Како направити сигурносну копију Мац-а на екстерни чврсти диск у 2020. години

Рачунари Аппле Мац можда су добро изграђени и имају пуно функција, али куповина Мац-а не значи да сте сигурни од губитка података. Сва добра технологија не може успети, а важно је знати како направити сигурносну копију Маца на спољном чврстом диску како би ваши подаци били сигурни у кризи.


Срећом, постоји неколико начина да сачувате сигурносну копију Мац-а. Можете ручно копирати датотеке на спољни диск, можете користити уграђену апликацију Тиме Мацхине за синхронизацију датотека уместо тога или можете да их сачувате помоћу услуге резервне копије треће стране у облаку.

Пре него што започнете, не заборавите да избегнете неке од уобичајених грешака приликом израде резервних копија. Такође ћете морати да уверите да сте уложили у један од најбољих спољних чврстих дискова за свој Мац.

Како израдити сигурносну копију Мац-а на вањском чврстом диску

Ако желите да направите сигурносну копију Мац датотека, најлакше решење је коришћење Тиме Мацхине-а, али то има неких проблема, посебно ако желите да приступите својим датотекама на другим уређајима. Виндовс рачунари, на пример, не могу да читају систем датотека ХФС + који Аппле користи за погоне са Тиме Мацхине.

Ако то није проблем, слободно користите времеплов, који ћемо у наставку детаљно описати. У супротном, користите спољни чврсти диск форматиран са ФАТ32 или екФАТ системима датотека. 

МацОС са Мац оперативним системом може читати дискове форматиране са ФАТ32 или екФАТ, као и Виндовс рачунари. Погон ФАТ32 може да подржава само датотеке величине до 4 ГБ, па би екФАТ била боља алтернатива. Да бисте форматирали свој екстерни диск у екФАТ или ФАТ32, отворите апликацију Диск Утилити. Овом приступу можете приступити из мапе „отхер“ у вашој Аппле Лаунцхпад.

мацОС-Лаунцх-Диск-Утилити

Ако још нисте форматирали диск, мацОС ће вам аутоматски рећи да уређај не можете препознати. Ако видите овај екран, кликните на „иницијализирајте“ да бисте уместо тога аутоматски отворили апликацију Диск Утилити.

мацОС-Диск-Препознат-Бок

У менију са леве стране апликације Диск Утилити требало би да видите ваш погон наведен на картици „спољни“. Кликните на диск, а затим изаберите дугме за брисање у менију на врху.

мацОС-Диск-Утилти-Ерасе

Дајте свом спољном погону одговарајуће име у текстном пољу „наме“. У падајућем менију „формат“ изаберите „МС-ДОС (ФАТ)“ да бисте форматирали као ФАТ32 или „ЕкФАТ“ да бисте погон форматирали као екФАТ.

мацОС-Диск-Утилити-Селецт-ФС

Ако је опција доступна, изаберите „мастер боот рецорд“ из падајућег менија „схема“, а затим кликните дугме „обриши“ да бисте започели форматирање вашег погона.

мацОС-Диск-Утилити-Формат-Цомплете

Једном када се диск форматира, кликните на „готов“ и изађите из апликације Диск Утилити. Одавде отворите Финдер, истраживач мацОС датотека, а затим изаберите свој спољни диск на картици „Лоцатион“ у менију са леве стране..

картица мацОС-Финдер-Лоцатионс

Желите да отворите други прозор Финдер-а који ће вам омогућити лако премештање датотека са Мац диска на спољни чврсти диск. Да бисте то учинили, кликните десним тастером миша на икону Финдер у пристаништу на дну, а затим кликните на „нови прозор претраживача“ да бисте отворили други прозор.

мацОС-Финдер-Сецонд-Виндов

Ово није аутоматизовани процес, па ћете морати да почнете са премештањем или копирањем датотека из једног прозора у други. Најлакши начин за то је да ваш спољни чврсти диск буде отворен у једном прозору Финдер-а, а да вам важне датотеке и мапе буду доступне из другог прозора.

Ово ћете морати редовно радити ако желите да правите резервне копије датотека. Алтернативно, можете да користите Мац резервно решење које ће аутоматски копирати датотеке на ваш диск.

Како израдити сигурносну копију Мац-а на вањском чврстом диску

 1. Уметните свој погон и користите апликацију Диск Утилити да бисте је форматирали.
 2. Отворите два прозора Финдер-а. Један треба да покаже ваш унутрашњи погон, док други треба да приказује ваш спољни уређај.
 3. Преместите или копирајте датотеке и мапе које желите да сачувате са свог унутрашњег погона на спољни диск.

Како проверити складиштење на Мацу

Пре резервне копије датотека на спољном диску, требало би да проверите вашу меморију. То можете учинити из апликације Диск Утилити.

Одавде можете покренути поступак “прве помоћи”. Ово ће скенирати ваш уређај на грешке и, ако је могуће, аутоматски их исправити. Ово треба да урадите и на свом унутрашњем Мац диску и на вашем спољном чврстом диску.

мацОС-Диск-Утилити-први-помоћ

Ако ваш мацОС не може да поправи грешке на вашем спољном диску након покретања поступка „прве помоћи“, требало би да погледате како бисте га заменили пре него што направите резервну копију датотека. Одабир праве марке тврдог диска је важан, јер су неки произвођачи склонији кваровима. Требали бисте погледати куповину најпоузданијег спољног чврстог диска за ваше Мац резервне копије.

У већини случајева, међутим, поступак „прве помоћи“ треба да се заврши аутоматски након одређеног временског периода. Ово може да варира, у зависности од величине вашег погона и евентуалних пронађених грешака.

