Најбољи клијенти за пренос датотека 2020: ФТП, ВебДАВ и Цлоуд Екплорерс

Ако данас тражите најбоље клијенте за пренос датотека на тржишту, слетели сте на право место. У наставку смо детаљно прегледали изборе за пренос и преузимање датотека скупно између локалних рачунара и цлоуд сервера.


Традиционално познате као ФТП клијенти, неке софтверске опције данас су далеко превазиђене тај рани протокол да подрже не само ФТПС и СФТП, већ и ВебДАВ и АПИ везе с облачним сервисима попут Амазон С3, Гоогле Цлоуд и Рацкспаце Цлоуд Филес. Поред премештања датотека, најбољи клијенти имају и низ функција од поређења директорија до шифрирања датотека.

Иако је наша омиљена цјелокупна услуга популарни – и бесплатни – Цибердуцк, за оне са мало новца који троше, ЦлоудБерри Екплорер Про нуди још већи опсег функција и више задовољавајуће корисничко искуство. О оба ћемо разговарати за минут. Прво, разговарајмо о протоколима за пренос датотека уопште и погледајте како смо извршили своје одабире.

Шта је ФТП, у сваком случају?

Кључ за разумевање шта ФТП лежи у иницијалама, које означавају „протокол преноса датотека“. То је најчешће коришћени протокол комуникације или скуп правила која рачунари користе за међусобно комуницирање преко ТЦ / ИЦП мреже (попут интернета).

У ФТП комуникацији постоје двије крајње точке: ФТП сервер и клијентски рачунар. Сервер слуша за захтевима за везу док клијент иницира везу. Једном када се успостави веза, клијент може да учита датотеке на сервер, преузме датотеке са њега и изврши разне друге операције попут брисања и померања датотека около.

Иако се клијенти у овом чланку често називају ФТП клијенти, ФТП је заправо застарио, углавном зато што податке шаље у обичном тексту. То је била лоша идеја 80-их, а данас је много гора идеја с обзиром на то колико је софистицирана цибер-криминала постала. Као такав, вероватније ћете користити један од два повезана протокола, ФТПС или СФТП.

Разлика између ФТПС и СФТП

ФТПС и СФТП су оба сигурнија комуникациона протокола од ФТП-а, шифрирају и послате податке и повериоце (корисничко име и лозинку) који се користе за отварање комуникационих канала.

ФТПС је развијен први, углавном као одговор на веће регулаторне захтеве за сигурношћу података захваљујући актима попут ХИПАА. У основи је ФТП, али са ССЛ енкрипцијом ради заштите података који се преносе преко ТЦ / ИЦП мреже. СФТП, иако се често меша са ФТПС, је потпуно другачији протокол, заснован на сигурној љусци (ССХ).

Такође можете чути ФТПС под називом „ФТП преко ССЛ“ и СФТП под називом „ФТП преко ССХ“.

Између ФТПС и СФТП, сматра се да је ово последње лакше имплементирати. Разлог за то је тај што је за отварање података потребан само један порт да би се континуирано преносио ватрозид.

Са ФТПС-а, с друге стране, сваки пут када се прими позив за пренос датотеке потребно је отворити додатни порт. Уместо да будете сигурнији, отварање више портова за комуникацију може заправо представљати безбедносни ризик за вашу мрежу.

Као такав, између ове две, СФТП се све чешће користи. Лакше је имплементирати, брже и сигурније.

АПИ АПИ-ја ВебДАВ и Цлоуд ИааС

Најпристојнији ФТП клијенти могу се повезати са серверима користећи ФТП, ФТПС и СФТП. И бољи клијенти могу да успоставе друге типове сигурне везе.

Један од најчешћих је ВебДАВ, што значи Ворлд Виде Веб Дистрибутед Аутхоринг и Версионинг. ВебДАВ је заправо скуп додатака који су додани на ХТТП са циљем да се олакша колаборативно уређивање путем интернета омогућавајући веб серверима да се понашају као сервери датотека.

