Дропбок вс Гоогле Дриве вс Онедриве: Упоређивање велике тројке 2020. године

Ако бисте питали некога да назове пет услуга складиштења у облаку, било би добро да се Дропбок, Гоогле Дриве и ОнеДриве спомињу.


Није изненађујуће зашто. Дропбок је услуга складиштења у облаку која је заиста популаризовала концепт, а Мицрософт и Гоогле су два највећа играча около. Ако размишљате о пријављивању за складиштење у облаку, можете се запитати ко је победио у битци између Дропбок-а и Гоогле диска вс ОнеДриве-а на функцијама, ценама и још много тога.

Надамо се да ћемо вам помоћи да сами одлучите у овом поређењу трију најпознатијих решења за складиштење у облаку.

Шта је боље: Гоогле Дриве вс ОнеДриве вс Дропбок?

То су три огромна имена у облаку складиштења, па које од њих се појављују на врху као најбољи провајдер за складиштење у облаку? Брзи одговор је ОнеДриве. Па, од ове три: Гоогле Дриве вс Дропбок вс ОнеДриве. Међутим, Синц.цом је наш апсолутни фаворит.

Мицрософт ОнеДриве је једноставан за употребу и нуди брзу синхронизацију. Иако није најсигурнија услуга складиштења у облаку на тржишту, ипак нуди боље сигурносне карактеристике у односу на друга два провајдера. То је уједно и прва услуга коју препоручујемо у поређењу са складиштем у облаку.

Дропбок даје врло добре резултате за функције, посебно ако тражите производ који је идеалан за сарадњу и на Оффице и Гоогле документима. Међутим, има неке мане, посебно за Мац и иОС кориснике, које ћемо детаљније обрадити. Гоогле погон нуди највише бесплатног простора за складиштење и бољи сервис за кориснике, али постоје и позната питања приватности. 

Пре него што пређемо на више детаља, ево кратког објашњења како ће ово поређење функционисати.

Постављање битке: Дропбок вс ОнеДриве вс Гоогле Дриве

Да бисмо ово поређење учинили што поштенијим, поделили смо га на девет кључних области за које сматрамо да су најважније када бирамо провајдера за складиштење у облаку. Упоредићемо пружатеље услуга из сваке од ових области.

На крају сваког круга прогласићемо победника, ако га има. Ако је круг преблизу за позив, може се завршити двосмерним или тросмерним изједначењем. На крају девет рунди збрајаћемо све резултате. 

Пружалац који освоји највише рунди биће проглашен за укупног победника. Без додатног дивљења, нека битка започне!

1

Карактеристике

ОнеДриве је Мицрософт производ, тако да се врло лепо игра са осталим Мицрософтовим апликацијама. Ако примите прилог у Оутлооку, на пример, можете десним тастером миша да га кликнете и сачувате директно у било коју мапу ОнеДриве по вашем избору..

Као део претплате на Оффице 365 добијате и 60 минута Скипе-а за позивање мобитела и фиксних телефона. Датотеке, фотографије или мапе ОнеДриве можете директно делити преко самог Скипе-а. О неким другим функцијама можете сазнати у нашем прегледу за ОнеДриве.

Исто тако, Гоогле Дриве савршено функционише са другим Гооглеовим апликацијама, попут Гоогле докумената и Гоогле табела. Мицрософт ОнеДриве је на интеграцији са услугама трећих произвођача тамо где је победио. У интерфејсу Гоогле диска можете користити медијске плејере, уређиваче фотографија и видео записа, рачуноводствени софтвер и друго.

Интеграција са Гмаил-ом је такође одлична. Датотеку са Гоогле диска можете да приложите директно из прозора „Цомпосе“. Погледајте нашу рецензију на Гоогле диску да бисте сазнали више.

Дропбок_папер_емпти

Дропбок нема свој канцеларијски пакет или клијент е-поште, али нуди две сопствене апликације: папир и излог. Папир је основна апликација за белешке која вам омогућава да убаците текст, слике, видео записе, па чак и исечке кода. Као што смо расправљали у нашем прегледу Дропбок Папер-а, корисност је прилично ограничена, посебно у поређењу са Гоогле документима или Мицрософт Ворд-ом (или ОнеНоте-ом, у том случају.)

Једна занимљива карактеристика је Дропбок Сховцасе, која вам омогућава дељење датотека у портфељу професионалног изгледа. Ако већ плаћате за Дропбок Профессионал и морате да пошаљете посао клијентима, то је добар начин да то урадите, али то није само по себи значајка.

Функције колаборације

Сва три понуђача нуде одличне алате за сарадњу, због чега препоручујемо сва три у нашем најбољем облаку за складиштење за ужи избор. То и није баш изненађујуће, јер су два понуђача одговорна за неке од најпопуларнијих уредских апликација тамо.

