пЦлоуд вс Гоогле погон: Заштита у сарадњи

Постоји много услуга за складиштење у облаку, а ми на Цлоудвардс.нет тежимо да вам то буде лакше. Посебно је неугодно када не можете да се одлучите између две услуге. У овом ћемо чланку направити пЦлоуд насупрот Гоогле Дриве-у да бисмо вам помогли да га одаберете. пЦлоуд је близу врха нашег најбољег поређења у облаку, док Гоогле Дриве има 800 милиона корисника.


Услуге складиштења у облаку фокусирају се на различите факторе, као што су продуктивност, сигурност и интеграције трећих страна. пЦлоуд и Гоогле Дриве не циљају исто тржиште, али их можемо упоређивати у истим категоријама. На вама је да одредите шта је најважније.

На крају ћемо пружити укупног победника да би било лакше.

пЦлоуд датотеке веб интерфејса

Можете да погледате и наш посебан преглед пЦлоуд и преглед Гоогле диска да бисте сазнали више о услугама. Ако и даље не можете да одлучите шта је најбоље за вас, наш најбољи водич за складиштење у облаку ће вам помоћи. И пЦлоуд и Гоогле Дриве су у њему.

Веб интерфејс Гоогле диска

Током наредних пет рунди успоредићемо обе услуге и помоћи вам да одлучите који ће одговарати вашим потребама. На крају сваког круга именоват ћемо побједника, а закључићемо именовањем нашег најбољег одабраног резултата.

1

Трошак складиштења

Трошак складиштења одређује се цена претплате. Што више планова нуди пружалац услуга, то ће вам бити боље могућности. Колико простора има новца одређује његову вредност. Ако тражите повољну понуду, прочитајте наше најбоље понуде у облаку складиштења. Одлично је ако неки сервис нуди и бесплатан план или пробну верзију, јер тада га можете тестирати пре куповине.

И пЦлоуд и Гоогле Дриве нуде бесплатан план. Бесплатни план пЦлоуд-а пружа 10 ГБ простора за похрану, у који можете додати 4ГБ довршењем поступка у више корака након регистрације. Поред тога, за сваког пријатеља којег наведете добијате 1ГБ додатног простора до 20 ГБ.

Бесплатни план Гоогле диска пружа вам складишних простора од 15 ГБ и исте функције које добијају премиум корисници. Оне укључују његов пакет канцеларијских апликација, Гоогле Пхотос и друге услуге које се интегришу са Гоогле-ом.

цијене-пцлоуд-вс-гоогле-пцлоуд

пЦлоуд има само два плаћена плана за избор: Премиум 500ГБ и Премиум Плус 2ТБ. Први план кошта 4,99 УСД месечно, док ће вам други вратити 9,99 УСД месечно. Ако платите за годину, цене се спуштају на 47,88 односно 95,88 долара, респективно.

Ако вам се услуга свиди и планирате је користити на дужи рок, можете купити животни план за најбољу вредност. Доживотна претплата за Премиум 500ГБ кошта 175 УСД, а Премиум Плус 2ТБ 350 УСД.

цијене пцлоуд-вс-гоогле-гоогле

Гоогле погон нуди велику флексибилност са својих шест плаћених планова. Можете добити 100 ГБ за 2 УСД месечно или 19,99 УСД годишње. Ако вам треба више, план од 1ТБ кошта 9,99 долара месечно или 99,99 долара годишње. Планови високог нивоа не нуде годишњи попуст. Они почињу од 2ТБ за 19,99 УСД месечно и завршавају са 30ТБ за 299,99 УСД месечно, а ниједна није међу најбољим вредностима у облаку складиштења.

Иако Гоогле Дриве нуди већу флексибилност са својим бројем планова, пЦлоуд има пар који се рачунају. Премиум 500ГБ више је него двоструко од цене Гоогле-овог плана од 100 ГБ, али нуди пет пута више простора за складиштење. Међутим, Премиум Плус 2ТБ је 50 одсто јефтинији од Гоогле-овог колега када плаћате месечно, а јаз је још шири ако плаћате током године.

пЦлоуд нема планове који нуде више простора за складиштење, али представник нам је рекао у е-поруци да може пружити више простора ако је потребно. Иако Гоогле Дриве нуди планове са више простора за складиштење, они су скупљи, па овом кругу дајемо пЦлоуд.

Коло: Тачка трошка складиштења за пЦлоуд

пЦлоуд Лого
Логотип Гоогле диска

2

Сигурност и приватност

Колико је корисно складиштење у облаку без добре сигурности је дискутабилно. Током преноса ваши подаци могу бити изложени нападима човека у средини и, једном када се ваши подаци у облаку, хакери неће оклевати да га циљају.

Да би се борио против тога, безбедност у облаку користи протоколе који штите ваше податке током преноса и енкрипције који раде у току и у мировању. Алгоритми за шифровање могу бити АЕС-ови 128-битни или 256-битни, док ТЛС штити ваше податке током преноса. Приватно шифрирање осигурава да само ви можете читати ваше податке.

