Дропбок вс МЕГА: Шта је складиштење у облаку најбоље у 2020. години?

Дропбок је провајдер складишта у облаку који је концепт унео у главни ток. У међувремену, МЕГА је из различитих разлога позната као почетни производ Ким Дотцом-а, злогласног заговорника приватности (или пиратског ауторског права, зависно од вашег становишта), иако он више није повезан са компанијом.


Оба понуђача нуде пакете за складиштење у облаку који из више разлога имају високу оцену, и иако се нити један не сврстава у сам врх наших упоређења за складиштење у облаку, обојица су у првих 10 година. Као што смо дискутовали у нашем Дропбок прегледу, карактеристике сарадње са Дропбок-ом су одлични, док је МЕГА снажна за сигурност, како објашњавамо у нашој рецензији МЕГА.

Како се два провајдера подударају када иду главом до главе? Одлучили смо да то сазнамо у овом поређењу са МЕГА и Дропбок-ом.

Постављање битке: МЕГА вс Дропбок

У настојању да направимо фер поређење, развили смо систем за тестирање провајдера за складиштење у облаку попут Дропбока и МЕГА током седам рунди. За сваку категорију размотримо важан аспект складиштења у облаку и видимо како конкуренти упоређују.

Сваки победник круга добија бод, али ако је преблизу за позив, доделит ћемо бод обама пружаоцима услуга и назвати га нерешеним. На крају ћемо збројити бодове и прогласити укупног победника као нашу препоруку, а затим ћемо објаснити наше образложење.

1

Цене

Оба понуђача нуде бесплатан простор за похрану, иако можете погледати наш град са најбољим бесплатним складиштем у облаку, ако заиста желите да уштедите нешто новца. Дропбок вам омогућава 2 ГБ бесплатног простора за складиштење, док МЕГА даје 15 ГБ бесплатно.

МЕГА вам такође даје могућност да откључате додатни простор за складиштење довршавањем достигнућа, попут преузимања апликације за радну површину или позива пријатеља да се придружи услузи. Нажалост, већина ових бонуса за достигнућа истиче прилично брзо.

Добијате додатних 20 ГБ МЕГА простора за преузимање апликације за радну површину или 15 ГБ за апликацију за паметни телефон, али оба ова бонуса истичу након 180 дана. 10 ГБ додатног простора за позивање пријатеља истиче након једне године. Најгоре је што је иницијални МЕГА пријавни бонус: добијате огромних 35ГБ складиштења само за регистрацију, али он истиче након 30 дана. 

Ако требате да похраните више од 15 ГБ, мораћете да размишљате о МЕГА-иним плановима цена од почетка или ћете бити присиљени да уклоните додатни садржај након месец дана.

Поред слободног нивоа, Дропбок нуди две опције за личне налоге. Дропбок Плус кошта 11,99 УСД месечно или 9,99 УСД месечно ако плаћате годишње, пружајући вам пристојних простора од 2 ТБ, заједно са додацима, као што је приоритетна подршка путем е-поште. 

Ако вам треба више простора, Дропбок Профессионал вам даје 3ТБ простора и кошта 19,99 УСД месечно или 16,58 УСД месечно за годишње планове. 

МЕГА нуди четири лична плаћена плана, мада су цене у еврима, тако да је тешко направити тачно упоређивање. У тренутку писања, МЕГА Про Лите долази са 400 ГБ простора за око 5,55 УСД месечно, Про 1 је око 11,11 УСД месечно за 2ТБ, Про 2 је 22,23 УСД месечно за 8ТБ простора за складиштење, а Про 3 33,36 УСД месечно за 16ТБ. 

Сви лични планови МЕГА долазе са додатна два месеца бесплатно ако узимате годишњи план, а не да плаћате месечно.

МЕГА вс Дропбок Бусинесс Прицинг

Ако тражите пословну опцију, Дропбок Бусинесс планови цена почињу од 15 УСД месечно за корисника за 5ТБ простора на Дропбок Бусинесс Стандард плану. Дропбок Бусинесс Адванцед је 25 УСД месечно по кориснику, а долази с неограниченим складиштем у облаку, мада ћете то морати да затражите ако очекујете да користите више од 3ТБ простора. 

