Како раздвојити чврсти диск у 2020. години

Чули сте о томе како људи губе податке у оштећеном сектору чврстог диска или, што је још горе, искусите квар на тврдом диску. Чврсти дискови могу бити слаби, а иако многи нуде дуг животни век, требало би да имате план заштите података. Одличан начин да се избегну ове невоље је коришћење више партиција тврдог диска, у сарадњи са једним од наших најбољих резервних провајдера на мрежи..


Партиционирање је потребно за складиштење диска, али ствара и сигурније окружење за ваше податке. У овом водичу о томе како партиционирати чврсти диск, разговараћемо о томе шта је партиција и како можете покренути партиционирање на мацОС-у и Виндовс-у.

Шта је партиција?

Партиционирање је начин одвајања вашег тврдог диска у више одељка. Партиција се може сматрати комадом вашег тврдог диска. Иако је овај комад само логично одвајање од целог погона, оперативни систем ће га третирати као независни драјв (ово се разликује од РАИД-а).

Свака партиција постаје логички диск, представљајући део физичког диска. То омогућава оперативном систему – и вама – да управља датотекама и подацима одвојено од осталих делова погона. Чврсти дискови морају бити партиционирани и форматирани пре него што можете да похрањујете податке на њих, али постоји и много других предности од добијања шеме мулти-партиције.

Без обзира који ОС користите, морате поставити партиције и форматирање. Не можете записати податке на празан диск. ОС-у је потребна запремина са датотечним системом за писање и чување података. Партиција је волумен, а обликовање ствара датотечни систем.

Процес варира у зависности од оперативног система. Оперативни системи се обично постављају са више партиција, а партиције тврдог диска можете да креирате и форматирате на неколико начина. На примјер, када инсталирате Виндовс, једна партиција ће бити креирана за ОС у којем ће пребивати, а друга партиција ће бити за опоравак.

Разлози за поделу

Партиционирање је чврст начин организовања података који поједностављује проналажење датотека, пројеката и програма. Одвојене партиције такође олакшавају прављење сигурносних копија, штедећи вас од потребе да просијете кроз више мапа и директоријума. Ипак би требало да користите сигурносну копију на мрежи, јер више партиција неће вас заштитити од квара чврстог диска.

Будући да се партиције третирају као засебни погони, можете их шифрирати. То значи да стекнете већу контролу над шифрирањем чврстог диска, јер можете да шифрирате на основу партиције. Шифровање целог погона је у реду, само вам партиција пружа више могућности. Прочитајте наше упуте за шифрирање водича чврстог диска за више детаља о овом процесу.

Партиционирање вам такође омогућава коришћење више оперативних система на једном чврстом диску. Имати више партиција обавезно је за то, јер сваки ОС захтева свој погон. Такође ћете желети додатне партиције за датотеке и податке у односу на сваки ОС, јер ће њихово мешање створити проблеме. То такође побољшава перформансе.

Када је у питању историја тврдог диска, партиција је коришћена за бржи рад оперативних система. Физичка структура тврдог диска је таква да спољни трагови диска нуде највише брзине преноса. Прве створене партиције смештене су тамо и најбрже су, па тамо желите да живи ваш ОС.

Иако је опсег овог водича ограничен на основну партиционирање, можете направити напреднију партицију са специјализованим софтвером. На примјер, ако намјеравате покренути двоструко подешавање покретања, софтвер партиција вам даје већу контролу над управљањем партицијама.

Како партиционирати чврсти диск у оперативном систему Виндовс

Партиционирање тврдог диска у Виндовс-у врши се путем алата за управљање диском, који је услужни програм диска укључен у сваку верзију оперативног система. Следећи кораци претпостављају употребу Виндовс 10, али су подједнако применљиви на Виндовс 7 и 8.1. Ако нисте сигурни у шта имате, можете то проверити овде. Процес се не мења пуно.

Сваки пут када форматирате или партиционирате, добро је осигурати да направите резервну копију свих података.

Корак 1: Отворите „Управљање диском.“ То се може учинити помоћу управљања рачунаром, Цортане или командног реда. Такође можете да кликнете десним тастером миша на дугме Старт, а затим у менију изаберете „управљање диском“. То изгледа овако:

Опенинг-Диск-Манагемент

Корак 2: Једном када отворите управљање дисковима, у посебном прозору ћете можда добити „иницијализациони диск“. Тамо ће се тражити да одредите стил партиције. Не брините ако не видите поруку, само наставите на следећи корак.

