Једноставан алгоритам за прављење сигурносних копија ваших дискова

Ако радите у ИТ-у, уважићете потребу редовног копирања дискова изван мреже (на локалним радним станицама или серверима) као и на мрежи. За већу контролу, сигурност и употребљивост, боље је имати интерни услужни програм за прављење резервних датотека. Овај чланак представља алгоритам који можете користити да бисте започели са интерном апликацијом за израду сигурносних копија датотека.


Услуге израде сигурносних копија на мрежи су неизбјежно робусније, скалабилније и дистрибуираније, али постоје позната питања посебно у вези са приватношћу, сигурношћу и доступношћу због којих је важно да предузећа одржавају изванмрежне сигурносне копије датотека за додатну редукцију података..

Доступност

Услуге засноване на Интернету нису увек доступне. Иако је сам сервис увек доступан на мрежи, не може увек бити могуће приступити услузи према потреби и по потреби.

Типични разлози због којих приступ можда није увек могући су прекиди струје (учестали у неким земљама), прекид опреме, рутинско одржавање или надоградње, искључење мреже (такође учестало у неким земљама, нарочито у свету у развоју) или чак врло лоше време које може бити ометају нормалан рад мрежне опреме.

време мировања
© Цлоудвардс.нет 

У случајевима када Интернет или интернетске услуге нису доступне или доступне, најбоље је имати локални (оффлине) услужни програм за израду сигурносних копија датотека како би се одржала вишка до када се поново може приступити интернетској услузи..

Заправо, најбоље је истовремено одржавати локална и мрежна вишка, тако да чак и када се не може приступити интернетској услузи, тачним датотекама или подацима који се траже могу се локално приступити..

Приватност

Позната су питања везана за приватност код мрежне похране података. Један од страхова који предузећа имају у вези са сигурносним копијама у облаку је ограничена контрола над њиховим подацима. Уз многе мрежне резервне системе на мрежи, пословне датотеке и подаци се чувају на спољним (јавним) серверима, где могу бити подвргнути приступу треће стране у једном или другом облику..

приватност

Чак и ако сигурност података не представља непосредну пријетњу, чињеница да провајдер може да обрађује или чак модификује за складиштење веома узнемирујуће за многе компаније. Помоћу локалног или офлајн система сигурносне копије података предузећа никада не морају да брину о приватности.

Сигурност

Онлине услуге су увек изложене безбедносним претњама. Било да говоримо о ДДоС нападима (дистрибуираном ускраћивању услуге) или крађи информација, ризици су стварни за предузећа.

У недавном сећању Сони базе података нападнуте су у априлу 2011. године, остављајући виталне информације о клијентима у рукама хакера, а отприлике 77 милиона рачуна украдено је због отказа који је трајао 24 дана.

сигурност у облаку
Сигурност у облаку

У новије време, мушки Скипе налог био је хакован шест пута у једном дану. Догађаји попут ових обично инспиришу страх од сигурности интернетских услуга уопште, иако успјешни напади нису уобичајени. Ове врсте безбедносних претњи нису применљиве на локалне уређаје за складиштење података, посебно када домаћин рачунари или мрежа нису повезани на Интернет.

5 разлога за кориштење услужног алата за израду сигурносних копија датотека

Греатер Цонтрол: имате потпуну контролу над својим подацима када користите интерни услужни програм за израду сигурносних копија датотека. Овде нема проблема с приватношћу.

Уштеда трошкова: чињеница да је у компанији значи да за то не морате да платите ни цент – то је развијен, одржаван и надограђен онако како то захтева ваше интерно ИТ особље.

Више сигурности: ваши подаци су много сигурнији на локалним чврстим дисковима или приватној мрежи него на јавној мрежи, под условом да подузмете и одговарајуће мере заштите..

Већа употребљивост: Још једна велика предност посједовања властитог услужног програма за израду сигурносних копија датотека је та што га можете прилагодити тако да обрађује задатке сигурносне копије тачно онако како су вам потребни – па говоримо о инхерентно ефикаснијем рјешењу.

Вишеструка примена: пошто је то ваше сопствено решење, можете га разместити било где и на било који начин без икаквих ограничења, за разлику од решења трећих страна.

Једноставан алгоритам за дизајнирање сопственог услужног програма за сигурносно копирање датотека

Сада када разумете предности властитог услужног програма за израду сигурносних копија датотека, размотрићемо једноставан алгоритам који можете користити за дизајнирање сопствене апликације.

сигурносна копија датотеке
© Цлоудвардс.нет

Горња схема тијека је алгоритам за једноставну апликацију за израду сигурносних копија датотека. Као што је приказано на слици, основна апликација за израду сигурносних копија датотека састоји се од: регистра сигурносних копија, сигурносних копија (контролер), корисничког уноса, агента за копирање и менаџера извештаја.

Како то ради

Као што је раније споменуто, једноставан систем састоји се од само пет компоненти: регистра, чувара, уноса, агента за копирање и менаџера извештаја.

То је тако једноставно! У ствари, с овим алгоритмом требали бисте бити на путу да дизајнирате интерну апликацију за резервно копирање. Ако вештине нису доступне, не очајавајте. У наредном чланку заправо ћемо пружити детаљно упутство о томе како развити свој услужни програм за израду сигурносних копија датотека са потпуно шифрираним примерима, па припазите..

Закључак

Надамо се да је било занимљиво читање, и сигурно смо покрили неке подлоге: размотрили смо зашто је локално (оф-лине) сигурносно копирање података важно и навели разлоге попут доступности, приватности и сигурности. Осигурали смо и пет сјајних разлога зашто бисте требали улагати у корпоративни резервни услужни програм, укључујући већу контролу, уштеду трошкова, већу употребљивост, већу сигурност и вишеструко постављање.

Коначно, управо смо видели алгоритам за развој властитог услужног услужног програма за израду сигурносних копија података. Није ништа фино, али посао ће бити обављен. И обећали смо да ћемо вам донети чланак са потпуно шифрираним поступком о томе како направити сопствену сигурносну копију, тако да дефинитивно пазите на то. Наставите да коментари долазе и нека разговарају! Постављајте питања о чланку и добијте тренутне повратне информације од тима.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me