ОнеДриве пружа беспрекорну интеграцију са апликацијама Мицрософт Оффице, као што смо поменули. Ако се датотека дели са другима, можете истовремено радити на документу. Видећете ко још ради на датотеци, као и све промене које изврше у реалном времену. Све промене се аутоматски чувају на вашем ОнеДриве налогу. 

Интеграција Гоогле диска функционише на сличан начин користећи Гооглеове властите канцеларијске апликације, попут Гоогле докумената и Гоогле табела. Можете да видите који други сарадници прегледавају датотеку, а њихово се име појављује као показивач у боји, док додају нови текст.

Веб интерфејс Гоогле диска

Дропбок нема сопствене канцеларијске апликације, па бисте могли очекивати да ће бити мање корисна као алат за колаборацију. У ствари је супротно јер Дропбок ради са датотекама из Мицрософта и Гоогле Докумената. Ако желите да прелазите између услуга, Дропбок ово олакшава.

Кликните било који Гоогле документ у вашој Дропбок меморији и отворићете га у одговарајућој Гоогле апликацији. Можете сарађивати на потпуно исти начин као што то можете са Гоогле документима на Гоогле диску, али ваше промене ће бити аутоматски сачуване у Дропбок.

Можете да сарађујете на Мицрософт Оффице датотекама на потпуно исти начин као у ОнеДриве-у. Можете чак и да отворите Мицрософтове формате датотека у Гоогле документима, табелама или презентацијама и извршите измене. Датотеке ће и даље бити сачуване у вашем Дропбок складишту у оригиналним Мицрософтовим форматима. 

Уместо да морате да одлучите који сервис желите да користите, Дропбок вам омогућава да користите обе. То би само по себи могло да буде добитна функција, али можда ћете морати да платите за Оффице приступ да бисте је користили (Гоогле документи су бесплатни).

Овде нема много између ОнеДриве-а и Гоогле Дриве-а, али уз подршку за додатне услуге трећих страна, Гоогле Дриве избацује ОнеДриве као општи победник овде.

Рунда: Карактеристичне тачке за Гоогле диск

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

2

Цене

Сва три провајдера нуде одређени ниво бесплатног складиштења. Дропбок нуди само 2ГБ. ОнеДриве долази са 5 ГБ, мада у лични трезор можете да сместите само највише три датотеке, могућност коју ћемо детаљније погледати. 

Гоогле Погон је највећи успех наших трију кандидата у нашој рунди најбољих добављача бесплатног складишта у облаку, који нуди издашних 15 ГБ бесплатног простора за складиштење података. Ако само тражите мало простора за складиштење личних датотека, погледајте наш водич о најбољем складишту у облаку за личну употребу. 

Плаћени слојеви су тамо где се ствари комплицирају. Дропбок планови почињу од 11,99 УСД месечно за Дропбок Плус план, или 9,99 УСД месечно када се плаћају годишње. Долази са 2ТБ простора за складиштење, као и неким додатним функцијама, укључујући мобилне мапе ван мреже и приоритетну подршку е-поште.

Дропбок Профессионал план узима даље, са 3ТБ складиштења у износу од 19,99 УСД месечно (16,58 УСД месечно на годишњем плану). Овоме се додају додатне функције као што су претрага у целом тексту и Дропбок Сховцасе, портфељски производ који смо раније поменули.

Постоје такође и три пословне разине за Дропбок, с планом Бусинесс Стандард-а дају се 5ТБ за 15 УСД по кориснику месечно. Ако то није довољно, можете да узмете „неограничени“ простор за складиштење за 25 УСД по кориснику месечно помоћу Дропбок Бусинесс Адванцед плана. Можете сазнати више о томе како пословни нивои функционишу у нашој Дропбок Бусинесс рецензији. 

Постоји и Дропбок Ентерприсе план, али ово је прилагодљиво решење за велика предузећа, тако да ћете за понуду морати да се обратите Дропбок-у. Можда ће бити вредно да то учините, ако је то ваш случај, јер је Дропбок изашао на врх наше листе најбољих складишта у облаку за предузећа.

Гледајући ОнеДриве, он покреће планове за складиштење података са 100 ГБ за само 1,99 УСД месечно, мада то не долази са приступом Оффице апликацијама. 

Особни план Оффице 365 износи 6,99 УСД месечно (узима се у износу од 5,83 УСД месечно ако се плаћа годишње) за 1ТБ простора за складиштење, као и за десктоп верзије Оутлоок, Ворд, Екцел и Поверпоинт. Кућни план Оффице 365 износи 9,99 УСД месечно (8,33 УСД месечно плаћа се годишње) са 1ТБ простора за складиштење за до шест особа.

