачунар. Такође користи синхронизацију на нивоу блока, чинећи синхронизацију великих датотека са минималним изменама брже, чинећи пЦлоуд лакшим победником овде.

Коло: Тачка за синхронизацију и дељење датотека за пЦлоуд

пЦлоуд Лого
МЕГА Лого

5

Карактеристике

Као што можете очекивати, карактеристике су богате и од МЕГА и од пЦлоуд, мада су неке карактеристике вјероватно корисније од других.

На пример, пЦлоуд има наменски музички плејер за вашу музичку колекцију, који вам омогућава да правите спискове репродукције и претражујете по наслову песме, наслову албума или извођачу. Само ово га чини једним од најбољих складишта у облаку за бирање музике ако музику чувате у облаку. Међутим, ако користите услугу стриминга, онда је то вероватно сувишно.

пцлоуд-аудио-плејер

пЦлоуд вам такође омогућава да правите резервне копије датотека директно из других услуга у облаку, као што су Дропбок, Гоогле Дриве и ОнеДриве, као и са вашег Инстаграм или Фацебоок налога. Ово вам омогућава брзо прикупљање и чување фотографија са друштвених медија. 

Постоји и функција верзије датотеке која вам омогућава да се вратите на старију верзију датотека. Можете да се вратите до 30 дана за плаћене рачуне или до годину дана за додатних 39 УСД. МЕГА садржи сличну карактеристику, иако је мање једноставна за употребу.

За кориснике МЕГА налога постоји шифрована функција за ћаскање и дељење датотека. Ова крајња енкрипција ће вам се можда свидети поготово ако сте забринути за приватност апликација попут ВхатсАпп-а.

Ако желите да делите велике датотеке са другим корисницима, можете да их пошаљете директно помоћу МЕГАбирд-а, проширења за клијента е-поште Мозилла Тхундербирд. Ово вам омогућава слање великих датотека путем МЕГА директно са Тхундербирд-а, без обзира на услугу хостинга путем е-поште. Постоји и алат за командну линију који вам омогућава контролу и аутоматизацију налога.

Као што видите, ове карактеристике – изван типичних функција за складиштење у облаку које очекујете – крећу се од корисних до ниша. Иако ће се музички плејер пЦлоуд-а и шифрирани цхат МЕГА-е можда некима свидети, највећи извлачење биће резервна услуга пЦлоуд-а, омогућавајући вам да сачувате датотеке на више платформи. Имајући то у виду, пЦлоуд овде побеђује.

Рунда: Карактеристика Поинт за пЦлоуд

пЦлоуд Лого
МЕГА Лого

6

Пресуда

Такмичење је било прилично тијесно током прва три кола, при чему су оба понуђача захтевала једну победу и један реми. пЦлоуд је ипак завршио јачи, узевши последња два круга. Са резултатом три до један, са једним кругом као ремијем, пЦлоуд је овде укупни победник.

МЕГА је изашла на врх када је у питању безбедност и приватност, захваљујући томе што нуди шифровање нултег знања као стандард, чак и на слободном нивоу. Поени су подељени када смо размотрили једноставност коришћења, при чему су нека мала питања употребљивости утицала на беспрекорно искуство оба пружаоца услуга.

пЦлоуд је био јасан победник када је у питању синхронизација и дељење датотека, међутим, синхронизацијом на нивоу блока убрзава се синхронизација датотека (посебно за велике датотеке) и системом виртуелног погона који се користи за ослобађање простора на диску. 

Карактеристике пЦлоуда-а су такође донеле победу, а интеграција са другим облачним сервисима показала се корисним. Цијена је била мало ближа, али пЦлоуд је узео побједу излазећи мало јефтиније у упоредбу сличном, чак и ако МЕГА нуди више бесплатног складиштења.

Победник: пЦлоуд

Ако тражите квалитетну услугу складиштења у облаку, тада пЦлоуд и МЕГА имају своје предности и били би вам добри провајдери које бисте користили. Ако вам је приватност највећа брига, МЕГА је јак кандидат. Ако тражите брзу синхронизацију или желите да приступите свим датотекама у облаку без попуњавања погона, процес пЦлоуд је одличан избор. 

Ако сте раније користили МЕГА или пЦлоуд и желите да се слажете или не слажете са било којом од ових тачака, молимо вас да то учините. Оставите их у коментарима испод, и као и увек, хвала на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map