Неколико услуга складиштења у облаку подржава ВебДАВ, укључујући Дропбок, Гоогле диск, ОнеДриве и наш омиљени од четири, пЦлоуд (прочитајте нашу рецензију пЦлоуд). Помоћу ВебДАВ подршке можете приступати, уређивати и брисати датотеке сачуване на вашем уређају за складиштење у облаку без употребе веб интерфејса те услуге.

Поред свих горе споменутих протокола повезивања, неки ФТП клијенти такође се могу повезати са серверима помоћу АПИ-ја, скраћеног за „интерфејс за програмирање апликација“. АПИ везе у ФТП клијентима су изграђене око специфичних облачних провајдера, обично од врсте ИааС у облаку (инфраструктура као услуга).

Цлоуд ИааС решења су решења за удаљене сервере која се могу користити за хостовање датотека (између осталог, попут изградње база података или хостинг веб апликација). Неки уобичајени примери за које сте можда чули укључују Амазон С3, Рацкспаце Цлоуд Филес и Гоогле Цлоуд.

Пролазимо кроз све наше фаворите у нашем најбољем водичу ИааС у облаку, зато будите сигурни и проверите да ли желите да клијенте за пренос датотека које прегледамо у трену искористимо на добро коришћење..

Одабир најбољег клијента за пренос датотека

Све то нас доводи до сржи нашег чланка, доносећи препоруке за клијенте за пренос датотека за које мислимо да су најбољи доступни. Врхунски клијенти, као што можда претпостављате, имају много више могућности повезивања него само ФТП. ФТПС и СФТП обично се дају, док су подршка за ВебДАВ и АПИ везе са специфичним облачним сервисима ређе.

Осим могућности повезивања, тражили смо и једноставну употребу. Врхунски ФТП клијент олакшава успостављање везе, прегледавање, учитавање и преузимање датотека, а надамо се да има и неке друге корисне функције као што су ознаке везе, поређење датотека, синхронизација датотека и шифрирање датотека.

Такође смо тражили подршку за платформу. Многи ФТП клијенти, укључујући неке које спомињемо у даљем тексту, доступни су само за Виндовс и Мац, а неки су доступни само за један или други. Само неколицина нуди подршку за Линук, као што је ЦлоудБерри Екплорер.

Вредност је такође била разматрање. Наћи ћете пуно бесплатних клијената за пренос датотека и неколико са једнократним накнадама за лиценцу, мада се они обично крећу изнад 40 или 50 УСД.

Сада када смо средили све критеријуме, погледајмо нашег омиљеног клијента за пренос датотека, Цибердуцк.

Најбољи клијент за трансфер датотека: Цибердуцк

Били бисмо бахати да не одаберемо Цибердуцк као наш главни избор за пренос датотека. Прилично пуно ради, не само да подржава ФТП, ФТПС, СФТП и ВебДАВ, већ и АПИ везе са вишеструким облачним дисковима. Ти погони укључују ИааС опције Рацкспаце Цлоуд Филес, Амазон С3, Мицрософт Азуре, Гоогле Цлоуд и Бацкблазе Б2.

Цибердуцк вам такође омогућава да се директно повежете са Дропбок-ом, Гоогле Дриве-ом или ОнеДриве-ом користећи податке за пријаву за те услуге. Имамо водич о томе како користити Цибердуцк са детаљима.

Верзије Цибердуцк десктоп клијента доступне су за Виндовс и МацОС. Нажалост, корисници Линука изостављени су у хладним, ружним пачићима какви јесу. (Ако сте Линук корисник коме је потребан пицк-уп, прочитајте нашу најбољу меморију у облаку за Линук водич).

Цибердуцк функције које волимо укључују очекиване способности попут стварања мапа и датотека, учитавање и преузимање, али и неке неочекиване доброте. Топ међу њима је опција за креирање приватно шифрованих мапа у облаку, плус опција за синхронизацију локалних са удаљеним мапама.

Цибердуцк такође има изузетно корисну „боокмарк“ функцију која чува детаље ваше везе за бржи приступ касније. Ознаке се могу чак делити и са другим корисницима. Такође можете да креирате УРЛ везе до датотека како бисте их поделили са другима.