ОнеДриве планови

Као и Дропбок, ОнеДриве долази са три пословна плана. Замишљено назван ОнеДриве фор Бусинесс План 1 износи 5 УСД месечно по кориснику и сваки даје 1ТБ простора за складиштење. ОнеДриве фор Бусинесс План 2 долази са неограниченим простором за складиштење од 10 УСД месечно по кориснику. Оба плана захтевају годишње обавезе и немају приступ ниједној Оффице апликацији. 

План Оффице 365 Бусинесс Премиум је план који ће вам требати ако желите да приступате Оффицеу, са 15 УСД месечно по кориснику за неограничено складиштење. Ово можете снизити на 12,50 УСД месечно ако се претплатите годишње.

Цене Гоогле диска нису превише различите од онеДриве. Први плаћени Гоогле Дриве план износи 1,99 УСД месечно за 100 ГБ. Можете да уграбите 200 ГБ за 2,99 УСД месечно или 2ТБ за 9,99 УСД месечно. Попусти су доступни и за годишњу претплату.

Већи планови могу се купити само месечно, са 10ТБ по 99,99 УСД месечно, 20ТБ по 199,99 УСД месечно и 30ТБ за огромних 299,99 УСД месечно. Укупан простор за складиштење се дели између више Гооглеових услуга, укључујући Дриве, Гмаил и Гоогле Пхотос. 

Постоји могућност да свој складишни простор делите са до пет чланова породице, искључујући почетних 15 ГБ бесплатног складиштења. Као и други пружаоци услуга, постоје и три пословне опције. 

Основни план Г Суите-а је 6 УСД месечно по кориснику, уз 30 ГБ простора за складиштење података. Бизнис план Г Суите је 12 УСД месечно по кориснику, упакован је у неограничен простор за складиштење, а Г Суите Ентерприсе план је 25 УСД месечно за сваког корисника, са неограниченим складиштем и додатним функцијама, као што су напредна контрола предузећа и спречавање губитка података за Гмаил и Гоогле диск.

Ако не желите да похраните огромну количину података, постоје опције за складиштење у облаку по цени од сва три провајдера. У ствари, сва тројица чине наш водич најбољим начином за складиштење 1ТБ у облаку.

Неограничено складиштење није све што се чини 

Ако тражите неограничено складиште у облаку, препоручујемо вам да погледате најбоље неограничене добављаче складишта на мрежи. Сва три пружаоца услуга у овом поређењу нуде оно што називају „неограничено складиште“, али то није нужно цела слика.

На пример, са Дропбок Бусинесс Адванцед планом, започињете са 3ТБ. Да бисте приступили пуној неограниченој количини, прво морате да се обратите подршци за Дропбок.

ОнеДриве функционише на сличан начин. За претплате са више од пет корисника, сваком кориснику ће у почетку бити додељено 1ТБ простора за складиштење, што може да повећа и до 5ТБ по кориснику. Све изнад овога треба затражити путем ОнеДриве подршке, која ће након тога повећати расположиви простор до 25ТБ по кориснику. 

Поред тога, морате погледати планове СхареПоинт тима и друге пословне или непрофитне планове за које је потребна Мицрософтова сагласност.

Исто тако, корисници Г Суите Бусинесс-а ограничени су на 1ТБ по кориснику за мање од пет корисника. Морате да имате више од пет корисника који користе складиште да бисте могли да добијете неограничен приступ.

За већину личних корисника 2ТБ обично има довољно простора за складиштење. Ово можете добити нешто јефтиније ако се одлучите за Гоогле Дриве у односу на Дропбок. Лични планови ОнеДриве нуде само до 1ТБ простора за складиштење, мада то укључује и Мицрософт Оффице апликације за десктоп. 

Будући да Гоогле Дриве нуди највећу количину бесплатног простора за складиштење, најјефтинију личну опцију од 2 ТБ и далеко најбољу неограничену опцију, Гоогле Дриве је победник у ценама.

Коло: Тачка цена за Гоогле диск

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

3

Синц датотеке

Дропбок је компанија која је прва популаризовала модел мапе за синхронизацију који користе сва три провајдера. Дропбок поставља мапу за синхронизацију на рачунару коју користите, а било које датотеке или мапе смештене у тој мапи синхронизоване у облак. 

Сва три провајдера нуде оно што Дропбок назива „селективном синхронизацијом“. Омогућава вам да одаберете које се мапе синхронизују на чврсти диск, а које остају само у облаку да бисте уштедјели простор на свом диску. Несинхизоване мапе неће бити видљиве на вашем рачунару.

Дропбок ово превазилази Смарт Синц који је доступан за Плус, Профессионал и Бусинесс планове. То је сјајна функција која је помогла да Дропбок дође до самог врха наше листе најбољих облака складиштења са синхронизацијом. Омогућује вам да датотеке поставите као „само на мрежи“, што значи да ће се датотеке приказивати у мапи за синхронизацију на рачунару, али неће заузети простор на вашем диску.

