Како опоравити СД картицу једноставно и бесплатно (надамо се)

Директор чека, а људи гледају у вас са својих лажних храстових столова. Отворите лаптоп, уверени да ће вас пажљиво креирана презентација импресионирати, само да откријете да га више нема. Досијеи су нестали. У таквој ситуацији, морате знати како вратити СД картицу.


Губитак података може бити неугодан, скуп или лошији. Губитак фотографија може бити узнемирујући. Губитак пословних информација може вас коштати новца или вашег посла и, ако ваши подаци укључују медицинске податке или имате посебно насилног шефа, то може бити чак и опасно по живот.

Срећом, постоје могућности за оне који се нађу у таквој ситуацији. Саставили смо овај водич који ће вам помоћи да опоравите своје податке и сачувате вам дан.

Непотребно је да ова решења покушавате на свој ризик. Ако су вам подаци вредни, финансијски или емотивно, можда ће бити вредно некога ко нуди професионални опоравак података, али постоји доста ствари које можете испробати сами.

Зашто се подаци не могу вратити

Грешка-пожара рачунара

Постоје различити разлози губитка датотеке који утичу на то колико ће бити лако опоравити податке. Случајно брисање даје вам велику шансу за опоравак. Када се датотека избрише, уређај обично уклања само унос у систем индексирања датотека. Подаци остају нетакнути.

Ако додате или уклоните датотеке након тога, подаци ће се можда пребрисати јер ће оперативни систем простор који заузима сматрати празним. То значи да бисте требали избјегавати промјене на картицама с којих желите опоравити датотеке, јер могу узроковати трајни губитак података.

Физички проблеми с картицом могу отежати или немогуће опоравити податке, тако да чак ни најбољи алат неће радити стално. СД картице нису робусне и лако се ломе. Картице за заштиту од писања су лагане и могу се заглавити или отпасти.

И читачи картица не успеју. Ако је проблем са читачем, наше могућности опоравка неће помоћи, па проверите да ли је то картица покушавајући је на другом читачу или тестирајте читач другом картицом..

Израда сигурносних копија података: радости вида

Почећемо од најважнијег савета од свега – резервне копије. Они од вас који су претражили овај чланак након губитка података можда ће желети да прескоче унапред. Унапред резервно копирање може вам уштедети пуно главобоље штитећи вас од случајног или злонамерног губитка података и пружити вам нешто на што се преварите ако погрешите и посао се спаси.

Погледајте наш чланак о сигурносној копији и стратегији складиштења за савете о ублажавању проблема губитка података. То је ситуација у којој је превенција боља од лечења. Опоравак података може бити скуп и спор, па је резервно копирање исплатив облик осигурања.

Прије смо прегледали најбоље услуге сигурносног копирања на мрежи. Ако на картици имате пуно фотографија, софтвер за управљање фотографијама може да направи резервне копије за вас. Такође постоји много добрих резервних опција за коришћење интернета за мобилне уређаје.

Ако је картица нечитљива, управљање Виндовс диском вам може дозволити да јој доделите слово погона или га поново форматирате, али то ризикује даљи губитак података.

Виндовс такође има уграђен Цхкдск алат за исправљање грешака у датотеци. Да бисте га користили, отворите командни редак притиском на тастер Виндовс и „Р“ истовремено, а затим укуцајте „цмд“ у покретачки прозор који се појави. Ако не знате писмо погона ваше картице, пријавите се у Екплорер Екплорер. Ако је слово погона “Е”, упишите “цхкдск / ф Е:” следеће. Ако то није случај, замените Е било којим вашим словом.

јамес-цхкдск

Ако цхкдск ради, онда сте добри. Међутим, то не ради увек увек, па бисте можда желели да потражите друго решење. Специјализовани софтвер за опоравак је једноставнији и може успети тамо где Цхкдск не успе.

Софтвер за опоравак података

Најбољи софтвер за опоравак података

Специјализовани софтвер за опоравак података нуди шири спектар опција и функција од Цхкдск-а. Међутим, то није јефтино, а опоравак података није област у којој можете очекивати да ће софтвер радити сваки пут, али, ако су вам подаци вредни, његово коришћење може бити и више него исплативо.

Постоји много алата за опоравак података који ће вам помоћи, за општу употребу и СД картице. Прочитајте чланак о најбољем софтверу за опоравак података да бисте сазнали шта је на располагању.

Многи алати за опоравак пружају вам могућност брзог или дубинског скенирања. Брзо скенирање може бити краткотрајно неколико секунди, али дубоко скенирање може трајати сатима или, у неким случајевима, данима. Будите спремни да сачекате неко време када започнете поступак.

Дужина времена варира у зависности од величине и врсте картице, брзине читача картице и повезаности са рачунаром, као и могућности процесора вашег рачунара.

Ако имате различите типове УСБ прикључака, препоручујемо вам да користите најбржи који имате када покренете дубинско скенирање. Што је каснија верзија, то ће имати већу пропусност.