Ако тражите неограничен простор за складиштење, погледајте нашу листу најбољих неограничених провајдера за складиштење на мрежи и потражите добављаче попут Бок и ОпенДриве.

Дропбок Ентерприсе је прилагодљиво решење за велика предузећа без постављене цене, а за понуду ћете морати да се обратите директно Дропбок-у. Ово би могао бити добар позив, поготово што га је Дропбок уврстио на нашу листу најбољих облака складишта за предузећа, поред компаније Егните.

Постоји само један пословни план са МЕГА, под називом (маштовито) МЕГА за посао. То кошта 10 евра месечно (око 11 долара месечно, у зависности од девизног курса) и долази са неограниченим складиштем, иако има минимум за три корисника. 

Неки услови коришћења важе за МЕГА фор Бусинесс. Мора се користити само у „стварне пословне сврхе“ и долази са правилима поштене употребе која ће упоредити вашу употребу са употребом просечног пословног корисника. Ако планирате да похраните пуно података, можда ћете прво требати да проверите код МЕГА да ли је ваша употреба одговарајућа.

Оба понуђача нуде 2ТБ простора за складиштење по сличном трошку, што ће задовољити већину личних корисника. Међутим, МЕГА нуди више бесплатног хостинга датотека, а иако временски ограничени бонуси могу бити неугодни, МЕГА води овај круг.

Рунда: Тачка цена за МЕГА

МЕГА Лого
Дропбок Лого

2

Сигурност

Ако тражите најјачу безбедност својих датотека, онда вам је потребан провајдер који може да понуди шифровање нултег знања. То значи да ваш провајдер складишта у облаку не чува копију вашег кључа за шифровање, тако да не може да дешифрује ваше податке, чак и ако то обавезује спровођење закона. 

Све док чувате лозинку, ви сте једина особа која би могла да има приступ вашим подацима. Имајући то у виду, МЕГА овде рано води јер нуди стандард енкрипције нула знања као стандард у свим својим плановима.

мега-вс-тресорит-мега-обезбеђење

МЕГА од самог почетка јасно даје до знања да ако изгубите лозинку изгубите свој рачун, јер не може да дешифрује ваше податке. МЕГА предлаже да користите лозинку да бисте смањили ризик да се то догоди, као и ми. Ако тражите доброг менаџера лозинки, погледајте Дасхлане, једно од најбољих проширења менаџера лозинки тамо.

Нажалост, Дропбок не нуди шифрирање нулте знања ни у једном од својих планова, што га чини много мање сигурном опцијом од МЕГА за ваше датотеке. 

Ако постоје неке функције Дропбок-а које заиста волите, али такође желите шифровање нулте знања, тада је могуће да користите трећу страну услугу, попут Бокцриптор-а, за шифрирање датотека пре него што је преузму. Погледајте наш преглед Бокцриптор да бисте сазнали више.

Додатне мере безбедности

Оба провајдера користе стандардне нивое енкрипције за ваше датотеке и у мировању и у току. Дропбок користи АЕС 256-битну енкрипцију за податке у мировању и ССЛ / ТЛС за податке у превозу. 

МЕГА такође користи ТЛС протокол за податке у транзиту, али подаци у мировању користе мало мање сигурну АЕС 128-битну енкрипцију. Иако ово није тако јака као заштита од Дропбок-а, ипак би требало да прође милион година да се провали силовитом силом, барем у теорији.

Аутхи

Оба понуђача такође нуде могућност подешавања двофакторске аутентификације. Ово је додатни слој сигурности који захтева други облик аутентификације, као и лозинку. Постоје различите методе двофакторне аутентификације, попут уноса кода послатог путем СМС-а или употребе апликације за потврђивање на телефону.

За разлику од многих провајдера, МЕГА вас активно охрабрује да поставите двофакторну аутентификацију, чак и до препоруке неких апликација за аутентификацију. Дропбок такође нуди двофакторну аутентификацију, али опција није тако јасно рекламирана као код МЕГА. 