дропбок-синц-онлине-датотеке

ОнеДриве има сличан систем који се зове Филес Он-Деманд. Ако преузмете датотеку само на мрежи, она ће остати на вашем чврстом диску и након што је затворите. Требаће да кликнете десним тастером миша и изаберете „ослободите простор“ да бисте га вратили на интернет. 

Разочарано, Гоогле диск не нуди паметну опцију за синхронизацију. Ако не желите да датотеке заузимају простор на чврстом диску, нећете их моћи видети у мапи Гоогле диска. Међутим, може да нуди неограничен простор за складиштење фотографија, под условом да прво дозволите Гоогле Дриве да их компресује.

Блок-ниво синхронизације и историја верзија

Један од најважнијих фактора при избору провајдера за складиштење у облаку је брзина синхронизације и да ли добављач кога изаберете користи или не синхронизацију на нивоу блока. Ово дели сваку датотеку на мање комаде. Када се датотека промени, синхронизује се само део који се мења, што уклања потребу за поновном синхронизацијом целе датотеке.

Ово може значајно да убрза времена синхронизације, посебно за велике датотеке. Ако свој складишни простор више користите за мање датотеке, провјерите нашу листу најбољих складишта података у облаку за документе. 

И Дропбок и ОнеДриве користе синхронизацију на нивоу блока, усклађујући се са другим великим добављачима попут пЦлоуд. ОнеДриве је користио ову методу само за сопствене формате датотека Мицрософт Оффице, али сада примењује синхронизацију на нивоу блока на већину главних типова датотека. Гоогле диск ипак не користи копирање датотека на нивоу блока. 

онедриве-селецтиве-синц

Историја верзија је још једна корисна функција складиштења у облаку. Омогућава вам да вратите датотеке на претходне верзије ако нисте задовољни изменама које сте унели. Дропбок нуди историју верзија до 180 дана. У ствари, Дропбок чини нашу листу најбољих облака складишта за верзије, поред Синц.цом и Гоогле диска.

ОнеДриве ограничава историју верзија на 30 дана за личне налоге. За пословне налоге задано је чување до 500 верзија. Чини се да историја верзије Гоогле диска нема ограничења, али у документацији је наведено да може објединити измене ради уштеде простора. 

Дропбок такође нуди функцију која се зове „премотавање уназад“. Ово вам омогућава да се вратите на претходну верзију целог Дропбок налога ако имате проблема, попут вируса. ОнеДриве има сличну функцију која се назива „обнављање датотека“ која је укључена у личне и пословне планове са максималним ограничењем од 30 дана. 

Гоогле диск не нуди исте могућности. Можете да видите листу недавних активности у свим вашим датотекама и вратите се на старије верзије појединачних датотека, али не постоји начин да вратите цео диск у претходно стање.

И Дропбок и ОнеДриве нуде паметне функције за синхронизацију и премотавање уназад, које Гоогле диск не може да успореди, мада нуди и верзију датотеке. Гоогле диск такође не користи синхронизацију на нивоу блока, за разлику од друга два провајдера.

Између тога нема много, али с дужом историјом датотека, Дропбок је боља опција.

Коло: Тачка синхронизације датотека за Дропбок

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

4

Дељење датотека

Сва три провајдера поједностављују дељење датотека тако што стварају заједничке везе. Дропбок је чак доспео на нашу листу најбољег складишта у облаку за дељење, иако су га други плаћени провајдери, попут пЦлоуд и Тресорит, победили.

Свака услуга вам даје могућност да одредите да ли прималац може да уређује или прегледа датотеку. Гоогле диск вам такође омогућава да одредите ко може да коментарише документ. Погледајте наш водич о томе како делити датотеке на Гоогле диску ако желите знати више.

Дропбок и ОнеДриве такође вам омогућавају да заштитите своје везе лозинком и одредите датуме истека како бисте обезбедили привремени приступ. Ово вам Гоогле Дриве не омогућава ако немате плаћени рачун на Гоогле диску за предузећа.

Дељење датотека путем веза је једноставан, али ефикасан метод који ствари чини пошиљатељем и примаоцем једноставним. Ово је један од разлога зашто се сва три провајдера појављују на нашој листи најбољег складишта у облаку за више корисника, поред Егините и Синц.цом.

Дељење великих датотека

Када је у питању дељење великих датотека, постоје неке разлике у максималној величини датотеке коју можете да отпремите. Ако имате пуно великих датотека које желите да сачувате, погледајте наш опсег најбољег складишта за облаке за велике датотеке. 

ОнеДриве ће вам омогућити да учитавате и делите датотеке величине до 100 ГБ. Примаоцу вам неће требати Мицрософт налог или бити пријављен да би видео датотеку.

Датотеке веб интерфејса ОнеДриве

Гоогле диск омогућава вам да учитавате датотеке величине до 5ТБ, осим ако су то документи, прорачунске табеле или презентације, где се примењују друга ограничења датотека.