Двофакторна аутентификација је корисна ако неко украде вашу лозинку.

Гоогле диск користи АЕС 128-битну енкрипцију за скенирање датотека док су оне смештене на својим серверима. То није АЕС 256-битни, али то ради посао. ТЛС протокол их штити током транзита. За заштиту вас је доступна и двофакторска аутентификација.

пцлоуд-вс-гоогле-дриве-гоогле-сецурити

Приватност је проблем Гоогле-а откад је повезана са пројектом ПРИСМ и дељењем података са америчком Агенцијом за националну безбедност. Компанија такође скенира ваше адресе е-поште и личне датотеке како би вам пружили прилагођене огласе, прилагођене резултате претраге и још много тога. Ако то желите да избегнете и ојачате своју приватност, можете да користите Бокцриптор, приватни додатак за шифровање.

пЦлоуд не треба Бокцриптор јер има свој додатак зван пЦлоуд Црипто, који можете добити за 3,99 долара месечно. То значи да компанија ипак не укључује приватну енкрипцију у своје планове. Ако користите пЦлоуд, ваши подаци ће потпасти под америчке законе и прописе о облаку, па би Црипто могао да буде добра инвестиција.

пцлоуд-вс-гоогле-дриве-пцлоуд-сецурити

пЦлоуд користи ТЛС протокол за заштиту података при транзиту на сервере. Једном када ваши подаци дођу до једног од њихових податковних центара, они се реплицирају на најмање пет сервера. На њима су ваше датотеке шифроване помоћу АЕС 256-битне енкрипције. Такође има двофакторну аутентификацију.

Гоогле диск није звездан у погледу приватности и не подудара се са нивоом енкрипције пЦлоуда, па пЦлоуд побеђује у овом кругу.

Коло: Безбедносна и приватност за пЦлоуд

пЦлоуд Лого
Логотип Гоогле диска

3

Корисничко искуство

Корисничко искуство одражава колико је пријатно користити услугу. Боље је ако је директно, а не ведро или сложено. Услуга треба да ради на радној површини, вебу и мобилном уређају, а апликације би требало да имају атрактивна и интуитивна интерфејса.

Веб интерфејс Гоогле диска сличан је другим Гооглеовим апликацијама. То је интуитивно, пријатно и лако за навигацију, па ћете га вероватно користити више од десктоп клијента. Иако има много функција, пажљиво су постављене да вас не би преплавили.

Гоогле-Дриве-Селецтиве-Синц

Апликација за радну површину састоји се од мапе за синхронизацију и иконе системске траке. Нећете имати проблема користећи је као јасан и једноставан за навигацију. Доступно је за Виндовс и мацОС.

Мобилна апликација је унапред инсталирана на већини Андроид телефона и омогућава вам приступ датотекама у покрету. Можете их чак и уредити без преузимања, што је потребно многим другим услугама. Апликација је доступна и за иОС. Гоогле Пхотос, који дели простор са Гоогле диском, има аутоматски пренос за ваше фотографије и видео снимке.

пЦлоуд-Десктоп-клијент

пЦлоудов десктоп клијент је доступан за Виндовс, мацОС и Линук. У ствари, то је најбоља меморија за облак за Линук. Можете му приступити помоћу иконе системске траке или пЦлоуд погона у вашем управитељу системских датотека. Интерфејс је мрачан, али јасан и интуитиван.

Веб апликација има више функција од десктоп клијента, омогућава приступ свим пЦлоудовим алатима на једном месту и нуди брзо, модерно искуство.

Ни мобилна апликација не разочара, јер вам омогућава да у покрету дођете до својих датотека и можете аутоматски да отпремите своје фотографије и видео снимке. Лако је за употребу и доступан за Андроид и иОС.

Корисничко искуство је субјективније од осталих категорија и обе услуге нуде сличне карактеристике, али нема сумње да је Гоогле Дриве сјајнији. Апликација за радну површину није доступна за Линук као што је пЦлоуд, али омогућава вам да уређујете датотеке без преузимања на телефон и има Гоогле Пхотос за лако управљање фотографијама. Гоогле погон је победио у овој категорији.

Коло: Тачка корисничког искуства за Гоогле диск

пЦлоуд Лого
Логотип Гоогле диска

4

Дељење

Једном када отпремите датотеке, вероватно ћете желети да их делите. То би требало бити лако, брзо и способно да иде директно на велике друштвене мреже, појединце и групе појединаца. Такође би требало да добијете одговарајуће контроле садржаја, тако да можете да ограничите неовлашћени приступ заштитом лозинке, датумима истека и дозволама..

пЦлоуд се добро брине за дељење датотека, а његове цоол карактеристике заслужују га у нашем најбољем складишту у облаку за листу дељења.

Можете да делите датотеке и мапе користећи његову веб апликацију. Остали могу бити позвани да приступе мапама или креирају везе за пренос или преузимање путем адресе е-поште или налога. Веза за пренос омогућава им да отпремају њихов садржај директно у вашу мапу, док веза за преузимање омогућава да прегледавају и преузимају ваше датотеке и мапе. Можете да делите и на Фацебоок и на Твиттеру.