Цибердуцк је бесплатан софтвер отвореног кода. Ако вам се производ стварно допада, можете послати донацију развојном тиму да га подржи. Донацијом од 10 долара можете регистровати свој софтвер да бисте онемогућили дугме за донацију код клијента. Ту је и плаћена верзија Цибердуцка доступна преко Мац продавнице за 24 долара.

ЦлоудБерри Екплорер Про

ЦлоудБерри чини неке од најбољих софтвера за пренос датотека доступним, укључујући и интегрирани клијент за сигурносно копирање који је способан да пошаље датотеке у преко 50 различитих услуга у облаку. За више информација о том алату за сигурносно копирање прочитајте нашу рецензију ЦлоудБерри сигурносне копије.

Компанија такође производи линију алата за истраживање облака, како бесплатних, тако и плаћених. За ФТП и СФТП пренос, мораћете да купите лиценцирану „Про“ верзију софтвера за једнократну накнаду у износу од 39,99 УСД по рачунару, која поред многих других функција поред.

Такође је важно, ако намеравате да користите клијента са цлоуд сервисом ИааС, мораћете да купите верзију која ради код вашег провајдера:

 • ЦлоудБерри Екплорер за Амазон С3
 • ЦлоудБерри Екплорер за Гоогле Цлоуд
 • ЦлоудБерри Екплорер за Мицрософт Азуре
 • ЦлоудБерри Екплорер за ОпенСтацк

Свака верзија се такође може повезати барем са неким додатним провајдерима облака. На пример, верзија Амазон С3 може се користити са Бацкблазе Б2 или Васаби (прочитајте наш Васаби преглед).

Ипак, присиљавајући кориснике да купују другачију лиценцу за сваки од главних услуга у облаку, ЦлоудБерри Екплорер изгуби део сјаја, због чега га сврставамо иза Цибердуцка (заједно са чињеницом да уопште кошта новац, наравно ).

Међутим, ако вас ове тачке не одведу, ЦлоудБерри Екплорер Про има низ корисних функција које га чине снажнијим клијентом и уопште вредним трошка за неке кориснике. Карактеристике белешке укључују шифровање на страни клијента, компримирање датотека, вишеструко учитавање датотека, поређење мапа, синхронизацију мапе и правила преноса.

Од свих ФТП и цлоуд клијената које смо прегледали, лако је и забавно користити, а ЦлоудБерри има много јачу мрежу подршке од оне коју ћете добити са Цибердуцк-ом. То га чини бољим избором, посебно за ИТ стручњаке и власнике предузећа.

Коначно, за разлику од Цибердуцка, ЦлоудБерри Екплорер долази у верзији за Линук.

ФилеЗилла Про

До недавно, ФилеЗилла није представљала много цибердуцк алтернатива јер је подржавала само ФТП, СФТП и ФТПС. Међутим, у јануару 2018. компанија је довела подршку ВебДАВ-а за клијента ФилеЗилла Про, поред повезивања са Амазон С3, Азуре и Гоогле Цлоуд.

Клијент се може користити за масовно премештање хиљада датотека са вашег рачунара на удаљени сервер или обрнуто и оптимизован је за брзину, мада можете смањити пропусну ширину која се користи ако је потребно. Клијент поседује поједностављен интерфејс са картицама који олакшава успостављање веза и прегледавање датотека.

Карактеристике белешке укључују ознаке за брзе везе, филтере имена датотека, поређење директорија за идентификацију делта, синхронизацију директорија, превлачење и испуштање, уређивање датотека и без ограничења величине датотеке.

Филезилла Про нема функцију шифровања као што сте добили са Цибердуцк-ом, а такође нема Линук клијента. Можда је још важније да није бесплатно: мораћете да издвојите 19,99 долара за верзију Виндовс-а или 13,99 долара за МацОС. Постоји основни Филезилла клијент који не кошта ни секунду, али није ни толико моћан као Филезилла Про, па предлажемо да се клоните.

ЦутеФТП 9

ЦутеФТП је наш четврти избор за ФТП клијент. На неке веома важне начине, то је пуно мање способан алат од наша најбоља три одабира. На пример, строго је клијент за ФТП, ФТПС, СФТП и ВебДАВ. Не постоји Амазон С3, Гоогле Цлоуд или подршка за везу за било који други ИааС провајдер у облаку.