Дропбок има посебну опцију за дељење већих датотека. Величина датотеке је ограничена на 100 МБ на бесплатним рачунима, 2 ГБ за Дропбок Плус план и 100 ГБ за Дропбок Профессионал план, са истим ограничењима за Бусинесс налоге. Уместо да дели оригиналну датотеку, Дропбок пружа копију; било какве измене у њему неће се применити на оригиналну датотеку.

Гоогле диск не дозвољава вам да одредите датуме истека дељених веза на личним рачунима, али можете да делите веће датотеке од осталих провајдера. Међутим, велика већина корисника неће морати да дели датотеке са преко 100 ГБ. 

Датуми истека веза су много кориснија функција, а уз подршку за датотеке до 100 ГБ, као и за дељење датотека са власницима налога који нису Мицрософтови, ОнеДриве је победио у овом кругу.

Коло: Тачка дељења датотека за ОнеДриве

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

5

Лакоћа коришћења

ОнеДриве и Гоогле Дриве нуде клијенте за десктоп рачунаре и за Виндовс и мацОС, али ако сте на Линуку, немате среће. ОнеДриве је инсталиран са Виндовсом 10, али за његово коришћење мораћете да се пријавите. Дропбок пружа клијентима за Виндовс, мацОС и Линук и уврстио га је на нашу листу најбољег складишта за облак за Линук кориснике, уз пЦлоуд и МЕГА (прочитајте наш Дропбок вс МЕГА део).

Сва три провајдера користе исту испробану методу за синхронизацију мапа, уз приступну системску траку или икону траке менија која вам омогућава да брзо промените поставке. Искуство је прилично слично на све три платформе.

Међутим, мали проблем с тим је иконографија. У задивљујућем знаку оригиналности и Гоогле Дриве и ОнеДриве користе иконе у облику облака, а ове изгледају (према нашим очима) прилично слично. 

Амазон Приме Пхотос такође користи икону облака, тако да ако имате више налога за складиштење у облаку, можда ћете морати да лебдите изнад неколико икона пре него што пронађете ону коју желите. Дропбок бар користи прилично карактеристичну икону оквира.

За Мац кориснике проблем са веб апликацијом Дропбок је тај што прво не приказује мапе. Задана је листа свих датотека и мапа по абецеди, без обзира на врсту. Ако имате велику фасциклу пуну фотографија и подмапа, можда ћете морати да прођете кроз хиљаде слика са сликама пре него што пронађете фасциклу коју тражите..

дропбок-веб-апликација

Не постоји начин да се ово поправи; можете да сортирате по врсти, али то не поставља фасцикле на врх. Чини се да ни тамо не постоји проблем. То је помало разочаравајуће, али ми још увек препоручујемо друге провајдере као боље опције, попут ОнеДриве или Синц.цом, који су учинили нашу најбољу меморију у облаку за Мацов ужи избор.

Треба истаћи да се овај проблем не појављује са веб апликацијом Дропбок у оперативном систему Виндовс; директоријуми се појављују пре датотека, као што бисте и очекивали. Заправо, Дропбок чини нашу листу најбољих услуга за складиштење у облаку за Виндовс.

Ипак, ово је мањи проблем, али можда бисте требали потражити негде другде ако сте корисник Мац рачунара. Са скоро беспрекорним интерфејсима, ОнеДриве и Гоогле Дриве су бољи, мада ОнеДриве победјује овде због своје Виндовс интеграције.

Коло: Лакоћа употребе за ОнеДриве

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

6

Апликација за мобилне уређаје

Сва три провајдера нуде мобилне апликације за Андроид и иОС. Све у свему, изгледају прилично слично, иако апликација Дропбок има озбиљну ману у верзији за иОС, као што ћемо ускоро видети. Све три апликације на Андроид-у смо видели солидне перформансе, а све три чиниле су нашу најбољу похрану у облаку за ужи избор у Андроиду. 

У мобилној апликацији Гоогле Дриве постоје четири главне картице које можете одабрати. Картица „дом“ приказује ваше најновије датотеке, картица „Кс“ приказује ваше омиљене датотеке или мапе, картица „дељена“ приказује датотеке које сте поделили, а картица „опште датотеке“ омогућава вам приступ свим Гоогле дисковима фајлови.

ОнеДриве је сличан, али садржи страницу са „фотографијама“ која вам омогућава да претражите своје фотографије по местима, ознакама и још много тога. Апликација Дропбок такође садржи одељак са налогом, где можете видети релевантне информације, као што је колико простора за складиштење тренутно користите.

дропбок-мобиле-апп

Фрустрирајуће, на Дропбок-овој апликацији за иОС појављује се исти проблем као и са веб апликацијом на Мацу: датотеке и фасцикле су наведене абецедним редом и нема начина да прво присилите апликацију да спискује мапе. Ако сте закључани у Аппле екосистему, добијате далеко лошије корисничко искуство и на вебу и на мобилним уређајима.