Када одаберете алатку за опоравак података, обавезно одаберите онај који омогућава опоравак СД картице. Иако је то заједничка особина, није универзална. Погледаћемо детаљно како да извршимо опоравак података СД помоћу нашег омиљеног програма, Стеллар Дата Рецовери.

Остале опције укључују Прософт Енгинееринг Дата Ресцуе и чаробњак за опоравак података ЕасеУС, иако је овај привукао доста негативних коментара, упркос томе што смо се снашли у нашој ЕасеУС рецензији. ЦлеверФилес Диск Дрилл је добра опција за Мац кориснике.

Опоравак СД картице коришћењем Стеллар

Сада, погледајмо опоравак детаљније користећи Стеллар.

џезма-звездан-феникс-шта да се опоравим

Преузимање и постављање је лак, а апликација не губи време да вас представи својим екраном „шта да се опоравим“ приликом покретања. Можете одабрати све податке или циљати одређене врсте документа.

џезма-звездан-феникс-шта да се опоравим

Тада морате одабрати локацију на следећем екрану. Виндовс не одређује да је наша СД картица једна, већ је назива “Локални диск.” Ако нисте сигурни које слово погона употребљава ваша картица, погледајте датотеку Екплорер. Икона би требало да јасно каже који је од вашег повезаног уређаја СД картица.

У доњем левом делу је преклопник који вам омогућава да одаберете дубинско скенирање. Проћи ће кроз вашу картицу чешљем за фине зубе, али треба вам много дуже да се попуни, посебно на великим картицама.

подешавања јамес-звезда-феникса-напредна

Икона напредних поставки на врху има моћне функције скривене међу картицама. Можете додати прилагођене заглавља за нове типове датотека, било ручно или тако што ћете дозволити да Стеллар анализира узорке датотека. Врсте датотека могу се додатно сузити како би се убрзало скенирање.

Можете да наставите непотпуно скенирање, што је згодно ако хитно требате да користите свој ПЦ док сте усред великог задатка за опоравак..

јамес-звездани-феникс-скенирање-напредак

Сада када смо одабрали нашу картицу, на екрану „шта да се опоравим“ видимо јасан приказ који нам даје до знања како напредује напредак. Показује шта смо пронашли и колико смо прошли кроз процес. У нашем тестирању, брзо скенирање од 500 ГБ трајало је шест минута, док је дубинско скенирање трајало два сата и 20 минута, али ваши резултати могу варирати.

резултати јамес-звезда-феникс-скенирања

Када се скенирање обави, можемо видети резултате. Видели смо датотеке које смо „случајно“ избрисали ради тестирања, као и неколико старијих које нисмо знали. За многе датотеке недостаје прво слово имена датотеке. Имена датотека се обично губе или се мењају када се датотеке обнављају, па би могло потрајати неколико лова да бисте пронашли шта има.

Надамо се да сте у овом тренутку обновили своје податке или, бар, неке од њих. 

Стеллар Фрее Версион

Постоји ограничена бесплатна верзија Стеллар-а, али имали смо проблема са њом. Стандардна верзија кошта 99 долара и има 30-дневну гаранцију поврата новца.

Када први пут користите Стеллар, мораћете да се региструјете. Досадно чека да након скенирања, али пре опоравка, натера да то учините. Прво смо покушали да тестирамо стандардну верзију, а затим смо прешли на бесплатну након притиска на екран за регистрацију.

Бесплатно издање погрешно нам је рекло да смо прекорачили ограничење опоравка од 1 ГБ након што смо пронашли 247МБ датотека, од којих ниједна до сада није опорављена.

Срећом, то су били само тестни фајлови, али да је било хитног случаја, били бисмо ојађени. Иако је Стеллар добра услуга када је платите, препоручујемо да њену бесплатну понуду третирате здравим скептицизмом.

Открили смо да је плаћена верзија добра у нашој пуној рецензији Стеллар, али било је неколико незадовољних коментара. Неки су се бринули за његову корисничку подршку, али мислимо да овакав софтвер никад неће радити савршено на свакој картици, па заслужује да му се пружи слободан дан.

Последње мисли

Опоравак података може бити трауматизирајући, али, ако се најгоре догоди фотографијама с вашег одмора, постоји много ствари које можете испробати пре него што прихватите пораз.

Постоје бесплатне опције за испробавање у Виндовс-у, као и специјализовани софтвер који нуди детаљније, корисничко искуство. Стеллар је наш избор гомиле, упркос грчевитим односима са такозваном бесплатном верзијом.

Софтвер за опоравак података је одличан алат за располагање у арсеналу вашег софтвера, али није савршен. Резервна копија је најбоља опција, под условом да то урадите на време.

Ако сте испробали Стеллар или било који други софтвер за опоравак података, јавите нам како то функционише у коментарима испод. Слободно нам реците да ли смо пропустили ишта у нашем водичу што би могло да помогне и другим читаоцима. Хвала за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me