МЕГА је такође врло јасна у вези са чињеницом да шифровање нула знања неће заштитити ваше датотеке ако неко добије приступ вашем рачунару. Препоручује коришћење шифрирања на пуном диску на нивоу уређаја како би се осигурало да су чак и подаци на вашем чврстом диску безбедни. 

МЕГА је можда јака по питању сигурности, али постоје још боље могућности вани. Погледајте нашу листу најсигурнијих складишта у облаку да бисте сазнали више.

Ако вам је безбедност важна (и требало би да буде), дефинитивни плус је складиштење у облаку које долази са шифровањем нулта знања. МЕГА је један од најбољих провајдера за чување облака са нултим знањем, поред Синц.цом и пЦлоуд (прочитајте наше поређење пЦлоуд вс МЕГА). Пошто Дропбок не може да понуди овај ниво безбедности, МЕГА је овде победник.

Рунда: Безбедносна тачка за МЕГА

МЕГА Лого
Дропбок Лого

3

Приватност

МЕГА се продаје као фокусирана на приватност, чак и себе назива “компанија за заштиту приватности” на својој веб локацији. МЕГА-ови податковни центри налазе се на прилично приватним локацијама, попут Луксембурга, Холандије, Канаде и Новог Зеланда. У Америци се никада не чувају ниједне датотеке, што значи да су изван досега наметљивих закона, као што је ПАТРИОТ Ацт. 

МЕГА се придржава правила ГДПР-а, али примјењује ове заштите на све кориснике, не само оне из Европске уније. Нажалост, Дропбок-ов став о приватности је далеко мање импресиван.

Дропбокова политика приватности јасно даје до знања да компанија прикупља ваше податке како би спречила злоупотребу својих услуга. На пример, може да скенира датотеке на вашем налогу како би се уверио да не кршите ниједан од његових услова.

Неки од ваших података могу се проследити и трећим лицима, укључујући Амазон, Гоогле, Орацле и Зендеск. Као што смо већ напоменули, Дропбок не користи шифровање нултег знања, и мада податке дели са трећим странама, такође омогућава добру интеграцију и корисницима додатних услуга Дропбок-а пружа додатне могућности ових услуга као последицу.

МЕГА, с друге стране, користи енкрипцију са нултим знањем, тако да су ваши подаци безбедни. Пошто држите једини кључ за дешифровање, МЕГА не може да приступи, скенира, прочита или уради било шта друго са вашим датотекама.

Иако је то било пре неког времена, Дропбок је претрпео озбиљно кршење података још 2012. године, са 68 милиона корисничких лозинки је процурило. Такође је помињано да је придружен другим компанијама, попут Гоогле-а и Аппле-а, као дела ПРИСМ програма који се тиче приватности, мада је Дропбок брзо одбио било какво учешће. 

Не изненађује што је ово коло без имало смисла. Дропбок-ова политика приватности оставља много да се пожели, док је МЕГА постављена са приватношћу у свом срцу, чиме је ово још једна јасна победа за МЕГА.

Коло: Тачка приватности за МЕГА

МЕГА Лого
Дропбок Лого

4

Брзина

Што се брзине тиче, између Дропбока и МЕГА нема много тога. Током тестирања било је потребно око 25 минута да се свежа датотека од 1 ГБ пребаци на оба провајдера са наше тестне локације у Великој Британији. Сличне брзине примећене су и од МЕГА и од Дропбока током преузимања, потребно је око три минуте за преузимање исте датотеке од 1 ГБ.

ДропбокМЕГА
Отпремити:25:1126:04
Преузимање:3:193:22

Међутим, где Дропбок заиста улази у своје, је са датотекама које су на неки начин уређене или допуњене. Ако направите промену у датотеци на МЕГА – чак и мањој – целокупна датотека мора бити поново учитана.

Међутим, Дропбок користи оно што је познато као синхронизација на нивоу блока да би заобишао овај проблем. Датотеке су подељене у појединачне блокове и синхронизоват ће само блокове који су се променили. Ако направите малу промену у датотеци, биће потребно учитати мање блокова, што чини много бржи процес од МЕГА-е, при чему би сваки блок требало да буде замењен.