Корак 3: Изаберите чврсти диск који желите да поделите на дну прозора. Показаће се као „недодељени“. Кликните десним тастером миша, а затим одаберите „нев симпле волуме…

Ново-Једноставно-Волуме

Ако свој диск не видите на мапи драјва, Виндовс га можда неће препознати. Два пута проверите да ли је правилно инсталиран и поново покрените рачунар.

Ако партиционирате постојећи диск с подацима или ОС-ом инсталираним на њему, мораћете да направите нераспоређени простор за Виндовс са којим ћете радити. Кликните десним тастером миша на партицију и изаберите „смањите волумен…“ Виндовс ће вам рећи колико је слободног простора на располагању за партицију и затражити да одредите величину нове.

Смањити обим

4. корак: Појавиће се нови једноставни чаробњак за јачину звука. Кликните на „Следеће“, затим на „специфицирај величину јачине звука“, поново кликните „следеће“, а све у новом прозору чаробњака једноставног волумена. Виндовс ће према заданим поставкама креирати једну партицију користећи максималну количину нераспоређеног простора. Ако вам је потребна мања партиција, само одредите величину у мегабајтима.

Волуме Визард

Специфи-Волуме

Корак 5: Кликните на „Следеће“ на „доделите слово или путању драјва“. Виндовс ће аутоматски доделити прво доступно слово погона прескачући А и Б. Писмо погона Ц – тј. Ц погон – главна је партиција тврдог диска која чува оперативни систем, системске датотеке и остале апликације и датотеке.

Доделите-Дриве-Писмо

Корак 6: Затим можете или одабрати „немој форматирати овај волумен“ ако га желите касније форматирати, или то можете учинити сада.

Формат-партиција

Корак 7: На екрану „попуњавање новог једноставног волумена“ потврдите своје изборе и кликните „заврши“. Виндовс ће диск подешавати у складу с тим слободним простором, који би требало да траје само минуту.

Потврди подешавање-

Погон ће требати форматирати, осим ако то нисте учинили током шестог корака. Након што креирате нову партицију, Виндовс ће покушати да отвори драјв и затражиће да га форматирате. Слиједите кораке у нашем упуте за брисање водича тврдог диска за помоћ у обликовању.

Како партиционирати чврсти диск у мацОС-у

Као и код Виндовса, то је једноставан поступак ако желите партицију на Мац рачунару. Основна партиција се врши помоћу програма Диск Утилити, који је Аппле-ов уграђени алат за управљање диском. Поново проверите да ли су ваши подаци сигурносно копирани пре него што се позабавите дисковима.

Корак 1: Опен Диск Утилити. Притисните тастере „наредба“ + „размак“ да бисте покренули Спотлигхт, а затим откуцајте „услужни диск“. Или:

  • Отворите Финдер
  • Одаберите “апликације”
  • Отворите директоријум „услужни програми“
  • Кликните на Диск Утилити да бисте га отворили

Отварање-диск-услужни програм

Корак 2: Кад сте у прозору Диск Утилити, изаберите чврсти диск на левој страни.

Диск-Утилити-Сиде-Бар

Корак 3: Након што сте одабрали уређај, кликните картицу „партиција“.

4. корак: Кликните на дугме „додај (+)“. Затим одаберите величину своје нове партиције и дајте јој име.

Преграда-уређај

Можете да креирате више партиција одабиром нове партиције и кликом на дугме „додај (+)“. То, међутим, зависи од укупне количине слободног простора.

Корак 5: Одаберите жељени формат партиције.

Корак 6: Кликните на “примјени” и мацОС ће креирати нову диск јединицу.

Када све то учините, ваша нова партиција требала би се појавити као нова свеска на левој бочној траци услужног програма за диск.

Последње мисли

Надамо се да вам је овај водич помогао да створите сјајну нову партицију погона коју можете користити за двоструко покретање или олакшавање мрежних сигурносних копија. Постоји неки ризик повезан са управљањем партицијама, па планирајте све могуће случајеве.

Најбољи начин да то постигнете је чврста стратегија израде резервних копија. Наша стратегија израде резервних копија и складиштења је добар избор.

Имати неколико партиција одлично је за ублажавање пријетњи губитка података и поједностављење мрежних сигурносних копија. Такође може олакшати враћање података из сигурносних копија јер знате где подаци морају да иду.

Да бисте били сигурни да користите најбољу опцију за редовне резервне копије, погледајте наше онлине резервне рецензије. Спремићемо вам корак и рећи ћемо вам да је ИДриве наша омиљена опција за резервно копирање на мрежи, као што можете прочитати у нашој рецензији ИДриве. Ако имате питања о партиционирању или нешто што смо пропустили, прокоментарисати или твитовати код нас.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me