За алтернативу, погледајте нашу најбољу похрану у облаку за иПхоне, где иЦлоуд, Гоогле Дриве и пЦлоуд спомињу.

Додавање датотека у Цлоуд Цлоуд Стораге из апликације

Све три апликације омогућавају вам да учитавате датотеке са телефона, без обзира на оперативни систем. Такође можете да користите своју камеру у апликацији за снимање фотографија које се директно преносе у ваш складишни простор без чувања у телефону.

Скенирање докумената је корисна функција која слика документ, аутоматски га обреже да уклони све сувишно, а затим обрађује слику да је спљошти, ако фотографија није снимљена директно одозго. И Дропбок и ОнеДриве нуде ову могућност на мобилном уређају.

дропбок-опције-скенирање мобилних уређаја

ОнеДриве омогућава скенирање докумената, табли, визиткарте и стандардних фотографија, са различитим подешавањем за сваку. Резултирајуће слике су приказане у пуној боји. Дропбок има само једно подразумевано подешавање, а слика је смештена у црно-бело. 

Све три апликације су за општу употребу прилично сличне. Међутим, Дропбок и ОнеДриве нуде корисне функције скенирања које Гоогле нема. Уз више функционалности и нешто бољих функција, ОнеДриве гура прошли Гоогле Дриве да би овде био победник, мада све три апликације нуде прилично добро искуство на мобилном уређају.

Коло: Мобиле Апп Поинт за ОнеДриве

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

7

Сигурност

Овај круг ћемо започети јасном тачком: није важно где седите у расправи ОнеДриве вс Дропбок и Гоогле Дриве, јер ниједна од ових услуга није сјајна за безбедност и објаснићемо зашто.

Златни стандард за безбедност у складишту у облаку је шифровање нуле знања. Ова врста шифровања значи да ваш провајдер не чува копију вашег кључа за шифровање тако да не може да дешифрује ваше датотеке чак и ако то жели. То је случај са нашим омиљеним провајдером за складиштење у облаку, Синц.цом.

Нажалост, ниједан од ова три провајдера не нуди шифрирање нултег знања. Ако тражите додатну сигурност, погледајте наш водич о најбољим облачним сервисима са нултим знањем. Друга опција је употреба софтвера треће стране за шифровање, као што је Бокцриптор, који може да шифрира ваше датотеке пре него што их пошаљете у облак. Можете погледати наш преглед Бокцриптор да бисте сазнали више. 

гоогле-дриве-сигурност

Иако ниједан од наших провајдера не нуди шифровање нултег знања, сви они нуде стандардне нивое сигурности у другим областима. ОнеДриве фор Бусинесс користи АЕС 256-битну енкрипцију за податке у мировању и ССЛ / ТЛС везе за пренос података. За личне налоге подаци се шифрују у транзиту и у мировању, али Мицрософт не прецизира тачно која се енкрипција користи. 

Гоогле погон користи и АЕС 128-битну и АЕС 256-битну енкрипцију за податке у мировању, мада није јасно када се користи сваки протокол. Подаци у транзиту шифрирају се ТЛС протоколом. Дропбок користи АЕС 256-битну енкрипцију за податке у мировању и ССЛ / ТЛС за податке у превозу.

Додатне сигурносне карактеристике

Чак и код услуга које нуде шифрирање нултих знања, ваш налог је сигуран колико и ваша лозинка. Увек бисмо препоручили употребу јаких лозинки које је можда теже запамтити, али ћете их моћи сачувати сигурним коришћењем управитеља лозинки да бисте их сачували. Погледајте нашу листу најбољих менаџера лозинки за информације о опцијама попут Дасхлане.

Други слој заштите који можете користити је двофакторна аутентификација. Када се пријавите, мораћете да обезбедите други слој доказа да сте ви заиста својим подацима у питању. То може бити у облику СМС поруке или употребом апликације за потврђивање идентитета, која генерише временски ограничен код за коришћење.

Дропбок нуди двофакторну аутентификацију помоћу СМС-а или апликације за потврђивање идентитета. Ако вам ово није довољно, погледајте нашу најбољу Дропбок алтернативу за сигурност. Помоћу Гоогле диска можете подесити двофакторну аутентификацију помоћу СМС-а, апликације за потврђивање идентитета или помоћу промптног обавештења ако инсталирате Гоогле апликацију на телефон.

Аутхи

Помоћу ОнеДриве-а можете да користите текстуалну поруку или апликацију за аутентификацију за пријаву или као Виндовс корисник можете да користите Виндовс Хелло да бисте приступили налогу путем препознавања лица или отиска прста, у зависности од вашег хардвера.