Ова функција је посебно корисна ако имате много великих датотека за промену, јер је утицај који она може имати на време отпреме значајнији. Међутим, са мањим датотекама, вероватно нећете приметити велику разлику, посебно ако је ваша добра веза. 

Ако имате много великих датотека које се стално уређују, Дропбок је дефинитивно бољи избор. Због тога се Дропбок појављује на врху наше листе најбољих складишта у облаку са синхронизацијом, чак и у поређењу са другим провајдером за синхронизацију на нивоу блока попут пЦлоуд (прочитајте наш пЦлоуд вс Дропбок комад).

Имајући то у виду, Дропбок је овде победник: не можемо занемарити његове брже отпремање у поређењу са МЕГА-инима.

Коло: Тачка брзине за Дропбок

МЕГА Лого
Дропбок Лого

5

Лакоћа коришћења

МЕГА и Дропбок можете приступити онлине или преко апликација доступних за све главне оперативне системе, укључујући мацОС, Виндовс и Линук. Не подржавају сви провајдери облака складиштења Линук, али оба наша конкурента га чине најбољим за складиштење у облаку за Линук који су ушли у ужи избор, поред Тресорита и пЦлоуда. На располагању су и Андроид и иОС апликације за обе услуге.

мега-веб интерфејс

Десктоп апликације МЕГА и Дропбок раде на прилично сличан начин. Обе вам омогућавају да подесите директоријум на чврстом диску који се аутоматски синхронизује са облаком. Они такође нуде системску траку или икону траке менија која вам омогућава да промените подешавања или покренете веб интерфејс. 

То је приступ који је Дропбок популаризовао, а видећете сличан систем који користи већина добављача услуга у облаку ових дана. Ако сте раније користили услуге складиштења у облаку, ништа се неће чинити превише.

Када инсталирате Дропбок или МЕГА, добићете и додатне опције када десним тастером миша кликнете на датотеку, попут омогућавања да одаберете датотеке за пренос. Чини се да Дропбок овде има малу предност, са додатним опцијама које вам омогућавају да брзо прегледате коментаре или историју верзије датотеке.

Нажалост, Дропбок није сјајна услуга за кориснике мацОС-а и иОС-а, јер су датотеке и фасцикле задате по абецедном реду, са мапама помешаним са датотекама. Ако имате пуно медија, тешко је решити да пронађете датотеку или подмапу коју тражите.

Ни ово не можете лако да промените. Можете да промените начин сортирања датотека, али то је и даље неуредно. Међутим, Виндовс корисници ће установити да су директоријуми задани по горе наведеним датотекама, укључујући и на веб локацији.

Дропбок саветује кориснике мацОС-а и иОС-а да ово затраже као функцију, тако да је мало вероватно да ће се то променити ако велики број корисника компаније Аппле то не затражи. Имајући то у виду, нећете наћи Дропбок на нашој најбољој листи за складиштење у облаку за Мац препоруке.

Ако сте везани за Аппле-ов екосистем, тада провјерите иЦлоуд или Синц.цом. Прво можете прочитати нашу рецензију Синц.цом, јер не само да је наша најбоља препорука за складиштење у облаку за Мац кориснике, већ је и наша препорука као најбоља меморија за облак за иПхоне.

Не постоји много између МЕГА или Дропбок-а за кориснике Виндовс и Линука. Међутим, с обзиром на потешкоће с којима се суочавају власници Маца и иПхонеа, овај круг прелази на МЕГА као лакшег провајдера за употребу на било којој платформи.

Коло: Тачка једноставности употребе за МЕГА

МЕГА Лого
Дропбок Лого

6

Синхронизација и дељење датотека

Услуга складиштења у облаку се прави или прекида тиме колико добро може да дели или синхронизује датотеке. Ако то не може, неће се такмичити – то је једноставно. За Дропбок и МЕГА то је прилично уједначена слика.

дропбок-синц-онлине-датотеке

Корисници МЕГА десктоп рачунара могу преузимати целу меморију у облаку када први пут инсталирају апликацију или могу селективно синхронизовати датотеке и мапе које редовно користе да би уштедели простор. Такође можете да додате додатне локације за синхронизацију у подешавањима МЕГА-е, иако ово није најједноставнији поступак.