мацОС-Диск-Утилити-први-помоћ-комплет

Ову проверу треба да обавите и на свом унутрашњем погону. Ако поступак „прве помоћи“ открије грешке, онда то може указивати на потенцијални хардверски неуспех на Мац тврдом диску. Ако је то случај, морат ћете одмах започети сигурносно копирање датотека без одлагања.

Како израдити сигурносну копију Мац-а

Иако је резервно копирање Мац рачунара помоћу екстерног хард диска, постоје алтернативе. Као што показују наше мрежне рецензије, постоји неколико мрежних решења за резервне копије у облаку које уместо тога можете користити са својим Мац рачунаром.

Цлоуд решења нуде до неограниченог складиштења, а уједно смањују и шансе да изгубите податке. Ако свој спољни чврсти диск држите на истој локацији као и ваш Мац, ризикујете да изгубите и ако дође до физичког оштећења или губитка, попут оштећења од пожара или крађе.. 

Облак решење уклања ову претњу. Ако се правите резервне копије код мрежног провајдера, као што је Бацкблазе, добићете неограничено складиштење података (погледајте наш преглед Бацкблазе). То значи да можете направити читаву копију свог унутрашњег Мац диска и сачувати га на мрежи како бисте га могли преузети.

Можете користити и услугу прављења резервних копија посебно дизајнирану да вас заштити од хардверских кварова, као што је Ацронис Труе Имаге (погледајте наш преглед Ацронис Труе Имаге). Ово решење ствара резервну копију слике вашег диска и уместо тога га сигурно чува у облаку.

Који год вам је метод омиљен, не бисте се требали ослањати на једну резервну копију за свој Мац. Израда сигурносних копија на спољни чврсти диск и интернетска копија сигурносних копија чувају ваше податке безбедним, шта год да се деси са вашим хардвером.

Времеплов

Разговарали смо о томе како ручно направити резервне копије појединачних датотека и мапа на спољном диску, али ако желите да направите резервну копију целокупне машине, Аппле-ов уграђени времеплов ће бити прва опција коју ће већина власника Маца сматрати.

Тиме Мацхине може да креира снимке података по сату, дневно и недељно, а затим их чува на спољним чврстим дисковима или мрежној меморији. Не можете да синхронизујете прављење резервних копија Тиме Мацхине-а на иЦлоуд, Аппле-ову сопствену услугу складиштења у облаку, али можете да синхронизујете резервне копије Тиме Мацхине-а у облак користећи услуге трећег копирања у облаку. 

То зависи од провајдера за складиштење у облаку којег одлучите да користите. Услуге као што су Бацкблазе или Царбоните (погледајте наш преглед карбонита) подржавају мацОС, али ћете морати да подесите те услуге да синхронизују резервне копије Тиме Мацхине.

Можете да поставите времеплов из апликације Систем Преференцес која ће вероватно бити на доку апликације. Можете га пронаћи и са Лаунцхпад-а. Одавде, кликните на времеплов.

лансирање мацОС-време-машина

У менију поставки Тиме Мацхине притисните дугме „селецт бацкуп диск“. Изаберите свој спољни диск из менија, а затим кликните на „користи диск“ да бисте га потврдили као резервну јединицу Тиме Мацхине-а.

Ако желите да шифрирате сигурносне копије Тиме Мацхине-а, обавезно кликните на потврдни оквир „шифрирај резервне копије“ пре него што кликнете на дугме „користи диск“.

мацОС-Тиме-Мацхине-Селецт-Дриве

Ваш спољни чврсти диск ће прво бити потребно обрисати ако користи систем датотека који није Аппле, као што су ФАТ32, НТФС или екФАТ. То значи да не можете мешати и упоређивати ручно резервно решење као што је претходно описано са сигурносним копијама Тиме Мацхине-а на истом погону. Ако желите да наставите, кликните на дугме за брисање да бисте започели брисање погона.

мацОС-Тиме-Мацхине-Ерасе-Дриве

Једном када је Тиме Мацхине конфигурирао ваш погон, обавезно кликните потврдни оквир “аутоматски сигурносно копирај” да бисте омогућили аутоматско прављење сигурносних копија. Међутим, ваш спољни диск мора да остане повезан са вашим Мац рачунаром како би ова опција радила.

Прво прављење сигурносне копије на Тиме Мацхине трајат ће неко вријеме, јер чини пуну слику вашег погона. Будући снимци укључују само датотеке које су се измениле од последње резервне копије, како би се спречило непотребно коришћење складишта. То значи да ће се ваше будуће сигурносне копије Тиме Мацхине много брже обрадити.

Последње мисли

Без обзира да ли ручно копирате датотеке, користите Аппле-ов Тиме Мацхине или се ослоните на сервис бацкуп-а у облаку, важно је да правите редовне резервне копије важних Мац датотека и мапа. Препоручујемо коришћење спољног чврстог диска, посебно за велике резервне копије, али размислите о томе да их комбинујете са услугом у облаку на дужи рок.

Употреба спољног чврстог диска од 1 ТБ је најмањи минимум који бисмо препоручили за дугорочно Мац резервно решење. Можете да погледате наше препоруке за најбоље 1ТБ спољне чврсте дискове или потражите неке од наших других хардверских чланака за алтернативе.

Да ли за спољне копије Мац користите спољни чврсти диск или више волите решења за складиштење у облаку? Јавите нам вашу стратегију за Мац прављење резервних копија у коментарима испод. Хвала за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map