Заправо, ЦутеФТП је врло основни ФТП клијент у целини, али понекад је то све што требате или желите, због чега смо одлучили да вам обележимо место у овом чланку. Подржава неколико основних функција као што су обележивачи, компресија датотеке и шифровање датотека.

Софтвер такође садржи уграђени ХТМЛ едитор за израду ХТМЛ докумената на рачунару и удаљеном серверу.

Резервна копија датотека и синхронизација су такође укључени, као и заказивање преноса датотека. Упркос томе, не постоји функција поређења датотека каква ћете добити са Цибердуцк-ом или ЦлоудБерри Екплорер-ом.

Софтвер је, међутим, стопостотно бесплатан, као што је то био случај од његовог почетног пуштања 1996. године. Нажалост, доступан је само за Виндовс и Мац оперативне системе, без подршке за Линук.

Трансмит 5

Трансмит је развио Паниц Инц., клијент за пренос датотека дизајниран искључиво за Мац кориснике. Иако би нас та чињеница вероватно одвела са листе „најбољих“ услуга (осим ако је Мац специфичан, попут нашег најбољег складишта у облаку за чланак о Мацу), има довољно да волимо Трансмит и неколико довољно одличних алтернатива које смо одлучили да дамо то је наш пети и последњи спот.

Најновија верзија софтвера је Трансмит 5. Трансмит је напредовао само што је био ФТП клијент додајући подршку ВебДАВ и Амазон С3. То је најновија верзија која је то још већа и сада подржава преко 10 услуга у облаку.

Те услуге укључују ИааС провајдере Бацкблазе Б2, Азуре и Рацкспаце ЦлоудФилес, али не и Гоогле Цлоуд. На њих се може повезати и неколико услуга за складиштење у облаку, укључујући Амазон Дриве, Бок, Дропбок, Гоогле Дриве и ОнеДриве (прочитајте нашу рецензију ОнеДриве).

Од свих услуга које смо прегледали, Трансмит 5 можда има најбољег клијента, па је срамота да нема верзије за Виндовс или Линук. Локалне датотеке су изложене на једној страни интерфејса, а удаљене датотеке са друге.

Најновија верзија Панициног клијента такође садржи потпуно преправљен код за пренос датотека који је далеко бржи од претходне верзије, што га чини одличним за пренос фотографија и видео записа. Остале карактеристике белешке укључују синхронизацију локалних фасцикли са облаком и шифровање нулта знања.

Међутим, у складу са духом Стевеа Јобса, софтвер долази са прилично завидном ценом од 45 УСД.

Похвала

Постоји неколико ФТП клијената које нисмо уврстили, а ВинСЦП (само за Виндовс) и Фетцх (само за Мац) су вероватно два најпопуларнија. Оба клијента подржавају ФТП, ФТПС, СФТП и ВебДАВ. Међутим, ни подржавају Амазон С3 или било које друге услуге у облаку, стављајући их мало иза времена.

С друге стране спектра је Драгондиск, бесплатни менаџер за пренос датотека који подржава Амазон С3 и Гоогле Цлоуд, али, зачудо, није ФТП, СФТП или ФТПС. Читав дизајн Драгондиска такође се чини помало датиран, али постоји, бар, Линук клијент.

Последње мисли

Проналажење најбољег клијента за пренос датотека за ваше потребе може вам олакшати скупно премјештање датотека у облак и из њега, било ручно или синхронизацијом. Иако су ФТП, СФТП и ФТПС стари протоколи за стање приправности, најбољи алати такође садрже ВебДАВ подршку, поред подршке за услуге цлоуд инфраструктуре попут Амазон С3.

Међу свим клијентима са којима смо имали прилику да играмо, Цибердуцк нас сматра најбољом комбинацијом функција и вредности. За оне који не смета трошити новац, ЦлоудБерри Екплорер је тежак сервис за победу.

Поделите своја размишљања о клијентима за пренос датотека у коментарима испод и реците нам опције које смо пропустили. Као и увек, хвала на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map