Дропбок нуди две различите методе за синхронизацију датотека, са једним сличним МЕГА. Прва опција за кориснике Дропбок-а је селективна синхронизација која вам омогућава да одлучите које ће се датотеке и фасцикле синхронизовати на ваш чврсти диск, а које ће остати у облаку. 

Ово је слично МЕГА-и, али значи да не можете да видите цео садржај вашег облака складишта на вашем чврстом диску. Све датотеке или мапе које сте одабрали неће се приказати.

Да би решио овај проблем, Дропбок нуди паметну синхронизацију. То вам омогућава да видите све своје датотеке и мапе на рачунару, али можете поставити одређене датотеке да се чувају у вашој облачној меморији. Они ће бити видљиви на рачунару и преузимаће се кад год будете морали да их користите, али до тада неће заузимати никакав простор.

Ова карактеристика је један од разлога зашто је Дропбок била друга најбоља препорука за наш најбољи списак синхронизације датотека предузећа и ужи избор дељења добављача, одмах испод Егните Цоннецт-а. Дропбок нема квоте за пренос датотека, осим ограничења складиштења, тако да можете да отпремате и преузимате свој садржај онолико колико желите.

Супротно томе, МЕГА примењује месечну квоту за уплоад и преузимање датотека. За личне налоге ове квоте су исте као и ваш укупни капацитет складиштења, тако да нису незнатне. Међутим, ако преузимате и преузимате пуно великих датотека, можда ћете брзо схватити квоту.

Дељење датотека помоћу Дропбок-а и МЕГА

Када је у питању дијељење датотека, оба пружатеља услуга нуде прилично типичне функције. Дропбок вам омогућава дељење датотека са свих платформи, укључујући путем мобилних апликација и на мрежи. Можете да створите заједничку везу коју можете да пошаљете другима и давате им датотеке или мапе само за читање или за потпуно уређивање.. 

Можете да промените велики број подешавања за ове везе. Можете поставити датум истека, додати лозинку и онемогућити преузимања, иако је то доступно само на Дропбок Профессионал или пословним плановима. Дропбок га сврстава на нашу листу најбољих облака складишта за дељење, али постоје и боље опције, на пример Синц.цом.

егните-вс-дропбок-дропбок-бусинесс-дељење датотека

С МЕГА ћете пронаћи сличне функције јер ћете моћи да креирате линкове за дељење до датотека и мапа, као и да одредите датуме истека и додате лозинке. Међутим, за употребу ових функција ће вам требати плаћени рачун.

Као што смо већ споменули, МЕГА нуди шифрирање са нултим знањем (нешто што Дропбок нема). Можете да делите своје везе пружањем копије кључа, омогућавајући другим корисницима да прегледавају или уређују ваше датотеке. Можете да делите везе без кључа, али ћете морати да ручно дате крајњем кориснику свој кључ за дешифровање како би га отворили..

Ако се одлучите за потоњу опцију, није важно да ли је веза дељена или украдена јер само корисници са кључем за дешифровање могу да приступе датотекама, што МЕГА чини сигурнијом услугом за дељење датотека.

Све у свему, ово је тешко коло. Дропбок се одлично сналази са својом паметном функцијом синхронизације, омогућавајући вам уштеду простора на рачунару, а не синхронизацију свих датотека. Такође користи синхронизацију на нивоу блока да уштеди време на отпрему датотека за датотеке које мењате.

Међутим, МЕГА нуди сигуран начин дељења датотека, омогућавајући вам дељење веза до датотека без кључа за дешифровање, што значи да им могу приступити само корисници у које имате поверења. Овисно о вашим потребама, ово би могло бити сјајно – или можда бесмислено. 

Паметна синхронизација је добитна карактеристика, али само праведна, тако да је Дропбок овај круг.

Коло: Тачка за синхронизацију и дељење датотека за Дропбок

МЕГА Лого
Дропбок Лого

7

Карактеристике

Поред стандардних функција које нуди већина сервиса за складиштење у облаку, и МЕГА и Дропбок нуде неке јединствене додатне функције.