ОнеДриве је такође недавно представио нову функцију која се зове „лични трезор“ која вас присиљава да користите двофакторну аутентификацију за приступ било чему у себи. Такође ће се аутоматски закључати након 20 минута неактивности. Међутим, не постоји опција за надоградњу налога на шифровање нултег знања, као што можете са услугом попут пЦлоуд, као што објашњава наша рецензија пЦлоуд.

Као и што захтева двофакторну аутентификацију, личне датотеке трезора у Виндовс-у 10 се синхронизују на шифрованом подручју БитЛоцкер-а на чврстом диску. Међутим, нема сличне заштите за Мац, па ако сте љубитељ Аппле-а, можда бисте могли да погледате наш водич за најбољи софтвер за шифровање.

Као што смо већ поменули, апликацију ОнеДриве можете да скенирате документе директно у трезор, а да их претходно не сачувате на телефону. Када смо тестирали апликацију, чак смо открили да имамо инсталиране тастатуре треће стране на телефону и подстакли нас да приликом уношења лозинке користимо задану тастатуру.

Што се тиче сигурности, ниједан од понуђача не нуди енкрипцију са нултим знањем, тако да они никада неће бити најбоља меморија у облаку за шифровање у нашим очима. ОнеДриве нуди, међутим, мало већу заштиту тако што има лични трезор који вас присиљава да користите двофакторну аутентификацију и аутоматски ће се закључати током неактивности. 

Из тог разлога, ОнеДриве се само увукао као победник у овом колу.

Рунда: Безбедносна тачка за ОнеДриве

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

8

Приватност

Као и код сигурности, ни један од пружатеља услуга овдје нема велику репутацију када је у питању приватност. Ако тражите добављача простора за складиштење у облаку који поштује вашу приватност, тамо су боље опције. Већ смо означили неколико имена, али испробајте Тресорит (погледајте нашу рецензију Тресорит) или Синц.цом за алтернативе ако вам се не свиђа што сте прочитали овде.

Гоогле-ова политика приватности каже да ће „прикупљати садржај који креирате, отпремити или примити од других током коришћења наших услуга“ и укључује е-пошту, документе које креирате и коментаре које направите на Гоогле платформама попут ИоуТубе-а. Гоогле наводи да прикупља ове податке ради пружања бољих услуга, као и да би вам пружио персонализоване огласе.

ОнеДриве је мало мање наметљив. Мицрософтова политика приватности каже да не користи „оно што кажете у е-пошти, чету, видеопозивима или говорној пошти, нити ваше документе, фотографије или друге личне датотеке да бисте циљали огласе на вас“. Упркос томе, без енкрипције са нултим знањем и датотека које се налазе у САД-у, Мицрософтови инжењери могу приступити вашим датотекама ако је то потребно.. 

То значи да ћете можда имати потпуно незнанца који просијава ваше датотеке, што није привлачна мисао.

онедриве-приватност-контролна табла

Дропбокова политика приватности каже да сакупља ваше податке из више разлога, укључујући „истраживање и спречавање безбедносних проблема и злоупотребе Дропбок услуга или Дропбок корисника“. Такође признаје да подаци који се анализирају укључују „ваше ствари“, то је „оно што сте одлучили да чувате на свом Дропбок налогу“ – што значи ваше датотеке.

И не само то, већ се ваши подаци откривају и „поузданим“ трећим лицима која укључују Амазон Веб Сервицес, Гоогле и Зендеск. Дропбок је такође био славно хакован у 2012. години, процурио је близу 70 милиона корисничких лозинки, мада је од тада побољшао своју игру. Можете сазнати више о стању приватности Дропбок-а у нашем Дропбок прегледу.

Откривења ПРИСМ-а

Едвард Сновден је 2013. открио тајне документе НСА Тхе Васхингтон Пост-у и Тхе Гуардиану. Део открића укључује информације о ПРИСМ-у, програму надзора НСА-е и компанијама које су биле део програма. Ове компаније укључују Фацебоок, Иахоо, Аппле, ИоуТубе и, што је најважније за ово поређење, Гоогле и Мицрософт.

Процурјени документи тврдили су да ПРИСМ дозвољава НСА-и да прикупља садржај е-порука, позива и датотека сачуваних у облаку. Именоване компаније брзо су разјасниле ситуацију. Мицрософт је изјавио да дозвољава приступ подацима корисника само ако је за то добио „правно обавезујуће наређење или судски позив“. 

Гоогле-ов одговор био је да наводи „да корисничким подацима објављујемо владу у складу са законом и пажљиво прегледавамо све такве захтеве“. Ако вас то плаши, потражите другде.

Дропбок није наведен као једна од компанија које су учествовале у програму, али у процурјелим документима се писало да је било планова за додавање Дропбока као партнера. Одговор компаније био је да каже да „није део ниједног таквог програма и да остаје посвећен заштити приватности наших корисника“.