Приказ “моје дељења” у пЦлоуд-у приказује вам шта сте поделили са другима, а екрани „делите са мном“ говоре о томе шта су други поделили са вама. Услуга такође пружа корисну табелу која приказује статистику ваших деоница.

Да бисте спречили неовлашћени приступ, можете да поставите лозинке и датуме истека како бисте заштитили везе. Можете их и скратити, али имајте на уму да ће они бити мање сигурни ако то учините јер ће бити лакше погодити њихову адресу. Ако користите пЦлоуд Црипто, нећете моћи да делите шифроване датотеке.

Дељење датотека и мапа помоћу Гоогле диска је једноставно. Можете да генеришете везу, копирате је и залепите или пошаљете е-поштом. Људи који га користе могу прегледати, коментарисати или уређивати овисно о дозволама које сте поставили. Такође постоји табела која вам показује ко има приступ њој. Свој садржај можете да делите и на друштвеним мрежама.

Иако су дозволе доступне, друге функције контроле садржаја, као што су датуми истека и заштита лозинком, нису. Можете да кажете шта су други поделили са вама тако што ћете отићи у мапу „дели са мном“, али не постоји таква мапа за садржај који сте поделили.

Јасно је да пЦлоуд нуди више функција за дељење и има много јачу контролу садржаја ради заштите ваших деоница, тако да овај круг иде на пЦлоуд.

Роунд: Тачка дељења за пЦлоуд

пЦлоуд Лого
Логотип Гоогле диска

5

Додатне функције

Затим ћемо погледати функције које нису стандардне за услуге складиштења у облаку, као што су преглед медија, интеграција са трећим апликацијама и алати за продуктивност.

Гоогле сјаји у овој категорији због великог арсенала функција. Они укључују, посебно, Гоогле-ов уредски пакет и велику библиотеку алата треће стране. У ствари, Гоогле Дриве се налази на нашој листи најбољих складишта у облаку за сарадњу.

Гоогле-ов уредски пакет укључује Гоогле документе, табеле и презентације. Документи вам омогућавају да креирате и сарађујете са другима на текстуалним документима, листови вам омогућавају рад са табелама, а Презентације вам омогућавају да креирате презентације.

Гоогле-диск-нови документ

Будући да те апликације одговарају Мицрософт Ворд, Екцел и ПоверПоинт, Гоогле има Цхроме проширење које вам омогућава да прегледате, измените и претворите између својих канцеларијских датотека и Мицрософтових. Ако углавном радите са документима и Гоогле диск вам не одговара, потражите друге опције у нашој најбољој меморији у облаку за списак докумената.

Гоогле-Дриве-Библиотека апликација

Поред уредског пакета, Гоогле Дриве има библиотеку трећих произвођача са стотинама алата с којима се може интегрисати, а многи од њих су бесплатни. Може да прегледа слике и репродукује видео и музичке датотеке. Међутим, покушали смо да репродукујемо медијске датотеке и било је неспретно. Видео снимци ће можда требати конверзију, али апликација није била обавештена о таквом захтеву.

Доступна је и Гоогле Пхотос, апликација за управљање фотографијама. Омогућава једноставно управљање фотографијама и омогућава вам да учитавате неограничен број ако то одлучите у „високој квалитети“ уместо „оригиналу“.

пцлоуд-вс-гоогле-пцлоуд-аудио

пЦлоуд вам такође омогућава преглед фотографија и репродукцију медијских датотека, али има и неколико других функција. Фотографије се не мењају када их отпремате, али можете их преузети у другој резолуцији ако желите. Можете да креирате спискове репродукције својих аудио датотека што је одлично за љубитеље музике. Аудио и видео плејери су атрактивни и добро раде.

пЦлоуд-Цлоуд-Бацкуп

Још једна занимљива карактеристика је могућност пребацивања датотека из облака у облак. Можете да користите резервну копију у облаку за Гоогле диск, Дропбок и ОнеДриве. пЦлоуд се такође може извршити сигурносна копија са Фацебоока и Инстаграма.

Оба сервиса имају шта да понуде, али Гоогле Дриве има више могућности интеграције и сарадње, тако да је победио у овом кругу.

Коло: Тачка додатних функција за Гоогле диск

пЦлоуд Лого
Логотип Гоогле диска

6

Пресуда

И пЦлоуд и Гоогле Дриве један су од наших најбољих сервиса за складиштење у облаку. Међутим, овде може бити само један победник, и то пЦлоуд. Њени планови имају бољу вредност и услуга пружа много јачу сигурност и приватност. Такође има бољу контролу садржаја ваших деоница.

Иако је пЦлоуд укупни победник, Гоогле Дриве такође биљежи бодове. У зависности од ваших потреба, можда би био бољи избор за вас, посебно ако треба да радите са документима и сарађујете са другима. Привлачна је и његова огромна библиотека интеграција.

Шта мислите о ове две услуге? Шта више волите? Јавите нам у коментарима испод и прочитајте како се наш победник упоређује и са Дропбок-ом. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map