На МЕГА-и, где је параноја део етоса, доступан је шифровани цхат са другим корисницима МЕГА-е. То је слично осталим крајњим сервисима за шифровање, као што је ВхатсАпп. Такође можете делити датотеке путем апликације за ћаскање, као и упућивати аудио и видео позиве.

мега-мегабирд

Ако користите е-маил клијент Мозилла Тхундербирд, додатак МЕГАбирд можете да користите за слање великих датотека путем МЕГА, а не као прилог е-пошти, без обзира коју услугу хостинга е-поште користите. Ту је и МЕГАцмд, алат командне линије који вам омогућава да пишете скрипте за аутоматизацију задатака или директно извршавање наредби у МЕГА без ГУИ клијента.

Дропбок нуди папире за ствараоце докумената. Ово је појединачна неограничена страница са документима која вам омогућава да смештате текст, слике и видео записе без спремања садржаја у датотеке. То је алат за прављење белешки и сарадња, али као што смо поменули у нашој ревизији Дропбок Папер-а, прилично је основна у поређењу са услугама попут Гоогле докумената.

Међутим, професионални корисници ће можда моћи да употребе више из Дропбок Сховцасе-а. Ово је портфолио алатка која вам омогућава да делите свој прошли рад. Долази са разним предлошцима помоћу којих можете креирати странице паметног изгледа за хостинг свог садржаја, што је савршено за пословне кориснике или фрееланцере. Овај алат је доступан само за Дропбок Профессионал или Бусинесс налоге.

Тамо где Дропбок заиста сјаји је сарадња. Дропбок се невероватно добро интегрише и са Мицрософт Оффицеом и са Гоогле документима. Можете радити на Ворд или Гоогле Доцс датотеци, сарађивати на њој са другим људима и сачувати промене без да икада напусте свој Дропбок налог. Датотеке ће се аутоматски покренути у одговарајућим апликацијама, омогућујући вам лако пребацивање између услуга. 

Ове функције за сарадњу помажу гурнути Дропбок на врх нашег најбољег простора за складиштење у облаку за ужи избор колаборације, као и чине га поштеним победником у овом последњем кругу.

Рунда: Карактеристике Тачка за Дропбок

МЕГА Лого
Дропбок Лого

8

Пресуда

Није изненађујуће када се ова МЕГА-ова и Дропбок-ова битка покаже као блиска. Док је МЕГА добро радила у нашим ранијим круговима, Дропбок је одгурнуо назад. Међутим, то није било довољно, с обзиром да је МЕГА узела четири бода у односу на три Дропбок-а.

Победник: МЕГА

МЕГА је донела јасне победе у безбедности и приватности, што и није потпуно изненађујуће, с обзиром да је основана имајући на уму ове карактеристике. И МЕГА и Дропбок били су блиски у погледу цене и једноставности коришћења, али МЕГА је победила јер нуди већу количину бесплатног простора за складиштење и лакши је за употребу на свим платформама. За разлику од Дропбок-а, МЕГА није толико тешка за употребу на иОС-у или Мац-у.

Међутим, Дропбок је донео неке победе. Захваљујући употреби синхронизације на нивоу блока, Дропбок се добро снашао у нашем кругу брзина, са сличним успехом за синхронизацију и дељење датотека, захваљујући одличном систему паметне синхронизације. Коначно, Дропбок је тврдио да су наше последње карактеристике одличне интеграције са Оффице и Гоогле документима, што га чини идеалним за сарадњу.

Ово је био близак резултат, и иако је МЕГА изашла као генерални победник у овом поређењу са Дропбок-ом и Мегом, заиста зависи шта желите од своје облаке. 

Ако га намеравате користити за сарадњу или за брзу дељење датотека, Дропбок је далеко јачи избор. Ако тражите нешто што ће податке заштитити и заштитити приватнима, онда је МЕГА боља опција.

Увек смо жељни да чујемо о вашим искуствима са било којим од ових пружатеља услуга, па вас молимо да нам кажете ваше мисли у коментарима у наставку. Хвала за читање. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map