Чак и без ПРИСМ-а, америчко законодавство, попут Патриот Ацт, омогућава агенцијама да траже податке од услуга складиштења у облаку. Будући да ниједан од ових пружатеља услуга не нуди шифрирање нултег знања, све информације које буду откривене биће у потпуности доступне тим агенцијама. 

Проналазак победника је тежак, јер се нико од пружатеља услуга не слика у слави када је реч о приватности. Гоогле је ноторан за прикупљање и коришћење ваших података, а Дропбок је једини од три који су имали велики хакерски инцидент. 

Чини се да ОнеДриве има најмање наметнуте политике приватности, тако да овде само скида поенту, чак и ако су ваше датотеке засноване на америчком моралу приче: ако сте забринути због приватности, шифрирајте своје датотеке било којим од наших најбољих софтвера за шифровање.

Коло: Тачка приватности за ОнеДриве

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

9

Подршка муштеријама

Дропбок и Гоогле Дриве нуде подршку за е-пошту, телефон и 24/7 ливе цхат, мада не постоји подршка за ћаскање за Гоогле Дриве осим ако немате плаћени рачун. Током тестова, Дропбок ливе цхат реаговао је готово одмах. 

Квалитет подршке је био разуман, мада они нису могли да понуде решење за питања Мац и иОС, осим што су сугерисали да га поставимо као захтев за функцију.

Гоогле је такође реаговао за мање од једног минута. Одговори су уопште били корисни, иако нам нису могли рећи какву шифрирање користи услуга. Такође су послали пратеће е-поруке које су понудиле још корисних информација у вези са упитом, што је био леп додир.

гоогле-дриве-хелп-центер

ОнеДриве је далеко мање користан. Ваш први порт позива је мање корисни виртуелни помоћник. Када тражите разговор са агентом, једина опција је путем е-поште. 

Примили смо одговор са залиха у којем се потврђује наша е-пошта у року од 20 минута, а друга е-пошта која је одговорила на наш упит стигла је за сат времена. Опет, било је мање него корисно, саветујући нас да се обратимо нашем ИТ одељењу ради упита о пословном налогу.

Током радног времена, добили смо одговор путем е-поште у року од пет минута са линком за четовање са Мицрософт ОнеДриве стручњаком. Према компанији, ово су „квалификовани професионалци“ изабрани да одговоре на питања, а не Мицрософтови запослени. 

Први пут када смо покушали, добили смо користан одговор. Други пут су нам дали застареле информације. Било би вам боље да тражите на Гооглеу.

И Дропбок и Гоогле Дриве нудили су свакодневну подршку за ћаскање уживо, али покушај да се разговара са људима на ОнеДривеу био је прилично изазов. Гоогле погон се уз ову непосредну подршку и корисне поруке е-поште за даље праћење овог круга.

Коло: Тачка подршке за Гоогле диск

Дропбок Лого
Логотип Гоогле диска
ОнеДриве Лого

10

Пресуда

Увек ће то бити одлука заснована на најмањим маржама. Ако сте ово прочитали у целости, видећете образац: скоро све наше категорије су имале блиске везе, али може бити само један победник.

Са пет бодова, победник ове битке за Дропбок вс Гоогле Дриве вс ОнеДриве је ОнеДриве. Гоогле диск прати три тачке, док Дропбок седи на дну са (неправедном на први поглед) једном тачком. На крају, ипак, заиста зависи од тога што тражите од провајдера за складиштење у облаку.

Победник: ОнеДриве

Ако се бринете око цене, Гоогле диск је одлична опција, са више простора за складиштење и услуга које се нуде по цени коју плаћате, као и добрим бесплатним планом на дну. У другим областима, попут синхронизације и дељења датотека, Дропбок и ОнеДриве делили су сјај, истовремено пружајући потпуну верзију налога и лако дељење веза.

ОнеДриве нуди синхронизацију датотека на нивоу блока, са личним трезора за ваше најосетљивије документе, због чега је напредовао у нашем кругу безбедности. Такође је успео у многим другим областима, укључујући нудећи најбољи интерфејс за кориснике мобилних и десктоп рачунара, с тим што га Гоогле Дриве готово у потпуности одговара.

Међутим, није било добро за корисничку подршку. Гоогле је победио тамо, а Дропбок је понудио изузетно корисну алтернативу. 

ОнеДриве би могао да буде укупни победник у овом поређењу ОнеДриве вс Гоогле Дриве вс Дропбока, али то не мора нужно да значи да је најбоља опција тамо. Ако су сигурност и приватност главни проблеми, тада су на располагању врхунски производи. Само погледајте Синц.цом или користите услугу попут Бокцриптор-а да прво шифрирате датотеке.

Увек желимо да чујемо ваша размишљања о неком од пружаоца услуга у овом поређењу. Оставите коментаре испод и, као и увек, хвала на читању. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map